Apart slapen: een taboe? Of is apart slapen oké?

spart slapen

Apart slapen.

Soms lijkt het mij best prettig.

‘Niet snurken!’

‘Ik snurk niet!’

‘Ik zeg dat toch niet zo maar?! Draai je dan om!’

‘Dat heb ik net ook gedaan. En ik snurkte niet eens!’

Komt deze conversatie je bekend voor?

Het is er eentje die menige nacht met mijn man heb…. Het is een zinloos gesprek, dat heel irritant is en waar we allebei chagrijnig van worden. Samen slapen valt niet altijd mee. Maar tegelijkertijd lijkt er een taboe te rusten op apart slapen. Daarom deze post! Lees ook Van dit boek ga je beter slapen.

Apart slapen: ik slaap beter in mijn eentje

Eerlijk is eerlijk: ik slaap vaak beter in de nachten dat mijn man een nachtje bij zijn vader is, als mantelzorger. Dan word ik ‘s ochtends wakker nadat ik aan één stuk door heb geslapen. Zonder onderbrekingen! Ik word niet wakker van zijn gesnurk of zijn gewoel. Heerlijk! Er gaat niets boven een ononderbroken nacht slapen.

Maar hoewel ik zonder hem rustigere nachten heb, vind ik het toch heel belangrijk dat we in 1 bed slapen. Dat hoort voor mij bij de relatie.

Zoals bij dit ideale plaatje:

apart slapen

Ziet dat er niet prachtig, romantisch en liefdevol uit?

Helaas is de realiteit dus vaak anders.

12 redenen voor apart slapen

Stellen die er voor kiezen om apart te slapen, hebben daar vaak uitstekende redenen voor. Juist door apart te slapen, redeneren deze stellen, redden ze hun relatie. Van een verstoorde nachtrust word je in de regel namelijk geen leuker mens, dus ik kan me daar best wat bij voorstellen.

Laten we de redenen voor apart slapen eens op een rijtje zetten:

 1. Als één van beiden snurkt
 2. Als je een kind met slaapproblemen hebt dat bij jullie wil slapen kun je afwisselen.
 3. Als je een hele lichte slaper bent en van het minste of geringste wakker wordt. Daar heb ik nog wel eens last van. Mijn man kan zich zo wild op zijn andere zij draaien dat het hele bed deint en schommelt en ik wakker word.
 4. verschillende slaapgewoontes. De één kan bijvoorbeeld niet slapen met het raam open, de ander juist niet met het raam dicht.  Als jij bijvoorbeeld het liefst met het raam open slaapt (ik dus) en hij het liefst met het raam potdicht en eventueel zelfs nog de verwarming aan.
 5.  Verschillende slaapritmes kunnen ook aanleiding zijn voor apart slapen.
 6. Als jij graag met de gordijnen open slaapt, en hij ze juist graag dicht wil.
 7. Als jij of je partner de neiging heeft om de dekens van de ander af te trekken.
 8. Als de graag onder een zware of verzwaarde deken slaapt, en de ander juist niet.
 9. Als één van beide ‘s nachts steeds op zijn of haar smartphone of tablet ligt te kijken.
 10. Het is beter voor de romantiek misschien? Het haalt in ieder geval de vanzelfsprekendheid er van af.
 11. Als één van beide griep heeft en je uit de buurt van de bacillen wilt blijven.
 12. Als jij graag onder een verzwaarde deken slaapt en je partner juist niet.

N.B. je kunt natuurlijk ook apart slapen, omdat je simpelweg de schurft hebt aan elkaar!

Samen slapen is voor veel mensen lastig!

Dat veel mensen ‘last’ van hun partner hebben als ze willen slapen blijkt wel uit onderstaande ‘meme‘ die ik tegenkwam:

apart slapen

Scene uit Friends: Hug and roll

En wat te denken van onderstaande scène uit de serie Friends. Daarin vertelt Ross dat hij het liefst alleen slaapt, en legt Chandler uit hoe hij zijn vriendin subtiel naar de andere kant van het bed het kan verplaatsen : )

Apart slapen: hoe vaak komt het voor?

Op het internet kwam ik de volgende statistiek tegen:

1 op de 4 stellen slaapt apart.

En dat kunnen er meer zijn, omdat veel mensen dit liever niet zeggen. Dat is best apart, want het hele idee dat je als echtpaar in 1 bed hoort te slapen is nog niet eens zou oud: het ontstond tijdens de Industriële Revolutie. En niet vanwege de liefde, maar vanwege ruimtegebrek. Het was gewoon praktisch om in 1 bed te gaan liggen.

Van samen in 1 bed, tot apart slapen

Voordat je kiest voor aparte slaapkamers zijn er nog diverse tussenvormen!

 1. 1 matras, maar wel allebei een eigen dekbed.
 2. 2 matrassen in een tweepersoonsbed met een tweepersoons dekbed
 3. 2 matrassen in een tweepersoonsbed met ieder een eigen dekbed.
 4. 2 eenpersoonsbedden met ieder een eigen matras en eigen dekbed, maar wel in dezelfde slaapkamer
 5. 2 eenpersoonsbedden in aparte slaapkamers

Op dit moment slapen mijn man en ik volgens variant 2: we hebben ieder een eigen matras, maar slapen wel onder een tweepersoons dekbed. Ik had gehoopt dat de aparte matrassen zouden voorkomen dat ik wakker werd van zijn gewoel, maar dat valt helaas tegen. Hij draait zich ‘s nachts zo wild omdat de hele kamer op zijn grondvesten schudt. Dus ook mijn matras : (

Sylvia Witteman: pleidooi voor apart slapen

In Dan maak  je maar zin houdt Sylvia Witteman een pleidooi voor gescheiden slaapkamers. Niet omdat ze haar man niet mag, maar voor de rust. En omdat ze heel verschillende voorkeuren hebben als het om slapen gaat.

Eerlijk gezegd klonk het best aantrekkelijk! En als mijn man ‘s nachts ligt te snurken, en we vervolgens ruzie krijgen omdat hij zegt: ‘Ik snurk niet,’ en ik op mijn beurt: ‘Ik zeg het toch niet zo maar!’ dan lijken aparte slaapkamers me zo gek nog niet.

Apart slapen in fases

Je kunt het natuurlijk ook in fases doen: eerst aparte dekbedden, dan aparte bedden, en vervolgens aparte slaapkamers.

Aparte dekbedden – aparte bedden – aparte slaapkamers

Aparte slaapkamers schijnt iets te zijn wat mensen liever niet vertellen. De norm is toch dat je samen in één bed slaapt. Maar relatietherapeute Annette Heffels snapt het verlangen wel. Veel vrouwen voelen zich overvraagd, en hebben sterk de behoefte zich terug te trekken. Alleen.

Maar is apart slapen niet slecht voor de relatie? (Lees ook: Van dit boek ga je beter slapen).

Redenen voor aparte slaapkamers

Koningin Elizabeth van Engeland en haar man prins Philip hebben aparte slaapkamers. In een onderzoek in de VS in 2005 bleek dat 1 op de 4 echtparen aparte slaapkamers had. En meer dan 40% van de 70-plussers slaapt apart.

De Britse slaapexpert dr. Neil Stanley slaapt heel bewust in een andere slaapkamer dan zijn vrouw. Volgens hem hebben stellen die samen slapen 50% meer last van een gestoorde slaap. Aangezien voldoende slaap belangrijk is voor een goede gezondheid zou je dus zelfs kunnen beweren dat apart slapen beter voor je is.

Waarom slapen stellen eigenlijk in hetzelfde bed?

Waar komt eigenlijk de norm vandaan dat als je getrouwd bent of samenwoont je dus in hetzelfde bed slaapt? Is het een gewoonte uit de oertijd omdat het destijds je overlevingskansen vergrootte?

Er zijn periodes in de geschiedenis waarin echtgenoten apart sliepen. In veel romantische, historische boeken hebben de man en vrouw bijvoorbeeld allebei een eigen kamer. En dan komt de man ‘s nachts ‘op bezoek’!

Hoewel ik de voordelen van apart slapen zeker zie, is samen het bed delen een belangrijk element van een huwelijk voor mij. Ik blijf dus toch maar het bed delen. En zelfs het dekbed.

Leestip: Dromenvangers.

Conclusie over apart slapen

Hoewel er een taboe lijkt te rusten op apart slapen, kan het soms ook juist de redding voor een relatie zijn. Als één of beide partners structureel niet goed kan slapen, leidt dit tot spanningen.

Onderzoekers benadrukken dan ook dat aparte slaapkamers géén teken hoeven te zijn van een slechte relatie.

Apart slapen kan een weloverwogen keuze zijn, om op die manier allebei goed te slapen. En dat werkt vervolgens positief door in de relatie. Op bustle.com formuleren ze dat heel mooi:

‘Know that sleeping apart just means you’re aware of your separate and independent needs. You don’t need to suffer through these mismatches in biology of lifestyle, just to prove that you like each other.’

Wat ga ik nu doen?

Voorlopig knoei ik toch nog even door met mijn woelende man in 1 bed. Want het idee dat je als echtpaar in 1 bed hoort te slapen zit er bij mij diep ingebakken. Het idee om apart te gaan slapen voelt voor mij niet goed. Ik wil toch met hem in 1 bed!

apart slapen

Apart slapen: wat zeggen de bezoekers van Huisvlijt?

 • Wij slapen al jaren (meestal!) apart. Ik schijn te snurken… en daar kan hij absoluut niet door slapen. Vroeger schaamde ik me daar een beetje voor maar ach, je hoort het ook steeds meer. Voor ons is het heel normaal. Leuk dat je hier aandacht aan besteed hebt :D (Ingrid)
 • Interessant, ik heb juist een eenzaam en onveiliger gevoel als ik apart slaap van mijn man. (Janneke)
 • Wij hebben 2 aparte bedden, en soms een eigen laken (dekbed is te warm hier). Dit vooral in een periode dat een van de 2 onrustig slaapt. Aparte kamers zou ik niet willen, maar kan mij wel voorstellen dat het in sommige gevallen een stuk prettiger is. (Petra)
 • Sinds jaren heb ik mijn eigen slaapkamer. Tussen die van mij en mijn man zit een dun wandje en daar hoor ik hem nog doorheen snurken. Oordopjes zijn soms zelfs nog nodig. Hij wordt al wakker als ik eens zucht, en wordt razend als hij door mij niet slapen kan. (Verbazend genoeg sliep hij door een krijsende baby lang geleden makkelijk heen!) Ik durfde op den duur haast niet meer adem te halen. Toen de oudste naar een grotere slaapkamer wilde, dacht ik: ‘Het is genoeg geweest.’ Sindsdien heb ik mijn eigen kamertje, heerlijk rustig, slaap ik met de gordijnen open als de maan schijnt en is de vrede weer hersteld tussen man en mij. En ons huwelijk consumeren doen we beneden op de bank wel :-) (Irene)
 • Wij hebben wel 2 matrassen maar 1 dekbed. Ik heb wel vaak het kortste stuk van het dekbed. Maar mijn man slaapt meestal eerder dan ik, dus zo gauw hij slaapt, trek ik mijn portie dekbed wel mijn kant op. Ik zou er niet aan moeten denken om apart te moeten slapen! Veel te gezellig zo hoor! (Jet)
 • Wij slapen met z’n drieën in een bed, onder 1 dekbed. De dreumes heeft wel z’n eigen liggedeelte in de vorm van een ledikant die aan mijn bedient open is. We zijn het gewend, soms denk ik wel dat in verband met de ploegendiensten van de wederhelft een tweede slaapkamer handig zou zijn voor hem. Om ongestoord (bij) te slapen. (Madelon)
 • We slapen samen, maar toch gescheiden: op twee matrassen in één ledikant ;-) (Mirjam Kakelbont)
 • Ja, slapen is altijd lastig. Wij hebben een tweepersoons bed met 2 matrassen en 2 aparte dekbedden. (Els)
 • Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarbij je liever apart slaapt, bijvoorbeeld met extreme snurkers ofzo (waarom ga ik er automatisch vanuit dat dat mannen zijn? :P). Zelf ben ik wel een lichte slaper, maar als ik eenmaal aan iemand (of iets, qua geluiden) gewend ben, dan gaat het prima met z’n tweetjes. En dan vind ik dat toch een stuk gezelliger! (Lekker Leven met Minder)
 • Heel eerlijk lijkt het me funest voor de intimiteit in je relatie als je apart gaat slapen, ik heb er zelfs al moeite mee met aparte bedden en dekbedden. Misschien beter voor je nachtrust maar nee, we hebben gewoon een 2-persoonsbed met 1 groot dekbed en liggen lekker tegen elkaar aan te slapen. (Wanda)
 • Ik snap ergens wel dat mensen lekkerder slapen als ze apart liggen. Veel stellen hebben toch andere slaapgewoontes of andere bedtijden en dan is het voor beiden prettiger als je apart ligt. Toch associeer ik apart slapen met een aflopende relatie. Vooral omdat je vaak overdag al zo weinig tijd hebt voor elkaar als stel en dat samen slapen één van de weinige momenten op een dag is van intimiteit. Voorlopig slapen mijn man en ik dus gewoon in één bed, hoe fijn ik het ook zou vinden om een heel bed voor mijzelf te hebben ; ). (Tessa)
 • Samen op aparte bedden met 1 dekbed, gaat over het algemeen goed. Kort geleden wel een apart 1 eenpersoonsbed aangeschaft voor in de logeerkamer. Het is gewoon prettiger als de mogelijkheid er is. Nu de kamer nog opknappen, is nu bouwplaats. (Lot)
 • Wegens gesnurk en gedraai apart, en dat bevalt prima. Met twee uitgeruste mensen wordt het er alleen maar romantischer op:). (Carolina)
 • Leuk artikel. Je bent mij voor, ik wilde binnenkort ook zoiets plaatsen. Wij hebben aparte kamers. Dat vind ik heerlijk. Vooral nu ik zwanger ben. Mijn slaapritme is niet wat het geweest is, ik wil uit bed kunnen en het licht aan wanneer ik dat wil zonder met iemand rekening te moeten houden. Bovendien snurkt mijn man nogal en daar wil ik niet wakker van liggen. Natuurlijk krijg je rare reacties, maar daar wen je aan. Recent had ik het er ook met getrouwde vriendinnen over. Geen van hen slaapt apart, maar ook bijna geen een ging op dezelfde tijd naar bed als hun partner. (Josan)
 • Wij slapen samen, ik zou graag aparte kamers willen maar manlief wil dat niet dus tja…. (Het is zoals het is)
 • Wij slapen ongeveer 3 jaar apart en ik zou het ook liever anders zien maar als ik samen met mijn man in één bed lig, kom ik totaal niet aan slapen toe. Ik ben een zeer lichte slaper. Ik slaap heel moeilijk in, word wakker van het minste beetje lawaai en raak dan niet meer in slaap. Mijn man heeft zeer onregelmatige werkuren en komt vaak pas thuis tegen 23.45 u. ‘s Morgens moet hij voor het werk vaak opstaan rond 4.45 u. Hij heeft, tot nu toe, geen problemen met onregelmatige werk- en leefuren maar ik heb echt regelmaat nodig.Ik slaap gemiddeld 4 onderbroken uren per nacht en als ik in één bed met mijn man lig, kom ik aan nog minder uren slaap toe door zijn gesnurk en door het feit dat hij op zo onregelmatige uren naar bed kan of heel vroeg moet opstaan.Indien ik beter zou slapen, zou ik zeker terug het bed met mijn man delen. Enkel als de kleinkinderen blijven slapen, ga ik in het gemeenschappelijke bed omdat de kindjes dan in de kamer liggen waar ik normaal gezien slaap. We hebben wel nog slaapkamers ‘over,’ maar daar staan geen bedden meer aangezien de kinderen, eens ze het huis uitgingen, hun slaapkamermeubels hebben meegenomen om ‘te starten’. (Liesbet)
 • Samen, maar met steeds meer moeite. We hebben een volstrekt verschillend slaapritme, heel verschillende behoefte aan licht/duister, en mijn man snurkt behoorlijk. Ik ontdekte dat ik op zakenreizen veel beter sliep dan thuis, omdat het dan zo lekker donker en stil was. Als die verschillen er niet waren, zou ik samen slaapkamer delen veel knusser vinden. (Loonlijstmama)
 • Wij delen ons bed, matras en dekbed! En ik zou niet anders willen. We slapen allebei goed en hebben geen last van de ander. Mijn man is geen snurker (gelukkig ;-) Een enkele keer snurkt hij, dan geef ik hem een por en draait hij om. Dan is het meestal over. (Grietje)
 • Ik slaap al 5 jaar in mijn eigen slaapkamer het is begonnen omdat ik toen die zenuw aandoening aan mijn been gekregen heb en ik kon geen aanraking verdragen en sliep heel slecht ,dat is wel wat verbeterd maar ik ben het nu gewoon en mijn man ook ;alleen als de kleinkinderen blijven slapen dan ga ik daar slapen want die willen s’morgens bij moeke en vake kommen liggen ,,,eventjes toch. (Simonne)
 • Hier slapen we gewoon gezellig in 1 bed. Wel 2 matrassen en bedbodems (van die verstelbare) maar we 1 dekbed. Dat blijven we ook gewoon doen. Ik wordt niet vaak wakker door mijn man, daar komt wat mij betreft het slaaptekort niet van. (Henny Rutgers)
 • Wij slapen in hetzelfde bed, wel met aparte dekbedden. Zelf merk ik geen verschil in hoe ik slaap, maar ik vind het nog even gewoon bij elkaar liggen ‘soezen’ voor we in slaap vallen erg prettig. Mijn man is nogal prikkelgevoelig, en als hij een erg drukke dag heeft gehad slaapt hij nog wel eens op de bank, dat wel – gelukkig vindt hij die erg lekker slapen, anders hadden we daar het logeerbed voor gehouden. Maar over het algemeen slapen we in hetzelfde bed. Dat ik dat prettiger vind komt misschien ook wel door de voorbeelden die ik heb. Mijn ouders delen hetzelfde bed, en hebben een hoop kinderen en een gelukkig huwelijk, zijn heel duidelijk nog steeds gek op elkaar. Mijn schoonouders slapen gescheiden, en leven zo langs elkaar heen dat mijn man zich afvraagt waarom ze nog samen zijn … En dat nog los van dat ik nooit op mijn schoonmoeder wil lijken, maar dat is een ander lang verhaal ;-) (Jantine)
 • Ik heb sinds 11 jaar mijn eigen slaapkamer (met gebloemd dekbedovertrek) en dat hadden we veel eerder moeten doen. Het is echt overal goed voor! Ook voor onze relatie! (Ageeth)
 • Het is echt een taboe merk ik, wij slapen ook apart. Het is begonnen toen ik heel ziek was en amper sliep. Inmiddels zijn we het zo gewend en slapen wij beiden als rozen. Nu speelt het werk ook mee van meneer williams. Vaak staat hij rond 4 uur op, er gaan dan twee wekkers en dan ben ik ook klaar wakker. En voor de romantiek vind ik het alleen maar voordelen hebben :-) (Mevrouw Williams)
 • Wij slapen de laatste maanden jammer genoeg noodgedwongen apart. Noodgedwongen omdat we anders niet aan onze slaap komen. Zoon wordt ‘s nachts vaak wakker en we slapen op dit moment sowieso allebei slecht. In één bed worden we 3 keer per nacht wakker van elkaar om dan slechts moeizaam weer in te slapen. Dat is niet vol te houden in combinatie met werk en een kleuter. Want uitslapen / bijslapen is er niet bij. Ik hoop wel dat deze fase snel weer voorbij is. Want samen in 1 bed vind ik veel gezelliger! (Bespaarzuinig)
 • Ik slaap nu alweer zo’n 20 jaar apart..en het bevalt mij uitstekend. Echt zeer comfortabel. Ik ben hooggevoelig blijkt Dus heb ik een ander slaapritme. Ik slaap alleen en dat wil ik graag zo houden. (Lisa)
 • In die historische romans slapen ze alleen maar apart tot ze getrouwd zijn, meestal ;) Als de man de vrouw nog niet heeft veroverd, zeg maar :P Ik las ze vroeger veel en ze volgen eigenlijk altijd een beetje hetzelfde verhaallijntje :D (Daantje)

Leestip: hypnagoge hallucinaties en Middagdutje.

Inmiddels heb ik ook de oordoppen tegen snurken van de Oordoppenstore geprobeerd.

Hoe slapen jullie? Aparte dekbedden, bedden of slaapkamers?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik denk dat er zeker een taboe op zit. Maar ik vind een nachtrust wel heel belangrijk dus als je apart beter slaapt had ik dat zeker gedaan. Persoonlijk heb ik er geen last van.

 2. Wow, 1 op de 4! Dan blijkt wel hoe groot het taboe is want niemand zegt het ooit.
  Wij slapen volgens optie 3. Maar omdat ik een zeer lichte slaper ben, voor wie het ook nog eens enorm belangrijk is voldoende te slapen, slaapt hij ook wel eens in het logeerbed. Vooral als hij bv verkouden is, want dan wordt het helemaal een woel-, hoest- en snurkdrama. Boeit hem helemaal niet. En de eerste nacht is het best lekker maar daarna ga ik hem missen!
  Oh, en je NB: lol!

 3. Ik ken meerdere stellen die apart slapen omdat het voor hen beter werkt. Hier slapen we graag samen, maar wel in een ruim bed, op dit moment met 2 matrassen. 2 dekbedden wil ik niet zonder, maar wel graag één tweepersoons zodat we bij elkaar kunnen kruipen als we dat willen. Ik zie overigens haast op tegen slapen op vakantie op een bed van 1.40, dat is wel eigenlijk te klein om comfortabel te slapen samen. Maar goed, we hebben een bed over omdat de jongste in een babybedje slaapt dus er is een escape als het te lastig is.

 4. Wij slapen in aparte kamers, om alle redenen die je aangeeft ! Snurken, raam open of dicht, onrustig slapen. Als er een logee is slapen we wel samen in ons echt wel ruime bed. En proberen we dat vol te houden als logee weer weg is, want samen slapen is toch echt gezelliger. Maar dat gaat niet en een goede nachtrust is toch wel heel belangrijk. Ik praat er niet over omdat men al snel denkt dat er wel wat mis zal zijn in onze relatie.

 5. Ik slaap juist ontzettend slecht alleen en mijn man gelukkig ook. wanneer ik bereikbaarheidsdiensten heb en ik wel eens in het ziekenhuis slaap slapen we allebei slecht. Hier na jaren eindelijk weer een tweepersoonsmatras, heerlijk om weer tegen elkaar aan te kunnen slapen zonder dat 1 in het ‘gat’ ligt!

 6. Ik vind samen slapen juist heel fijn :-) ook al word ik wel eens wakker van een snurkje hier of daar of een beetje draaien in bed. :-)

 7. Ik vind het geen taboe! ik slaap zelf heel soms ook is apart als ik terug een rusteloze nacht heb met veel nadenken. dan ga ik me op het logeer bed leggen en val ik zelf ook makkelijker in slaap en hou men partner niet wakker met gewoel :) win win dus :)

 8. Mijn man snurkte ook heel erg, blijkt OSAS te hebben. Heeft nu een cpap apparaat, sindsdien snurkt hij niet meer en slaapt hij ook veel rustiger :)

  Sindsdien slaap ik voor beter en zijn de gebroken nachten door manlief verleden tijd!

  Maar wat veel 1 op 4!

 9. mijn man snurkt ook regelmatig maar toch lig ik te lekker om naar het logeerbed te verhuizen.oordopjes zitten bij mij irritant en ik ben ook van het standpunt dat we in 1 bed horen te slapen.maar misschien dat ik nog eens toch n keertje naar het logeerbed verhuist

 10. Hier slapen we prima in een bed, al is het bed wel groot, want ik heb wel ruimte nodig haha. Ik kan me best voorstellen dat als je partner zo erg snurkt of woelt, dat je apart gaat liggen.

 11. Wij slapen in aparte kamers wegens gezondheidsproblemen van mijn kant alleen als de kleinkinderen komen slapen dan word het in het zelfde bed.

 12. Wij slapen altijd in een bed, wel ieder onze eigen matras en samen een extra breed dekbed. Mijn partner heeft ook nog een 1-persoonsdekbed, hij is een koukleum.
  Sinds 3 weken slapen we apart hij is aan zijn voet geopereerd en mag 6 weken de voet niet belasten. Onze slaapkamer is te klein dus een ziekenhuisbed in de woonkamer en ik moet zeggen…ik slaap beter dan ooit.

 13. Is iets wat je niet aan iedereen vertelt een taboe? Het lijkt wel of je niets meer privé mag houden tegenwoordig. Misschien is het voor sommige mensen zo normaal om apart ter slapen dat ze het er niet eens over hebben.
  Oh en ik geloof niet in die cijfers.
  Zelf hebben wij de ideale oplossing vind ik, tenminste dat vinden wij, we slapen samen in, lekker tegen elkaar aan, niet zoals het plaatje want dan heb ik na 10 minuten al overal spierpijn in nek en schouders ;-), als een van ons last heeft van de ander gaat die naar de andere kamer.
  Ik heb last van allerlei dingen waaronder onrustige benen, nachtmerries, slapeloosheid en dan is dat ideaal.
  Ik zou het iedereen aanraden als hij/zij daar behoefte aan heeft en zeker niet denken wat een ander daarvan zal vinden.

 14. Wij slapen al jaren in aparte kamers. Ik ben een zeer lichte slaper, slaap heel moeilijk in en word door het minste lawaai of beweging wakker en raak dan niet meer in slaap. Als ik alleen slaap, slaap ik iets beter of als ik samen met mijn man slaap. Met beter slapen bedoel ik vier tot max 5 u per nacht wat dus nog vrij weinig is.Ik sta elke morgen rond 5.30 u op. Mijn partner slaapt heel makkelijk in, slaapt diep maar draait en keert enorm veel in bed. Hij slaapt niet graag in het donker, rolluiken moeten open blijven, deur moet openstaan. Ik slaap enkel in een pikdonkere kamer met gesloten deur maar open venster. Ik heb ‘s nachts enorm last van opvliegers en dan is het ook makkelijker om ‘s nachts vlug beddengoed en pyama te verversen zonder man wakker te maken.
  Enkel als de kleinkinderen blijven logeren, slaap ik in het gemeenschappelijke bed. Slapen is er dan niet bij want dan lig ik de ganse nacht wakker…..

 15. Goed onderwerp! Ik slaap ook veel prettiger in mijn eentje. Ik ben lang en heb veel ruimte nodig. Mijn vriend ook trouwens :) En ik sta erom bekend dat ik de dekens pik :P We slapen wel in 1 bed, maar ik zou heel graag een groter bed willen met aparte matrassen en aparte dekbedden. Toen we net gingen samenwonen moest ik héél erg wennen en had ik wat slaapgesprek opgelopen. Ben toen een paar keer apart gaan liggen maar mijn vriend vond dat stiekem toch niet zo leuk. En nu maken we daar af en toe grapjes over :”)

 16. Wij slapen al heel lang in aparte kamers en dat bevalt prima . Allebei heel onrustig met woelen en draaien en we snurken beiden dus dan is dit de oplossing .Waarom moeilijk doen daarover ! Ik heb weleens vrouwen gesproken die keurig naast hun man bijna de hele nacht wakker liggen ,tja want hij vind het zo ongezellig om alleen te slapen !

 17. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen in huis een eigen (slaap)kamer heeft- de kinderen én wijzelf. Was even zoeken naar een huis met 5 slaapkamers, maar is gelukt. Wel met tweepersoonsbeddwn, dus als we willen kunnen we wel samen slapen. Kinderen logeren ook regelmatig bij elkaar, maar het is altijd een keuze, want iedereen moet een plek hebben van zichzelf!

 18. Alleen kan ik moeilijker in slaap komen, maar ik kan me er best iets bij voorstellen als de nachten erg onrustig zijn. Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je hele gemoedstoestand, dus ook je relatie ;)

 19. In de winter hebben we wel vaak 2 dekbedden, want die trekt veel te veel aan de dekens. Ook doe ik wel eens film avond met de meiden en slapen ze bij mij. Hij is dan verbannen naar de bank

 20. Ik geloof best dat er hier een taboe op rust. Mijn vriend en ik slapen één keer per week apart. Ik ben een ontzettend lichte slaper en word van alles wakker, maar als hij gaan repeteren is, snurkt en woelt hij nog harder dan anders. Daarom heeft hij uit zichzelf voorgesteld dat hij die dag op de bank slaapt. Dan kan ik in ieder geval bijslapen. ;-)

 21. Bij ons twee dekbedden op twee matrassen in één bed. Ik heb oordopjes in. Gelukkig is mijn man steeds rustiger gaan slapen, en hoest hij ook niet veel meer. Toen dat nog wel zo was, ging hij vaak op de bank liggen. Veel rustiger voor allebei. Maar het klopt dat ‘men’ dat gek vindt. Dus praatten we er niet over!

 22. Mijn man snurkte zo luid dat ik zelfs op de bank, een verdiep lager, niet kon slapen door het lawaai. Hij heeft slaapapneu en slaapt nu met een machine. Ik begrijp heel goed dat mensen apart gaan slapen, alsof je een slechte relatie zou hebben als je niet samen slaapt. Een goeie nachtrust is een pak belangrijker voor een gezonde relatie :-)

 23. Eigenlijk slaap ik altijd samen met mijn vriend, dit gaat ook prima! Al snap ik jou ook zeker wel & andere dat het soms nogal vervelend kan zijn.. ik denk dat ieder voor zich moet afwegen wat bij hen past, wat een ander daar ook van vind ????

 24. Hhaha bij mijn vriend slapen we bijna niet omdat zijn bed gigantisch kraakt. Bij elke draai kraakt het hele bed mee waardoor het slapen niet chil is. Echter wanneer we hier slapen op mijn boxspring slaap ik als een baby! Wel hebben we ieder een eigen kussen, want ja. Als ik slaap ben ik nogal hebberig…

 25. In 1 bed! Wij slapen prima maar hebben wel 2 matrassen en twee dekbedden in een eenpersoonsbed. Alleen toen ik hoogzwanger was sliepen we soms apart. Dat was meer omdat mijn partner gek werd van mij????!

 26. Mijn vriend snurkt vaak. Dan maak ik hem wakker draait hij zich om en hij slaapt meteen weer door. Zelf knarse tand ik soms en dan doet hij mijn hoofd kriebelen en ben ik weer stil, Maar apart slape no way

 27. Oh, ik snap je zo! Helemaal nu ik schijn te snurken als een boomzager door mijn zwangerschap! Ikzelf heb het “voordeel” dat ik slechthorend ben en met een draai het gesnurk van de man niet meer hoor. Ik heb hem van de week na een aantal slechte nachten wel voorgesteld om apart te gaan slapen, maar hij vind het onzin. Overigens slapen we in een tweepersoonsbed met twee matrassen en twee dekbedden. Anders zouden de nachtelijke oorlogen nog heviger zijn, haha.

 28. Wij slapen in hetzelfde bed, maar wel met twee één persoonsdekbedden. Ik vond het eerst maar raar dat mijn partner dat wilde, maar nu zou ik echt niet meer anders willen.

 29. als ik bij mijn partner slaap, heb ik mijn eigen bedje. heerlijk. i love the freedom. daarnaast draait hij enorm en kan ik niet slapen. bij mij slaapt hij wel in mijn bde, maar ik heb dan ook een groot bed, dus dat is geen porbleem

 30. Herkenbaar! Ik slaap meestal alleen als m’n vriend te veel snurkt of als hij eens te heftig is weggeweest, maar eerlijk? Zo lang het voor één nachtje is, is dat voor mij meer dan genoeg! Ik mis ‘m echt als hij niet naast me ligt. Klef, I know, maar het is zo!

 31. Na het invullen van de poll verschiet ik ervan dat er veel koppels in aparte kamers slapen.
  Hier slapen we samen, liefst zelfs dicht tegen elkaar. Enkel wanneer één van ons erg ziek is (koorts, hoesten, …) waardoor de andere gestoord wordt, slapen we apart.

 32. Wij slapen toch wel geregeld een nachtje niet samen, vooral omdat de man dan tot laat gamet en vervolgens op de bank in slaap valt. Prima ook hoor, ik slaap vaak beter alleen ????

 33. Ik slaap beter alleen, in een bed hou je elkaar wakker vind ik. Houden ze mij toch al zeker wakker, ik ben een slechte slaper.

  Mijn ex vond dat vroeger echt niet kunnen, zelfs een bed met twee latenbodems en twee matrassen was al ene brug te ver, toh was het beter voor allebei onze slaap. ik heb gewoon geen zin om wakker te worden als mijn partner zich omdraait…

  Ook zo dat elkaar vastnemen, leuk voor het slapen gaan en s morgens, maar niet als je effectief wil slapen…

  Nu heb ik een boxspring, zijn eigenlijk twee bedden met ene hoofdeinde bij elkaar gebracht, dat is oke. Had het ondervonden toen ik met mijn moeder naar Rome ging en we daar ieder apart lagen, maar toch samen. Het was echt een eigen bed, beide slechte slapers en vonden allebei dat we daar goed sliepen! pas op, dat zegt veel. Niet veel later: boxspring besteld! ;)

 34. Er rust zeker een taboe op. Zelf heb ik nou net hetzelfde probleem. Mijn man valt snel in slaap en is een harde snurker. Ik heb zelfs een aantal keer op de bank liggen slapen omdat, ik het gewoon niet meer aankon. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter en ga ik eerder naar bed, dan hij. Zo ben ik al in slaap voor het snurken begint. Misschien helpt dit ook bij jullie?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.