Hoe maak je slechte goede voornemens

Last updated on January 8th, 2024 at 11:13 am

goede voornemensHet is die tijd van het jaar dat mensen Goede Voornemens maken. Een nieuw jaar ligt voor ons als een onbeschreven blad. Dus het is een prachtig moment om jezelf van alles voor te nemen. Dingen die je anders, én vooral beter gaat doen in het nieuwe jaar.

Zelf heb ik eigenlijk zelden goede voornemens. Ik rook niet, ik drink niet, ik loop elke dag hard en ik geeft niet teveel geld uit. Mijn belangrijkste goede voornemen is ‘door gaan op dezelfde voet’.

Maar over drie weken komt Blue Monday. Blue Monday is de somberste dag van het jaar. Want dat is de dag dat de meeste goede voornemens al mislukt zijn.

Daarom leek het me leuk om een lijstje te maken met manieren om slechte goede voornemens te maken : )

Hoe maak je slechte goede voornemens

  1. Stel enorm hoge doelen en hoge eisen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga over een maand een marathon lopen.’
  2. Stel doelen, maar specificeer niet hoe je die gaat bereiken. Bijvoorbeeld: ‘Volgend jaar wil ik rijk worden.’ Verbind daar geen tijd aan, geen bedrag en geen manier waarop je dit gaat doen.
  3. Stel de datum waarop je gaat werken aan je goede voornemens veelvuldig uit. ‘Vanaf morgen ga ik er mee aan de slag!’
  4. Maak goede voornemens die eigenlijk niet bij je passen. Gewoon omdat anderen ze ook hebben, of omdat ze interessant klinken. Zoals: ‘Ik ga dit jaar een voetreis door Nepal maken,’ of ‘Ik ga de Kilimanjaro beklimmen.’ Of in mijn geval: ‘Ik ga aan een hardloopevenement meedoen dat heel druk bezocht wordt!’

Zo, nu ben je goed voorbereid om slechte goede voornemens te maken. Maar stel nou dat je eigenlijk liever goede, goede voornemens zou willen maken… Hoe moet dat dan? Nou, dat doe je zo!

Goede, goede voornemens maken

Goede, goede voornemens maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het is simpelweg een kwestie van het tegenovergestelde doen van slechte goede voornemens maken.

Met andere woorden: kies goed haalbare goede voornemens, wees specifiek, maak een duidelijk plan van aanpak en verbind daar een realistische tijdspanne aan.

Ik verwijs hierbij graag naar het SMART principe. Dat staat voor:

  • Specific
  • Measureable
  • Achievable
  • Realistic
  • Timely

Doe jij aan goede voornemens? En waar let je op als je ze maakt?

Similar Posts

31 Comments

  1. Ik had een heel simpel voornemen. Deze week zou ik aan de strijkwas beginnen. Het is me gelukt. Zondag neem ik me hetzelfde voor.
    De beste voornemens die ik maak vertel ik niemand. En ik neem ze ook niet speciaal bij het nieuwe jaar. Als ik mijn voornemens deel, dan doe ik er nooit meer iets mee. Ik denk dat de druk dan te groot is. Hou ik het stil, dan ben ik de enige voor wie het uitmaakt, en is er een 75% kans dat ik er ook echt iets mee ga doen.
    Maar voor anderen werkt het juist beter om het aan zoveel mogelijk mensen te vertellen!

  2. Nou echt goede voornemens zijn het niet, maar wil wel na zo’n rommelige maand graag weer terug in het “normale” ritme. En daar hoort meer wandelen bij en iets meer letten op wat mijn mond in gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.