Rozemarijn: 10 verrassende toepassingen!

rozemarijn

Jamie Oliver mag het graag in een lamsbout wrijven. En het is ook een mooie meisjesnaam.

Ik heb het over het kruid rozemarijn! Maar behalve in de keuken, heeft rozemarijn nog veel meer verrassende toepassingen.

Wat is Rozemarijn?

Rozemarijn is een kleine groene struik. De blaadjes van rozemarijn zijn zo smal dat ze een beetje op naalden lijken. Kijk maar:

 

rozemarijn
Blaadje van rozemarijn

Rozemarijn is een bekend keukenkruid. Je kunt rozemarijn kopen in de vorm van olie, keukenkruid of als een plantje. Hier onder zie je gesneden rozemarijn:

gesneden rozemarijn
Gesneden rozemarijn. (1,65 voor 45 gram bij dekruidenbaron.nl)

Bij de Albert Heijn koop je voor maar 1,69 je eigen biologische rozemarijnstruikje : )

 

rozemarijn
Te koop bij AH voor 1,69

Hier onder 10 verrassende toepassingen rozemarijn!

10 verrassende toepassingen van rozemarijn

 1. Ben je verkouden en heb je een verstopte neus? Eucalyptus is een bekend middel om een stoombadje mee te maken. Maar je kunt ook gedroogde of vers geplukte rozemarijn gebruiken om mee te stomen! (Zie ook Vicks VapoRub ervaringen)
 2. Muggen houden niet van de geur van rozemarijn! Dus als jij niet van muggen houdt, is rozemarijn je vriend : ) Persoonlijk heb ik echt een gruwelijke hekel aan muggen, vanwege dat stomme gezoem. Ik vind het tot daar aan toe dat ze me prikken, maar laat ze dat alsjeblieft in stilte doen. Zet een rozemarijn plantje in je slaapkamer, of druppel wat rozemarijn olie op een zakdoek en leg die op je nachtkastje om de muggen af te schrikken. Zet ook een paar plantjes in de tuin waar je vaak zit, om de muggen buiten te weren.
 3. Rozemarijn zou ook luizen voorkomen. Leg een bosje rozemarijn tussen de kleding van je kinderen, zodat ze de geur opnemen.
 4. Heb je een kind dat binnenkort eindexamen moet doen? Studenten uit het oude Griekenland deden rozemarijn in hun haar om betere resultaten te behalen. Want rozemarijn schijnt goed te zijn voor je geheugen en de concentratie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Hoogstens loopt je kind voor gek.
 5. Rozemarijn stimuleert je doorbloeding. Je kunt rozemarijn op deze manier toepassen door bijvoorbeeld rozemarijn thee te drinken.
 6. Heb je vermoeide, pijnlijke voeten? Masseer ze dan met rozemarijn olie. Of nog beter: laat iemand anders je voetjes masseren!
 7. Rozemarijnolie kun je gebruiken voor je huid: het heeft een antiseptische werking, dus het voorkomt vervelende puistjes en dergelijke. Het werkt bovendien hydraterend, en voorkomt rimpels.
 8. Rozemarijn heeft ook psychologische effecten! Zo zou je je er opgewekt en kwiek van gaan voelen.
 9. Ik houd van een lekkere geur in huis. Maar ik vind luchtverfrissers uit de winkel altijd een beetje eng en onnatuurlijk. Je kunt rozemarijn gebruiken om je eigen luchtverfrisser te maken! Dat doe je als volgt: neem een pan en vul die met water. Gooi er vervolgens een rozemarijn takje in, plakjes citroen en laat dat zachtjes pruttelen. Je kunt voor een lichtverfrisser overigens ook etherische olie kopen.
 10. Verstuur je een kaartje? Maak het extra bijzonder en maak een bundeltje van rozemarijn takjes met een mooi lintje en leg die in het kaartje.

N.B. Wees wel voorzichtig met rozemarijn. Het mag bijvoorbeeld niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.

Zie ook mijn post over overgangsklachten.

Conclusie over rozemarijn

Voor zo’n goedkoop, makkelijk plantje kan rozemarijn een heleboel! Niet alleen is het een lekker kruid in de keuken, daarnaast heeft het allerlei positieve effecten op je lichaam en stemming.

Waarvoor gebruik jij rozemarijn? Weet je nog meer leuke toepassingen? Vertel het in de comments!

Similar Posts

28 Comments

 1. Wauw, die tip van de muggen wist ik niet en ga ik zeker onthouden! Ik gebruik rozemarijn over de aardappelpartjes met olijfolie en zeezout. Lekker uit de oven!

 2. Rozemarijn mag niet in mijn tuin ontbreken, alleen al om af en toe even met mijn hand langs te strijken en te genieten van de geur.
  Inderdaad heerlijk met aardappeltjes uit de oven!
  Maar ik heb nog meer kruiden in de tuin staan, citroenverbena, geen enkele plant heeft zo’n heerlijke citroengeur als deze plant, lavendel, zaai ieder jaar kamille, valeriaan, lievevrouwebedstro en bergbonenkruid, wat heerlijk is bij tuinbonen.
  Ook echte oregano, een theelepeltje door je eigen tomatensaus en smullen maar!
  Het enige wat me maar niet echt wil lukken om goed op te kweken is tijm, dus dat koop ik tegenwoordig maar gedroogd, wat ik dan vooral gebruik om mee te koken met de spruitjes, die daardoor wat zoet worden.

  Groetjes Lily

   1. Dank zij dit bericht eet ik vanavond ovenaardappeltjes met rozemarijn, ik had er opeens zo’n trek in!
    Kleine krieltjes in de schil in partjes gesneden, even kort voorgekookt en ze staan nu te marineren in olijfolie met rozemarijn en geraspte knoflook uit eigen tuin, oogst van vorig jaar juni en nog steeds keihard en lekker.

    Misschien ook een leuke tip: vul eind oktober, begin november een paar flinke potten met aarde, duw daar met een afstand van 2 cm van elkaar knoflooktenen in, niet te diep, zo’n cm of 2 diep, niet meer naar omkijken om dan in juni te oogsten, niet later, want het is bijna onmogelijk om zulke bollen als in de winkel te krijgen, ze moeten geen teentjes gaan vormen, want die zijn echt ieniemienie, waar je kriegel van wordt om te ontvellen.
    Het zijn dan bolletjes, die wel een jaar goed blijven en ze zijn stukken lekkerder dan die uit de winkel.
    In de winkel koop ik ze alleen om die teentjes te planten ;)

    Groetjes Lily

   1. Nou kruidentuin…. Ik kweek mijn planten in potten, zowel sierplanten als kruiden, maar kruidenplanten mogen niet ontbreken.
    Valeriaan heb ik vorig jaar gezaaid en het is goed opgekomen en daarvan wil ik inderdaad wat wortels verzamelen om in rustgevende thee te gebruiken.

    Lievevrouwebedstro is inderdaad een mooie naam, wat heerlijk geurt, al kan ik de geur niet goed omschrijven. Van de bloemetjes kan mei-wijn gemaakt worden, het schijnt ook medicinale werking te hebben, maar daarmee moet je voorzichtig zijn, omdat het in te grote hoeveelheden giftig kan zijn.

    Groetjes Lily

 3. Zo dan! En ik het altijd maar alleen voor de aardappelen gebruiken! Ik moet eigenlijk ook gewoon allerlei kruidenplantjes aanschaffen!

 4. Dat rozemarijn muggen afschrikt wist ik niet. Ga ik onthouden.
  Ik ben gek op rozemarijn vooral op de geur maar dat geldt ook voor tijm en lavendel daar wil ik graag aan snuiven.

 5. Ik had een mega rozemarijnstruik. Jaarlijks moest ik die knippen omdat het over de stoep ging. De takken die ik eraf haalde kon ik een vuilniszak mee vullen. Diee gesnoeide takken gingen op de bbq en in het kampvuur. Het ruikt heerlijk!

 6. Vroeger in Marokko werd rozemarijn ook gebruikt als natuurlijke ‘wierook takje’. Je steekt de tak aan en een heerlijke geur wordt verspreid. Dentalen moesten wel eerst gedroogd zijn. Dan brandt het beter. Don’t try this at home! ????

 7. Rozemarijn gebruik ik eigenlijk alleen voor het kruiden van kipfilet of aardappelen. Ik vind het dan altijd heerlijk ruiken, maar nooit erbij stilgestaan om dit voor andere doeleinde te gebruiken.

 8. Deze plantjes werken ook goed tegen muggen: Goudsbloem, citroengras, kattekruid en munt.
  Voor straks ga ik een bakje maken met deze plantjes voor in de slaapkamers, voor het open raam ;-) In combi met horren moet het goed werken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.