Flow versus Happinez

flow versus happinez
Ze zitten een beetje in dezelfde spirituele hoek: de tijdschriften Happinez (2003) en Flow (2008).

Maar de Happinez vind ik dodelijk saai, terwijl ik de Flow wel graag lees.

'Hoe kan dat?' vroeg ik me af. 'Als ze zo op elkaar lijken, waarom vind ik ze dan niet allebei leuk?'

Want van een exemplaar van de Flow word ik blij, terwijl ik de Happinez zelfs nog niet gratis meeneem uit de bieb!

Wat hebben de Flow en Happinez gemeenschappelijk?

Laten we eerst eens kijken waarom ze in dezelfde hoek zitten. Beide bladen richten zich op vrouwen. De Happinez mikt op vrouwen tussen de 29 en 55. De Flow mikt op vrouwen tussen de 30 en 45. Beide bladen richten zich volgens eigen zeggen op (relatief) hoogopgeleide vrouwen. Allebei richten ze zich op zingeving en bezinning.

Verschillen Flow en Happinez wat betreft lezers

Maar de Happinez zet breder in dan Flow magazine. Niet alleen is de leeftijdsgroep die ze willen aanspreken iets groter, de hele doelgroep is groter. Die bestaat namelijk uit alleenstaanden, samenwonenden en meerpersoons huishoudens. De Flow richt vooral op werkende moeders.

Daarnaast lijken de lezers van de Happinez beduidend meer interesses te hebben dan de lezers van de Flow. Ze zijn geïnteresseerd in woonideeën, reizen, mode, kunst en cultuur én in spiritualiteit, gezondheid, psychologie, homeopathie en een natuurlijke manier van leven. De Flow lezers zijn vooral geïnteresseerd in een 'tijdschrift dat rust brengt, blij maakt, praktische oplossingen biedt, relativeert en een glimlach tovert.'

Terwijl de Happinez lezer zingeving combineert met stijlvol leven, zit de Flow lezeres lekker te kleuren.

Verschillen Flow en Happinez wat betreft looks and feel

Zowel de Flow als Happinez zien er luxe uit. Het zijn bijna boeken. De Flow is verdeeld in 4 verschillende delen: ‘feel connected’, ‘live mindfully’, ‘spoil yourself’ en ‘simplify your life’. Die vier delen worden gescheiden door hetzelfde hard kartonnen blad als de cover. Om de 50 pagina's begint er eigenlijk een nieuw tijdschrift.

Verschillen Flow en Happinez frequentiem bladzijden en prijs

De Happinez kom 8 keer per jaar uit, en de Flow 7 keer. Een nummer van de Flow kost 6,99 en een nummer Happinez kost 5,99 en is dus een euro goedkoper! De Happinez heeft bovendien meer pagina's: 170. De Flow komt uit op 143 bladzijden.

Conclusie over Flow en Happinez

Na mijn research over de Flow en Happinez moet ik concluderen dat ik het idee heb dat Flow het jongere, lichtgewicht zusje is van de Happinez. De Happinez heeft meer inhoud en gaat dieper. Zul je net zien dat ik de Flow leuker vind... Ik had liever gehad dat de Happinez mijn favoriet was. Snel haalde ik in de bieb een exemplaar van de Happinez in de hoop dat ik het plotseling leuk vond. Maar nee. Het was nog steeds saai.

Mijn voorkeur ligt duidelijk bij de Flow.

Praktische informatie over Flow en Happinez

Beide bladen hebben hun eigen website. De Happinez website vind je op www.happinez.nl en de Flow website op www.flow.nl. Flow is een uitgave van Sanoma en de Happinez is van de Weekbladpers.

Hieronder het populairste abonnement op de Flow:

Screen Shot 2020 04 05 at 10.53.49

Wat vind jij van de Flow? En van de Happinez?

Similar Posts

35 Comments

 1. De Flow is een kadootje voor mijzelf. Niet te zwaar qua inhoud, maar het gaat zeker ergens over. Ik wordt blij van het uiterlijk van Flow, de tekeningen, plaatjes, foto's, alles <3 En ik gebruik de Flow bij het maken van echte post.
  De Happinez is haar oudere zus en voor mij te zweverig.

 2. Ik heb zelf planken vol boeken over bewustwording, zelfontwikkeling, boeddhisme enz. en veel van wat er in deze bladen staat heb ik elders al gelezen. (Nu nog toepassen in de praktijk, hihi.) Behalve dat de uitgave voor zo'n blad lang niet altijd binnen mijn budget past, zorgt ook dát ervoor dat ik hooguit drie keer per jaar één van beide bladen koop. Dus alleen maar als ik de indruk heb dat er iets in staat dat ik nog niet ken. (En die indruk is dan nog vaak fout ook want er wordt veel oude wijn in nieuwe zakken verkocht.)

  Flow vind ik wat uiterlijk betreft aantrekkelijker. Er zitten lekker veel frutsels, plaatjes, kaartjes enz. in. Als ik daarmee bezig ben, voel ik me weer even een klein meisje! ;-)

 3. Vorige maand heb ik de happinez nog eens gekocht en nee, zoals je zegt, ik word er niet blij van.
  Met de flow ik even wegdromen in een hoekje in de zetel en als ik er in lees voel ik herkenning en blijdschap.
  Op flow heb ik een abonnement :)

 4. interessant vergelijk. Ik ben van de Happinez. Bij mij valt de Flow altijd tegen. Ondanks de aantrekkelijke layout en tekeningen, hebben de artikelen het voor mij nét niet. Dan is het toch die diepgang die ik bij de Happinez vind. Het lijkt wel een niche doelgroep, De spirituele stukjes op mijn blog worden weliswaar heel gewaardeerd (met lieve en warme reacties), maar het zijn de dagelijkse stukjes die de lezers blijven trekken.

 5. Hier net andersom, maar ik ben dan ook al bijna 40. Wellicht dat het daar iets mee van doen heeft? Ik ben echt een Happinezje. Mijn moeder heeft een abonnement en zodra zij 'm uit heeft komt hij mijn kant op. Puur genieten.

 6. Ik had nog nooit van Flow gehoord. De Happinez lees ik soms. Die krijg ik weleens. Soms interessant, soms minder. De plaatjes vind ik wel heel mooi.
  Ik ga eens kijken of de bieb hier Flow heeft.

  1. Ik haal de Flow ook altijd uit de bieb, maar ik loop standaard een stuk of 9 nummers achter want hij is heel populair. En meesten is het vak voor de Flows leeg. Bij de Happinez plank liggen er wel altijd een stuk of drie.

 7. De Flow lees is graag ik vind er zitten soms leuke dingen en al ik ben niet de doelgroep (65) koop ik hem regelmatig Happinez heb ik nog niet gelezen

 8. Ik heb ook liever de Flow, die is toch wat nuchterder. Happinez is me net wat te spiritueel, ook al is de vormgeving net zo prachtig en staan er soms hele goede artikelen in. Duur zijn ze wel ja, maar gelukkig voer ik een levendige ruilhandel met vrienden, familie en de kringloopwinkel ;)

 9. Ik vind ze allebei wel leuk, maar ik koop ze nooit omdat ik dat te duur vind. Ik leen ze wel van de bieb. Of ik lees inspirerende blogs. Libelle krijg ik van mijn zus, maar heb ik gauw uit. Was Libelle vroeger echt leuker of ben ik zelf veranderd? Psychologie magazine lees ik ook graag. Vroeger kocht ik die ook vaak, ik heb ze bewaard en nu kan ik ze nog gerust eens herlezen...

  1. Ik haal ook alles uit de bieb. Psychologie magazine leen ik daar ook. Die zijn inderdaad prima om nog eens na te lezen, omdat de artikelen vrij universeel zijn en niet echt tijdgebonden.

 10. Heb ze allebei wel eens gelezen en ze liggen heel erg aan mijn stemming welke ik beter vind. Om ze allebei naast elkaar te lezen zou wel te duur worden. Het is wel lang geleden dat ik ze gelezen heb, misschien maar weer eens doen.

 11. Het lijkt wel een beetje de vergelijking tussen de libelle en de margriet. Veel hetzelfde en toch een tikje anders. Mijn moeder was duidelijk libelle fan en de buurvrouw van de Margriet.

 12. Is het heel erg dat ik toch een beetje denk dat het 'vakantieboeken' zijn voor volwassen meisjes? Het is niet mijn ding, zeg maar.
  Maar goed, gelukkig is er wel een publiek voor. Of is er een tijdschrift waar men lol aan beleeft. Maar het is niets voor mij. Prima.

 13. Hm ik ben een flowlezeres van het eerste uur en ik neem elk jaar weer een abbo...need i say more?:-D
  De happinez heb ik wel eens als kado abbonement gehad, en krijg ik wel eens doorgegeven van collegaatjes, maar is mij eerlijk gezegd te zweverig alhoewel de foto's wel prachtig zijn vaak.

 14. Juist door dat verschillend beleven kunnen die tijdschriften naast elkaar bestaan. Ik geniet elke keer weer van de Happinez. We lezen die met een paar vriendinnen samen.

 15. IK lees de Flow graag, Happinez kan me niet zo boeien. Bovendien houd ik van alles wat met papier te maken heeft en daar biedt de Flow mij ook veel van. Ik val zeker niet binnen hun doelgroep (ik ben 66) maar ik zal wel jong van geest zijn ;-)
  Ik heb samen met mijn dochter een abonnement op de Flow en dat blijft de komende jaren nog wel zo!

 16. ik vind het beide hele leuke tijdschriften...
  Flow leest meestal wat makkelijker weg, is qua onderwerpen wat breder, en zit wat meer op trends
  Ik koop beide alleen als ik echt iets zie wat ik 'moet' leze

 17. Haha, ik vind de flow ook veel leuker. De lay-out is mooier, de artikelen zijn luchtiger maar toch interessant. Het is een speelser en vriendelijker blad naar mijn idee.

  1. Als 1 blad geen zweefgehalte heeft dan is het wel de Flow.... en de Happinez heeft natuurlijk veel spirituele onderwerpen. Zal vast weleens iets "zweverigs" tussen zitten maar bij de Flow? Echt niet hoor.

 18. Wij hebben hier hele stappels happinez liggen. Ik blijf het een heel mooi blad vinden met veel goede en inspirerende onderwerpen.De diepgang die Happinez bied daar houd ik wel van. We kopen het zo af en toe als cadeautje tijdens het boodschappen doen. De Flow heb ik wel eens gezien maar ken ik niet zo goed. Maar ook dat is een blad wat me wel aanspreekt.

 19. Ik vind ze beide leuk om te lezen, maar koop ze incidenteel als ik lang in het ziekenhuis moet zijn, veel in de wachtkamer zit of op vakantie ga. Verder eigenlijk niet!

  De flow heeft een wat 'authentieke' uitstraling, dat vind ik dan wel weer een pluspunt van de flow.

 20. Ik heb allebei de bladen nog nooit gelezen maar ik ga morgen naar Nederland en natuurlijk naar de bieb, ik ga ze eens lenen. Wat ik dan wel weer stom vind is dat het ene blad mikt op vrouwen tussen de 30 en 45 en het andere blad op vrouwen tussen de 29 en 55, ik ben 64 ????. Ik heb een abonnement op de Seasons en dat vind ik een fijn blad.
  Groet Adriana

 21. Nou... kan aan mij liggen hoor, maar de Flow en de Happinez lijken echt totaal niet op elkaar!! Ze hebben totaal andere onderwerpen...
  Ik vind ze beide mooi. Bewaar ze ook beide. Maar dat ze op elkaar zouden lijken vind ik gewoon onzin...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.