Hoe maak je slechte goede voornemens

goede voornemensHet is die tijd van het jaar dat mensen Goede Voornemens maken. Een nieuw jaar ligt voor ons als een onbeschreven blad. Dus het is een prachtig moment om jezelf van alles voor te nemen. Dingen die je anders, én vooral beter gaat doen in het nieuwe jaar.

Zelf heb ik eigenlijk zelden goede voornemens. Ik rook niet, ik drink niet, ik loop elke dag hard en ik geeft niet teveel geld uit. Mijn belangrijkste goede voornemen is ‘door gaan op dezelfde voet’.

Maar over drie weken komt Blue Monday. Blue Monday is de somberste dag van het jaar. Want dat is de dag dat de meeste goede voornemens al mislukt zijn.

Daarom leek het me leuk om een lijstje te maken met manieren om slechte goede voornemens te maken : )

Hoe maak je slechte goede voornemens

 1. Stel enorm hoge doelen en hoge eisen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga over een maand een marathon lopen.’
 2. Stel doelen, maar specificeer niet hoe je die gaat bereiken. Bijvoorbeeld: ‘Volgend jaar wil ik rijk worden.’ Verbind daar geen tijd aan, geen bedrag en geen manier waarop je dit gaat doen.
 3. Stel de datum waarop je gaat werken aan je goede voornemens veelvuldig uit. ‘Vanaf morgen ga ik er mee aan de slag!’
 4. Maak goede voornemens die eigenlijk niet bij je passen. Gewoon omdat anderen ze ook hebben, of omdat ze interessant klinken. Zoals: ‘Ik ga dit jaar een voetreis door Nepal maken,’ of ‘Ik ga de Kilimanjaro beklimmen.’ Of in mijn geval: ‘Ik ga aan een hardloopevenement meedoen dat heel druk bezocht wordt!’

Zo, nu ben je goed voorbereid om slechte goede voornemens te maken. Maar stel nou dat je eigenlijk liever goede, goede voornemens zou willen maken… Hoe moet dat dan? Nou, dat doe je zo!

Goede, goede voornemens maken

Goede, goede voornemens maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het is simpelweg een kwestie van het tegenovergestelde doen van slechte goede voornemens maken.

Met andere woorden: kies goed haalbare goede voornemens, wees specifiek, maak een duidelijk plan van aanpak en verbind daar een realistische tijdspanne aan.

Ik verwijs hierbij graag naar het SMART principe. Dat staat voor:

 • Specific
 • Measureable
 • Achievable
 • Realistic
 • Timely

Doe jij aan goede voornemens? En waar let je op als je ze maakt?

Similar Posts

31 Comments

 1. Eigenlijk ben ik niet zo van de (goede) voornemens. Ik heb op mijn blog er een paar opgezet. Voldoen aan alle punten die je hier boven noemt ;-)
  Gewoon het nieuwe jaar starten, leren van je fouten en het lijstje afwerken. (stiekem toch goede voornemens)

 2. Elke dag neem ik me voor om mij goed aan mijn dieet te houden want dat vakt nog niet mee. Van gluten word ik direct ziek, dus daar smokkel ik niet mee. Van andere dingen zoals suiker en kaas smokkel ik weleens. Een beetje kan ik daar wel van hebben, maar niet teveel. Maar als je deze drie dingen niet kunt eten vakt er heel veel af. Natuurlijk blijft er nog genoeg over, maar dan moet veel zelf maken en daar heb ik de energie niet altijd voor. Ok, en soms ook geen zin…
  Manlief en ik hebben samen nog een ander voornemen gemaakt. We gaan ervoor om in acht jaar onze hele hypotheek af te lossen. Spannend en een leuke uitdaging :-)

  1. Dat lijkt me zeker een leuke uitdaging om de hypotheek in acht jaar af te lossen. En ook wel bevrijdend als het lukt! Ik wens je veel succes VeggieMo.

 3. Vorig jaar heb ik mijn spaardoel voor het jaar verbrijzeld. Goed? Zou je denken he? Maar daarben ik het niet mee eens. Dat wil gewoon zeggen dat ik mijn doelen te laag heb gesteld, want geen rekening gehouden met extra zoals dertiende maand, vakantietoeslag, verkopen via internet…dit jar heb ik ons spaardoel dus erg hoog gezet.
  We zien wel waar we eindigen ;-)

 4. Ik houd ze juist graag abstract zodat mijn hele jaar niet verpest is als ik er niet op 1 januari er aan begin. De reis er naar toe is belangrijker dan de bestemming voor mij.

 5. Ik ben ook niet zo van de goede voornemens rond deze tijd. Als ik denk nu vind ik dat het tijd word voor…dan doe ik dat. Wat ik tegenwoordig wel doe is beter motiveren waarom ik dingen doe, dus realistischer ;-)

 6. Brrrr… Ik ben werkelijk zwaar allergisch voor dat ‘SMART’-gedoe!
  Tijdens een of andere opleiding werd ik ermee doodgegooid, met die smart-doelen. Blij dat ik dat nóóit meer hoef te doen!
  Nog de beste wensen voor 2016 Nicole en dat je nog lang op dezelfde voet mag doorgaan. ;-)

  1. Een intrigerende vraag Jackie! Dan zit je ondertussen wel in februari en is het weer wellicht minder somber en grijs, en de Lente dichterbij waardoor de blues misschien minder zwaar worden!

 7. Gelukkig nieuwjaar Nicole! Ik doe niet echt aan goede voornemens. Ik maak wel plannen voor het nieuwe jaar, maar eigenlijk hoeft het niet per se een nieuw jaar te worden om nieuwe dingen te gaan doen of je leven te beteren :)

 8. Ik doe niet aan goede voornemens. Tenminste, jawel, ik doe er wel aan maar niet aan het begin van het jaar. Ik verdeel ze over het jaar. Mijn voornemens zijn meestal haalbaar maar vaak ook niet. Ik mik graag heel hoog want dan eindig ik enigszins hoog. Als u snapt wat ik bedoel ;)

 9. Ik heb er maar één dit jaar en dat is dan ook nog het meest cliché voornemen dat er is: gezonder gaan eten!
  Ik ben de eeuwige jojo, de emo-eter en de suikerverslaafde.
  (Terwijl ik mijn kindjes zo gezond laat eten -tssssssssss)

  Dus gezonder gaan eten en hopelijk ook afvallen, want dat hoort daar dan wel wat bij, toch?

 10. Mijn goede voornemens hebben vooral te maken met balans vinden voor mezelf. Respect en rust voor mijzelf, daardoor ook voor de mensen om me heen. Ja, ik wil afvallen, net als alle jaren, maar als ik de rust er niet voor heb, wordt ik down en beïnvloed ik ook mijn omgeving negatief. Ik houd het dus lekker basic.

 11. Ik rook en drink ook niet en sporten zou ik wel meer moeten doen. Mijn voornemen is vooral positief zijn en ik ga weer opletten met eten. Allemaal haalbare voornemens al zeg ik het zelf. Ik heb geen streefgewicht, gewoon weer gezond eten is al voldoende vind ik.

 12. Bij mij op het werk gaan de Resultaat en Ontwikkelingsgesprekken (vroeger noemden we dat functioneringsgesprek) ook SMART. Gruwel!
  Verder zit ik altijd vol goede plannen (en voornemens)!

 13. Inderdaad is het niet slim om slechte voornemens te maken, je maakt ze niet waar en de moed zakt je nog meer in de schoenen.
  Echte voornemens heb ik niet, behalve gezond leven, veel bewegen, minder gestress en me minder druk maken. Zo probeer ik altijd te leven, maar ik moet er iets meer mijn best voor gaan doen.

 14. Echt goede voornemens heb ik eigenlijk niet. Ik wil het e.e.a. wat anders gaan organiseren met betrekking tot het huishouden, maar dat loopt nu alweer in de soep ;).

 15. Ik had een heel simpel voornemen. Deze week zou ik aan de strijkwas beginnen. Het is me gelukt. Zondag neem ik me hetzelfde voor.
  De beste voornemens die ik maak vertel ik niemand. En ik neem ze ook niet speciaal bij het nieuwe jaar. Als ik mijn voornemens deel, dan doe ik er nooit meer iets mee. Ik denk dat de druk dan te groot is. Hou ik het stil, dan ben ik de enige voor wie het uitmaakt, en is er een 75% kans dat ik er ook echt iets mee ga doen.
  Maar voor anderen werkt het juist beter om het aan zoveel mogelijk mensen te vertellen!

  1. Fijn dat het deze week alweer gelukt is! Dat geeft moed voor de volgende week. En slim om het aan niemand te vertellen als dit voor jou het beste werkt.

 16. Nou echt goede voornemens zijn het niet, maar wil wel na zo’n rommelige maand graag weer terug in het “normale” ritme. En daar hoort meer wandelen bij en iets meer letten op wat mijn mond in gaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.