Zelfvoorzienend leven: 13 manieren!
Last updated on September 21st, 2024 at 10:39 am
- Geen speelgoed, en een één kamerhuis
- Maar wat is zelfvoorzienend leven eigenlijk?
- Maar wat is zelfvoorzienend dan?
- 13 x Zelfvoorzienend leven
- Bob en Kathelijne Radstake leven zelfvoorzienend
- Is zelfvoorzienend leven hetzelfde als eenvoudig leven?
- Homesteading
- Inspiratie voor zelfvoorzienend leven
- Handige boeken om je op weg te helpen naar een zelfvoorzienend leven
- Zelfvoorzienend leven: Pin voor later
In Nederland is het een bewuste keuze geworden: zelfvoorzienend leven.
In Marrakech is het geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid. Vrouwen hebben daar geen baan, omdat ze druk zijn met huis en haard. Dagelijks wordt bijvoorbeeld er graan gehaald op de markt, waar ze vervolgens zelf brood van bakken. Net zoals de Nederlandse Teunie Luijk overigens.
Geen speelgoed, en een één kamerhuis
Dit leerde ik van Danielle, een Nederlandse moeder, die ik interviewde over haar leven in Marrakech. Eén van de dingen die mij trof was het vriendinnetje van haar dochter Zohra, dat woont in een huis met maar één kamer. In die kamer ligt alleen een kleed: daarop wordt gegeten en geslapen. Speelgoed heeft het vriendinnetje niet, maar dat maakt helemaal niet uit. Ze speelt gewoon met wat er voorhanden is!
Wat zijn wij dan eigenlijk ontzettend raar bezig met al het speelgoed dat we voor onze kinderen kopen! Bizar detail vond ik dat de ouders van het vriendinnetje wél televisie hadden! Sinds de komst van elektriciteit hebben de bewoners van dit een kamerhuisje een tv gekocht.
Maar wat is zelfvoorzienend leven eigenlijk?
In mijn beleving leefde mijn oma zelfvoorzienend. Ze had een moestuin waaruit ze groente haalden, en ze slachtten hun koe en daar aten ze dan het vlees van. Toen ik nog niet geboren was, kocht mijn oma volgens mij amper dingen. Maar als twaalfjarige herinner ik me dat mijn oma gebruik maakte van de bezorgservice van de supermarkt! Toen was ze dus al een stuk minder zelfvoorzienend.
Maar wat is zelfvoorzienend dan?
Is dit dat je geen boodschappen meer doet, maar alles zelf verbouwt. Dat je leeft van je eigen land en dieren? of betekent het dat je niet aangesloten bent op de riolering, gas en elektriciteit? Is zelfvoorzienend leven bijvoorbeeld hetzelfde als off grid leven?
Voor mij is zelfvoorzienend leven zo leven dat het geen probleem is als alles in het land uitvalt. Denk aan licht, water, elektriciteit. Dat jouw huis dan nog steeds prima functioneert en dat je nog steeds voedsel, warmte en water hebt.
Ik denk dat er verschillende gradaties zijn van zelfvoorzienend leven. Mensen met een tiny house komen vaak een heel eind in de richting. Maar hieronder een aantal dingen manieren van zelfvoorzienend leven.
13 x Zelfvoorzienend leven
- Leven van je eigen land oftewel je eigen verbouwde groenten en je voedsel conserveren. Ook als je geen tuin hebt kun je een eigen moestuin hebben: moestuin op balkon.
- Een compost toilet.
- Zonnepanelen én een eigen generator waarin je energie opslaat, zodat je niet afhankelijk bent van het net.
- Regenwater opvangen in grote regentonnen en dat water gebruiken om mee te koken en te douchen. Zie ook Action regenton.
- Warmte via een houtkachel.
- Je bent onafhankelijk van allerlei instanties.
- Geen of amper boodschappen doen. Je leeft bijvoorbeeld van de eieren van je eigen kippen, en drinkt melk van je eigen koe.
- Je bakt je eigen brood van graan dat jezelf verbouwd hebt.
- Om voedsel te bewaren heb je geen diepvries maar maak je gebruik van wecken en fermenteren. Zie ook mijn post over de weckpot.
- Je maakt je eigen schoonmaakmiddelen en gebruikt bijvoorbeeld zand om dingen schoon te schuren.
- Je hebt je eigen schapen die je scheert, en hun wol gebruik je vervolgens om zelf kleding te maken.
- Je kunt voorzien in je eigen vervoer. Je doet alles op de fiets of lopend. Of je hebt een paard en wagen!
- Je hebt amper vuilnis omdat je zoveel zelf maakt en amper iets koopt. Dat betekent geen lege verpakkingen. Organisch afval verzamel je op een composthoop.
Bob en Kathelijne Radstake leven zelfvoorzienend
In onderstaand filmpje van een klein half uurtje zie je Bob en Kathelijne Radstake. Zij leven zelfvoorzienend!
Is zelfvoorzienend leven hetzelfde als eenvoudig leven?
Eén van de reacties op mijn blogpost over het blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk was dat iemand zei dat dit juist helemaal niet eenvoudig leven is! Zij vond het enorm hard werken en een boel gedoe. Zelf een brood bakken is bijvoorbeeld veel meer werk dan het kant en klaar kopen bij de supermarkt. Als je het zo bekijkt is een zelfvoorzienend leven inderdaad juist niet eenvoudig.
Maar veel mensen ervaren het wel als eenvoudig in de zin dat ze terug gaan naar de basis. Weg van alle kabaal en gedoe van onze hectische maatschappij. Dat kan zeker eenvoudig voelen.
Homesteading
De Engelse term voor zelfvoorzienend leven is homesteading. In het ideale geval ben je eigenaar van je huis en je leeft van de vruchten van je eigen grond. Op Wikipedia staat het prachtig omschreven:
‘Homesteading is a lifestyle of self-sufficiency. It is characterized by subsistence agriculture, home preservation of food, and may also involve the small scale production of textiles, clothing, and craft work for household use or sale. ‘
In het boek Radical Homemakers lees je ook veel over homesteading.
Lees het interview met Danielle op Expat Mama’s.
Inspiratie voor zelfvoorzienend leven
- Doe alsof je thuis bent over het zelfvoorzienende stel Anne en Arman.
- Het blog Klein Farmhuis: ‘Grandma’ probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven.
- Blog Weg naar zelfvoorziening. Maia en Maarten wonen in Duitsland en proberen daar zelfvoorzienend te leven met dochtertje.
Handige boeken om je op weg te helpen naar een zelfvoorzienend leven
Zelfvoorzienend leven: Pin voor later
Leestip: Radical Homemakers
Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!
Ik vraag me af: zouden de zelfvoorzienende bewoners van Marrakech gretig hun zelfvoorzienende levensstijl inruilen voor meer comfort? Is het afwijzen van de verworvenheden en voorzieningen van je tijd, niet het toppunt van decadentie???
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Sinds 3 weken volg ik de serie ‘Hier slapen jullie’ op Ned 1 (vanavond komt deel 4) Hierin gaan 2 Nederlandse gezinnen slapen, wonen en werken bij een gezin uit Bolivia en een gezin uit India. Ze komen in het armste deel terecht van het land en het is zwaar afzien voor beide gezinnen, die in Nederland omgeven zijn door alle luxe. Gek genoeg passen de kinderen zich het snelste aan. Voor de ouders is het bijna een traumatische ervaring en zie je heel goed hoe straalverwend we zijn hier in Nederland met zoveel welvarendheid. Daar moest ik even aan denken toen ik je stukje las.
heel leuk om te zien en lezen over het leven elders.
dan merk je inderdaad hoe ‘GOED’ je het hier hebt.
gr,
Julia
Waar meer welvaart komt, schaffen mensen meer consumptieartikelen aan. Jazeker wil men dan meer comfort, en ook graag meer status! De trots van TV bezit bv kan afstralen op een hele familie (ook al is stroom niet altijd beschikbaar).
Blijkbaar is er een mate van onververzadiging nodig om weer de andere kant op te bewegen.
En geloof me uitzonderingen nagelaten wil niemand terug naar onverwarmde tochtige woningen zonder stromend water, en op de hand wassen – waarbij andermans vieze snotdoeken, maandverbanden en poepluiers eerst nog even moeten worden uitgespoeld in de sloot. Ook in de winter.
Dat was in NL, en slechts 1 generatie voor mij! Mijn moeder en schoonmoeder hebben beide als dienstmeid gewerkt vanaf hun 14e, hen hoor je niet mopperen dat CV of een wasmachine verkwistend zijn. Ze zijn zuinig grootgebracht en verder gewoon dankbaar dat zij dergelijk comfort in de loop van hun leven hebben gekregen dat te veraangenamen.
Laten we streven naar een gezond evenwicht, waarbij zijn belangrijker is dan hebben, maar waarbij niet verwijtend wordt gekeken naar generaties die het voor ons mogelijk hebben gemaakt om een opleiding te volgen en uberhaupt AOW te hebben bijvoorbeeld. En dan ook nog blij waren met hun eigen autootje! In die tijd was er geen spraken van een energiecrisis. Dat is onze kennis en daarmee onze uitdaging.
Regelmatig kom ik op rommelmarkten waar allerlei mensen komen, maar als je dan de allochtonen er bijlangs ziet rennen, moeten we altijd lachen. Alle electrische dingen, schoenen en potten en pannen kopen ze op en gaat in de zomervakantie die kant op. Dus willen ze ook meer van die welvaart en ik geef ze groot gelijk.
tja ik denk dan zelf wel dat ik na een week of wat kamperen in de zomer!! altijd toch weer heel blij ben met de “luxe” van ons eigen huis:-)
Maar toch vind ik het ook wel weer prettig zoveel mogelijk zonder zakjes etc te koken, om maar eens wat te noemen, wat niet zelfvoorzienend is :-), ehmm ik dnek dus dat het ons moderne mensen best vies zou tegenvallen als we t altijd moesten doen.
Voor hen is het geen keuze, voor ons wel, dat is het verschil. Natuurlijk kijken zij hun ogen uit naar onze luxe en willen dat ook, gelukkig zijn wij zover dat we weten dat het niet zaligmakend is.
Een droog en warm te stoken huis en geen uren kwijt zijn met rotklusjes zoals wassen is luxe… Vind ik. Warm water uit de kraan ook. Verder is een heel groot deel natuurlijk overbodig. We slapen en zitten zachter dan ooit en hebben massaal hernia’s rugklachten en ander gedoe.
Maar ik begrijp het wel. Een tv… het is ook iets heel bijzonders, vooral als je het niet hebt.