Zelfvoorzienend leven

In Nederland is het een bewuste keuze geworden: zelfvoorzienend leven. In Marrakech is het geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid. Vrouwen hebben daar geen baan, omdat ze druk zijn met huis en haard. Dagelijks wordt bijvoorbeeld er graan gehaald op de markt, waar ze vervolgens zelf brood van bakken.

Geen speelgoed, en een éénkamerhuis

Dit leerde ik van Danielle, een Nederlandse moeder, die ik interviewde over haar leven in Marrakech. Eén van de dingen die mij trof was het vriendinnetje van haar dochter Zohra, dat woont in een huis met maar één kamer. In die kamer ligt alleen een kleed: daarop wordt gegeten en geslapen. Speelgoed heeft het vriendinnetje niet, maar dat maakt helemaal niet uit. Ze speelt gewoon met wat er voor handen is!

Wat zijn wij dan eigenlijk ontzettend raar bezig met al het speelgoed dat we voor onze kinderen kopen! Bizar detail vond ik dat de ouders van het vriendinnetje wél televisie hadden! Sinds de komst van electriciteit hebben de bewoners van dit eenkamerhuisje een tv gekocht.

Lees het interview met Danielle op Expat Mama’s.

Ik vraag me af: zouden de zelfvoorzienende bewoners van Marrakech gretig hun zelfvoorzienende levensstijl inruilen voor meer comfort? Is het afwijzen van de verworvenheden en voorzieningen van je tijd, niet het toppunt van decadentie???

Similar Posts

7 Comments

 1. Sinds 3 weken volg ik de serie ‘Hier slapen jullie’ op Ned 1 (vanavond komt deel 4) Hierin gaan 2 Nederlandse gezinnen slapen, wonen en werken bij een gezin uit Bolivia en een gezin uit India. Ze komen in het armste deel terecht van het land en het is zwaar afzien voor beide gezinnen, die in Nederland omgeven zijn door alle luxe. Gek genoeg passen de kinderen zich het snelste aan. Voor de ouders is het bijna een traumatische ervaring en zie je heel goed hoe straalverwend we zijn hier in Nederland met zoveel welvarendheid. Daar moest ik even aan denken toen ik je stukje las.

 2. Waar meer welvaart komt, schaffen mensen meer consumptieartikelen aan. Jazeker wil men dan meer comfort, en ook graag meer status! De trots van TV bezit bv kan afstralen op een hele familie (ook al is stroom niet altijd beschikbaar).
  Blijkbaar is er een mate van onververzadiging nodig om weer de andere kant op te bewegen.
  En geloof me uitzonderingen nagelaten wil niemand terug naar onverwarmde tochtige woningen zonder stromend water, en op de hand wassen – waarbij andermans vieze snotdoeken, maandverbanden en poepluiers eerst nog even moeten worden uitgespoeld in de sloot. Ook in de winter.
  Dat was in NL, en slechts 1 generatie voor mij! Mijn moeder en schoonmoeder hebben beide als dienstmeid gewerkt vanaf hun 14e, hen hoor je niet mopperen dat CV of een wasmachine verkwistend zijn. Ze zijn zuinig grootgebracht en verder gewoon dankbaar dat zij dergelijk comfort in de loop van hun leven hebben gekregen dat te veraangenamen.

  Laten we streven naar een gezond evenwicht, waarbij zijn belangrijker is dan hebben, maar waarbij niet verwijtend wordt gekeken naar generaties die het voor ons mogelijk hebben gemaakt om een opleiding te volgen en uberhaupt AOW te hebben bijvoorbeeld. En dan ook nog blij waren met hun eigen autootje! In die tijd was er geen spraken van een energiecrisis. Dat is onze kennis en daarmee onze uitdaging.

 3. Regelmatig kom ik op rommelmarkten waar allerlei mensen komen, maar als je dan de allochtonen er bijlangs ziet rennen, moeten we altijd lachen. Alle electrische dingen, schoenen en potten en pannen kopen ze op en gaat in de zomervakantie die kant op. Dus willen ze ook meer van die welvaart en ik geef ze groot gelijk.

 4. tja ik denk dan zelf wel dat ik na een week of wat kamperen in de zomer!! altijd toch weer heel blij ben met de “luxe” van ons eigen huis:-)
  Maar toch vind ik het ook wel weer prettig zoveel mogelijk zonder zakjes etc te koken, om maar eens wat te noemen, wat niet zelfvoorzienend is :-), ehmm ik dnek dus dat het ons moderne mensen best vies zou tegenvallen als we t altijd moesten doen.

 5. Voor hen is het geen keuze, voor ons wel, dat is het verschil. Natuurlijk kijken zij hun ogen uit naar onze luxe en willen dat ook, gelukkig zijn wij zover dat we weten dat het niet zaligmakend is.

 6. Een droog en warm te stoken huis en geen uren kwijt zijn met rotklusjes zoals wassen is luxe… Vind ik. Warm water uit de kraan ook. Verder is een heel groot deel natuurlijk overbodig. We slapen en zitten zachter dan ooit en hebben massaal hernia’s rugklachten en ander gedoe.

  Maar ik begrijp het wel. Een tv… het is ook iets heel bijzonders, vooral als je het niet hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.