Huishoudelijke beslommeringen

Middagdutje: wel of niet?

middagdutje

In warme landen is het heel gewoon om een siësta te houden. Een siësta is een middagdutje na de lunch, als de zon het hoogste punt heeft bereikt. Gemiddeld duurt zo’n siësta 2 uur. Volgens onderzoekers is een siësta gezond.

In Nederland is het meestal niet zo warm. En persoonlijk heb ik de neiging om snel naar buiten te rennen als de zon zich laat zien, om maar niets te missen! In Nederland is een middagdutje dan ook niet zo ingeburgerd als de siësta in warme landen. Maar ik herinner me dat mijn oma vroeger na het (warme) middageten altijd een dutje ging doen in haar stoel. En toen ik nog kleine kinderen had, en zij na de middag gingen slapen, ging ik ook wel eens even liggen. Meestal las ik dan een boek, maar ik nam wel een soort pauze.

In de loop van de tijd is mijn middagpauze steeds korter geworden, tot hij eigenlijk is verdwenen. Ik heb recent zelfs de slechte gewoonte ontwikkeld om even snel een boterham te smeren en die dan achter mijn computer op te eten terwijl ik door werk. Ik vind het lastig om een pauze te nemen. Terwijl ik dat ‘s ochtends bij de koffie om 10 uur wel prima kan!

De moderne versie van het middagdutje heet powernap

Tegenwoordig heeft een middagdutje powernap! Dat klinkt meteen veel krachtiger en kwieker moet ik zeggen. Maar ook wel een beetje dwingend! Zo’n powernap kan 5 minuten duren of 20 minuten. Maar nooit langer dan 30 minuten, want dan word je duf wakker! En dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.

Een powernap duurt dus niet zo lang. De voordelen van een powernap zouden zijn:

 • Je geheugen wordt er beter van
 • Je bent daarna creatiever
 • Je stressniveau gaat omlaag
 • Je bent alerter
 • Je bloeddruk gaat er van omlaag

Al deze voordelen van een powernap zorgen ervoor dat de tijd dat je aan het ‘powernappen’ bent dubbel en dwars wordt terugverdiend. Je haalt het daarna zo weer in omdat je zo goed kunt werken. Winston Churchil zei blijkbaar altijd:

‘ After lunch sleep a while, after dinner walk a mile.’

Is een middagdutje alleen voor ouderen?

Op Facebook vroeg iemand: ‘Ik doe graag een middagdutje, maar ben ik daar niet te jong voor?’ Op basis van alles wat ik er nu over heb gelezen is het antwoord: ‘Nee! Je bent nooit te jong voor een middagdutje/ powernap!’ Het is alleen maar goed voor je, mits je niet langer dan 30 minuten rust.

Houd jij middagpauze? En doe jij aan een middagdutje?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik ben dol op slapen, vooral ‘s middags! Heerlijk, op mijn vrije middag, of in het weekend, zeker als het slecht weer is. Met een boek of tijdschrift naar bed, en dan inslapen, je nog eens omdraaien terwijl de regen tegen het raam klettert… Dan houd ik het alleen niet bij een half uur!
  Maar eigenlijk vind ik het zonde van de tijd – én ik slaap soms ‘s nachts slecht.

 2. Sinds ik de tweede hebhuwr geen middagdutjes meer. De oudste vond het heerlijk en had het ook echt nodig die dutjes, en dan kon iknook wel eens op de bank kruipen. Vooral toen ik weer zwanger was. Maar met de komst van de tweede kwam hier al snel een eind aan. Hij wilde gewoon niet gaan slapen, en als het wel lukte dan sliep hij snachts niet. Heb het toen helaas maar heel snel afgeschaft haha.

 3. Ik doe eigenlijk nooit een middagdutje. Soms wel even tijd voor mezelf na het eten. Maar met 2 jonge kinderen in huis lukt dat vaak niet. De jongste doet af en toe nog een dutje en die tijd gebruik ik vaak om klusjes te doen waarbij het handig is om geen kinderen om me heen te hebben.

 4. Ik zweer bij middagdutjes nu ik zwanger ben! Nou ja zweer, ik weet dat het beter is om mijn rustmoment te pakken anders kak ik vroeg op de avond in. Ik denk dat ik de komende paar maanden nog wel stiekem middagdutjes doe.

 5. Als ik dutje doe kan dat alleen in bed en dan wordt ik ook echt duf wakker. In stoel in slaap vallen gebeurt wel eens buiten onder de parasol maar dan wordt ik wakker met 2 totaal slapende armen. Mijn nek komt dan kennelijk in een dusdanige stand dat er iets afknijpt. Dat iemand even zo kan dutten is echt het enige waar ik jalours op ben.

  1. Als je duf wakker wordt, dan kan dit dus komen doordat je te lang hebt geslapen. Het is blijkbaar belangrijk dat zo’n dutje niet meer dan 20 minuten duurt.

 6. Zo vaak als het lukt, doe ik overdag een dutje, van zo’n anderhalf uur. En ja, ook ‘s nachts slaap ik met gemak nog acht uren. En nee, heel ‘oud’ ben ik nog niet, 36 jaar is niet oud, toch ? ;-)

 7. Ik durf toch wel eens een powernap te nuttigen. In het weekend kan me dat wel eens gebeuren, maar inderdaad niet te langwant dan ben ik mottig.

 8. Ja, af en toe. Als de kleine gaat slapen. Maar eigenlijk wil liever de gewoonte maken dat ik 20 min ga mediteren. Dat is nog veel effectiever. Liefs, Eva

 9. Zo’n powernap overkomt me meer dan dat ik zoiets op een vooraf gepland tijdstip doe. Middag of avond, maakt niet uit. Meestal geef ik er wel even aan toe, anders blijft het worstelen :).

 10. Ik heb de neiging om door te gaan als ik echt aan het werk ben, zeker als dat buitenshuis is. Maar ik vind het ook heeeerlijk om een middagdutje te doen, als de zon schijnt helemaal. Ben ik net een poes die zich opkrult in het kleinste straaltje.

 11. Ik vind het een goed idee. Boven de 45 merk ik dat ik echt inkak-momenten heb. Misschien kan ik die voorkomen door een powernap te nemen.

 12. Ik vind het heerlijk, na het middageten een half uurtje op de bank. Een echt “doezelslaapje” is het dan. Ik slaap niet echt vast, maar lig lekker een beetje te mijmeren…Toen de kinderen klein waren lukte dat niet, maar nu ze de hele dag op school zijn, neem ik het er even van. En ik knap er echt van op!
  Als ik in bed ga liggen slaap ik wel heerlijk, maar kan moeilijk uit bed komen!

 13. Mijn ‘slaaptijd’ is tussen 14.00 en 15.00 (niet geheel toevallig ook weer wakker vlak voordat er kinderen moeten worden opgehaald). Ik heb dat vaak ook echt nodig. Ik lig lekker op de bank en slaap ook echt. Mijn interne wekker zorgt er voor dat het nooit langer dan 50 minuten is, maar als mijn lijf echt niet meewerkt ga ik vaak eerder liggen.

 14. Hier zijn veel bedrijven tussen 12 en 2 uur ‘s middag gesloten. Toch is dat voor veel werknemers de tijd om hun kinderen van school naar huis te brengen, hier is alleen ‘s morgen school en wordt er niet gefietst. Dan thuis eten en weer aan het werk. Voor de mensen die geen kinderen, of al veel oudere kinderen hebben is het heel gewoon buiten de deur te lunchen, dus dan heb je je tijd ook wel nodig. Wij hebben er binnen het bedrij voor gekozen om maar een uur lunchpauze te nemen. Dat betekent dat wijzelf, man en ik, meestal achter ons buro blijven, eten en een beetje krantje lezen, en dat het personeel meestal of een kamer in het donker opzoekt, of buiten onder de boom gaat liggen slapen. Ik kan daar soms jaloers op zijn, ze lijken op commando te kunnen slapen.
  In het weekend ga ik wel vaak tussen de middag lekker naar binnen, beetje tv kijken en een klein tukje doen. Heerlijk, net of je 2 dagen in een hebt ;)

 15. Mijn man doet al zijn leven lang powernapjes en dat bevalt hem prima :)
  Ikzelf lig ‘s middags en ‘s avonds op bed/bank , vanwege chronisch ziek zijn, en de ene keer slaap ik en de andere keer lees ik of kijk tv.
  Groetjes van Marianne

 16. Aan slapen overdag heb ik een enorme hekel, hoe moe ik ook ben, ik zal nooit nooit nooit gaan slapen, tenzij ik doodziek ben. De keren dat ik het wel deed voelde ik me namelijk zooo beroerd als ik wakker werd, zo’n akelig gevoel, een hartslag van weet ik hoe hoog en volledig de weg kwijt. Nee hoor, voor mij geen middagdutjes, brrrrrr…

 17. Ik doe eigenlijk nooit een middagdutje of powernap. Ik op 4 van de 5 werkdagen, en op mijn vrije dag doe ik heel veel andere dingen. Ik zou dus ook niet weten wanneer ik het zou moeten doen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.