Rozemarijn: 10 verrassende toepassingen!
Last updated on October 21st, 2024 at 10:45 am
- Wat is Rozemarijn?
- Waar gebruik je rozemarijn voor? 10 verrassende toepassingen!
- Verse rozemarijn gebruiken? Of liever gedroogde rozemarijn?
- Verse rozemarijn
- Gedroogde rozemarijn
- Conclusie over rozemarijn toepassingen
Jamie Oliver mag het graag in een lamsbout wrijven. En het is ook een mooie meisjesnaam.
Ik heb het over het kruid rozemarijn! Maar behalve in de keuken, heeft rozemarijn nog veel meer verrassende toepassingen.
Wat is Rozemarijn?
Rozemarijn is een kleine groene struik. De blaadjes van rozemarijn zijn zo smal dat ze een beetje op naalden lijken. Kijk maar:
Rozemarijn is een bekend keukenkruid. Je kunt rozemarijn kopen in de vorm van olie, keukenkruid of als een plantje. Hier onder zie je gesneden rozemarijn:
Bij de Albert Heijn koop je voor maar 1,69 je eigen biologische rozemarijnstruikje : )
Hier onder 10 verrassende toepassingen rozemarijn!
Waar gebruik je rozemarijn voor? 10 verrassende toepassingen!
- Ben je verkouden en heb je een verstopte neus? Eucalyptus is een bekend middel om een stoombadje mee te maken. Maar je kunt ook gedroogde of vers geplukte rozemarijn gebruiken om mee te stomen! (Zie ook Vicks VapoRub ervaringen)
- Muggen houden niet van de geur van rozemarijn! Dus als jij niet van muggen houdt, is rozemarijn je vriend : ) Persoonlijk heb ik echt een gruwelijke hekel aan muggen, vanwege dat stomme gezoem. Ik vind het tot daar aan toe dat ze me prikken, maar laat ze dat alsjeblieft in stilte doen. Zet een rozemarijn plantje in je slaapkamer, of druppel wat rozemarijn olie op een zakdoek en leg die op je nachtkastje om de muggen af te schrikken. Zet ook een paar plantjes in de tuin waar je vaak zit, om de muggen buiten te weren.
- Rozemarijn zou ook luizen voorkomen. Leg een bosje rozemarijn tussen de kleding van je kinderen, zodat ze de geur opnemen.
- Heb je een kind dat binnenkort eindexamen moet doen? Studenten uit het oude Griekenland deden rozemarijn in hun haar om betere resultaten te behalen. Want rozemarijn schijnt goed te zijn voor je geheugen en de concentratie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Hoogstens loopt je kind voor gek.
- Rozemarijn stimuleert je doorbloeding. Je kunt rozemarijn op deze manier toepassen door bijvoorbeeld rozemarijn thee te drinken.
- Heb je vermoeide, pijnlijke voeten? Masseer ze dan met rozemarijn olie. Of nog beter: laat iemand anders je voetjes masseren!
- Rozemarijnolie kun je gebruiken voor je huid: het heeft een antiseptische werking, dus het voorkomt vervelende puistjes en dergelijke. Het werkt bovendien hydraterend, en voorkomt rimpels.
- Rozemarijn heeft ook psychologische effecten! Zo zou je je er opgewekt en kwiek van gaan voelen.
- Ik houd van een lekkere geur in huis. Maar ik vind luchtverfrissers uit de winkel altijd een beetje eng en onnatuurlijk. Je kunt rozemarijn gebruiken om je eigen luchtverfrisser te maken! Dat doe je als volgt: neem een pan en vul die met water. Gooi er vervolgens een rozemarijn takje in, plakjes citroen en laat dat zachtjes pruttelen. Je kunt voor een lichtverfrisser overigens ook etherische olie kopen.
- Verstuur je een kaartje? Maak het extra bijzonder en maak een bundeltje van rozemarijn takjes met een mooi lintje en leg die in het kaartje.
N.B. Wees wel voorzichtig met rozemarijn. Het mag bijvoorbeeld niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.
Zie ook mijn post over overgangsklachten.
Verse rozemarijn gebruiken? Of liever gedroogde rozemarijn?
Belangrijk om te weten is dat gedroogde kruiden geconcentreerder zijn dan verse kruiden. Dus als er in een recept verse rozemarijn staat, maar jij hebt alleen gedroogde in huis, dan moet je de hoeveelheid aanpassen.
Een algemene vuistregel is dat je ongeveer 1 theelepel gedroogde rozemarijn kunt gebruiken in plaats van 1 eetlepel verse rozemarijn.
Verse rozemarijn
- Heeft een krachtigere smaak en aroma dan gedroogde rozemarijn.
- Wordt vaak gebruikt als je de intense smaak van rozemarijn in een gerecht wilt benadrukken.
- Kan direct worden toegevoegd aan gerechten zoals stoofschotels, marinades, gegrilde gerechten en sauzen.
Gedroogde rozemarijn
- Heeft een meer geconcentreerde smaak dan verse rozemarijn, maar kan iets minder aromatisch zijn.
- Is handig wanneer verse rozemarijn niet direct beschikbaar is of als je een langere houdbaarheid wilt.
- Wordt vaak gebruikt in recepten waar de rozemarijnsmaak subtieler aanwezig mag zijn, zoals bij sommige broodjes, stoofschotels, of ovengerechten.
Conclusie over rozemarijn toepassingen
Voor zo’n goedkoop, makkelijk plantje kan rozemarijn een heleboel! Niet alleen is het een lekker kruid in de keuken, daarnaast heeft het allerlei positieve effecten op je lichaam en stemming.
Waarvoor gebruik jij rozemarijn? Weet je nog meer leuke toepassingen? Vertel het in de comments!
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dat zijn verrassende toepassingen! Rozemarijn als muggen- en luizenverjager, dat ga ik zeker onthouden!
Ja, ik vond dat ook een fijne toepassing! Op een natuurlijke manier muggen verjagen, beter wordt het niet : )