Reacties

Apart slapen: een taboe? Of is apart slapen oké? — 56 reacties

 1. Ik denk dat er zeker een taboe op zit. Maar ik vind een nachtrust wel heel belangrijk dus als je apart beter slaapt had ik dat zeker gedaan. Persoonlijk heb ik er geen last van.

 2. Wow, 1 op de 4! Dan blijkt wel hoe groot het taboe is want niemand zegt het ooit.
  Wij slapen volgens optie 3. Maar omdat ik een zeer lichte slaper ben, voor wie het ook nog eens enorm belangrijk is voldoende te slapen, slaapt hij ook wel eens in het logeerbed. Vooral als hij bv verkouden is, want dan wordt het helemaal een woel-, hoest- en snurkdrama. Boeit hem helemaal niet. En de eerste nacht is het best lekker maar daarna ga ik hem missen!
  Oh, en je NB: lol!

 3. Ik ken meerdere stellen die apart slapen omdat het voor hen beter werkt. Hier slapen we graag samen, maar wel in een ruim bed, op dit moment met 2 matrassen. 2 dekbedden wil ik niet zonder, maar wel graag één tweepersoons zodat we bij elkaar kunnen kruipen als we dat willen. Ik zie overigens haast op tegen slapen op vakantie op een bed van 1.40, dat is wel eigenlijk te klein om comfortabel te slapen samen. Maar goed, we hebben een bed over omdat de jongste in een babybedje slaapt dus er is een escape als het te lastig is.

 4. Wij slapen in aparte kamers, om alle redenen die je aangeeft ! Snurken, raam open of dicht, onrustig slapen. Als er een logee is slapen we wel samen in ons echt wel ruime bed. En proberen we dat vol te houden als logee weer weg is, want samen slapen is toch echt gezelliger. Maar dat gaat niet en een goede nachtrust is toch wel heel belangrijk. Ik praat er niet over omdat men al snel denkt dat er wel wat mis zal zijn in onze relatie.

 5. Ik slaap juist ontzettend slecht alleen en mijn man gelukkig ook. wanneer ik bereikbaarheidsdiensten heb en ik wel eens in het ziekenhuis slaap slapen we allebei slecht. Hier na jaren eindelijk weer een tweepersoonsmatras, heerlijk om weer tegen elkaar aan te kunnen slapen zonder dat 1 in het 'gat' ligt!

 6. Ik vind het geen taboe! ik slaap zelf heel soms ook is apart als ik terug een rusteloze nacht heb met veel nadenken. dan ga ik me op het logeer bed leggen en val ik zelf ook makkelijker in slaap en hou men partner niet wakker met gewoel :) win win dus :)

 7. Mijn man snurkte ook heel erg, blijkt OSAS te hebben. Heeft nu een cpap apparaat, sindsdien snurkt hij niet meer en slaapt hij ook veel rustiger :)

  Sindsdien slaap ik voor beter en zijn de gebroken nachten door manlief verleden tijd!

  Maar wat veel 1 op 4!

 8. mijn man snurkt ook regelmatig maar toch lig ik te lekker om naar het logeerbed te verhuizen.oordopjes zitten bij mij irritant en ik ben ook van het standpunt dat we in 1 bed horen te slapen.maar misschien dat ik nog eens toch n keertje naar het logeerbed verhuist

 9. Hier slapen we prima in een bed, al is het bed wel groot, want ik heb wel ruimte nodig haha. Ik kan me best voorstellen dat als je partner zo erg snurkt of woelt, dat je apart gaat liggen.

 10. Wij slapen in aparte kamers wegens gezondheidsproblemen van mijn kant alleen als de kleinkinderen komen slapen dan word het in het zelfde bed.

 11. Wij slapen altijd in een bed, wel ieder onze eigen matras en samen een extra breed dekbed. Mijn partner heeft ook nog een 1-persoonsdekbed, hij is een koukleum.
  Sinds 3 weken slapen we apart hij is aan zijn voet geopereerd en mag 6 weken de voet niet belasten. Onze slaapkamer is te klein dus een ziekenhuisbed in de woonkamer en ik moet zeggen...ik slaap beter dan ooit.

 12. Is iets wat je niet aan iedereen vertelt een taboe? Het lijkt wel of je niets meer privé mag houden tegenwoordig. Misschien is het voor sommige mensen zo normaal om apart ter slapen dat ze het er niet eens over hebben.
  Oh en ik geloof niet in die cijfers.
  Zelf hebben wij de ideale oplossing vind ik, tenminste dat vinden wij, we slapen samen in, lekker tegen elkaar aan, niet zoals het plaatje want dan heb ik na 10 minuten al overal spierpijn in nek en schouders ;-), als een van ons last heeft van de ander gaat die naar de andere kamer.
  Ik heb last van allerlei dingen waaronder onrustige benen, nachtmerries, slapeloosheid en dan is dat ideaal.
  Ik zou het iedereen aanraden als hij/zij daar behoefte aan heeft en zeker niet denken wat een ander daarvan zal vinden.

 13. Wij slapen al jaren in aparte kamers. Ik ben een zeer lichte slaper, slaap heel moeilijk in en word door het minste lawaai of beweging wakker en raak dan niet meer in slaap. Als ik alleen slaap, slaap ik iets beter of als ik samen met mijn man slaap. Met beter slapen bedoel ik vier tot max 5 u per nacht wat dus nog vrij weinig is.Ik sta elke morgen rond 5.30 u op. Mijn partner slaapt heel makkelijk in, slaapt diep maar draait en keert enorm veel in bed. Hij slaapt niet graag in het donker, rolluiken moeten open blijven, deur moet openstaan. Ik slaap enkel in een pikdonkere kamer met gesloten deur maar open venster. Ik heb 's nachts enorm last van opvliegers en dan is het ook makkelijker om 's nachts vlug beddengoed en pyama te verversen zonder man wakker te maken.
  Enkel als de kleinkinderen blijven logeren, slaap ik in het gemeenschappelijke bed. Slapen is er dan niet bij want dan lig ik de ganse nacht wakker.....

 14. Goed onderwerp! Ik slaap ook veel prettiger in mijn eentje. Ik ben lang en heb veel ruimte nodig. Mijn vriend ook trouwens :) En ik sta erom bekend dat ik de dekens pik :P We slapen wel in 1 bed, maar ik zou heel graag een groter bed willen met aparte matrassen en aparte dekbedden. Toen we net gingen samenwonen moest ik héél erg wennen en had ik wat slaapgesprek opgelopen. Ben toen een paar keer apart gaan liggen maar mijn vriend vond dat stiekem toch niet zo leuk. En nu maken we daar af en toe grapjes over :")

 15. Wij slapen al heel lang in aparte kamers en dat bevalt prima . Allebei heel onrustig met woelen en draaien en we snurken beiden dus dan is dit de oplossing .Waarom moeilijk doen daarover ! Ik heb weleens vrouwen gesproken die keurig naast hun man bijna de hele nacht wakker liggen ,tja want hij vind het zo ongezellig om alleen te slapen !

 16. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen in huis een eigen (slaap)kamer heeft- de kinderen én wijzelf. Was even zoeken naar een huis met 5 slaapkamers, maar is gelukt. Wel met tweepersoonsbeddwn, dus als we willen kunnen we wel samen slapen. Kinderen logeren ook regelmatig bij elkaar, maar het is altijd een keuze, want iedereen moet een plek hebben van zichzelf!

 17. Alleen kan ik moeilijker in slaap komen, maar ik kan me er best iets bij voorstellen als de nachten erg onrustig zijn. Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je hele gemoedstoestand, dus ook je relatie ;)

 18. In de winter hebben we wel vaak 2 dekbedden, want die trekt veel te veel aan de dekens. Ook doe ik wel eens film avond met de meiden en slapen ze bij mij. Hij is dan verbannen naar de bank

 19. Ik geloof best dat er hier een taboe op rust. Mijn vriend en ik slapen één keer per week apart. Ik ben een ontzettend lichte slaper en word van alles wakker, maar als hij gaan repeteren is, snurkt en woelt hij nog harder dan anders. Daarom heeft hij uit zichzelf voorgesteld dat hij die dag op de bank slaapt. Dan kan ik in ieder geval bijslapen. ;-)

 20. Bij ons twee dekbedden op twee matrassen in één bed. Ik heb oordopjes in. Gelukkig is mijn man steeds rustiger gaan slapen, en hoest hij ook niet veel meer. Toen dat nog wel zo was, ging hij vaak op de bank liggen. Veel rustiger voor allebei. Maar het klopt dat 'men' dat gek vindt. Dus praatten we er niet over!

 21. Mijn man snurkte zo luid dat ik zelfs op de bank, een verdiep lager, niet kon slapen door het lawaai. Hij heeft slaapapneu en slaapt nu met een machine. Ik begrijp heel goed dat mensen apart gaan slapen, alsof je een slechte relatie zou hebben als je niet samen slaapt. Een goeie nachtrust is een pak belangrijker voor een gezonde relatie :-)

 22. Eigenlijk slaap ik altijd samen met mijn vriend, dit gaat ook prima! Al snap ik jou ook zeker wel & andere dat het soms nogal vervelend kan zijn.. ik denk dat ieder voor zich moet afwegen wat bij hen past, wat een ander daar ook van vind ????

 23. Hhaha bij mijn vriend slapen we bijna niet omdat zijn bed gigantisch kraakt. Bij elke draai kraakt het hele bed mee waardoor het slapen niet chil is. Echter wanneer we hier slapen op mijn boxspring slaap ik als een baby! Wel hebben we ieder een eigen kussen, want ja. Als ik slaap ben ik nogal hebberig...

 24. In 1 bed! Wij slapen prima maar hebben wel 2 matrassen en twee dekbedden in een eenpersoonsbed. Alleen toen ik hoogzwanger was sliepen we soms apart. Dat was meer omdat mijn partner gek werd van mij????!

 25. Mijn vriend snurkt vaak. Dan maak ik hem wakker draait hij zich om en hij slaapt meteen weer door. Zelf knarse tand ik soms en dan doet hij mijn hoofd kriebelen en ben ik weer stil, Maar apart slape no way

 26. Oh, ik snap je zo! Helemaal nu ik schijn te snurken als een boomzager door mijn zwangerschap! Ikzelf heb het "voordeel" dat ik slechthorend ben en met een draai het gesnurk van de man niet meer hoor. Ik heb hem van de week na een aantal slechte nachten wel voorgesteld om apart te gaan slapen, maar hij vind het onzin. Overigens slapen we in een tweepersoonsbed met twee matrassen en twee dekbedden. Anders zouden de nachtelijke oorlogen nog heviger zijn, haha.

 27. Wij slapen in hetzelfde bed, maar wel met twee één persoonsdekbedden. Ik vond het eerst maar raar dat mijn partner dat wilde, maar nu zou ik echt niet meer anders willen.

 28. als ik bij mijn partner slaap, heb ik mijn eigen bedje. heerlijk. i love the freedom. daarnaast draait hij enorm en kan ik niet slapen. bij mij slaapt hij wel in mijn bde, maar ik heb dan ook een groot bed, dus dat is geen porbleem

 29. Herkenbaar! Ik slaap meestal alleen als m'n vriend te veel snurkt of als hij eens te heftig is weggeweest, maar eerlijk? Zo lang het voor één nachtje is, is dat voor mij meer dan genoeg! Ik mis 'm echt als hij niet naast me ligt. Klef, I know, maar het is zo!

 30. Na het invullen van de poll verschiet ik ervan dat er veel koppels in aparte kamers slapen.
  Hier slapen we samen, liefst zelfs dicht tegen elkaar. Enkel wanneer één van ons erg ziek is (koorts, hoesten, ...) waardoor de andere gestoord wordt, slapen we apart.

 31. Wij slapen toch wel geregeld een nachtje niet samen, vooral omdat de man dan tot laat gamet en vervolgens op de bank in slaap valt. Prima ook hoor, ik slaap vaak beter alleen ????

 32. Ik slaap beter alleen, in een bed hou je elkaar wakker vind ik. Houden ze mij toch al zeker wakker, ik ben een slechte slaper.

  Mijn ex vond dat vroeger echt niet kunnen, zelfs een bed met twee latenbodems en twee matrassen was al ene brug te ver, toh was het beter voor allebei onze slaap. ik heb gewoon geen zin om wakker te worden als mijn partner zich omdraait...

  Ook zo dat elkaar vastnemen, leuk voor het slapen gaan en s morgens, maar niet als je effectief wil slapen...

  Nu heb ik een boxspring, zijn eigenlijk twee bedden met ene hoofdeinde bij elkaar gebracht, dat is oke. Had het ondervonden toen ik met mijn moeder naar Rome ging en we daar ieder apart lagen, maar toch samen. Het was echt een eigen bed, beide slechte slapers en vonden allebei dat we daar goed sliepen! pas op, dat zegt veel. Niet veel later: boxspring besteld! ;)

 33. Er rust zeker een taboe op. Zelf heb ik nou net hetzelfde probleem. Mijn man valt snel in slaap en is een harde snurker. Ik heb zelfs een aantal keer op de bank liggen slapen omdat, ik het gewoon niet meer aankon. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter en ga ik eerder naar bed, dan hij. Zo ben ik al in slaap voor het snurken begint. Misschien helpt dit ook bij jullie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder