Anders wonen: 15 verhalen!

anders wonen In het boek anders wonen vind je ‘inspirerende verhalen en tips van woonpioniers’. Op de voorkant van dit boek staat een houten huis dat lijkt te drijven op het water en wel wat weg heeft van een soort ark.

Ik leende het boek Anders wonen in de bibliotheek, want ik vind het altijd enorm interessant om te zien hoe andere mensen wonen.

En dit boek doet beslist wat het belooft als het gaat om ideeën en inspiratie op het gebied van alternatieve woonvormen.

Anders wonen

In het boek Anders wonen vind je verhalen van mensen die kozen voor een andere manier van wonen. Voor hen geen rijtjeshuis in een vinexwijk, of een sfeervolle dertiger jaren woning in een mooie wijk. De mensen in dit boek wonen in bijvoorbeeld een pipowagen, een yurt, een huis dat ze zelf gebouwd hebben van stro, een huis in een drijvende woonwijk in Amsterdam-Noord en nog veel meer. In de inleiding schrijven ze dat het boek hopelijk je blik op wonen vergroot en je helpt om op een andere manier naar wonen te kijken. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Het gaat ook over een plek waar je jezelf kunt zijn en je thuis voelt.

Waarom is het zo moeilijk om een huis te vinden?

Voordat ze losgaan met de mooie verhalen en voorbeelden van anders wonen leggen Asceline Groot en Wyke Potjer eerst vakkundig uit waarom het zo moeilijk is om in Nederland een huis te vinden.

Het ging mis met de woningmarkt in de jaren 80

Ze schrijven dat na de Tweede Wereldoorlog er ook nog een enorm tekort aan woningen was. Daarom werd in 1947 het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting ingesteld. Elk jaar werden er 100.000 nieuwe huizen gebouwd. Dit werkte heel goed, en de jaren zestig van de vorige eeuw was de ergste wooncrisis voorbij. In de jaren 80 ging het mis omdat de overheid onderscheid ging maken tussen sociale en huur en de vrije sector. Winst werd het belangrijkst, met alle gevolgen vandien.

Woningmarkt is als het binnenwerk van een ouderwetse klok

Volgens natuurkundige Phlip Boswinkel kun je de woningmarkt vergelijken met het raderwerk van een ouderwetse klok: alle radertjes moeten dezelfde kant op draaien om de woningmarkt op gang te houden. Maar op dit moment stopt er voortdurend een radertje, en dan lopen de andere radertjes ook niet meer.

Wat voor soort huizen nodig

In Anders wonen schrijven ze dat er een mismatch is tussen beschikbare woningen en wat mensen zoeken. Er is een mismatch met de prijs, de grootte en het aantal kamers. Er is vooral behoefte aan kleine woningen, maar slechts 14% van het woningaanbod valt in die categorie.

Anders wonen: de verhalen

Na het algemene gedeelte volgen dan de verhalen van de woonpioniers! Dit zijn persoonlijke verhalen waarin mensen vertellen hoe het komt dat ze zo anders wonen, wat ze ervoor hebben gedaan en hoe ze het hebben aangepakt etc. Daarnaast krijg je op die manier als lezer praktische informatie over hoe je eventueel zelf zo’n project kunt aanpakken.

  • Ecodorp Boekel
  • Aardehuis in zelfbouwwijk Almere Oosterwold
  • Wooncoöperatie de Warren Amsterdam
  • Wonen op een varend schip
  • Stadsnomaden Nijmegen
  • Bosburen Crailo
  • Knarrenhof Hardenberg
  • Drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam
  • Ecodorp: Land van Aine ter Apel. Huis van hout, stro en andere natuurlijke materialen
  • Strobouw
  • Cohousing met drie generaties
  • Tijdelijke woonwijk buurtschap
  • Yurt
  • Dubbel tiny house

Bij alle verhalen zie je foto’s van de mensen en de huizen. Wat mij betreft had ik nog wel graag wat meer foto’s van de huizen en de binnenkant van de huizen gezien.

anders wonen

Anders wonen: Waarmee moet je rekening houden

Aan het eind van het boek staan allemaal handige tips die je als woonpionier kunt gebruiken. De grootste struikelblokken zijn: grond vinden met de juiste bestemming, financiering rondkrijgen, de gemeente overtuigen en het groepsproces als je gaat wonen met anderen.

ARK creëren

Lisette Kreischer en haar man Jonathan van Alteren staan in het boek omdat zij hun land en tuin ‘teruggeven aan de natuur’. Ze creëren een ARK. Dat staat voor Acts of Restorative Kindness. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet het gras maait in je tuin. Dit herken ik uit het boek Van gazon naar gras. Daarin gaat het ook over niet langer het gras maaien, maar het natuurlijk laten groeien. Afgelopen zomer heb ik die stap toch nog niet durven zetten, maar ik wil dit in 2025 toch graag gaan doen!  Ik vind het mooi hoe Lisette Kreischer het formuleert:

‘We willen onze wil niet te veel aan de natuur opleggen, maar samen in harmonie leven.’

Anders wonen doe ik dan misschien niet, maar ik kan wel de natuur meer ruimte geven in onze tuin.

anders wonen

Mijn conclusie over Anders wonen

Anders wonen is een prachtig vormgegeven boek en is zowel leuk om te lezen als om in te bladeren en te kijken. Het opent beslist de ogen voor andere manieren van wonen. Terwijl ik dit boek las, voelde ik mezelf wel erg gewoontes met ons ‘gewone’ huis. Ook realiseerde ik me dat ik totaal geen woonpionier ben, want het was niet eens bij me opgekomen om bijvoorbeeld een huis van autobanden te bouwen.

Ik heb dus wel het idee dat je handig moet zijn als je wilt pionieren op woongebied. Ook valt me op dat er veel in groepsverband wordt gedaan. Soms wordt dat ook als voordeel genoemd:

‘Je bent nooit alleen.’

Voor iemand die juist graag alleen is, spreekt dat me dan weer veel minder aan.

Dit boek is een echte aanrader, of je nou zelf een woonpionier wilt worden of gewoon vanaf de bank in je vinexwijk wilt kijken hoe het gras er bij andere mensen bij staat.

Anders wonen kopen

Anders wonen is te koop bij bol.com en natuurlijk  je lokale boekhandel.

anders wonen

Leestips

Hoe woon jij? Woon je bijzonder of ‘gewoon’? Vertel het hieronder in de comments!


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

13 Comments

  1. Wij wonen op een ‘vergane glorie’ bungalowpark sinds maart 2020. In het bos,weinig verharde paden, werkelijk heerlijk!
    We hebben het huisje aan de eisen van de tijd aangepast (zonnepanelen, muurisolatie, badkamer etc.) en een overdekte veranda.
    De tuin loopt door in het bos, het is een geheel geworden.
    Officieel mogen wij hier niet wonen, we worden gedoogd!
    Lopen we een risico om op straat gezet te worden? Jazeker maar we hebben in de bijna 5 jaar dat we hier nu wonen
    zo genoten van het leven in het bos dat is ons het risico wel waard. De gemeente is wel bezig met een vitaliteits onderzoek
    en zolang dat duurt blijven ze gedogen. En wij genieten…..

  2. Wij wonen op een flat op één hoog en dat bevalt oms echt heel goed.
    Ben niet van plan om hier weh te gaan, daarvoor 31 jaar midden in de stad gewoond en op 15 meter van een school.
    Wat ben ik blij dat ik daar weg ben, geen uitzicht ook en hier hebben we een prachtig uitzicht.
    Groetjes Irma

  3. Ik woon in een wooncoöperatie. We hebben elk ons eigen huis of appartement, maar delen de tuin, logeerruimte, gezamenlijk gebouw met keuken, leefruimte, speelruimte voor de kinderen, washok, klusschuur, atelier en de hele hele grote tuin.
    Het klinkt leuk, en dat is het ook, maar je moet wel een bepaalde instelling hebben om met meer mensen samen te kunnen wonen. Niet iedereen kan het. Die mensen verhuizen dan ook wel snel weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.