Moestuin op balkon

moestuin op balkon

Voor moestuinieren heb je helemaal geen tuin nodig. Een moestuin op een balkon of dakterras kan ook!

In hun boek Moestuin, supersimpel moestuinieren vertellen Gerard Janssen en Annemarieke Piers hoe je een moestuin op een balkon of dakterras aanlegt.

Maar ook als je een grote tuin hebt, is dit een leuk boek.

Moestuin op balkon of dakterras

Een moestuin op balkon of dakterras maak je met behulp van kistjes of potten. Dit heeft zelfs een aantal voordelen ten opzichte van een 'gewone' moestuin.

  • Je kunt per kistje groenten planten die van dezelfde grond houden. Tijm en rozemarijn houden bijvoorbeeld juist van 'arme grond. Groenten hebben juist een hele rijke grond nodig.
  • Je kunt met etages werken en zo optimaal de ruimte gebruiken.
  • Omdat je precies weet wat er in een kistje zit, kun je meteen zien wat onkruid is en dat herkennen. Dit vind ik eigenlijk meteen wel het belangrijkste voordeel van moestuinieren op balkon of terras.

Moestuinieren in kistjes

In het boek wordt aangenaam duidelijk uitgelegd hoe je fruitkistjes omtovert tot moestuinkistje. Eerst zoek je een geschikte plek voor je moestuin op balkon of dakterras. Dat wil zeggen dat je in kaart brengt hoeveel en waar de zon schijnt op een dag. Zo weet je welke groenten je waar moet zetten.

Daarna duw je anti-worteldoek in het kistje zodat het de bodem en zijkanten bedekt.  De volgende stap is een laagje van ongeveer 5 centimeter hydrokorrels in de kist. En tot slot doe je er potgrond bij tot ongeveer 20 centimeter onder de rand van de kist.

Groeizakken voor aan de muur

In het boek staat ook de geweldige tip dat er zogenoemde groeizakken bestaan! Die kun je gebruiken om met je planten een verticale tuin te maken.

Wanneer moestuin zaaien?

Sommige groenten kun je beter binnen voorzaaien. Pas als je zeker weet dat er geen nachtvorst meer komt (bijvoorbeeld na de IJsheiligen op half mei) kun je ze naar buiten doen en je moestuin zaaien. Kun je niet wachten van ongeduld? Dan kun je voor half mei alvast binnen gaan moestuinieren. Verder kun je op de zakjes met zaden kijken wat het beste zaaimoment is voor een specifieke plant.

Welke moestuinplanten bij elkaar?

Ze de moestuinplanten bij elkaar die dezelfde behoeften hebben. Dat wil zeggen: zet planten bij elkaar die veel behoefte aan zon hebben, planten die juist in de schaduw willen, zet je bij elkaar, planten die arme grond nodig hebben, zet je bij elkaar etc. In het boek vind je een superhandig overzicht met plaatjes van welke moestuinplanten bij elkaar kunnen.

moestuin op balkon

Tomaten, courgettes, pompoenen, stokbonen en erwten groeien allemaal in de hoogte en kunnen dus bij elkaar. In het boek supersimpel moestuinieren wordt ook getipt om simpelweg op het zakje met de zaden te kijken. Daar staat namelijk op waar een plant behoefte aan heeft.

Moestuin op balkon onderhouden

Volgens de schrijvers van het boek vraagt een moestuin op balkon of dakterras weinig onderhoud. Het draait vooral om water en voeding volgens hen. De meeste groenten kunnen ± zes weken teren op bemeste potgrond. Na die zes weken adviseren de schrijvers om de planten 1 keer in de twee weken extra voeding te geven. Verder adviseren ze om dagelijks water te geven. Het nadeel van moestuinieren in bakken is namelijk dat de grond sneller uitdroogt dan in een gewone tuin.

Over het boek Moestuin supersimpel moestuinieren

Dit boek over een moestuin op balkon of dakterras is uitgegeven door uitgeverij Snor. Eerst schrok ik daar even van, want ik vind hun boeken altijd zo vreselijk druk. Maar dit boek is prima. Het is prachtig vormgegeven met kleurrijke tekeningen, en ik vind de uitleg echt top.

moestuinieren

Als je echt net wilt beginnen met moestuinieren is dit boek een hele fijne hulp. Ze leggen het heel duidelijk uit en de uitleg wordt bovendien geïllustreerd met tekeningen.

Ik vind dit boek dan ook echt heel erg geschikt voor beginnende tuinierders. Ik zou het bijvoorbeeld voor mezelf kopen als ik eindelijk de tijd voel om te gaan moestuinieren.

Leuk detail vind ik dat ze ook recepten geven voor je zelfgeoogste groenten.

Supersimpel moestuinieren kopen

Je vindt Supersimpel moestuinieren van uitgeverij Snor voor 20 euro bij bol.com of je lokale boekhandel. Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar.

moestuin op balkon

Eén verbeterpunt: waar kun je fruitkisten kopen?

Vooruit toch nog een verbeterpunt: ze vertellen nergens waar je die fruitkisten voor een moestuin op balkon of dakterras kunt kopen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij bol.com:

fruitkistjes

Bij Ikea vind je fruitkistjes voor 6,95 per stuk en bij Hornback voor 9,95. De Action verkoopt geen fruitkistjes maar je zou misschien deze ervoor kunnen gebruiken:

fruitkistje action

Wat vind jij van een moestuin op balkon of dakterras?

Similar Posts

11 Comments

  1. Je moet het doen,vanwege het plezier in tuinieren. Ik denk niet,dat de groenten goedkoper zijn. Maar wel lekker,zo kersvers

  2. 't Is gewoon super! Doen! Op mijn terras stonden, vóór de werken, gemiddeld zo'n 100 potten (te zien op de blog). Meer dan 5 maanden later is, door de werklui hier, de laatste pot gesneuveld. Na de werken hoop ik de moed (en misschien sponsors!) te vinden om opnieuw te beginnen van bijna nul...!
    Lie(f)s.

  3. Na 40 jaar tuinervaring ben ik verhuisd naar een appartement met balkon op het westen en een terras op het zuiden. Het tuinieren in bakken werd een grote mislukking ondanks alle energie die ik erin stak. Alleen de geraniums doen het prima en daar laat ik het nu bij.

  4. Wat grappig, dan zou zelfs ik een moestuin kunnen starten. Maar aangezien het mij nogal ontbreekt aan groene vingers, ga ik er maar niet aan beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.