Anders wonen: verhalen van paradijsvogels

anders wonenHuisje, boompje, beestje.

Dat is hoe de meesten van ons leven en wonen.

Maar er zijn ook andere manieren van wonen. En in het boek Anders wonen: verhalen van paradijsvogels van Marleen Hartog vertellen mensen die hiervoor kozen hun verhaal.

Anders wonen: de soorten woningen

De alternatieve woonvormen zijn in het boek Anders wonen zijn:

 • Yurt
 • Woon- werk gemeenschap
 • Tiny house oftewel een klein huis
 • Off-grid in een bos
 • Pippo wagen
 • Camper
 • Schip

Anders wonen: de verhalen

Voor het boek Anders wonen sprak Marleen Hartog met mensen die anders wonen dan de meeste mensen. Hun verhalen tekende ze op, en het resultaat is dus dit boek. In elk verhaal is het net alsof de persoon om wie het gaat tegen je praat en zijn of haar verhaal vertelt.

Anders wonen is in die zin echt een leesboek met persoonlijke (levens)verhalen.

De verhalen gaan over meer dan alleen het anders wonen. Het gaat ook heel erg over de mens achter de ‘andere woning’. Wat motiveert hen? Waarom kiezen ze juist voor die manier van leven?

Wat me daarbij opviel is dat de meesten van hen altijd al het gevoel hadden dat ze ‘anders’ waren dan anders.

Anders wonen: opzet van het boek

Anders wonen bestaat uit een inleiding en 9 hoofdstukken. In de inleiding vertelt Marleen Hartog hoe dit boek ontstond, en in de 9 hoofdstukken vind je de persoonlijke verhalen. Elk hoofdstuk wordt overigens afgesloten met advies en/of tips over hoe je je leven kunt leiden van de betreffende ‘paradijsvogel’.

Anders wonen is nadrukkelijk geen ‘how-to’ boek. Maar tegelijkertijd is het denk ik zeker handig om te lezen als je zelf overweegt om anders te gaan wonen.

Wat Anders wonen nog leuker had gemaakt

Anders wonen is een interessant boek om te lezen. Maar wat het wat mij betreft nog véél leuker had gemaakt waren foto’s van de geïnterviewden en hun woning. Ik had die graag gezien!

Zonder gewone vogels geen paradijsvogels

Tijdens het lezen van dit boek over deze mensen die anders leven dan anderen bedacht ik me dat je eigenlijk alleen een paradijsvogel kunt zijn bij de gratie van de ‘gewone’ vogels! Want als iedereen zo leefde was je geen paradijsvogel meer. Dan was jíj ook een gewone vogel.

Hoe leef ík mijn leven eigenlijk?

Wat ik ook leuk vind aan Anders wonen is dat het tot nadenken stemt. Tijdens het lezen, ik zat in mijn fijne stoel naast de koelkast, vroeg ik me af:

‘Hoe leef ik eigenlijk?’

Leef ik volgens het standaard stramien? En toen moest ik aan Valhalla denken die in ieder geval niet leeft volgens een geijkt patroon. Zij vertrok met man en kinderen naar Noorwegen, en is in principe zo vrij als een vogeltje.

Zelf woon ik op het Achterhoekse platteland, en werk vanuit huis als fulltime blogger. Ik doe niet mee aan steeds groter, of duurder en zoek mijn eigen weg.

Mijn conclusie over Anders wonen

Anders wonen laat zien dat het anders kan. Dat je niet verplicht bent om je leven te leiden in een vinexwijk, met een hypotheek, partner, kinderen en een (parttime) baan om je huis te betalen. Dat is denk ik ook meteen de belangrijkste boodschap van Anders wonen:

Je kunt kiezen voor een andere manier van leven. Je hoeft niet mee te doen met anderen.

En daarvoor heb je eigenlijk alleen maar een beetje lef nodig. Er is veel meer mogelijk dan je denkt, dus denk niet te snel dat iets voor jou niet is weggelegd.

Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

5 Redenen om Anders wonen te lezen

In onderstaand filmpje geeft Marleen Hartog zelf 5 redenen om het boek Anders wonen te lezen!

Praktische informatie over Anders wonen

Anders wonen is voor 19,95 te koop bij bol.com. Dat vind ik dan weer vrij duur voor wat het boek oplevert eerlijk gezegd.

Nou ben ik wel benieuwd: Ben jij tevreden met hoe je woont? Zou je het anders willen? En vind jij jezelf een paradijsvogel of een gewone vogel?

Anders wonen

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik was altijd een paradijsvogel, overal en nergens, huisje aan het strand op Ibiza, huisje aan het strand op Fuerteventura. Nu in de meest burgerlijke wijk van Nederland. Nog steeds prima

 2. Ik ben zeker tevreden met hoe ik woon. Ik woon in een gewone 2onder1kap woning in een mooie buurt, net aan de rand van het dorp en het bos is om de hoek. Heerlijk!

 3. Wij wonen geweldig mooi, boerderijtje op het platteland, onderhouds-arme tuin van ruim 2000 m2 dus ik ben dik tevreden maarre…….een Tiny-House op wielen lijkt me ook geweldig. We hebben wel een campertje maar die is te klein om voor vast in te wonen. Mijn grootste wens is een Tiny-House in Australië omdat onz kinderen daar wonen!

 4. ….het antwoord op je vraag is: ik ben een gewone vogel die ook wel graag een beetje paradijsvigel wil zijn????

 5. Vindt het altijd interessant om te zien hoe mensen zo’n tiny house inrichten. Zelf woon ik nu in een appartement en zou ik graag een woning met tuin willen, maar het uiteindelijke idee is om naar Spanje te verhuizen.

 6. Het boek heb ik van de bieb geleend (scheelt 19,95) en in één ruk uitgelezen. Voor mij zeer inspirerend, al kende ik de meeste geïnterviewden al van internet. Voor nu vind ik het goed waar ik woon, in een hoekhuis met een leuke tuin, maar mijn droombeeld is wel anders, lijkt op de woonsituatie van de paradijsvogels. Wie weet, in de toekomst! Toch voel ik me nu ook een paradijsvogel: ik heb genoeg van alles wat ik nodig heb, heb een lieve man en lieve kinderen, en ook in mijn gewone hoekhuis kan ik alternatief leven, zoals ik wil en niet zoals de massa voorschrijft!

 7. Ik woon in een veel te groot huis met veel te veel spullen en ik zou graag wonen in een tiny house met alleen wat we nodig hebben. Lekker veel buiten zijn en weinig commerciële prikkels.
  Wie weet, ooit :)

 8. Ik woon op het Franse platteland in een dorp met 18 inwoners, ik woon in een 200 jaar oude boerderij met hele grote schuren en een grote tuin. Sinds mijn man twee jaar geleden overleden is woon ik hier alleen met mijn hond en twee katten.
  Veel mensen vroegen me of ik weer terug naar Nederland ging maar daar moet ik echt niet aan denken, alleen al al die schuttingen en die kleine tuintjes. In mijn huis is niets recht, ik heb een pelletkachel in de keuken en in de salon een houtkachel, ik ben nu 65 en ik had dit vroeger nooit kunnen bedenken, ondanks het vreselijke gemis van mijn man ben ik een gelukkig mens misschien wel een beetje een paradijsvogel.

 9. Wij wonen net sinds een dik jaar in ons eigen huis. Vrijstaand en voldoende ruimte voor ons gezin. Wat ik, mijn man nog niet zo, graag zou willen als onze kinderen allemaal het huis uit zijn. Een tiny house, niet helemaal off the grid want zou wel gewoon over water en riool willen beschikken, maar zonnepanelen voor de energie prima! Ben al flink aan het ontspullen zoals dat mooi heet tegenwoordig. Wat hebben we nu echt nodig? En dat is minder dan dat we denken hoor, maar voor ik de knop om heb gezet waren we 35 jaar verder ;-)
  Ben een normale vogel die wel wat meer van een paradijsvogel zou willen hebben!

 10. Binnen is het hier te klein voor ons allemaal…
  Maar we hebben een groooote tuin, en dat maakt veel goed.
  Ik zou wel in een boomhut kunnen wonen!

 11. Zelf vind ik prima hoe we nu wonen, maar mijn stille droom is om naar Spanje te emigreren en daar heerlijk te gaan wonen.

 12. Dat boek ga ik binnenkort ook eens lezen, klinkt erg leuk. Ik ben helemaal geen paradijsvogel, alhoewel ik wel graag reis. (al dan niet in onze zelfgebouwde camperbus)

 13. mijn huisje is mij lief en daar woon k met plezier. Als we op vakantie zijn is het ok om wat avontuurlijker te zijn. Ik ben geen aparte vogel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.