Tijd voor jezelf met Kathryn Nicolai

Tijd voor jezelf van Kathryn Nicolai

Ik weet niet meer precies hoe het boek Tijd voor jezelf van Kathryn Nicolai onder mijn aandacht kwam.

Misschien las ik er over in de Flow?

Hoe dan ook, ik las er over, reserveerde het in de bibliotheek en toen het was aangekomen haalde ik het op in de bibliotheek. Bij het zien van de titel Tijd voor jezelf leverde ik het bijna acuut weer in.

'Wat een stomme titel!' dacht ik bij mezelf. Ik overwoog zelfs de mogelijkheid dat er een fout was gemaakt, want ik houd niet van dat soort 'zeikerige' boeken. Maar toen zag ik de oorspronkelijke titel: 'Nothing much happens,' en herinnerde ik me dat dit een boek was dat rust beloofde. Daarom besloot ik om het ondanks de titel toch een kans te geven.

En ik werd aangenaam verrast.

Tijd voor jezelf: verhalen om bij te ontspannen of in slaap te vallen

De cover vind ik niks, en de titel en ondertitel ook niet. Als ik het boek in deze vorm in de boekhandel was tegengekomen, had ik het niet eens opgepakt. Maar wat ben ik blij dat ik het heb gevonden, want ik vind het prachtig!

Tijd voor jezelf is gevuld met prachtige korte verhalen boordevol rust en sfeer.

De oorspronkelijke titel 'Nothing much happens,' vind ik echt veel beter, want zo is het precies in dit boek. Er gebeurt weinig, en dat zorgt voor rust. Kathryn Nicolai neemt je met haar verhalen mee naar een fantasiebuurt. Iemand gaat naar de boekhandel en koopt daar een ansicht, iemand maakt een winterwandeling, iemand gaat naar de bakker en iemand maakt een blokje om.

Wat mij betreft zijn Kathryn 's verhalen heerlijk om gewoon te lezen vanwege de sfeer en de representatie van een rustig en eenvoudig leven. Maar er zit een heel  verhaal achter dit boek!

Het verhaal van Kathryn Nicolai

Kathryn heeft vanaf kind af aan de gewoonte om 's avonds in slaap te vallen bij een verhaaltje. Een verhaaltje dat haar ouders haar voorlazen of dat ze zichzelf vertelt. Door zichzelf een verhaal te vertellen als ze in bed gaat liggen slaapt ze altijd heel goed.

Toen ze hoorde dat er veel mensen zijn die niet goed kunnen slapen. wilde ze hen graag helpen met haar 'superkracht'. Maar ja, ze kon moeilijk bij mensen langsgaan om ze een verhaaltje te vertellen. Toen kwam ze op het briljante idee om een podcast te maken. Dat werd Nothing much happens. En nu is er dus ook een boek.

Hoe kun je Tijd voor je zelf van Kathryn Nicolai gebruiken voor slaapproblemen?

Slaap je slecht? Word je midden in de nacht wakker en ga je dan piekeren? Dan is Kathryn 's boek echt iets voor jou! Behalve haar verhalen lezen' geeft Kathryn nog een aantal andere aanwijzingen voor een goede nachtrust. Een aantal zijn heel bekend, zoals niet 's avonds in bed op je smartphone gaan liggen scrollen!

 1. Schakel alle elektronische apparaten 30 minuten voordat je gaat slapen uit. Zet je telefoon op stil en alles met een scherm in een la.
 2. Ruim alles dat met werk te maken heeft op.
 3. Begin nu met je slaapritueel. Bijvoorbeeld: tandenpoetsen, gezicht wassen, kleren klaar leggen voor de volgende dag etc. Het gaat erom dat je een routine ontwikkelt, zegt Kathryn. Door die routine leren je lichaam en geest dat het bedtijd is.
 4. Stap in bed en rek je lekker uit. Nu ga je de overstap maken vanuit je wakende leven naar slaap. Hier gaat het bij veel mensen fout. Ze kunnen niet in slaap komen. Dit is waar je Kathryns verhalen gebruikt!
 5. Lees de verhalen en gebruik de details van een verhaal om je een scène voor de geest te halen. Concentreer je op de momenten en details uit het verhaal waar je blij van wordt.
 6. Als je slaperig wordt, doe je het licht uit en leg je het boek weg.
 7. Haal diep adem door je neus en adem uit door je mond. Terwijl je steeds slaperiger wordt, blijf je in het verhaal en denk je na over details uit het verhaal.

nothing much happens

Als je middenin de nacht wakker wordt

Word je middenin de nacht wakker en gaan je gedachten meteen met je op de loop? Ga dan met je aandacht naar de titel van je favoriete verhaal. Zeg die titel een paar keer in gedachten. Daarmee geef je je hoofd de boodschap dat je teruggaat naar de wereld uit het boek. Denk weer aan de details en zet jezelf in het verhaal. 'Door deze routine voorkom je dat je brein gaat malen over zorgen en taken,' zegt Kathryn. Goed slapen is simpelweg een kwestie van training van je brein.

Om te ontspannen en eerste hulp bij piekeren

Je kunt tijd voor jezelf ook gebruiken gedurende de dag. Bijvoorbeeld als je je gestresst voelt of aan het piekeren bent. 'Je kunt jezelf dan niet meer met rationele overwegingen uit je sombere stemming praten; je brein is niet meer voor rede vatbaar,' schrijft Kathryn. Logisch denken werkt dan niet meer. Dus zul je de taal van het lichaam moeten spreken en het brein iets anders moeten geven om op te focussen, aldus Kathryn.

 1. Zoek een rustig plekje.
 2. Ga 4 tellen inademen en 6 tellen uit. Zo geef je je zenuwstelsel de boodschap dat alles oké is.
 3. Als ademhaling weer rustig is, ga je met je aandacht naar details uit je favoriete verhaal van Kathryn.

Volgens Kathryn wordt het door dit regelmatig te doen het steeds makkelijker om je piekeren te stoppen.

Mijn conclusie

Ik vind Tijd voor jezelf van Kathryn Nicolai zo'n fijn boek dat ik zelf overweeg om het te kopen, en dat heb ik echt niet gauw. Hoewel ik meestal wel goed slaap, kan ik wel enorm last hebben van piekeren. Ik ga zeker proberen of dit boek me hierbij kan helpen.

Overigens zitten er ook nog wat recepten en instructies voor yoga oefeningen in dit boek.

Tijd voor jezelf kopen?

De versie van Tijd voor jezelf die ik leende in de bibliotheek kost 21,99 bij bol.com.

tijd voor jezelf van kathryn nicolai

Maar er is ook een veel goedkopere versie te koop van Rainbow pockets. Die kost maar 9 euro!

tijd voor jezelf kathryn nicolai

Nothing much happens podcast

Het boek is ook verkrijgbaar als luisterboek. En hier is ook de link naar de podcast van Kathryn: Nothing much happens.

nothing much happens podcast

Hieronder een verhaal dat Winter walk heet.

Wat maakt voor jou dat je een boek koopt?

Similar Posts

11 Comments

 1. Veel rust gewenst met je aankoop. Lees ik over een mooi boek,dan kijk ik eerst bij de bieb. Is het er niet of nog -tig wachtenden voor me,dan overweeg ik te kopen.

 2. Dank je wel voor deze boekbespreking, lijkt me een fijn boek! Ik koop nog maar heel weinig boeken, omdat we er al heel veel hebben. Maar in het algemeen koop ik pas een boek als ik het al gelezen heb en zeker weet dat ik het nog meerdere keren wil herlezen!

 3. Misschien zag je het bij mij? Ik schreef er laatst over. Een fijn boek hè. Het staat hier in de boekenkast en af en toe lees ik weer eens een hoofdstuk. Heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.