Zachte maandlenzen langer dragen?

maandlenzen langer dragen

Inmiddels draag ik mijn zachte lenzen ruim een jaar.

Het is dus gelukt!

Zachte lenzen na harde lenzen

Wat zeker heeft geholpen is dat ik daarvoor 4 weken lang mijn best had gedaan te wennen aan vormstabiele lenzen, vroeger bekend als harde lenzen. Daardoor zette ik me onbewust elke keer schrap als ik mijn lenzen in deed. Ik bereidde me voor op dat gevoel van een glasscherf in mijn oog. Wat een verrukking toen ik zachte lenzen in deed, en geen pijn voelde!

Bril afwisselen met lenzen

Niettemin vind ik maandlenzen nog steeds wel meer gedoe dan simpelweg mijn bril opzetten. Maar die paar minuten ongemak 's ochtends vind ik het meestal toch wel waard. Hoewel ik in de vakanties toch vaak voor mijn bril kies.

Het belang van de juiste lenzenvloeistof

Van de opticien had ik lenzenvloeistof mee gekregen. Maar op een dag was die op, en de opticien zat dicht. Toen heb ik maar even lenzenvloeistof bij de Kruidvat gehaald. Opticare, All in one vloeistof voor gevoelige ogen. En wat blijkt: nu zitten mijn zachte lenzen veel fijner!

De vloeistof voor gevoelige ogen is volgens mij iets dikker, waardoor de lenzen prettiger zitten.

Ik ben blij dat ik dit ontdekt heb.

Maandlenzen langer dragen?

Omdat ik mijn maandlenzen niet elke dag draag, doe ik er aanzienlijk langer mee dan een maand. Volgens mijn opticien kan dit geen kwaad, zolang de lenzen in lenzenvloeistof drijven en ik die regelmatig ververs.

Het kan aantrekkelijk lijken om maandlenzen langer dan een maand te dragen, om zo geld uit te sparen.

Maar dit is niet verstandig als je de lenzen intensief gebruikt, en niet zoals ik, slechts een aantal dagen per week.

Waarom maandlenzen langer dragen wordt afgeraden

Als je maandlenzen langer draagt dan geadviseerd vergroot je het risico op problemen. En dan kun je denken aan ooginfecties en irritaties. Het zijn immers niet voor niets maandlenzen. Ze zijn niet gemaakt om veel langer te dragen.

Als je overweegt om je maandlenzen langer te dragen, overleg dit dan altijd met je opticien.

En laat je ogen én lenzen een keer extra controleren om te kijken hoe ze reageren.

Lees ook mijn post Middagdutje met lenzen? en Huilen met lenzen in.

Wat voor soort/merk lenzenvloeistof gebruik jij? En hoe lang doe je met zachte lenzen?

P.S. Volgens ene dr. Bates kun je helemaal van je bril en/of lenzen afkomen met zijn Bates methode. Is dat terecht? Lees nu mijn blogpost hierover.

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik heb helemaal geen ervaring met lenzen, draag voor lezen een leesbril en voor tv kijken en autorijden een bril voor veraf. Maar verder...
  Ik wens je een heel mooi zonnig weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Ik gebruik al jaren zachte lenzen en ook de vloeistof van het Kruidvat en ben heel erg tevreden.
  Ik gebruik mijn lenzen ook langer dan een maand omdat ik thuis meestal een oude bril draag en ga ik naar buiten dan doe ik mijn lenzen in.
  Groet Thea

 3. Wat voor soort lenzen heb jij Nicole? Is dat duur per maand? Ik zit er namelijk over te denken om weer lenzen te nemen...

  1. Ik heb het doosje er even bijgepakt Suzanna: het zijn promedics torics. Mijn lenzen zijn relatief iets duurder omdat ik een cilinder er in moet. Het precieze bedrag weet ik niet meer moet ik bekennen. Het was namelijk nogal een gedoe, omdat ik eerst harde had gekocht. En toen gingen de kosten van de harde weer van de zachte af.

   Maar gemiddeld ben je aan lenzen dacht ik zo'n 25 euro per maand kwijt. Een vriendin bestelt ze via internet, en dat is dan nog weer goedkoper.

 4. Hier ook iedereen (5 kinderen) plus ikzelf de zachte maandlenzen (of 3 maandenlenzen omdat die tot een zwaardere dioptrioe gaan) en de sensitive vloeistof. En allemaal tevreden!
  Ik gebruik die lenzen al van toen ze bestonden, 20 jaar geleden of zo en nooit problemen gehad.
  prijs: https://online.kruidvat.nl/categorie/49225-49227/Contactlenzen.html?navigationid=13010000000187&parentid=13010000000149

  Ik koop mijn lenzen altijd als er een actie is, 2 plus 1 gratis of zelfs 1 plus 1 gratis, of 2de aan 50 % korting, en dan sla ik in!

  1. Slim zeg! Koop jij ze ook bij de Kruidvat dus? De vloeistof durf ik daar wel te halen, maar lenzen vind ik wat griezeliger. Want moeten die niet helemaal precies op maat gemaakt worden?

  2. nee hoor! de maat is voor iedereen hetzelfde :-) Door de dioptrie verschilt de "bolling", maar dat is natuurlijk net de bedoeling.

   Voor ik ze in de kruidvat haalde haalde ik ze bij de oogarts of in zo'n speciaal lenzen centrum (maar dat is meer dan 30 jaar geleden) en ik merk eerlijk gezegd geen kwaliteitsverschil. Ook geen oogproblemen, zelfs niet na zo goed als dagelijks kruidvatlenzen te dragen gedurende jaren en jaren.

   Ik denk ook dat ze voldoende streng gecontroleerd worden.

  3. ik lees nu net dat jij torische lenzen nodig hebt. Ik denk dat er bij kruidvat enkel gewone te verkrijgen zijn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.