Verwarmingsbuizen wegwerken: 7 life hacks!

verwarmingsbuizen wegwerken

Je verwarmingsbuizen wegwerken.

Is dat nog nodig?

Tegenwoordig zie je immers op veel plekken draden en buizen lopen, en dat heet dan een ‘industriële look’.

Als je niet van een industriële look houdt

Maar wat als je niet houdt van die industriële look? Bij ons thuis zijn de verwarmingsbuizen ook zichtbaar.

Maar ik zou het mooier vinden als ze niet te zien waren.

Dus: hoe kun je verwarmingsbuizen wegwerken?

Verwerk verwarmingsbuizen in de muur!

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Als je in de gelegenheid bent, laat verwarmingsbuizen dan gewoon meteen wegwerken in de muur, plafond of vloer! Dan heb je het hele probleem niet. Of nog beter: kies voor vloerverwarming! Bij vloerverwarming zijn er geen zichtbare verwarmingsbuizen in de ruimte. De buizen zijn namelijk in de vloer weggewerkt.

Maar ja, wat als je in een huis woont dat al af is?

En je hebt geen puf in een verbouwing?

Dan kun je onderstaande tips proberen.

Je verwarmingsbuizen wegwerken als je huis al af is

Je verwarmingsbuizen wegwerken kun je op verschillende manieren doen. Hieronder een aantal opties op een rijtje.

1. Kies voor buisbekleding

Er is heuse buisbekleding te koop voor verwarmingsbuizen wegwerken. Weliswaar zijn ze dan nog wel zichtbaar, maar het idee is dat het dan niet meer erg is. Dit is een goede oplossing als je het niet ziet zitten om je verwarmingsbuizen te verven. Hieronder zie je het effect van buisbekleding:

Screenshot 2023 04 23 at 11.13.24

De buisbekleding op bovenstaande foto is van amazon.nl. Maar deze zijn wel fraai saai! Moet je deze afdekbuis eens zien van AliExpress:

Screenshot 2023 04 23 at 11.59.31

2. Verf de verwarmingsbuizen

Verf de verwarmingsbuizen in de kleur van het behang of muur waar ze overheen lopen. Dit hebben wij dus gedaan. De buizen zijn dan nog wel zichtbaar, maar vallen minder op. Hieronder een foto van de verwarmingsbuizen bij ons in de gang, bij de voordeur. Ze zijn zelfs in twee kleuren geschilderd, zodat ze wegvallen tegen de muur!

c609bc21 a204 42dd 8b10 f2b10fa557de

3. Hang er een gordijn voor

Hang er een mooi gordijn voor, zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Deze methode gebruik ik deels in onze woonkamer. Hieronder zie je het raam in onze woonkamer met mijn mooie Xenos gordijn.

d333b82b d6c3 4496 8f38 5f193a1678b6

Dit gordijn verbergt de verwarmingsbuizen:

5be69d75 c535 4f37 8285 66142f2db5ca

4. Werk ze weg met behulp van een koof

Een koof is een soort ombouw, een houten geraamte in de vorm van een doos. Als je ergens een koof maakt dan heeft dit ook wel ‘omkokeren’ of ‘aftimmeren’. Het nadeel vind ik dat je er wat ruimte mee verliest. Maar goed, je moet wat voor over hebben voor verwarmingsbuizen wegwerken! Er zijn koven voor gordijnen, afzuigkappen, kachels etc. Ze worden gemaakt van onder andere hout en/of gips.

5. Verwarmingsbuizen wegwerken met plinten of sierlijsten

Zitten de verwarmingsbuizen laag bij de grond? Dan kun je ze wegwerken met plinten. Zitten ze hoog? Dan kun je ze verbergen met een mooie sierlijst. Je kunt er eventueel ook een houten latjes wand voorzetten. Maar bij dit laatste zou ik wel even bij een deskundige vragen hoe je dit aanpakt vanwege de hitte van de buizen.

6. Klimplanten en guirlandes!

Zet er een klimplant naast, en laat die zich om de verwarmingsbuizen wikkelen. Heb je geen groene vingers? Of gewoon geen planten? Dan kun je ook guirlandes kopen voor je verwarmingsbuizen wegwerken. Die koop je onder andere bij Xenos. Zoals deze leuke gaten plant guirlande van Xenos. Hieronder zie je hoe ik een herfstguirlande om de verwarmingsbuizen heb gewikkeld:

08513474 2744 4255 9184 3ad394235ae5

7. Verwarmingsbuizen wegwerken met een radiatorombouw

In ons vorige huis in de stad hadden wij radiator ombouwen. Die onttrokken de radiatoren aan het zicht. Als je geluk hebt, verdwijnen met zo’n radiatorombouw ook meteen de verwarmingsbuizen. Maar dat was bij ons niet het geval. De verwarmingsbuizen liepen namelijk omhoog langs de muren.

Verwarmingsbuizen wegwerken samenvattend

Verwarmingsbuizen kunnen een doorn in het oog zijn. Het handigst is als ze direct in muren, plafonds en vloeren worden verwerkt. Maar meestal is een huis al gebouwd, en tenzij je een flinke verbouwing wilt, zit je dus met die zichtbare buizen.

In deze post las je maar liefst 7 opties om ze weg te werken!

Leestips: Infrarood verwarming ervaringen en Broodclip hacks

Hoe ga jij om met je verwarmingsbuizen?

Similar Posts

5 Comments

  1. Het is gewoon een noodzakelijk kwaad. Ik had ook liever vloerverwarming gehad, maar dat in nu niet meer aan te brengen zonder een echte investering.

  2. Bij mij zijn ze vrij onzichtbaar en komen ze uit de grond. Ik vind jouw oplossingen echt leuk, vooral dat met die bloemen en de verf.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.