Dynamisch energietarief ervaring!

dynamisch energietarief ervaring

Mijn vriendin Susanne en haar man kozen voor een dynamisch energietarief.

Een dynamisch energietarief wil zeggen dat de prijs van energie de hele dag door in beweging is.

Dynamische energieprijzen zijn prijzen voor stroom en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas.

En een 'spotmarkt' betekent dat er wordt gehandeld in uurprijzen. De prijs van gas verandert per dag, en de prijs van stroom wisselt zelfs per uur!

Drie soorten energiecontracten

Er zijn drie soorten energiecontracten die je kunt afsluiten:

 1. Een vast energiecontract
 2. Een variabel energiecontract. Bij dit type contract kan de aanbieder het tarief elk halfjaar aanpassen, op 1 januari en 1 juli.
 3. Een dynamisch energiecontract

Ik vroeg Susanne en haar man naar hun dynamisch energietarief ervaringen!

dynamisch energiecontract

Waarom kozen jullie voor een dynamisch energietarief?

Omdat het op het moment dat ons energiecontract afliep goedkoper was en het ons leuk leek om eens iets nieuws te proberen.

Moest je daarvoor nog van energieleverancier veranderen? Of kon dit gewoon bij jullie huidige energieleverancier?

Ja, we moesten wel veranderen, want de goedkoopste energieleverancier die we hadden, bood een dynamisch energietarief niet aan.

Waren jullie niet bezorgd dat je veel duurder uit zou zijn?

Nee niet echt, maar dat is het risico dat je neemt.

Hoe voorkom je dat je duurder uit bent?

Dat kun je eigenlijk niet voorkomen. Een dynamisch energiecontract werkt eigenlijk hetzelfde als met benzineprijzen, die ook fluctueren. Maar je kunt wel een beetje spelen met gebruik van gas en stroom, door bijvoorbeeld wanneer gas duurder is elektrisch bij te verwarmen in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Ben je nu de hele dag aan het kijken naar energieprijzen en aan het plannen wanneer je wat doet?

Dat vonden we vooral in het begin juist erg leuk. Inmiddels zijn we er al aan gewend om bijvoorbeeld de wasmachine, droger of vaatwasser juist dan aan te zetten wanneer het tarief het gunstigst is.

En zo ja, waar kun je zien wat het tarief van de energieprijs op dat moment is?

Dat kan in de app van de energieleverancier op telefoon of tablet. Daarin kun je alle gegevens die je nodig hebt vinden inclusief een handig overzicht van de tarieven per uur per dag. In de namiddag komen de tarieven voor de volgende dag beschikbaar.

dynamische energieprijzen

Hebben jullie al veel bespaard?

We zijn pas in maart begonnen, maar krijgen steeds al iets terug op onze maandelijkse voorschotbedragen (gebaseerd op een schatting van gemiddeld gebruik). We hebben tot nu toe in ieder geval minder gas verbruikt tegen een lager tarief, en van stroom hebben we iets meer gebruikt maar ook tegen een lager tarief.

Zou je het andere mensen aanraden?

Jawel, maar je moet wel bereid zijn om een klein beetje risico te willen nemen met een dynamisch energiecontract. En je moet bereid zijn er wat tijd aan te besteden om regelmatig de tarieven te bekijken.

Zijn er bepaalde voorwaarden om voordelig uit te zijn met flexibele tarieven? Bijvoorbeeld een bepaald ritme en routine op een dag?

Ritmes en routines zijn er niet echt. Elke dag kan anders zijn. Vaak is stroom juist goedkoop in de middag, en als je dan bijvoorbeeld buitenshuis aan het werk bent, kun je niet even snel een wasje draaien.

Wat hadden jullie hiervoor?

We hadden hiervoor gewoon een vast contract.

Hoe lang denken jullie een dynamisch energietarief te houden?

In ieder geval tot eind van de zomer. We moeten nog even bekijken of het wellicht handiger is om voor de winterperiode een vast contract met prijzen onder het prijsplafond af te sluiten (als die te zijner tijd worden aangeboden).

Bevalt een dynamisch energietarief goed?

Tot dusver bevalt het dynamisch energietarief prima.

Alles wat belangrijk is, maar nog niet gevraagd.

Zonder een 'slimme meter' werkt een dynamisch energietarief niet. Dat is wel een voorwaarde.

Is het ingewikkeld?

Een dynamisch energiecontract werkt eigenlijk best eenvoudig omdat je elke dag precies kunt zien hoe duur de energie is die je gebruikt.

Wat heb je nodig om succesvol gebruik te maken van een dynamische energieprijs?

De al genoemde 'slimme meter' en een bepaalde mate van flexibiliteit wat betreft inzet van bijvoorbeeld witgoedapparaten ;-)

Kan iedereen dit doen?

Iedereen die zich een beetje wil verdiepen in de materie.

Leestips

Bezuinigen op je energierekening

Infrarood verwarming ervaring

Similar Posts

18 Comments

 1. O, dit lijkt me best een spannende stap. Ik heb gelukkig nog een vast contract tot 1 april 2024. Ik hoop dat daarna de prijzen een beetje normaal zijn en ik weer een vast contract af kan sluiten.

 2. Onze zoon heeft het ook.
  Ik heb het idee dat het voor ons niet veel uitmaakt omdat we zoveel zonnepanelen hebben, dat we iets elektriciteit over houden.

 3. Ik heb soms niet de energie meer om het allemaal bij te houden.
  Als de zon schijnt gebruik ik meer energie omdat de zonnepanelen die opwekken.
  Maar verder zit ik wel goed met tarieven. Hans

  1. Zolang salderen nog mag maakt het niet uit wanneer je de zonne-energie gebruikt. Met een dynamisch tarief dan weer wel, omdat de stroom dan goedkoper wordt.

 4. ik heb zonnepanelen, dus dat kijken naar energieproductie herken ik wel een beetje. Maar hierdoor denk ik niet dat het voor mij interessant is want als de elektriciteit goedkoop is, ben ik ook zelf aan het produceren... Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat als meer mensen dit zouden doen, er meer energie wordt gebruikt op het moment dat er meer geproduceerd wordt (= goedkoop) en minder als het schaars is. Dit zou een goede oplossing zijn voor een energieschaarste...

 5. Toevallig had ik het hier laatst met een collega over, zij heeft ook zo'n contract. Voor mij gaat het denk echter niet heel erg werken omdat ik vaak aan het werk ben en dan dus niet even thuis de wasmachine kan aanzetten op een goedkoop moment.

 6. Ik wist niet dat je ook voor een dynamisch tarief kunt kiezen. Dat lijkt me best handig voor sommige mensen. Ik zoek het niet om regelmatig op het tarief te letten, dus voor ons is het niet handig.

 7. Ik ken iemand die dat ook heeft maar die laadt ook zijn elektrische auto op met een eigen laadpaal. Dan maakt het wel verschil, lijkt me. Voor mij is het de moeite niet. Bovendien ben ik weinig thuis dus tja..

 8. Het lijkt mij vermoeiend om steeds te kijken wat de tarieven zijn. Daaromheen moet je het wassen en drogen regelen. Dat kan alleen wanneer je veel thuis bent. Althans, ik ga de deur niet uit wanneer mijn droger draait. Geef mij maar vaste tarieven. Gelukkig is er veel keuze tegenwoordig. Of teveel keuze?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.