Huishoudelijke beslommeringen

Apart slapen: een taboe? Of is apart slapen oké?

apart slapen?‘Niet snurken!’

‘Ik snurk niet!’

‘Ik zeg dat toch niet zo maar?! Draai je dan om!’

‘Dat heb ik net ook gedaan. En ik snurkte niet eens!’

Komt deze conversatie je bekend voor?

Het is er eentje die menige nacht met mijn man heb…. Het is een zinloos gesprek, dat heel irritant is en waar we allebei chagerijnig van worden. Samen slapen valt niet altijd mee. Maar tegelijkertijd lijkt er een taboe te rusten op apart slapen. Daarom deze post! Lees ook Van dit boek ga je beter slapen.

Ik slaap beter in mijn eentje

Eerlijk is eerlijk: ik slaap vaak beter in de nachten dat mijn man een nachtje bij zijn vader is, als mantelzorger. Dan word ik ‘s ochtends wakker nadat ik aan één stuk door heb geslapen. Zonder onderbrekingen! Ik word niet wakker van zijn gesnurk of zijn gewoel. Heerlijk! Er gaat niets boven een ononderbroken nacht slapen.

Maar hoewel ik zonder hem rustigere nachten heb, vind ik het toch heel belangrijk dat we in 1 bed slapen. Dat hoort voor mij bij de relatie.

Zoals bij dit ideale plaatje:

Ziet dat er niet prachtig, romantisch en liefdevol uit?

Helaas is de realiteit dus vaak anders.

Redenen om apart te slapen

Stellen die er voor kiezen om apart te slapen, hebben daar vaak uitstekende redenen voor. Zoals verschillende slaapgewoontes. De één kan bijvoorbeeld niet slapen met het raam open, de ander juist niet met het raam dicht. Of één van beide partners is een onrustige slaper, waardoor de ander steeds wakker wordt van het gewoel naast zich. Of hij of zij snurkt zoo hard dat de ander niet kan slapen. Verschillende slaapritmes kunnen ook aanleiding zijn voor apart slapen. Of als jij graag onder een verzwaarde deken slaapt en je partner juist niet.

Juist door apart te slapen, redeneren deze stellen, redden ze hun relatie. Van een verstoorde nachtrust word je in de regel namelijk geen leuker mens, dus ik kan me daar best wat bij voorstellen.

N.B. je kunt natuurlijk ook apart slapen, omdat je simpelweg de schurft hebt aan elkaar!

Samen slapen is voor veel mensen lastig!

Dat veel mensen ‘last’ van hun partner hebben als ze willen slapen blijkt wel uit onderstaande ‘meme‘ die ik tegenkwam:

Scene uit Friends: Hug and roll

En wat te denken van onderstaande scène uit de serie Friends. Daarin vertelt Ross dat hij het liefst alleen slaapt, en legt Chandler uit hoe hij zijn vriendin subtiel naar de andere kant van het bed het kan verplaatsen : )

Apart slapen: hoe vaak komt het voor?

Op het internet kwam ik de volgende statistiek tegen:

1 op de 4 stellen slaapt apart.

En dat kunnen er meer zijn, omdat veel mensen dit liever niet zeggen. Dat is best apart, want het hele idee dat je als echtpaar in 1 bed hoort te slapen is nog niet eens zou oud: het ontstond tijdens de Industriële Revolutie. En niet vanwege de liefde, maar vanwege ruimtegebrek. Het was gewoon praktisch om in 1 bed te gaan liggen.

Van samen in 1 bed, tot apart slapen

Voordat je kiest voor aparte slaapkamers zijn er nog diverse tussenvormen!

 1. 1 matras, maar wel allebei een eigen dekbed.
 2. 2 matrassen in een tweepersoonsbed met een tweepersoons dekbed
 3. 2 matrassen in een tweepersoonsbed met ieder een eigen dekbed.
 4. 2 eenpersoonsbedden met ieder een eigen matras en eigen dekbed, maar wel in dezelfde slaapkamer
 5. 2 eenpersoonsbedden in aparte slaapkamers

Op dit moment slapen mijn man en ik volgens variant 2: we hebben ieder een eigen matras, maar slapen wel onder een tweepersoons dekbed. Ik had gehoopt dat de aparte matrassen zouden voorkomen dat ik wakker werd van zijn gewoel, maar dat valt helaas tegen. Hij draait zich ‘s nachts zo wild om dat de hele kamer op zijn grondvesten schudt. Dus ook mijn matras : (

Conclusie over apart slapen

Hoewel er een taboe lijkt te rusten op apart slapen, kan het soms ook juist de redding voor een relatie zijn. Als één of beide partners structureel niet goed kan slapen, leidt dit tot spanningen.

Onderzoekers benadrukken dan ook dat aparte slaapkamers géén teken hoeven te zijn van een slechte relatie.

Apart slapen kan een weloverwogen keuze zijn, om op die manier allebei goed te slapen. En dat werkt vervolgens positief door in de relatie. Op bustle.com formuleren ze dat heel mooi:

‘Know that sleeping apart just means you’re aware of your separate and independent needs. You don’t need to suffer through these mismatches in biology of lifestyle, just to prove that you like each other.’

Wat ga ik nu doen?

Voorlopig knoei ik toch nog even door met mijn woelende man in 1 bed. Want het idee dat je als echtpaar in 1 bed hoort te slapen zit er bij mij diep in gebakken. Het idee om apart te gaan slapen voelt voor mij niet goed. Ik wil toch met hem in 1 bed!

Poll: Slaap jij apart of liggen jullie in 1 bed?

Omdat er dus een taboe ligt op apart slapen bied ik zowel een poll als de mogelijkheid om te reageren in de comments!

Hoe slapen jij en je partner?

 
pollcode.com free polls

Of vertel het in de comments! Hoe slapen jij en je partner?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik denk dat er zeker een taboe op zit. Maar ik vind een nachtrust wel heel belangrijk dus als je apart beter slaapt had ik dat zeker gedaan. Persoonlijk heb ik er geen last van.

 2. Wow, 1 op de 4! Dan blijkt wel hoe groot het taboe is want niemand zegt het ooit.
  Wij slapen volgens optie 3. Maar omdat ik een zeer lichte slaper ben, voor wie het ook nog eens enorm belangrijk is voldoende te slapen, slaapt hij ook wel eens in het logeerbed. Vooral als hij bv verkouden is, want dan wordt het helemaal een woel-, hoest- en snurkdrama. Boeit hem helemaal niet. En de eerste nacht is het best lekker maar daarna ga ik hem missen!
  Oh, en je NB: lol!

 3. Ik ken meerdere stellen die apart slapen omdat het voor hen beter werkt. Hier slapen we graag samen, maar wel in een ruim bed, op dit moment met 2 matrassen. 2 dekbedden wil ik niet zonder, maar wel graag één tweepersoons zodat we bij elkaar kunnen kruipen als we dat willen. Ik zie overigens haast op tegen slapen op vakantie op een bed van 1.40, dat is wel eigenlijk te klein om comfortabel te slapen samen. Maar goed, we hebben een bed over omdat de jongste in een babybedje slaapt dus er is een escape als het te lastig is.

 4. Wij slapen in aparte kamers, om alle redenen die je aangeeft ! Snurken, raam open of dicht, onrustig slapen. Als er een logee is slapen we wel samen in ons echt wel ruime bed. En proberen we dat vol te houden als logee weer weg is, want samen slapen is toch echt gezelliger. Maar dat gaat niet en een goede nachtrust is toch wel heel belangrijk. Ik praat er niet over omdat men al snel denkt dat er wel wat mis zal zijn in onze relatie.

 5. Ik slaap juist ontzettend slecht alleen en mijn man gelukkig ook. wanneer ik bereikbaarheidsdiensten heb en ik wel eens in het ziekenhuis slaap slapen we allebei slecht. Hier na jaren eindelijk weer een tweepersoonsmatras, heerlijk om weer tegen elkaar aan te kunnen slapen zonder dat 1 in het ‘gat’ ligt!

 6. Ik vind samen slapen juist heel fijn 🙂 ook al word ik wel eens wakker van een snurkje hier of daar of een beetje draaien in bed. 🙂

 7. Ik vind het geen taboe! ik slaap zelf heel soms ook is apart als ik terug een rusteloze nacht heb met veel nadenken. dan ga ik me op het logeer bed leggen en val ik zelf ook makkelijker in slaap en hou men partner niet wakker met gewoel 🙂 win win dus 🙂

 8. Mijn man snurkte ook heel erg, blijkt OSAS te hebben. Heeft nu een cpap apparaat, sindsdien snurkt hij niet meer en slaapt hij ook veel rustiger 🙂

  Sindsdien slaap ik voor beter en zijn de gebroken nachten door manlief verleden tijd!

  Maar wat veel 1 op 4!

 9. mijn man snurkt ook regelmatig maar toch lig ik te lekker om naar het logeerbed te verhuizen.oordopjes zitten bij mij irritant en ik ben ook van het standpunt dat we in 1 bed horen te slapen.maar misschien dat ik nog eens toch n keertje naar het logeerbed verhuist

 10. Hier slapen we prima in een bed, al is het bed wel groot, want ik heb wel ruimte nodig haha. Ik kan me best voorstellen dat als je partner zo erg snurkt of woelt, dat je apart gaat liggen.

 11. Wij slapen in aparte kamers wegens gezondheidsproblemen van mijn kant alleen als de kleinkinderen komen slapen dan word het in het zelfde bed.

 12. Wij slapen altijd in een bed, wel ieder onze eigen matras en samen een extra breed dekbed. Mijn partner heeft ook nog een 1-persoonsdekbed, hij is een koukleum.
  Sinds 3 weken slapen we apart hij is aan zijn voet geopereerd en mag 6 weken de voet niet belasten. Onze slaapkamer is te klein dus een ziekenhuisbed in de woonkamer en ik moet zeggen…ik slaap beter dan ooit.

 13. Is iets wat je niet aan iedereen vertelt een taboe? Het lijkt wel of je niets meer privé mag houden tegenwoordig. Misschien is het voor sommige mensen zo normaal om apart ter slapen dat ze het er niet eens over hebben.
  Oh en ik geloof niet in die cijfers.
  Zelf hebben wij de ideale oplossing vind ik, tenminste dat vinden wij, we slapen samen in, lekker tegen elkaar aan, niet zoals het plaatje want dan heb ik na 10 minuten al overal spierpijn in nek en schouders ;-), als een van ons last heeft van de ander gaat die naar de andere kamer.
  Ik heb last van allerlei dingen waaronder onrustige benen, nachtmerries, slapeloosheid en dan is dat ideaal.
  Ik zou het iedereen aanraden als hij/zij daar behoefte aan heeft en zeker niet denken wat een ander daarvan zal vinden.

 14. Wij slapen al jaren in aparte kamers. Ik ben een zeer lichte slaper, slaap heel moeilijk in en word door het minste lawaai of beweging wakker en raak dan niet meer in slaap. Als ik alleen slaap, slaap ik iets beter of als ik samen met mijn man slaap. Met beter slapen bedoel ik vier tot max 5 u per nacht wat dus nog vrij weinig is.Ik sta elke morgen rond 5.30 u op. Mijn partner slaapt heel makkelijk in, slaapt diep maar draait en keert enorm veel in bed. Hij slaapt niet graag in het donker, rolluiken moeten open blijven, deur moet openstaan. Ik slaap enkel in een pikdonkere kamer met gesloten deur maar open venster. Ik heb ‘s nachts enorm last van opvliegers en dan is het ook makkelijker om ‘s nachts vlug beddengoed en pyama te verversen zonder man wakker te maken.
  Enkel als de kleinkinderen blijven logeren, slaap ik in het gemeenschappelijke bed. Slapen is er dan niet bij want dan lig ik de ganse nacht wakker…..

 15. Goed onderwerp! Ik slaap ook veel prettiger in mijn eentje. Ik ben lang en heb veel ruimte nodig. Mijn vriend ook trouwens 🙂 En ik sta erom bekend dat ik de dekens pik 😛 We slapen wel in 1 bed, maar ik zou heel graag een groter bed willen met aparte matrassen en aparte dekbedden. Toen we net gingen samenwonen moest ik héél erg wennen en had ik wat slaapgesprek opgelopen. Ben toen een paar keer apart gaan liggen maar mijn vriend vond dat stiekem toch niet zo leuk. En nu maken we daar af en toe grapjes over :”)

 16. Wij slapen al heel lang in aparte kamers en dat bevalt prima . Allebei heel onrustig met woelen en draaien en we snurken beiden dus dan is dit de oplossing .Waarom moeilijk doen daarover ! Ik heb weleens vrouwen gesproken die keurig naast hun man bijna de hele nacht wakker liggen ,tja want hij vind het zo ongezellig om alleen te slapen !

 17. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen in huis een eigen (slaap)kamer heeft- de kinderen én wijzelf. Was even zoeken naar een huis met 5 slaapkamers, maar is gelukt. Wel met tweepersoonsbeddwn, dus als we willen kunnen we wel samen slapen. Kinderen logeren ook regelmatig bij elkaar, maar het is altijd een keuze, want iedereen moet een plek hebben van zichzelf!

 18. Alleen kan ik moeilijker in slaap komen, maar ik kan me er best iets bij voorstellen als de nachten erg onrustig zijn. Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je hele gemoedstoestand, dus ook je relatie 😉

 19. In de winter hebben we wel vaak 2 dekbedden, want die trekt veel te veel aan de dekens. Ook doe ik wel eens film avond met de meiden en slapen ze bij mij. Hij is dan verbannen naar de bank

 20. Ik geloof best dat er hier een taboe op rust. Mijn vriend en ik slapen één keer per week apart. Ik ben een ontzettend lichte slaper en word van alles wakker, maar als hij gaan repeteren is, snurkt en woelt hij nog harder dan anders. Daarom heeft hij uit zichzelf voorgesteld dat hij die dag op de bank slaapt. Dan kan ik in ieder geval bijslapen. 😉

 21. Bij ons twee dekbedden op twee matrassen in één bed. Ik heb oordopjes in. Gelukkig is mijn man steeds rustiger gaan slapen, en hoest hij ook niet veel meer. Toen dat nog wel zo was, ging hij vaak op de bank liggen. Veel rustiger voor allebei. Maar het klopt dat ‘men’ dat gek vindt. Dus praatten we er niet over!

 22. Mijn man snurkte zo luid dat ik zelfs op de bank, een verdiep lager, niet kon slapen door het lawaai. Hij heeft slaapapneu en slaapt nu met een machine. Ik begrijp heel goed dat mensen apart gaan slapen, alsof je een slechte relatie zou hebben als je niet samen slaapt. Een goeie nachtrust is een pak belangrijker voor een gezonde relatie 🙂

 23. Eigenlijk slaap ik altijd samen met mijn vriend, dit gaat ook prima! Al snap ik jou ook zeker wel & andere dat het soms nogal vervelend kan zijn.. ik denk dat ieder voor zich moet afwegen wat bij hen past, wat een ander daar ook van vind ????

 24. Hhaha bij mijn vriend slapen we bijna niet omdat zijn bed gigantisch kraakt. Bij elke draai kraakt het hele bed mee waardoor het slapen niet chil is. Echter wanneer we hier slapen op mijn boxspring slaap ik als een baby! Wel hebben we ieder een eigen kussen, want ja. Als ik slaap ben ik nogal hebberig…

 25. In 1 bed! Wij slapen prima maar hebben wel 2 matrassen en twee dekbedden in een eenpersoonsbed. Alleen toen ik hoogzwanger was sliepen we soms apart. Dat was meer omdat mijn partner gek werd van mij????!

 26. Mijn vriend snurkt vaak. Dan maak ik hem wakker draait hij zich om en hij slaapt meteen weer door. Zelf knarse tand ik soms en dan doet hij mijn hoofd kriebelen en ben ik weer stil, Maar apart slape no way

 27. Oh, ik snap je zo! Helemaal nu ik schijn te snurken als een boomzager door mijn zwangerschap! Ikzelf heb het “voordeel” dat ik slechthorend ben en met een draai het gesnurk van de man niet meer hoor. Ik heb hem van de week na een aantal slechte nachten wel voorgesteld om apart te gaan slapen, maar hij vind het onzin. Overigens slapen we in een tweepersoonsbed met twee matrassen en twee dekbedden. Anders zouden de nachtelijke oorlogen nog heviger zijn, haha.

 28. Wij slapen in hetzelfde bed, maar wel met twee één persoonsdekbedden. Ik vond het eerst maar raar dat mijn partner dat wilde, maar nu zou ik echt niet meer anders willen.

 29. als ik bij mijn partner slaap, heb ik mijn eigen bedje. heerlijk. i love the freedom. daarnaast draait hij enorm en kan ik niet slapen. bij mij slaapt hij wel in mijn bde, maar ik heb dan ook een groot bed, dus dat is geen porbleem

 30. Herkenbaar! Ik slaap meestal alleen als m’n vriend te veel snurkt of als hij eens te heftig is weggeweest, maar eerlijk? Zo lang het voor één nachtje is, is dat voor mij meer dan genoeg! Ik mis ‘m echt als hij niet naast me ligt. Klef, I know, maar het is zo!

 31. Na het invullen van de poll verschiet ik ervan dat er veel koppels in aparte kamers slapen.
  Hier slapen we samen, liefst zelfs dicht tegen elkaar. Enkel wanneer één van ons erg ziek is (koorts, hoesten, …) waardoor de andere gestoord wordt, slapen we apart.

 32. Wij slapen toch wel geregeld een nachtje niet samen, vooral omdat de man dan tot laat gamet en vervolgens op de bank in slaap valt. Prima ook hoor, ik slaap vaak beter alleen ????

 33. Ik slaap beter alleen, in een bed hou je elkaar wakker vind ik. Houden ze mij toch al zeker wakker, ik ben een slechte slaper.

  Mijn ex vond dat vroeger echt niet kunnen, zelfs een bed met twee latenbodems en twee matrassen was al ene brug te ver, toh was het beter voor allebei onze slaap. ik heb gewoon geen zin om wakker te worden als mijn partner zich omdraait…

  Ook zo dat elkaar vastnemen, leuk voor het slapen gaan en s morgens, maar niet als je effectief wil slapen…

  Nu heb ik een boxspring, zijn eigenlijk twee bedden met ene hoofdeinde bij elkaar gebracht, dat is oke. Had het ondervonden toen ik met mijn moeder naar Rome ging en we daar ieder apart lagen, maar toch samen. Het was echt een eigen bed, beide slechte slapers en vonden allebei dat we daar goed sliepen! pas op, dat zegt veel. Niet veel later: boxspring besteld! 😉

 34. Er rust zeker een taboe op. Zelf heb ik nou net hetzelfde probleem. Mijn man valt snel in slaap en is een harde snurker. Ik heb zelfs een aantal keer op de bank liggen slapen omdat, ik het gewoon niet meer aankon. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter en ga ik eerder naar bed, dan hij. Zo ben ik al in slaap voor het snurken begint. Misschien helpt dit ook bij jullie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.