Eerste hulp bij Piekeren

piekeren

Heb jij last van piekeren?

Je bent niet de enige!

Ik pieker helaas ook heel wat af.

En jahaaa! Ik weet heus wel dat piekeren niet helpt!

Dat wéten helpt echter niet om er vanaf te komen, kan ik je vertellen.

Eerste hulp bij piekeren

Maar nu heb ik nieuwe hoop in de vorm van Kathryn Nicolai's boek 'Nothing much happens/Tijd voor je zelf.' Kathryn Nicolai vergelijkt ons brein met een vrachtwagen met een baksteen op het gaspedaal. Hij dendert dag en nacht door.

via GIPHY

Verhalen lezen tegen piekeren en voor beter slapen

Kathryn is ervan overtuigd dat je van piekeren kunt afkomen door haar verhalen te lezen! Haar uitgangspunt is dit:

Als je iets maar vaak genoeg doet, ontstaan er in je hersenen nieuwe neurologische autowegen. Goede gewoontes slijten als het ware in je hersenen in!

Oh ja Kathryn? Hoe werkt dat dan?

Nou ben ik niet zo van de zelfbenoemde goeroes met hun grote beloftes. Maar wat Kathryn schreef trof me. Ze zegt dat als je een angst-of piekeraanval krijgt, je niet meer logisch kunt nadenken. Je kúnt jezelf dan niet meer rationeel uit je sombere stemming praten. Je hersenen zijn niet meer voor rede vatbaar. Dus:

 'Als logisch denken niet meer werkt, zul je de taal van het lichaam moeten spreken en het brein iets anders geven om op te focussen.'

En dat doe je in 2 stappen:

  • Diep en langzaam, in en uitademen
  • Ga met je aandacht naar een paar details uit je favoriete verhalen van Kathryn.

Zo haal je je aandacht weg van je piekeronderwerpen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. Je leert steeds makkelijker te schakelen van piekeren naar kalmte en rust.

tijd voor jezelf
Het proberen waard : )

Similar Posts

12 Comments

  1. Ik leerde van mijn praatmeneer dat een mens duizenden gedachtes heeft per dag, en de meeste zijn daarvan negatief. Bij iedereen. Ik heb mijn routines, en handvatten om zo weinig als mogelijk te piekeren. Ik ben een echte piekeraar namelijk.

  2. 's Nachts droom ik over vrachtwagens waarin ik overal tegenaan rijd. Als ik ergens over pieker, schrijf ik het op. Meestal helpt dat.

  3. Piekeren is wat ik heb afgeleerd want het lost niks op en neemt alleen maar energie weg. Als mij iets dwars zit dan schrijf ik het op in zo een piekerboekje die ik heb gemaakt. En ik kijk dan ook niet terug er in. Daarna probeer ik mijn gedachten om te zetten en doe wat ik leuk vind qua creativiteit of ik ga een wandeling maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.