Middagdutje: wel of niet?

middagdutje

In warme landen is het heel gewoon om een middagdutje of siësta te houden.

Een siësta is een middagdutje na de lunch, als de zon het hoogste punt heeft bereikt. Gemiddeld duurt zo’n siësta 2 uur. Volgens onderzoekers is een siësta gezond.

In Nederland is het meestal niet zo warm. En persoonlijk heb ik de neiging om snel naar buiten te rennen als de zon zich laat zien, om maar niets te missen!

Middagdutje in Nederland

In Nederland is een middagdutje dan ook niet zo ingeburgerd als de siësta in warme landen. Maar ik herinner me dat mijn oma vroeger na het (warme) middageten altijd een dutje ging doen in haar stoel. En toen ik nog kleine kinderen had, en zij na de middag gingen slapen, ging ik ook wel eens even liggen. Meestal las ik dan een boek, maar ik nam wel een soort pauze.

In de loop van de tijd is mijn middagpauze steeds korter geworden, tot hij eigenlijk is verdwenen. Ik heb recent zelfs de slechte gewoonte ontwikkeld om even snel een boterham te smeren en die dan achter mijn computer op te eten terwijl ik door werk. Ik vind het lastig om een pauze te nemen. Terwijl ik dat ‘s ochtends bij de koffie om 10 uur wel prima kan!

De moderne versie van het middagdutje heet powernap

Tegenwoordig heeft een middagdutje powernap! Dat klinkt meteen veel krachtiger en kwieker moet ik zeggen. Maar ook wel een beetje dwingend! Zo’n powernap kan 5 minuten duren of 20 minuten. Maar nooit langer dan 30 minuten, want dan word je duf wakker! En dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.

Middagdutje gezond

Een powernap/middagdutje duurt dus niet zo lang. De voordelen van een powernap zouden zijn:

 • Je geheugen wordt er beter van
 • Je bent daarna creatiever
 • Je stressniveau gaat omlaag
 • Je bent alerter
 • Je bloeddruk gaat er van omlaag

Al deze voordelen van een powernap zorgen ervoor dat de tijd dat je aan het ‘powernappen’ bent dubbel en dwars wordt terugverdiend. Je haalt het daarna zo weer in omdat je zo goed kunt werken. Winston Churchil zei blijkbaar altijd:

‘ After lunch sleep a while, after dinner walk a mile.’

Is een middagdutje alleen voor ouderen?

Op Facebook vroeg iemand: ‘Ik doe graag een middagdutje, maar ben ik daar niet te jong voor?’ Op basis van alles wat ik er nu over heb gelezen is het antwoord:

‘Nee! Je bent nooit te jong voor een middagdutje/ powernap!’

Het is alleen maar goed voor je, mits je niet langer dan 30 minuten rust.

Of je moet meteen anderhalf uur slapen, zodat je een hele slaapcyclus doorloopt. Dat kan ook.

Beroerd wakker worden van een middagdutje: hoe komt dat?

beroerd wakker worden van middagdutje

Toen de kinderen nog klein waren, probeerde ik het advies: ‘Ga slapen als je kinderen slapen,’ op te volgen.

Dus als de baby en/of peuter een middagdutje deed, probeerde ik ook te slapen.

Misselijk na slapen of gewoon beroerd voelen

Maar als het me al lukte om in slaap te vallen, werd ik daarna altijd heel beroerd wakker. Beslist niet verkwikt en vol energie. Eerder heel lamlendig. En ik ben niet de enige. Er zijn meer mensen die zich juist beroerd voelen in plaats van fris en fruitig na een siësta/middagdutje.

De beloftes van het middagdutje

Je beroerd voelen na een middagdutje, misselijk na slapen zijn, staat haaks op het idee van de zogenoemde ‘power nap‘. Dat belooft: even kort slapen overdag, en je kunt er weer helemaal tegenaan. Middagdutjes zouden de volgende positieve effecten hebben:

 • Ontspanning
 • Je kunt beter presteren
 • Je humeur wordt beter
 • Je bent alerter

Dus waarom voelde ik me dan vaak juist heel beroerd na een middagdutje? Of misselijk na slapen? En sommige anderen ook?

middagdutje

Beroerd wakker van een middagdutje? Misselijk na slapen? Hier is de oorzaak!

Ik sliep waarschijnlijk te lang! Hierdoor belandde ik in een deel van de slaapcyclus dat ‘diepe slaap’ heet. En als je daaruit wakker wordt geschud voel je je beroerd in plaats van verkwikt. Dan kun je ook misselijk na het slapen zijn.

De truc is dus vooral niet te lang te slapen tijdens een middagdutje. Of juist zo lang, dat je de hele slaapcyclus hebt doorlopen. Maar dan zit je meteen aan anderhalf uur, en dat is dan weer vrij lang voor en kort middagdutje.

Laat een middagdutje niet langer duren dan maximaal 10 tot 20 minuten!

Langer moet je niet willen, want dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilde: je voelt je akelig, moe en lamlendig na een te lange power nap.

Hoe kun je wél prettig een middagdutje doen?

 • Slaap ‘s middags niet langer dan 20 minuten.
 • Vermijd een middagdutje na 15 uur. Voor je lichaamsritme is een dutje tussen 13 en 15 het meest natuurlijk.
 • Zorg dat je prettig en comfortabel ligt.

Middagdutje met lenzen

middagdutje met lenzen

Heb je net zoals ik harde of zachte lenzen? Dan vraag je je misschien ook wel af: een middagdutje met lenzen, kan dat? Of moet ik ze dan eerst uitdoen? Mag een dutje met lenzen?

Volgens onder andere Pearle en 123lens mag een middagdutje met lenzen wel.

Dat is omdat het maar kort is. Je kunt dus rustig een kort middagdutje met lenzen doen! Wel kan het zijn dat je na een middagdutje met lenzen droge ogen hebt.

Dat komt omdat je ogen minder zuurstof krijgen omdat je tijdens je slaap niet knippert. Maar dat kun je oplossen met een paar keer flink knipperen met je ogen.

Laat je middagdutje niet langer duren dan 1 uur als je je lenzen inhoudt!

Hoe ziet het ideale middagdutje eruit?

Hieronder een filmpje met tips en aanwijzingen voor het ideale middagdutje!

Het ideale moment voor een middagdutje is na de lunch. Doe géén powernap na 15 uur, want dan val je ‘s nachts moeilijker in slaap.

De optimale duur van een middagdutje is 10 tot 20 minuten! Van een uur slapen word je akelig wakker, en anderhalf uur is lastig in te plannen.

Kijk nu zelf!

Middagdutje baby

Hoe zit dat met een middagdutje van een baby? Volgens het Centrum voor Jeugd en Gezin slapen baby’s tussen 1 en 6 maanden zo’n 16 tot 17 uur per dag. Verdeeld over 6 slaapjes. Eén van die 6 slaapjes kun je het middagdutje noemen.

Gemiddeld doen baby’s een babydutje tot 1,5 jaar oud of tot 3 jaar oud.

Als je baby niet in slaapt valt, of heel moeilijk doet bij het middagdutje, dan kunnen dat signalen zijn dat het niet langer nodig is.

Middagdutje peuter

Peuters hebben zo’n 10 tot 13 uur slaap nodig, en een middagdutje van 1 uur. (Bron Centrum voor Jeugd en Gezin)

Tot wanneer middagdutje?

Zolang je kindje tussen de middag nog goed slaapt, en ‘s nachts ook, kan zo’n dutje tussen middag heel welkom zijn. Voor zowel je kind als voor jou.

Gemiddeld kun je het wel schudden als je kind 3 wordt.

Samenvattend

Hoewel een middagdutje je als het ware een nieuw mens kan maken, zijn er wel een aantal dingen om op te letten als je ‘s middags even wilt slapen. De belangrijkste tip is om niet langer te slapen dan 30 minuten. N.B Een verzwaarde deken kan ook helpen om beter te slapen.

Tip: Kijk eens op slaapwijsheid voor nog veel meer fijne tips voor lekker slapen.

Wat zeggen de Huisvlijt bezoekers?

 • Ik kon jarenlang heel goed ‘s middags slapen. Een middagdutje was voor mij het hoogtepunt van de dag. Sinds een jaar of twee (sinds ik in de overgang ben – toevallig??) lukt het nog maar zelden om een lekker middagdutje te doen. Ik word of heel beroerd wakker of, wat nog vaker voorkomt, word al beroerd als ik mijn ogen sluit en soms bij het in slaap vallen, voel ik me heel eng in mijn hoofd en dan kan ik maar beter weer iets gaan doen, want dan lukt het dus gewoon niet en word ik er echt heel erg naar van, zowel fysiek als mentaal. Heel frustrerend. Wie herkent dit en zou dit te maken kunnen hebben met de overgang? (Suzanne)
 • Ik heb het altijd of ik nou 10, 20 ,30 of 60 minuten in de middag slaap; Ik word wakker met hoofdpijn. (Steve)
 • Oja, ik herken het ;). Vooral niet te lang. Moet zeggen dat het uberhaupt lang geleden is dat in in de middag een dutje heb gedaan! (Joyce)
 • IK ben nu al een paar dagen heel beroerd en ziekjes en door het warme weer gaat het niet veel beter dus ik word nu eigenlijk altijd beroerd wakker, erg vervelend (Laura Mariska)
 • Heel herkenbaar. Ik heb Fibromyalgie, maar ik slaap s middags niet, omdat ik anders beroerd wakker wordt, of slaapproblemen veroorzaak. (Irene)
 • Dat wordt dus een wekker zetten, want anders slaap ik niet en wordt ik dus gewoon veel en veel later wakker. Ik ga eens kijken of het dan wel werkt. (Tessa C)
 • Heel herkenbaar! Voortaan dus mijn wekker maar zetten ???? (Tante Truus kan alles)
 • Heel herkenbaar. Voel me altijd zo beroerd erna, maar toch doe ik het. Zo kort slapen voelt heel tegenstrijdig terwijl het kennelijk toch beter is. (Mamalou)
 • Ja! Ik doe het. 15 minuutjes en voel me erna weer top!! Net te kort om me beroerd te voelen.. (Cynthia)
 • Heel soms probeer ik ook even te gaan liggen als de meiden nog niet thuis zijn of buitenspelen. Meestal zet ik dan idd de wekker voor 20-30 min, zodat niet te lang slaap. Heerlijk vind ik dat. (Fleur)
 • Sinds ik in Zuid-Amerika woon kun je eigenlijk niet zonder siesta. Hier is het onderdeel van de cultuur en de winkels zijn dan ook dicht tussen de middag. Iedereen ligt hier lekker even in de hangmat of onder een boom. Ik ben er zelf nu ook al helemaal aan gewend, lekker hoor! (Jasmijn)Dat zou bij mij verklaren waarom ik zo klaarwakker ben als ik s-avond naar bed ga en dan na kwartiertje alweer zo wakker ben en dan voorlopig ook niet meer slaap. Ik kan alleen middagdutje in bed doen, even wegzakken in een stoel lukt me niet, of ik wordt helemaal verstijfd wakker met 2 slapen de armen. Dus slaap ik alleen tussendoor als ik ziek ben en dan voel je je toch al beroerd. (Lot)
 • Heel soms helpt een dutje mij wel maar vaak neem ik de tijd er niet voor en word ik moe wakker. Fijne tips geef je. Ik ga het proberen. (Nesrin)
 • Ik heb inderdaad ook vaak last van een middagdutje. Ik probeer altijd maximaal een kwartiertje te slapen door een wekker te zetten, maar dan ben ik al te laat heb ik gemerkt want dan heb ik al behoefte om te blijven slapen! Volgens mij val ik gewoon pats-boem in de diepe slaap???? (Marloes)
 • Als ik in de middag in slaap val dan is dat altijd voor ongeveer 30 minuten en word er altijd lamlendig van. Ik probeer het dus te vermijden maar dat gaat niet altijd ;-) (Simpel met een snufje liefde)
 • Bij mijn eerste deed ik ook wel eens even een dutje als ze bed lag. Ik zakte altijd maar heel kort weg, heerlijk. Zou het nu bij mijn zoon ook wel willen maar er huppelt nog een peuter rond, dus dat is wat lastig. (Lisette)
 • Ik zou denken dat zo n kort dutje helemaal geen nut heeft! Ik heb ook weleens dat ik in de namiddag even ga liggen en ben dan altijd zo sloom. Maar dan ga ik inderdaad te lang slapen, als ik al slaap, en te laat! Ik zal rekening houden met je tips! (Nancy)

Leestips over slapen

Houd jij middagpauze? En doe jij aan een middagdutje?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik ben dol op slapen, vooral ‘s middags! Heerlijk, op mijn vrije middag, of in het weekend, zeker als het slecht weer is. Met een boek of tijdschrift naar bed, en dan inslapen, je nog eens omdraaien terwijl de regen tegen het raam klettert… Dan houd ik het alleen niet bij een half uur!
  Maar eigenlijk vind ik het zonde van de tijd – én ik slaap soms ‘s nachts slecht.

 2. Sinds ik de tweede hebhuwr geen middagdutjes meer. De oudste vond het heerlijk en had het ook echt nodig die dutjes, en dan kon iknook wel eens op de bank kruipen. Vooral toen ik weer zwanger was. Maar met de komst van de tweede kwam hier al snel een eind aan. Hij wilde gewoon niet gaan slapen, en als het wel lukte dan sliep hij snachts niet. Heb het toen helaas maar heel snel afgeschaft haha.

 3. Ik doe eigenlijk nooit een middagdutje. Soms wel even tijd voor mezelf na het eten. Maar met 2 jonge kinderen in huis lukt dat vaak niet. De jongste doet af en toe nog een dutje en die tijd gebruik ik vaak om klusjes te doen waarbij het handig is om geen kinderen om me heen te hebben.

 4. Ik zweer bij middagdutjes nu ik zwanger ben! Nou ja zweer, ik weet dat het beter is om mijn rustmoment te pakken anders kak ik vroeg op de avond in. Ik denk dat ik de komende paar maanden nog wel stiekem middagdutjes doe.

 5. Als ik dutje doe kan dat alleen in bed en dan wordt ik ook echt duf wakker. In stoel in slaap vallen gebeurt wel eens buiten onder de parasol maar dan wordt ik wakker met 2 totaal slapende armen. Mijn nek komt dan kennelijk in een dusdanige stand dat er iets afknijpt. Dat iemand even zo kan dutten is echt het enige waar ik jalours op ben.

  1. Als je duf wakker wordt, dan kan dit dus komen doordat je te lang hebt geslapen. Het is blijkbaar belangrijk dat zo’n dutje niet meer dan 20 minuten duurt.

 6. Zo vaak als het lukt, doe ik overdag een dutje, van zo’n anderhalf uur. En ja, ook ‘s nachts slaap ik met gemak nog acht uren. En nee, heel ‘oud’ ben ik nog niet, 36 jaar is niet oud, toch ? ;-)

 7. Ik durf toch wel eens een powernap te nuttigen. In het weekend kan me dat wel eens gebeuren, maar inderdaad niet te langwant dan ben ik mottig.

 8. Ja, af en toe. Als de kleine gaat slapen. Maar eigenlijk wil liever de gewoonte maken dat ik 20 min ga mediteren. Dat is nog veel effectiever. Liefs, Eva

  1. 20 minuten mediteren spreekt mij ook meer aan. Ik vind het lastig om zo maar midden op de dag te gaan slapen. Slapen hoort voor mij nu echt bij de nacht.

 9. Zo’n powernap overkomt me meer dan dat ik zoiets op een vooraf gepland tijdstip doe. Middag of avond, maakt niet uit. Meestal geef ik er wel even aan toe, anders blijft het worstelen :).

 10. Ik heb de neiging om door te gaan als ik echt aan het werk ben, zeker als dat buitenshuis is. Maar ik vind het ook heeeerlijk om een middagdutje te doen, als de zon schijnt helemaal. Ben ik net een poes die zich opkrult in het kleinste straaltje.

 11. Ik vind het een goed idee. Boven de 45 merk ik dat ik echt inkak-momenten heb. Misschien kan ik die voorkomen door een powernap te nemen.

 12. Ik vind het heerlijk, na het middageten een half uurtje op de bank. Een echt “doezelslaapje” is het dan. Ik slaap niet echt vast, maar lig lekker een beetje te mijmeren…Toen de kinderen klein waren lukte dat niet, maar nu ze de hele dag op school zijn, neem ik het er even van. En ik knap er echt van op!
  Als ik in bed ga liggen slaap ik wel heerlijk, maar kan moeilijk uit bed komen!

 13. Mijn ‘slaaptijd’ is tussen 14.00 en 15.00 (niet geheel toevallig ook weer wakker vlak voordat er kinderen moeten worden opgehaald). Ik heb dat vaak ook echt nodig. Ik lig lekker op de bank en slaap ook echt. Mijn interne wekker zorgt er voor dat het nooit langer dan 50 minuten is, maar als mijn lijf echt niet meewerkt ga ik vaak eerder liggen.

 14. Hier zijn veel bedrijven tussen 12 en 2 uur ‘s middag gesloten. Toch is dat voor veel werknemers de tijd om hun kinderen van school naar huis te brengen, hier is alleen ‘s morgen school en wordt er niet gefietst. Dan thuis eten en weer aan het werk. Voor de mensen die geen kinderen, of al veel oudere kinderen hebben is het heel gewoon buiten de deur te lunchen, dus dan heb je je tijd ook wel nodig. Wij hebben er binnen het bedrij voor gekozen om maar een uur lunchpauze te nemen. Dat betekent dat wijzelf, man en ik, meestal achter ons buro blijven, eten en een beetje krantje lezen, en dat het personeel meestal of een kamer in het donker opzoekt, of buiten onder de boom gaat liggen slapen. Ik kan daar soms jaloers op zijn, ze lijken op commando te kunnen slapen.
  In het weekend ga ik wel vaak tussen de middag lekker naar binnen, beetje tv kijken en een klein tukje doen. Heerlijk, net of je 2 dagen in een hebt ;)

 15. Mijn man doet al zijn leven lang powernapjes en dat bevalt hem prima :)
  Ikzelf lig ‘s middags en ‘s avonds op bed/bank , vanwege chronisch ziek zijn, en de ene keer slaap ik en de andere keer lees ik of kijk tv.
  Groetjes van Marianne

 16. Aan slapen overdag heb ik een enorme hekel, hoe moe ik ook ben, ik zal nooit nooit nooit gaan slapen, tenzij ik doodziek ben. De keren dat ik het wel deed voelde ik me namelijk zooo beroerd als ik wakker werd, zo’n akelig gevoel, een hartslag van weet ik hoe hoog en volledig de weg kwijt. Nee hoor, voor mij geen middagdutjes, brrrrrr…

 17. Ik doe eigenlijk nooit een middagdutje of powernap. Ik op 4 van de 5 werkdagen, en op mijn vrije dag doe ik heel veel andere dingen. Ik zou dus ook niet weten wanneer ik het zou moeten doen

 18. Voor mij is een middagdutje echt een must. Sterker nog: zonder dutje slaap ik ‘s nachts ook slechter. Ik heb gewoon die pauze nodig. En ehm…die van mij duurt tot ik vanzelf weer wakker word. Dat is de ene keer een half uur en de andere keer twee uur;). Ik zet geen wekker, want dan kan ik niet slapen vanwege het idee dat het toch maar even kan en ik dan net zo goed nu nog…. kan doen.

 19. Tegenwoordig heb ik slaapdrang rond 14 uur. Voor die tijd eet ik warm en ik weet dat het daarmee te maken heeft. Zeker als ik een glas wijn bij het eten drink. ;-) Voordeel is dat ik een bedstee-achtige situatie heb. Met 4 stappen lig ik -zonder ook maar een deur te openen- op bed. En een half uurtje later ben ik daar dan wel weer klaar mee. Gebeurt niet dagelijks maar meer dan af en toe.

 20. Oh, heerlijk! Ik ben dol op middagdutjes! Door de week werk ik dus dan kan het niet. Maar in het weekend (als ik het ‘s avonds laat gemaakt heb) vind ik het heerlijk. Ik kruip ook echt in bed en slaap dan zeker een uur.

 21. Wat een interessant stuk om te lezen. Ik wist niet dat dat de reden was dat je je beroerd kunt voelen na een dutje. Ik doe eigenlijk nooit dutjes in Nederland, behalve misschien wanneer ik ziek ben. Wanneer ik op vakantie ben daarentegen, dan doe ik wel vaak na de lunch even een kort dutje. Heerlijk vind ik dat dan.

 22. Ooooh dat misselijk wakker worden herken ik nog wel. Maar heel soms – met name als ik niet lekker ben – is slapen overdag wel fijn. Maar bij 10 of 20 minuten lukt het niet, dan val ik nog niet eens in slaap. Handig om hier over te lezen en ook de ervaringen van anderen trouwens. Ik doe het in ieder geval eigenlijk niet meer. Tenzij ik dus ziek ben maar dat is weer een heel andere situatie.

 23. hier is het verplicht smiddags plat anders red ik het helemaal niet aangezien ik snachts niet kan slapen. mijn man en kids slapen vrijwel snel als ze thuis komen en ik maak ze wakker als we gaan eten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.