Reacties

Rozemarijn: 10 verrassende toepassingen! — 28 reacties

 1. Wauw, die tip van de muggen wist ik niet en ga ik zeker onthouden! Ik gebruik rozemarijn over de aardappelpartjes met olijfolie en zeezout. Lekker uit de oven!

 2. Rozemarijn mag niet in mijn tuin ontbreken, alleen al om af en toe even met mijn hand langs te strijken en te genieten van de geur.
  Inderdaad heerlijk met aardappeltjes uit de oven!
  Maar ik heb nog meer kruiden in de tuin staan, citroenverbena, geen enkele plant heeft zo'n heerlijke citroengeur als deze plant, lavendel, zaai ieder jaar kamille, valeriaan, lievevrouwebedstro en bergbonenkruid, wat heerlijk is bij tuinbonen.
  Ook echte oregano, een theelepeltje door je eigen tomatensaus en smullen maar!
  Het enige wat me maar niet echt wil lukken om goed op te kweken is tijm, dus dat koop ik tegenwoordig maar gedroogd, wat ik dan vooral gebruik om mee te koken met de spruitjes, die daardoor wat zoet worden.

  Groetjes Lily

  • Dank zij dit bericht eet ik vanavond ovenaardappeltjes met rozemarijn, ik had er opeens zo'n trek in!
   Kleine krieltjes in de schil in partjes gesneden, even kort voorgekookt en ze staan nu te marineren in olijfolie met rozemarijn en geraspte knoflook uit eigen tuin, oogst van vorig jaar juni en nog steeds keihard en lekker.

   Misschien ook een leuke tip: vul eind oktober, begin november een paar flinke potten met aarde, duw daar met een afstand van 2 cm van elkaar knoflooktenen in, niet te diep, zo'n cm of 2 diep, niet meer naar omkijken om dan in juni te oogsten, niet later, want het is bijna onmogelijk om zulke bollen als in de winkel te krijgen, ze moeten geen teentjes gaan vormen, want die zijn echt ieniemienie, waar je kriegel van wordt om te ontvellen.
   Het zijn dan bolletjes, die wel een jaar goed blijven en ze zijn stukken lekkerder dan die uit de winkel.
   In de winkel koop ik ze alleen om die teentjes te planten ;)

   Groetjes Lily

  • Wauw, wat heb je een mooie kruidentuin Lily! Wat doe je met de valeriaan? Trek je daar thee van?

   En wat een mooie naam 'lievevrouwebedstro' : )

  • Nou kruidentuin.... Ik kweek mijn planten in potten, zowel sierplanten als kruiden, maar kruidenplanten mogen niet ontbreken.
   Valeriaan heb ik vorig jaar gezaaid en het is goed opgekomen en daarvan wil ik inderdaad wat wortels verzamelen om in rustgevende thee te gebruiken.

   Lievevrouwebedstro is inderdaad een mooie naam, wat heerlijk geurt, al kan ik de geur niet goed omschrijven. Van de bloemetjes kan mei-wijn gemaakt worden, het schijnt ook medicinale werking te hebben, maar daarmee moet je voorzichtig zijn, omdat het in te grote hoeveelheden giftig kan zijn.

   Groetjes Lily

 3. Dat rozemarijn muggen afschrikt wist ik niet. Ga ik onthouden.
  Ik ben gek op rozemarijn vooral op de geur maar dat geldt ook voor tijm en lavendel daar wil ik graag aan snuiven.

 4. Ik had een mega rozemarijnstruik. Jaarlijks moest ik die knippen omdat het over de stoep ging. De takken die ik eraf haalde kon ik een vuilniszak mee vullen. Diee gesnoeide takken gingen op de bbq en in het kampvuur. Het ruikt heerlijk!

 5. Vroeger in Marokko werd rozemarijn ook gebruikt als natuurlijke 'wierook takje'. Je steekt de tak aan en een heerlijke geur wordt verspreid. Dentalen moesten wel eerst gedroogd zijn. Dan brandt het beter. Don't try this at home! ????

 6. Deze plantjes werken ook goed tegen muggen: Goudsbloem, citroengras, kattekruid en munt.
  Voor straks ga ik een bakje maken met deze plantjes voor in de slaapkamers, voor het open raam ;-) In combi met horren moet het goed werken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder