Van dit boek ga je beter slapen + 7 onverwachte slaaptips

SlaapproblemenVan dit boek ga je beter slapen. Een intrigerende titel, die de nieuwsgierigheid opwekt! In ieder geval van mij, en dus leende ik dit boek in de bibliotheek. Het is geschreven door Catelijne Elzes (journalist voor o.a. Flow en Psychologie Magazine) en Deborah Freriks (schrijver en illustrator). Beide dames hebben last van slapeloosheid. In Van dit boek ga je beter slapen doen ze verslag van gesprekken met experts, en wat ze zelf allemaal probeerden om beter te slapen.

Van dit boek ga je beter slapen

Van dit boek ga je beter slapen leest heel makkelijk weg. Het is geschreven in een vlotte, toegankelijke stijl, waarbij je als lezer het gevoel heb dat de auteurs gezellig tegen jou praten. Ik heb (gelukkig) geen slaapproblemen, maar ik vond het boek toch interessant om te lezen. Ook omdat het over meer gaat dan alleen slapeloosheid. Eén van de dingen die Catelijne en Deborah beschrijven is dat hoe je overdag leeft, invloed heeft op je nachtrust. Ben je overdag druk en gestresst, dan kan dit zorgen voor slaapproblemen. Van daaruit is de stap gauw gezet naar algemene dingen waarmee je kunt worstelen in je leven. Zoals piekeren. Daar heb ik wel vaak last van! En ook daar lees je goede informatie over in Van dit boek ga je beter slapen. Het onderwerp Oorwurmbestrijding, over een liedje in je hoofd hebben, vond ik bijvoorbeeld ook erg leuk om te lezen. Lees nu mijn post over Oorwurm muziek!

Van dit boek ga je beter slapen: er is niet 1 pasklare oplossing

In de inleiding vertellen Catelijne en Deborah eerlijk dat ze geen universele ‘quick fix’ hebben gevonden voor slaapproblemen. Dat kan niet, omdat slapeloosheid voor ieder mens weer ‘een ander samenspel van factoren’ is. Maar wat ze wel kunnen bieden zijn hun eigen ervaringen en alle informatie die ze hebben verzameld. Dat maakt Van dit boek ga je beter slapen als een warm bad. Heb jij last van slaapproblemen? Dan ben je van harte welkom bij Catelijne en Deborah: zij voelen met je mee, en weten hoe het voelt. En ze geven nog goede informatie ook.

7 Verrassende tips om beter te slapen

We kennen denk ik allemaal wel de geijkte tips om beter te slapen, zoals: ‘Drink een glas warme melk voordat je naar naar bed gaat,’ of ‘Kijk niet meer op een scherm vanaf zo’n 2 uur voordat je gaat slapen.’ In Van dit boek ga je beter slapen komen ze ook met een aantal methodes die wat verrassender zijn. Hieronder de tips die ik het leukst en meest bijzonder vond.

 1. CBD-druppels gebruiken om beter te slapen
 2. Neem overdag minimaal 2 keer per dag een kleine pauze, en 1 keer een langere van 20 tot 30 minuten.
 3. Doe aan het eind van de dag geen inspannende dingen meer, maar ga bijvoorbeeld kleuren voor volwassenen, puzzelen (bijvoorbeeld een Anton Pieck puzzel), muziek luisteren etc.
 4. Doe ‘s ochtends een zogenoemde Braindump, ook wel Morning Pages genoemd. Hierbij verplicht je je om elke ochtend minimaal 750 woorden te schrijven over alles wat erin je hoofd opkomt. Het is niet om later na te lezen, of voor anderen. Het gaat er puur om alles wat je denkt op te schrijven. Let niet op spelling, of logica. Door je gedachtes op te schrijven word je hoofd leger en rustiger. En dat is weer goed voor je slaap. Doe dit minstens 4 keer per week, en houd het minstens 4 weken vol.
 5. Cognitieve gedragstherapie is bewezen effectief bij slaapproblemen. Dergelijke therapie vind je bij een psycholoog.
 6. Er is een methode Actief slaapverwekkend denken, die volgens onderzoek werkt. Hierbij ga je zo denken dat je hersenen in de slaapstand gaan.
 7. Doe Yoga Nidra, oftewel slaapyoga.

Bonustip: Wist je dat een verzwaarde deken ook kan zorgen voor een betere nachtrust?! En dat Headspace ook begeleide podcasts heeft om beter te slapen?

Mijn conclusie over Van dit boek ga je beter slapen

Van dit boek ga je beter slapen biedt interessante psychologische inzichten in hoe je kunt omgaan met slaapproblemen. Cathelijne en Deborah pretenderen niet dat ze de ultieme oplossing hebben, maar delen wel hun nuttige ervaringen en informatie. De toon van het boek is er eentje van ‘Je bent niet alleen,’ en ‘We’re in this together,’ wat denk ik al troostend en geruststellend werkt voor mensen met slapeloosheid. Ik denk echt dat dit boek de moeite waard is voor mensen met slaapproblemen. Maar het is ook gewoon leuk om te lezen.

Lees ook: Slapen met bh?

Praktische informatie over Van dit boek ga je beter slapen

Van dit boek ga je beter slapen is voor maar 15,- te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar. Ken jij iemand met slapeloze nachten? Dan is dit boek een leuke cadeautip. Heb je zelf last van slaapproblemen? Dan is het denk ik ook leuk voor jou om te lezen.

Hulp bij slaapproblemen

Hoe is het met jouw nachtrust gesteld?

Leestips iver skaoeb

Lees ook de informatie over hoe je van een oorwurm afkomt uit dit boek : )

Similar Posts

29 Comments

 1. Mooie tips! Ik sla alleen die van de legpuzzel even over, want eh… Dan blijf ik in gedachten de hele nacht stukjes leggen. Kleuren vind ik wel een heerlijke oplossing bij dreigende slapeloosheid. En ook om de de piekeraar in me het zwijgen op te leggen.

 2. Ik kon heel lang niet goed slapen, maar zonder piekeren Ik werd zwetend wakker (anders dan een opvlieger) en was smorgens gebroken en voelde me naar. Ik had last van het dageraadsyndroom. Dat je bloedsuikerspiegel een enorme duik naar beneden maakt. De oplossing is maf maar werkt, een augurk eten savonds of een ibuprofen nemen, of een borreltje. Dat laatste is niet mijn favoriet.

  1. Van een mooie naam: Het Dageraadsyndroom. Het klinkt bijna sprookjesachtig. Ik had er nog niet eerder over gehoord, maar goed om te weten. En zo’n augurk eten is een makkelijke oplossing.

 3. Interessant! Als ik je review zo lees, zou dit best een boek voor mij kunnen zijn. Ik heb ook een tijdje CBD druppels geprobeerd en had het gevoel dat dit inderdaad wel werkte bij een betere slaap. Ik ga het boek even checken. Bedankt voor de tip!

  Groetjes Melissa

  1. CBD wordt kritisch en uitgebreid beschreven in het boek inderdaad. Dus dat kan denk ik zeker interessant voor je zijn. Al is het maar om ervaringen te vergelijken.

 4. Interessant boek voor iedereen wel, denk ik. Gelukkig slaap ik weer prima, maar dat is een tijdje niet zo geweest en ik heb toen onder meer ook elke ochtend ‘morning pages’ geschreven. Een fijne oefening om te doen.

 5. Dat klinkt als een handig en goed boekje. Als ik druk ben op een dag slaap ik idd altijd minder. En tegen minder slaap kan ik slecht. Gelukkig slaap de nacht daarop dan weer goed.

 6. dit lijkt mij een heel interessant boek voor mijn dochter. Sinds ze studeert, slaapt ze vrij slecht. Stress vermoed ik…..
  Maar de enige manier voor mij om beter te slapen is door de haan die mij elke ochtend vanaf drie uur (dan komt de overbuurman thuis en gaat zijn buitenlicht aan) wakker maakt, een kopje kleiner te maken. Verder slaap ik namelijk als een roosje. Ik droom ongeveer elke nacht van gebraden haan, maar ik ben nu eenmaal een watje en hanen slachten is dus niet mijn ding…. :-)

 7. Interessant boek lijkt me! Ik heb vaak last om in slaap te komen als ik een vroege dienst heb en mijn wekker om 5:15 gaat. Echt niet grappig… Ik luister dan wel eens slaapmeditaties, dat werkt voor mij goed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.