Opstaan: ben jij een snelle starter? 3 tips!

opstaan

Opstaan uit bed.

Het komt elke ochtend weer terug ; )

De meeste mensen krijgen een signaal van hun wekker dat ze moeten opstaan.

De één kreunt dan van ellende, terwijl een ander opgewekt uit bed springt.

Hieronder mijn opstaan ritueel.

Opstaan met kleine kinderen

De basisschool van de kinderen start om 8.30, en vanaf 8.15 is er 'inloop'. Op deze tijden is ons ochtendritueel afgestemd. Om 7.30 gaat mijn wekker af, en maak ik een rondje langs de slaapkamers waarbij ik iedereen wakker roep.

'Tijd om op te staan!'

De regel voor de kinderen is: 'Je komt aangekleed naar beneden.' Zelf stommel ik in nachtpon naar beneden, en slinger de fluitketel op het gas voor thee. Om 7.45 zit iedereen aan het ontbijt, en daarna is het verplicht tandenpoetsen. Na het ontbijt ga ik naar boven om te douchen, en kom aangekleed weer beneden. Rond 8.00 is iedereen klaar, en hangt een beetje rond tot we om 8.05 naar school wandelen.

35 minuten tussen opstaan en vertrek

Tussen opstaan en vertrek zitten dus 35 minuten. Ik moet zeggen dat onze ochtenden eigenlijk vrij rustig zijn, en ik ervaar het niet als 'ochtendspits'. Wat daarbij ongetwijfeld helpt is dat ik de avond van te voren de tafel al heb gedekt, en de broodtrommeltjes uitgestald. Ook de kleding van de kinderen leg ik dan al klaar.

Persoonlijke verzorging na het opstaan: geen

Behalve douchen met doucheschuim van de Zeeman, meestal Dove, doe ik eigenlijk niets aan persoonlijke verzorging. Als ik mijn haar borstel, staat het alle kanten uit, dus meestal hark ik het met een knip bij elkaar, en voila! Klaar is Klara. Gezichtscrème vergeet ik, hoewel ik er wel ergens één heb liggen van de Aldi. Die kocht ik ooit na een onderzoek waaruit zou blijken dat Aldi-creme het meest effectief is. Make-up gebruik ik niet. 'What you see, is what you get'. Zo val ik in ieder geval ook nooit tegen. Oh ja, en ik gebruik deodorant!

Maar mijn oudste dochter gebruikt bijvoorbeeld eyeliner, ondanks mijn gebrek aan voorbeeld op dit gebied.

Wat ik overigens wel regelmatig doe is mijn onderbenen ontharen met de epilady!

Waarom is opstaan zo moeilijk?

Waarom is opstaan moeilijk voor veel mensen? De belangrijkste oorzaak is heel simpel: als je slecht hebt geslapen is opstaan moeilijker. Dus hoe beter je nachtrust, hoe makkelijker je 's ochtends kunt opstaan.  maar daarnaast is er ook zoiets als een chronotype!

Het ligt aan je chronotype

Mensen hebben namelijk verschillende chronotypes. Dat betekent dat sommigen van nature 'ochtendmensen' zijn en anderen meer neigen naar 'avondmensen'. De biologische klok verschilt van persoon tot persoon. En heeft invloed op hoe makkelijk je 's ochtends opstaat.

Vind jij opstaan moeilijk? Dan begint de oplossing meestal met een betere nachtrust. Dus niet 's avonds heel laat naar bed, en dan eerst ook nog een tijd in bed op je smartphone scrollen.

Opstaan makkelijker maken 3 tips

Vind jij 's ochtends opstaan en uit bed komen lastig? Dan vind je hieronder tips om het makkelijker te maken.

 1. Ga op tijd naar bed zodat je voldoende nachtrust krijgt.
 2. Ruim voor dat je naar bed gaat je huis op, zodat je 's ochtends in een opgeruimd huis opstaat.
 3. Leg kleding en ontbijt spullen alvast klaar.

Hoe laat staan jullie 's ochtends op?
En wat doe jij 's ochtends aan persoonlijke verzorging na het opstaan?

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Hier geen kleine kinderen meer. Maar toen wij in dat ritme zaten deden we het ook zo. Half 8 opstaan, wassen, aankleden,eten en hop naar school of werk. Ze kwamen tussen de middag altijd thuis warm eten manlief en zoon.

 2. Hoi Johanna,

  gezellig tussen de middag warm eten! Als kind aten wij tussen de middag ook warm. Nu komen de kinderen van de basisschool thuis voor een boterham tussen de middag.

  We eten 's avonds om 17 uur warm.

 3. Wow, jij bent nog sneller dan ik! Hoewel het niet veel scheelt... Ik kam mijn haar, én dat van alle kinderen.

  Meestal is de grote verzorgingsronde voor zowel mezelf als kinderen 's avonds.

  Hoe die moeders gefohned en vol met make-up om half negen op school kunnen staan begrijp ik echt niet. Gelukkig ben ik een natuurlijke schoonheid (-;

 4. Ik doe er precies net zo lang over als jij! Soms doe ik wat mascara/oogpotlood op als ik zin heb daarin. We zijn meestal als een van de eersten op school. Ben je de grootste drukte voor;)

 5. Ook hier dezelfde tijden op school.
  Ik ga iedereen er uiterlijk 7.30 uit halen. Aankleden doe ik nog, ze zijn 1,5 en 4 en 7 jaar (haar doe ik niet). Boterham eten en dan uiterlijk 8.20 de deur uit.

  Ik douche en daarna altijd bodylotion op. En dan deo en gezichtscreme.

 6. Toen wij de kinderen nog klein hadden ging bij ons de wekker om 6 uur. Eerst brood ed. voor man en de kinderen werden om half zeven geroepen. Dan was er geen druk van; opschieten...... Douchen doe ik voordat ik mijn bed instap. Haren wassen met zuiveringszout en appelazijn ( tip van; wie dit leest is een vrek ), en voor de rest schoon water. Deodorant is zuiveringszout.
  Maar nu we al een paar jaar van onze AOW "genieten" staan we nog steeds om half zeven op. We zijn nu eenmaal ochtendmensen.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 7. Dan heb ik zeker hele trage kinderen of zo...Ik sta om 7 uur op en ga koffie zetten. kids uit bed wat niet altijd soepel gaat. wij wassen ons smorgens bij de wasbak (daty scheelt tijd!) (wel deo) Het snelle kind ruimt de vaatwasser uit en dekt de tafel (anders oloopt hij rond te klieren)en na het ontbijt maken ze zelf hun schoolfruit en beker klaar (vroeg zelfstandig leren zijn) en doe ik eyeliner wat want ik ga gelijk door hond uitlaten en dan werken. Ik dus 1,15 uur en de kids een uur

 8. Om 6.15 uur gaat de wekker. De ontbijttafel is al gedekt, dus zet alleen thee en vul de glazen met melk en kook een eitje. Dan aankleden, een plens water in mijn gezicht ( ik douche altijd voor het slapen gaan ), creme op mijn gezicht, kam door mijn haar, deo, klaar. Maak de kinderen wakker, lucht het beddegoed, en ga alvast naar beneden. We ontbijten rustig met elkaar en om 7.45 uur maken we ons klaar voor de fietstocht naar school. Daar zijn we dan om 8.15 uur.
  Om 11.45 uur opnieuw naar school om ze op te halen en dan lekker een broodje eten en een spelletje doen.
  Ik ben geen make-up type, dus dat scheelt veel, en mijn haar is los of in een vlecht, ook makkelijk.

 9. Half zeven sta ik op - dek te tafel en laat de hond uit - om zeven uur maak ik de kinderen wakker - met wat geluk zijn ze om half acht aangekleed en wel beneden - dan eten en boterhammen smeren om tegen acht uur de deur uit te zijn - een 25 minuten stappen en we komen nog net voor de bel aan op school.
  Dus ... ondanks twee uur voor schooltijd opstaan voelt het toch nog als een rush ... ?

 10. Wij hebben sinds dit jaar geen schoolgaande kids meer maar toen dat nog wel zo was ging het ongeveer net zo als bij jullie.

  Sta nog steeds vroeg op, het is een ritme wat er bij mij niet meer uit wil ;-)

  Persoonlijke verzorging, ik ben (ja nog steeds) zo'n moeder die niet zonder make-up de deur uit gaat, snel douche tandjes poetsen (lipstick/oogpotloot) luchtje op haren in de plooi en gaan :-D
  manlief roept altijd dat ik het helemaal niet nodig heb maar dit zit er zo ingebakken daar kom ik vast nooit meer vanaf ;-)

 11. Oei. Ik heb maar 1 kind en ik doe er 1.5 uur over om ons allebei de deur uit te krijgen....
  Ze is natuurlijk wel nog een baby dus ze doet nog niks zelf.

  Opstaan, baby flesje, douchen, aankleden, de hele rataplan van crèmetje, make-up, deo, parfum, haar föhnen, gel, boterhammetje eten en dan vaak net voor het naar buiten gaan nog even snel (wéér)een volgekakte luier verschonen.

  En dan zijn we dus anderhalf uur verder.

 12. Ik heb een half uurtje nodig voor douche en ontbijt. De meisjes (7 maanden en 2 jaar) krijg ik ook wel in een half uurtje zover.
  Mijn zoon (3) zover krijgen dat hij zich aankleed en ontbijt duurt iets langer....

 13. Bij ons staat ook de wekker om 7 uur en als dochterlief (die verder moet fietsen) ook weer begint zelfs om half 7. Niet omdat ons schoonheidsritueel nou zo lang duurt, maar wel omdat het altijd file is voor de badkamer met twee schoolgaande kinderen én twee werkende ouders. Nog een weekje en dan begint het weer....

 14. Manlief staat om half zeven op, doucht, ontbijt, maakt broodtrommeltje voor oudste (3 -gaat hele dag naar kleuterschool) en geeft jongste (5mnd) flesje, en gaat dan naar zijn werk. Ik sta om 7 uur op, vis oudste uit bed, beneden ontbijten, boven wassen en aankleden. Tassen afvullen (meeste zit er al de avond tevoren in). Haren borstelen (20 minuten!), oudste heeft hele kleine krulletjes, dus dat is pijnlijk en moet met kleine plukjes tegelijk. In de auto eerst baby naar oppasmoeder, dan oudste naar school, dan door naar werk. Kom om ca. 9 uur aan. Make-up: oogpotloodje voor ik de deur uitga, mascara voor het stoplicht, evenals sieraden. Nette schoenen en pantykousjes liggen in de auto.

  Siebrie

 15. Ons meisje is nog maar 18 maanden, dus wij hebben een rustig ochtendritueel. Om 7 uur is ze wakker, dan spelen we even op bed. Om half 8 naar beneden, ontbijten. Ik lees de krant, zij speelt of we kijken een tekenfilmpje. Ergens tussen half 9 en 9 uur gaan we douchen. Ik geniet er nog maar van zolang het duurt, want volgend jaar gaat ze naar de psz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.