Infrarood verwarming: 4 ervaringen
Last updated on September 9th, 2024 at 11:42 am
- Waarom Laura Denoyelle voor infrarood panelen kiest
- Hoe voelt verwarming met infrafroodpanelen?
- Infraroodpanelen combineren met een kleine lucht-lucht-warmtepomp
- 4 x Infrarood verwarming ervaring
- Infraroodverwarming ervaring van Krispijn
- Infrarood verwarming ervaring van Paul van Uum van Welnu
- Infrarood panelen ervaring Dirk Jan uit Heerhugowaard
- Infraroodverwarming ervaring Jordi uit Maarssen
- Huisvlijt bezoekers ervaringen met infrarood panelen
- Infrarood panelen kopen
- Tot slot
In haar boek Tiny Homes kiest Laura Denoyelle voor infraroodpanelen oftewel infrarood verwarming om haar tiny house te verwarmen.
Door de dikke wanden van haar kleine huisje kan Laura flink bezuinigen op energie voor verwarming. Ze schrijft dat de piekvraag op de koudste dag in de winter 600 Watt bedraagt.
Waarom Laura Denoyelle voor infrarood panelen kiest
Laura kiest voor infraroodpanelen omdat ze makkelijk zijn in onderhoud en goedkoop om te installeren. Ze schrijft dat infraroodpanelen als hoofdverwarming een slecht idee zijn omdat ‘het een hoge energievorm (elektriciteit) direct omzet in een lage energievorm (warmte).’
Maar er zijn drie redenen waarom het bij haar tiny house wel een goede optie is.
- Laura’s tiny home heeft hele dikke wanden van 36 centimeter dik. Ze vormen daardoor een ‘goede thermische schil’.
- De ruimte in het huisje is klein.
- Er is een ecologische elektriciteitsstroom
Hoe voelt verwarming met infrafroodpanelen?
Infraroodpanelen verwarmen de bewoner in plaats van de lucht! Laura vergelijkt infraroodpanelen met een vuurtje aansteken of in de zon zitten in de herfst. De lucht is weliswaar koud, maar door de zon of een vuurtje krijg je toch een lekker warm gevoel.
Infraroodpanelen combineren met een kleine lucht-lucht-warmtepomp
Laura schrijft dat een goed alternatief of toevoeging voor infraroodpanelen een zogenoemde kleine lucht-lucht warmtepomp is. Die kun je gebruiken als extra verwarming of juist voor koeling. Je kunt ze aan de muur hangen of aan het plafond.
4 x Infrarood verwarming ervaring
Volgens Milieucentraal is infraroodverwarming vooral geschikt als bijverwarming en in ruimtes die je weinig gebruikt. Dat vind ik niet zo heel positief klinken.
Dus ging ik op zoek naar infraroodverwarming ervaringen.
Infraroodverwarming ervaring van Krispijn
Krispijn is een Rotterdammer en woont in een rijtjeshuis. Op zijn blog vertelt hij over zijn infrarood verwarming ervaring. Hij heeft inmiddels twee jaar 8 infrarood panelen. Anders dan Milieucentraal vindt Krispijn dat infraroodverwarming prima als hoofdverwarming kan dienen. Opvallend is wel dat de infrarood panelen niet veel besparen op zijn energierekening.
Infrarood verwarming ervaring van Paul van Uum van Welnu
In de Gelderlander kwam ik een artikel tegen waarin Paul van Uums vertelt over zijn ervaring met infrarood panelen. Hij is van het bedrijf van Welnu Infraroodverwarming, dus eerst dacht ik: ‘Jaja, natuurlijk is hij positief.’ Maar de cijfers vind ik toch wel overtuigend.
Paul heeft zijn cv-ketel op de ecostand van 50 graden gezet. Dankzij infraroodpanelen bezuinigde hij 1500 m³ op zijn gasverbruik.
Volgens zijn eigen website is de terugverdientijd van een infrarood paneel tussen de vijf en 10 jaar. Een groot infraroodpaneel kost 1300,- en een kleine 500 euro.
Paul adviseert om eerst te beginnen met één paneel van 1150 watt. Dat haalt het gasverbruik al flink naar beneden.
Infrarood panelen ervaring Dirk Jan uit Heerhugowaard
Dirk Jan woont in een hoekbungalow en heeft 11 infrarood panelen. Hij heeft 3 infraroodpanelen in de keuken en 3 in de woonkamer. Met de infraroodverwarming wordt het 19 tot 19,5 graden en dat is aangenaam, zegt Dirk Jan. Door het prijsplafond is hij niet veel goedkoper uit met infrarood panelen.
N.B. Dirk Jan noemt als aandachtspunt dat je goed moet ventileren als je infraroodverwarming hebt, anders krijg je last van vocht.
Infraroodverwarming ervaring Jordi uit Maarssen
Jordi investeerde 15.000 euro in 13 infrarood panelen. Aan de infraroodverwarming was Jordi 10.530 kWh per jaar kwijt. Het gasverbruik – voor warm water voor zeven personen – was 510 m³.
Huisvlijt bezoekers ervaringen met infrarood panelen
Door de jaren heen vertelden Huisvlijt bezoekers weleens over hun infrarood verwarming ervaringen.
- Huisvlijt bezoeker Trude heeft een infrarood paneel in het plafond in haar badkamer dat goed bevalt.
- Collega blogger Ferrara heeft een infrarood paneel in haar schrijfkamertje. In het voor- en jaar gebruikt ze het paneel in haar caravan op kille avonden.
- Johan verwarmt zijn werkplaats met 2 infraroodpanelen op de plek waar hij staat te werken.
- Huisvlijt bezoeker Joannes heeft infraroodplaten aan het plafond hangen in de badkamer, keuken en bijkeuken.
Infrarood panelen kopen
Op amazon.nl zag ik dit prachtige paneel dat eruit ziet als een vuurtje:
En bij bol.com hebben ze een vergelijkbaar paneel op wieltjes:
Maar je hebt ook dit onopvallende paneel:
Tot slot
Hoewel Milieucentraal en Laura Denoyelle infrarood panelen vooral noemen als een vorm van bijverwarming, zijn er toch best een groot aantal mensen die er hun huis mee verwarmen. En zij zijn er tevreden mee.
De gemiddelde terugverdientijd van de aanschaf van infrarood panelen ligt tussen de vijf en tien jaar.
Lees ook mijn post Dynamisch energietarief ervaring.
Wat zijn jouw ervaringen met infrarood panelen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij hebben een infraroodpaneel in de badkamer hangen. Doordat deze alleen maar nodig is als je daar aanwezig bent en vrijwel meteen warmte afgeeft is dat ideaal. de ervaring met dat paneel is dusdanig dat we dat niet als hoofd verwarming willen. Ons huis heeft 3 etages, om dat warm te krijgen is niet te doen. Het probleem daarbij is de hoge vochtigheid die je met IR niet weg krijgt.
Dat vind ik wel interessant Sjoerd, dat op basis van het infrarood paneel in je badkamer dat je het niet in het hele huis wilt.
Wij hebben een ruim vrijstaand huis en bij ons zou het idd alleen als bijverwarming gebruikt kunnen worden ivm vochtproblemen.
Ons huis is van begin jaren ’90 en dat is al aardig goed geïsoleerd. Dit jaar hebben we beneden de ramen vervangen door hr ++ glas en dit scheelt ook al veel gas, plus dat het comfortabeler is.
Voordeel van dit glas is dat de kozijnen kunnen blijven zitten en dat de zonnewarmte goed door de ramen kan.
Met veel ramen op het oosten en westen scheelt dit flink op de gasrekening.
Wat fijn dat het zoveel scheelt op de gasrekening. Wij hebben nu ook dubbel glas, maar merken eigenlijk niet zoveel verschil in de kosten helaas.
Een infrarood lamp in het plafond van de badkamer is efficiënt en maakt de koude badkamer heerlijk warm.
Het is leuk ding. Maar kosten zit eraan met de stroom. Leuke tips gedaan op je blog. Er zijn mensen dit doen. Lekker warm…. Fijne dag.
Gewoon een beetje wennen aan de kou en dan kom je ook heel ver.
Love As Always
Dimario