Etherische olie kopen: dit moet je weten voor je koopt

Etherische olie kopen

Nadat ik toevallig bij mijn boekenclubje de heerlijke geur van etherische olie ontdekte, wilde ik prompt etherische olie kopen. Het bleek een geur van Chi te zijn

Ik kocht zelfs een geurbrander bij de Action om de geur te verspreiden.

Maar vervolgens vroeg ik me af: is de etherische olie die je bij de Action kunt kopen net zo goed?

Om die vraag te beantwoorden leende ik het boek Ontdek de kracht van aromatherapie van Pat Princi-Jones uit de bibliotheek. Pat Princi-Jones woont in Australië en verruilde haar baan als docent Engels voor het opleiden en trainen van mensen in aromatherapie. Zoals ze zelf schrijft:

‘Ik was overgestapt van het overdragen van mijn liefde voor Shakespeare naar het aanprijzen van de kracht van basilicumolie!’

Wat is etherische olie?

Allereerst het belangrijkste als je etherische olie wilt kopen: wat is het eigenlijk precies? Pat legt het goed uit:

‘Etherische oliën zijn zuivere geconcentreerde vloeistoffen die uit bloemen, kruiden en planten worden gehaald.’

Etherische olie kopen: hier moet je op letten!

Pat geeft een aantal handige tips voor etherische olie kopen. Allereerst is het belangrijk dat je het koopt bij een bedrijf of winkel met een goede reputatie. Kijk ook altijd even of ze een EKO-keurmerk hebben. De olie moet in een een donker glazen flesje zitten met een druppelaar erin. De verpakking moet geseald zijn.

Dit moet erop het etiket staan:

 • 100% zuivere etherische olie, Latijnse benaming  en chemotype. Bijvoorbeeld: Thymus vulgaris (linalool CT)
 • Het gebruikte plantendeel
 • Het land van herkomst
 • Batchnummer en barcode, zodat je de testresultaten kunt opzoeken
 • Houdbaarheids- of productiedatum zodat je weet of de olie vers is

Inmiddels heb ik geleerd dat ze bij Chi aan al deze criteria voldoen. Dus wil je betrouwbare etherische olie kopen, zonder gedoe, dan adviseer ik dat merk.

Etherische olie kopen Action

Nou komen we  bij een interessante vraag: kun je ook goede etherische olie kopen bij de Action? Laten we eens kijken naar de oliën die ik er kocht aan de hand van het lijstje van Pat.

De etherische olie van de Action is van het merk Arti Casa en je hebt maar liefst 8 flesjes voor 1,89. Niet duur dus!

etherische olie kopen action

Er staat niet op het flesje dat het 100% etherische olie is. Het gebruikte plantendeel staat ook niet op het flesje, maar het land van herkomst wel. Dat is Duitsland! Een serienummer zie ik ook op het flesje staan, maar als ik dat google levert het niets op. En tot slot zijn de flesjes etherische olie van de Action doorzichtig en hebben ze geen druppelaar.

Volgens de criteria van Pat is een etherische olie kopen bij de Action dus niet kiezen voor authentieke oliën.

Etherische olie Kruidvat

Etherische olie kopen bij Kruidvat was ook een optie. Als ik die langs de meetlat leg met de criteria van Pat, scoort hij beter dan die van de Action. Het flesje met etherische olie van Kruidvat is donkerbruin en er zit een druppelaar bij in. Bovendien staat vermeld dat het 100% zuivere olie is. Etherische olie kopen bij Kruidvat kon voor 2,99.

etherische olie kopen kruidvat

Maar welke plantdelen precies gebruikt zijn, of een datum, dat zie ik dan weer niet.

Op dit moment zie ik deze lijn van Kruidvat niet meer in de winkels liggen. Wel verkopen ze nog etherische oliën van Kneipp. Zoals deze:

prd front 5001025 1 600x600 1

Natuurlijk versus synthetische etherische olie kopen

Synthetische oliën zijn vaak veel voordeliger. Maar als je Pat leest loop je dan het belangrijkste voordeel van de etherische oliën mis. In een laboratorium kunnen wij nooit recht doen aan de complexiteit van een plant en de olie die ze biedt. Daardoor missen synthetische oliën volgens Pat hun therapeutische eigenschappen. En zeker als je het gebruikt voor aromatherapie is dat niet handig natuurlijk.

Verdampen versus geurbrander

Volgens Pat is verdampen beter dan olie op een geurbrander doen. Doordat een verbrander niet op hitte werkt, blijft de chemische structuur van de olie intact.

14 handige weetjes over etherische oliën kopen

 1. Voor 1 druppel rozenolie zijn ongeveer 60 rozen nodig.
 2. Uit 60 citroenen kun je maar liefst 12 ml etherische olie halen.
 3. Volgens Pat kan etherische olie voor extra ondersteuning en comfort zorgen. Het kan je leven verbeteren in allerlei levensfases: zwangerschap, puberteit, overgang, ouderdom etc.
 4. Om elke weer een andere opbouw heeft, is elke etherische olie ook weer anders.
 5. Eén enkele etherische olie bestaat uit meer dan 100 componenten!
 6. Etherische olie blijft drijven op water.
 7. Etherische oliën werken eerder preventie dan genezend: ze versterken op de achtergrond het immuunsysteem.
 8. Tea trea is heel effectief tegen voetschimmel vanwege de antimicrobiële werking.
 9. Lavendel is de meest vervalste etherische olie.
 10. Etherische oliën richten zich op zowel de emotionele als de lichamelijke aspecten van een kwaal. Ze helpen tegen stress en slapeloosheid.
 11. Etherische oliën zijn de gedestilleerde versie van het immuunsysteem van een plant!
 12. Sommige werken kalmerend, terwijl andere juist stimulerend werken.
 13. De effectiefste manier om te profiteren van het positieve effect van etherische olie op je stemming is door verdampen.
 14. Pat waarschuwt: etherische olie is erg krachtig, en daarom moet je het doorgaans verdunnen.

Waarom verschillende prijzen zoveel?

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waarom de prijzen van essentiële oliën zo verschillen. Hierna snap je waarom rozenolie bijvoorbeeld zo duur is.

Etherische olie kopen: een verdamper of geurbrander?

In haar boek adviseert Pat het verdámpen van etherische olie. Ze schrijft hierover:

‘Investeer in een verdamper van goede kwaliteit. Moderne verdampers werken niet met hitte en daardoor blijft de chemische structuur van de olie intact. De allerbeste verdamper heeft een timer en soms zelfs kleurwisselende ledverlichting.’

Toen ik dat las baalde ik van mijn geurbrander van de Action! Dat zul je altijd zien. Naar aanleiding van haar advies heb ik daarom bij de Action nu ook een verdamper gekocht van 9,95.

Ik heb bovendien ook even contact opgenomen met de beste plek voor etherische olie kopen: Chi Natural Life. Ik vroeg hen wat zij vonden van een verdamper versus een geurbrander. Hieronder hun reactie:

‘Een aromabrander verspreidt de geur van de essentiële olie, en is praktisch wanneer er geen stopcontact in de buurt is, of bijvoorbeeld om gemakkelijk mee te nemen (op vakantie). Hierbij adviseren we altijd wel om het kaarsje op tijd uit te blazen zodat het water met de olie niet te heet wordt en verbrandt.

Een ultrasone aromadiffuser (bijvoorbeeld de Space, Dreams of Empire diffuser) is echt van een ander niveau. Deze diffusers verspreiden de geur beter in grotere ruimtes, ze zorgen voor luchtzuivering (in combinatie met luchtzuiverende oliën) en bevochtigen de ruimte licht, wat natuurlijk vooral erg prettig is in deze tijd van het jaar wanneer de centrale verwarming weer aan staat.

space diffuser webshop
Space aroma diffuser
etherische olie kopen
Chi verdamper Dreams

Over Ontdek de kracht van aromatherapie

Pat Princi-Jones boek Ontdek de kracht van aromatherapie is bijzonder compleet! Als je meer wilt weten over etherische oliën en hun effecten dan is dit echt een boek voor jou.

Je krijgt algemene informatie, maar Pat geeft ook recepten en aanwijzingen over welke olie je waarvoor kunt gebruiken.

Klachten en kwaaltjes behandelen

In de index achterin vind je talrijke klachten, en welke olie je kunt gebruiken om daar wat aan te doen. Wil je etherische olie kopen, dan is dit boek handig om erbij te houden. Heb je bijvoorbeeld last van opvliegers door de overgang? Dan adviseert Pat geranium olie. Voor keelpijn is tea tree geschikt. En ga zo maar door.

Echt een boek om in je boekenkast te hebben

Dat maakt Ontdek de kracht van aromatherapie een boek dat handig is om in je boekenkast te hebben, zodat je het telkens even kunt pakken voor advies. Ik brengt het dan ook niet graag terug naar de bibliotheek!

Samenvattend over etherische olie kopen en meer

Etherische olie is zuivere, geconcentreerde vloeistof uit bloemen, kruiden en planten. Je kunt het gebruiken om je lichamelijk en mentaal beter te voelen. Maar het zijn geen medicijnen! Etherische olie kopen is niet moeilijk: het kan op diverse plekken. Maar let wel op de kwaliteit.

In deze post las je een lijstje met criteria om te bepalen of je met goede olie te maken hebt of niet.

Een heel betrouwbaar merk op het gebied van essentiële olie kopen is Chi! Als je zeker wilt weten dat je een goede essentiële olie koopt, kies dan voor dit merk. Zij voldoen aan alle criteria van Pat. Zij hebben bovendien ook goede kwaliteit verdampers.

Screen Shot 2020 11 16 at 16.20.15

Praktische informatie over Ontdek de kracht van aromatherapie

Ontdek de kracht van aromatherapie is voor 24,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

De kracht van aromatherapie

Leestip: Een kaarsje branden

Wat vind jij van het idee van etherische olie kopen voor je lichamelijke en/of emotionele welzijn?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik gebruik etherische oliën voor veel verzorgingsproducten die ik zelf maak bijv. tandpasta, anti muggenspul, handolie/crème, door pure amandelolie e.d. maar ook gooi ik soms druppels door wasmiddel. Olie van Chi zijn fijn maar ik koop ook vaak olie bij H&B.

 2. Tegenwoordig word je helemaal plat gegooid met advertenties over oliën. Ik moet zeggen dat alleen al dat ervoor zorgt dat ik er niet aan begin. Als iets zó’n hype is, hoeft het voor mij al niet meer. Heb het idee dat het allemaal behoorlijk commercieel is. Maar goed, als je wilt genieten van een lekker geurtje, is het natuurlijk fijn spul en ik ben blij dat er veel mensen zijn voor wie het op welke manier dan ook werkt.

  1. Eigenlijk is het helemaal geen hype hoor, het bestaat al eeeeeuwen. Veel aromatherapie werd ook gebruikt als voorloper van – nu- pilletjes en poedertjes bij de apotheek. Enkel de laatste jaren met ‘terug naar de natuur, vegan, DIY-recepten,’ etc. sprongen meerdere merken mee op de kar om zo aan extra verkoop te komen. Maar begin er niet zomaar mee als je er niks van kent, het is namelijk heel krachtig spul dat voor tonnen dingen kan worden ingezet! Een flesje dat maar €2 kost zit een hoop troep in en/of is enkel kunstmatig aangemaakt. Koop dus niet zomaar iets in de Action 😉 Ik werk steeds met dezelfde merken en doe het niet perse voor het geurtje, maar maak blends die voor vanalle verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het hoort ook eerder wat in het alternatieve hoekje he, maar ik ben blij dat het af en toe toch ook meer in de zorg wordt gebruikt, want het heeft fantastische eigenschappen als het correct wordt gebruikt 🙂

  2. Wat jij schrijft Saartje is inderdaad ook wat de auteur van het boek schreef. Op de juiste manier gebruikt, kunnen etherische olieën veel goeds doen en ze bestaan al eeuwenlang.

   Die van de Action beantwoorden inderdaad niet aan haar criteria voor goede kwaliteits olie.

 3. Goede olie is duur maar dan heb je ook zuivere olie. Bijvoorbeeld van Dotera dan weet je dat het goed is. Goedkope olie zou ik niet kopen daar zit allemaal troep in.

 4. Hoi hoi wat een top blog. Ik heb wel een vraag over die van de kruidvat. De ingrediënten staan wel op het etiket maar die moet je even naar achteren trekken. Wat zijn deze ingrediënten en zijn ze natuurlijk?
  Thankyou alvast!

  1. Dat is een goede vraag Mercs. Op de website van Kruidvat staat bij bijvoorbeeld hun lavendelolie het volgende:

   ‘Kruidvat Originals Lavender Pure Etherische Olie bevat 100% zuivere olie. Gebruik de etherische olie niet onverdund.’

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.