True Blood recensie: verrassend leuke serie over vampieren

True Blood

De serie True Blood kwam uit in 2008, maar liefst 11 jaar geleden. Maar deze mooie horror serie heeft de tand des tijds prima doorstaan! Mijn man en ik keken True Blood destijds, en zijn nu opnieuw begonnen met seizoen 1.

En haak alsjeblieft niet meteen af omdat het over vampieren gaat! Want True Blood is veel meer dan de zoveelste serie over vampieren : )

True Blood recensie: waar gaat het over?

True Blood speelt zich af in het fictieve plaatsje Bon Temps in het zuiden van Amerika. Alleen dat maakt de True Blood al leuk, want de serie ademt de warmbloedige sfeer van oude plantage landhuizen, Gone with The wind en 'Southern hospitality' uit. En iedereen heeft een leuk accent!

Vampieren zijn net mensen in True Blood

In de wereld van True Blood zijn vampieren 'uit de kast' gekomen. Dankzij het drankje True Blood hoeven ze geen mensen meer te bijten om zich te voeden, en ze hebben zelfs hun eigen politieke partij opgericht. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal koek en ei is: vampiers worden regelmatig gediscrimineerd, en hun plek in de maatschappij is zeker niet onbetwist.

Romance van Sookie en Bill

Normaliter houd ik niet van boeken en series met meerdere personages, maar in deze serie zijn alle karakters zo uniek dat ik iedereen interessant vond. Niettemin draait het verhaal vooral om Sookie.

Sookie kan andermans gedachten lezen, wat ze overigens heel hinderlijk vindt, en waardoor ze zich altijd 'anders' heeft gevoeld. Ze woont bij haar oma en werkt in de pub van Sam Merlot als serveerster. Op een avond ontmoet ze daar vampier Bill, die haar zeer hoffelijk behandeld, als een gentleman uit vroeger tijden. Geen wonder, want Bill is letterlijk van de oude stempel. Hij heeft de Burgeroorlog nog meegemaakt!

Moord verhaallijn

Naast de ontluikende romance tussen Sookie en Bill is er ook een mysterie. Daar houd ik normaliter ook niet zo van: als ik een mysterie wil oplossen lees ik wel een Agatha Christie boek. Maar ook hierin weet True Blood zich positief te onderscheiden. Er worden vrouwen vermoord in Bon Temps, en hun connectie lijkt te zijn dat ze iets met een vampier hebben gehad. Wie oh, wie is de moordenaar?

6 redenen waarom True Blood leuk is om te kijken

 1. De sfeer die de serie uitstraalt.
 2. De manier waarop ze praten: zowel de zinnen, woordkeuze als het accent zijn leuk.
 3. De serie is erg origineel. Geen irritante kick ass heroines, en meer van dat soort irritante cliché personages! De karakters die True Blood bevolken zijn nogal, laten we zeggen, uniek!
 4. De verhaallijn is intrigerend en vernieuwend. Vampieren zijn niet langer de vijand bijvoorbeeld. En wat te denken van een kroegbaas die ook een shapeshifter is ; )
 5. De humor! Deze serie is bijzonder humoristisch, en speelt met clichés en overdrijving. Hoewel het een serieuze serie is, moet je het tegelijkertijd allemaal niet te serieus nemen.
 6. True Blood is simpelweg een goed geschreven serie, mooi vormgegeven met een origineel verhaal!

Kijk wel uit even voor de expliciete seksscènes

Eén ding: de eerste keer dat ik True Blood keek haakte ik bijna af tijdens de eerste aflevering door de expliciete seksscènes. Sookies dommige broer Jason gaat zeker in die eerste aflevering nogal erg zichtbaar  'van bil' zullen we maar zeggen.

Maar gelukkig heb ik even doorgezet. Het is even een beetje wennen, maar dan zie je hoe overdreven en bespottelijk die seksscènes eigenlijk zijn. Zo zie je Jason op een gegeven moment tijdens zo'n sex scène zichzelf bewonderen in de spiegel en een schietgebaar zijn spiegelbeeld maken.

Trailer True Blood seizoen 1

Hieronder de trailer van het eerste seizoen.

10 van mijn favoriete uitspraken uit True Blood

De meeste zijn van Jason Stackhouse. Hij is denk ik mijn favoriete karakter uit de serie.

 1. It just don't make sense how something that wrong can feel so right.— Jason Stackhouse
 2. You’re too busy praising Jesus to realize your daughter wants to move in with him permanently. - Lafayette (kok)
 3. Creepy spirit thingy, why you in Sookie’s bathroom? - Lafayette
 4. You don't have the stockholder syndrome do you? - Jason Stackhouse
 5. It's like if a tree falls in the woods it's still a tree, ain't it? - Jason Stackhouse
 6. Before things what, spin out of control? That train has already sailed. - Jason Stackhouse
 7. If I want to be a fool then I will be a fool! That is my God given right as an American! - Jason Stackhouse
 8. I might be parrot-phrasing a little. - Jason Stackhousd
 9. I didn't think I was smart enough to get depressed. - Jason Stackhouse
 10. Buddha wasn’t lying when he said life is suffering. It don’t mean you get to check out early and leave me here. - Lafayette

Conclusie

Als je houdt van series die anders zijn dan anders, en die compleet nieuwe ideeën en invalshoeken gebruiken, dan is True Blood misschien wel iets voor jou. De serie won een Golden Globe en heeft een 7,9 op ImdB. Dat cijfer vind ik wat aan de lage kant. Ik geef de eerste 4 seizoenen een ruime 8,5.

Praktische informatie over True Blood

True Blood heeft maar liefst 7 seizoenen. Maar ik raad je aan om te stoppen na seizoen 5. Daarna wordt de serie langzaam maar zeker slechter, om vervolgens als een nachtkaars uit te gaan. De allerlaatste aflevering was echt jammer van zo'n, ooit zo goede serie.

True Blood kijken?

De serie is helaas niet te zien op de Nederlandse Netflix. Het is namelijk een HBO serie, en Netflix heeft vooralsnog de rechten niet. Maar je kunt True Blood kijken via Youtube voor 2,99 USD per aflevering. En de serie is ook te bewonderen op dvd en Blu Ray:

Fun Fact

De serie True Blood is gebaseerd op de boeken van Charlaine Harris. In eerste instantie volgt de serie de boeken, maar op een gegeven moment gaan ze in de serie hun eigen verhaal vertellen.

Meer weten over alle 7 seizoenen van True Blood?

Op de site truebloodfandom, vind je alle informatie die je kunt wensen.

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Wat vind jij van het genre van films en boeken met vampiers? En ken je toevallig True Blood?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.