Tiny Homes van Laura Denoyelle: meer dan € 5000

tiny homes

Laura Denoyelle studeerde af op het onderwerp van tiny homes, en schreef er ook een leuk boek over!

En dat kwam zo.

Laura Denoyelle en tiny homes

De Belgische Laura Denoyelle gaat aan de DTU  in Denemarken voor ingenieur-architect studeren. Studeren is gratis in Denemarken, maar een kamer huren kost al gauw zo’n 700 tot 800 euro per maand. En dat vindt Laura Denoyelle te duur.

Daarom zoekt ze een alternatief.

Op internet heeft Laura gelezen dat er tiny homes zijn voor 5000,- en zo komt ze op het idee om in een tiny home te gaan wonen in Denemarken.

Dat valt overigens nog niet mee, en er zijn vele complicaties.

Ik moet Laura nageven dat ze een echte doorzetter is.

Laura Denoyelle’s tiny home

Laura koopt haar tiny home van het Nederlandse bedrijf Inropa Greenbuild. Ze kan van hen een demomodel overnemen voor ± 30.000 euro. Het huisje is 2,3 bij 5 meter. In Nederland is een tiny home niet een huis maar een object. Dat maakt dat de verkoop vlot verloopt. Hieronder zie je Laura en haar huisje:

tiny homes

Over het boek Tiny Homes van Laura Denoyelle

Tiny Homes van Laura Denoyelle is een combinatie van

 • Een persoonlijk verslag van haar beslommeringen om in een tiny house in Denemarken te gaan wonen.
 • Algemene informatie over duurzaamheid en het belang daarvan voor onze planeet.
 • Technische informatie over waar je op moet letten als je een tiny home bouwt.
 • Prachtige foto’s van allerlei tiny homes.

Het leukst aan Tiny Homes vond ik Laura’s persoonlijke besognes. De technische informatie is denk ik geweldig voor mensen die een tiny home willen bouwen, maar ging mij boven de pet.

En wat betreft de informatie over duurzaamheid, die is heel zinnig, maar heb ik ook al wel in andere boeken gelezen. Hoewel Laura wel een direct verband legt tussen hoe je met tiny homes enorm het klimaat kunt verbeteren.

Wat kun je leren van Laura over wonen in een tiny home?

 1. Laura adviseert om een tiny home te kopen in het land waar je wilt gaan wonen. Zij kocht haar tiny house in Nederland, en moest het vervolgens naar Denemarken zien te krijgen.
 2. Ik dacht dat Nederland erg was wat betreft mogelijkheden om in een tiny house te gaan wonen, maar Denemarken is ook een verschrikking. Sowieso is de wetgeving rondom tiny homes erg onduidelijk, schrijft Laura. En dat is best heel stom, als je bedenkt dat tiny homes enorm veel problemen kunnen oplossen. Zoals het woningtekort en onze veel te grote ecologische voetafdrukken.
 3. Veel mensen denken dat het handig is als je een tafel in een tiny home kunt omtoveren in een bed. Maar dat is voor het dagelijks leven eigenlijk helemaal niet handig. Een goede inrichting is belangrijk, en vooral niet teveel spullen.
 4. De belangrijkste motivatie van mensen die kiezen voor een klein huis is geld. De andere overweging is het verlangen naar een eenvoudiger leven.
 5. Het zijn vooral vrouwen die kiezen voor tiny homes.
 6. Als je in een tiny home woont is een capsule garderobe het slimst.
 7. Er zijn verborgen kostenposten bij tiny homes. Zo moeten ze vaak noodgedwongen op afgelegen terrein staan, waardoor je afhankelijker bent van een auto. En dat is dan weer duurder dan als je alles te voet kunt doen. En omdat je door ruimtegebrek geen voorraad kunt inslaan, moet je vaker boodschappen doen.
 8. Wateraanvoer en electriciteit zijn makkelijk te regelen, maar een waterafvoer en rioolaansluiting niet.
 9. Een makkelijke manier om aan water te komen is door regenwater van het dak op te slaan in een tank of regenton.. Na filtering is het water dan bruikbaar voor douchen of afwassen.
 10. Een compost wc maakt aansluiting op het riool overbodig.
 11. Laura adviseert een was ei te gebruiken voor de was. Zo’n was ei kost volgens haar 15 euro en je kunt er een paar jaar mee wassen.

Achteraf vraagt Laura zich af of ze wel goedkoper uit is door een tiny house te kopen. Ze denkt niet dat ze ‘break-even’ zal uitkomen.

Wat kost een tiny home van Laura Denoyelle

Aan het eind van haar boek laat Laura haar ontwerpen zien voor tiny houses. Ook die van haar zijn niet bepaald 5000 euro.

 • Tiny step: 128.000 euro inclusief zonnepanelen en batterij
 • Tiny student: 87.000 euro
 • Tiny traveller: 110.000 (en dan heb je geen ‘loft’ voor de slaapkamer)

Het scheelt natuurlijk enorm als je zelf handig bent, en veel zelf kunt bouwen.

Mijn conclusie over dit boek

Tiny homes fascineren mij, en ik lees er graag over. Het idee om onafhankelijk van allerlei voorzieningen en ‘zooi’ te leven spreekt me erg aan. Laura Denoyelle’s boek vind ik een aanrader. Het leest als een spannend boek:

zal het Laura lukken om een plek te vinden voor haar tiny home?

En daarnaast is het een mooi kijkboek, en voor de mensen die actief bezig zijn om een eigen tiny house te kopen of te bouwen staat het vol nuttige en praktische informatie.

Tiny homes kopen

tiny homes

Tiny Homes van Laura Denoyelle is voor 25,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Zelf leende ik het boek van de bibliotheek!

Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar!

Zou jij in een tiny home kunnen/willen wonen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik weet niet of je B&B vol liefde kent maar er is een jongen die in Zweden woont en heel primitief leeft. Het fascineert mij zo. Zo een bewondering voor dit soort mensen. Tiny house zou voor mij alleen haalbaar zijn als ik alleen ben. Samen zou ik echt gek worden.

 2. Ik lees de zin Tiny houses kunnen veel problemen oplossen, dat klinkt heel mooi , maar volgens mij ligt het enigzins genuanceerder. De meeste tiny houses waar ik wat over lees en zie, liggen vaak wel op flinke stukken grond. Dus willen mensen misschien wel een kleiner huis, maar niet perse minder grond. Dat houd nog steeds in dat er veel grond nodig is om ze te bouwen. Dat betekend niet alleen dat die grond er moet zijn, maar ook dat je ondanks de lage prijs van een tiny house nog steeds een behoorlijke portemonnee moet hebben.

 3. ‘In Nederland is een tiny home niet een huis maar een object’ -> daar heb ik wel vraagtekens bij. Ik ken meerdere Nederlandse mensen die Tiny wonen, zelfs in Tiny dorpjes!
  Lie(f)s.

 4. Ik hoef niet heel groot te wonen maar een tiny house zou ik te klein vinden. Ik vind het wel leuk om te zien hoe mensen wonen in zo’n tiny house.

 5. Ik verblijf de hele zomervakantie (en dat omvat de 2 volle maanden juli en augustus in België) in onze stacaravan in Zeeland. Heerlijk vind ik dat. Ik zou hier zo kunnen wonen, maar zo’n caravan is niet voorzien op koude winters. Ik zou er ook wel een uitbreiding aan willen, en al zeker mocht ik overwegen erin te wonen. Maar dat is niet aan de orde omdat wij een huis en nog een leven in België hebben. Maar qua ruimte? Echt tiny mss niet, maar de grootte van een stacaravan met aanbouw : zeker en vast wel. Ik mis hier helemaal niks.

  1. Een stacaravan is inderdaad eigenlijk ook een tiny house. Een fijn idee lijkt me dat, dat je daar in principe prima zou kunnen wonen. Maar inderdaad, dan moet het in de winter wel warm te stoken zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.