Hoe maak je een te kleine dekbedhoes passend?

Dekbedhoes passend maken

Het is alweer een tijd geleden dat ik een lits jumeaux dekbedhoes bij de Hema kocht in de maat die ik altijd koop. Maar dit keer waren de Hema dekbedhoezen ineens te klein voor ons dekbed.

Het bed opmaken wordt daardoor een nog vervelender klus!

Daardoor gebruik ik ze alleen als het echt niet anders kan.

Wat is een dekbedhoes?

Voor wie het niet weet, een dekbedhoes, is een hoes die je om je dekbed doet. Vroeger hadden mensen lakens en dekens op hun bed. Ik sliep als kind nog onder lakens en dekens!

Maar gaandeweg zijn dekbedhoezen steeds populairder geworden. Het voordeel van een dekbedhoes is bijvoorbeeld dat de deken er ín zit. Bij een laken met losse dekens, verschoof de boel nog wel eens.

Toch heeft een dekbedhoes ook een groot nadeel vind ik: het is een heel gedoe om je dekbed in de dekbedhoes te krijgen.

Oorzaken te kleine dekbedhoezen

Ik zal vast niet de enige zijn die wel eens te maken heeft gehad met een te kleine dekbedhoes. Mogelijke oorzaken zijn:

 1. Je hebt de verkeerde maat gekocht. Dat kan gebeuren! Als ik echt grote dekbedhoezen wil, dan koop ik altijd maat 240x220. In mijn ervaring zijn dekbedhoezen met de maat 240 x 200/220 cm vaak te klein.
 2. De belofte van de maten op de verpakking klopt niet. Dit overkwam mij dus.
 3. De dekbedhoes paste eerst prima, maar is gekrompen in de was.

Teruggaan naar de winkel met de te kleine dekbedhoes?

De simpelste oplossing voor een te kleine dekbedhoes is natuurlijk er mee teruggaan naar de winkel. Ik weet alleen niet hoe het bij jou zit, maar ik wás nieuw beddengoed altijd eerst voordat ik het gebruik.

Dat betekent dat ik er dus 'te laat' achterkom dat de dekbedhoes te klein is. Nou kun je met een gebruikte, en gewassen dekbedhoes teruggaan naar de winkel, maar ik vind dat persoonlijk een beetje lastig.

Is teruggaan naar de winkel met de te kleine dekbedhoes voor jou ook geen optie? Lees dan hieronder verder voor oplossingen!

1. Maak de onderkant van de dekbedhoes open

Van de week gebruikte ik een te kleine lits jumeaus dekbedhoes van de Hema van 'hotelkwaliteit' ad 60,- voor ons bed. Tegen beter weten in deed ik het dekbed  erin, maar moest opnieuw constateren dat de hoes toch echt te klein was.

Soms is het net als bij een droevige film: je wéét dat het slecht afloopt, maar toch hoop je op een goed einde.

Toen kreeg ik een ingeving: gezien de matige kwaliteit van het stikwerk, was het heel eenvoudig om de naden aan de onderkant van de hoes open te scheuren.

Voila!

Ineens 'paste' de dekbedhoes wel. Weliswaar steekt het dekbed er aan de onderkant uit, maar de hoes wordt er een stuk bruikbaarder van. Hieronder een close-up van het resultaat:

te kleine dekbedhoes
Mooi staat het niet, maar het werkt wel.

Een oplossing voor deze slordige look is een decoratieve deken over het voeteneind leggen, alsof het zo hoort. Zelf doe ik dat niet, want dat vind ik te heet. Maar in de winter zou het prima kunnen.

2. Naai er een strook stof bij aan

Deze oplossing is vooral geschikt voor mensen die handig zijn met naald en draad. Je kunt bijvoorbeeld op de markt een bijpassende lap stof kopen en die onderaan je te kleine dekbedhoes naaien. Of je haalt een stuk van een andere dekbedhoes af, en zet die aan de te kleine hoes. Zo maak je de te kleine dekbedhoes simpelweg groter.

Dekbedovertrek vinden

Stel je wilt een nieuw dekbedovertrek. Hoe vind je dan de juiste? Met onderstaand stappenplan natuurlijk!

 • Begin met de maten van je dekbed op te meten. Misschien staat het wel op het label van je dekbed, of heb je de verpakking nog. Anders is het een kwestie van meten: meet eerst het langste stuk (de lengte) en daarna de breedte (het kortste stuk).
 • Schrijf dit op. Eigenlijk is een dekbedovertrek vinden nu al niet moeilijk meer. Een kwestie van het dekbedovertrek vinden in dezelfde maat als je dekbed.
 • Met de maten van je dekbed bij je, ga je nu een dekbedovertrek vinden. Bekende plekken zijn de Hema, Ikea en de Action. Maar er zijn ook speciaalzaken zoals Klaas Vaak.
 • Online dekbedovertrek vinden: je kunt ook prima online een dekbedovertrek kopen. Bijvoorbeeld bij smulderstextiel.

N.B. Soms blijkt een kleine hoes later toch te passen... Zie ook mijn post Action dekbedovertrek.

Dekbedovertrek hotelkwaliteit

Ah, twee magische woorden: dekbedovertrek en hotelkwaliteit. Alleen het woord hotelkwaliteit schept al hoge verwachtingen! Een dekbedovertrek van Hotelkwaliteit wil zeggen dat het gewicht van het dekbedovertrek boven 650 gram/m2 is. Met andere woorden, een dekbedovertrek van hotelkwaliteit is een dekbedhoes van hoge kwaliteit. Nog beter is Egyptische katoen.

Dekbedovertrek twijfelaar: wat een onzin! Laat je niet foppen!

Heb jij een bed dat groter is dan een éénpersoonsbed, maar smaller dan een doorsnee tweepersoonsbed? Dan heb je dus een zogenoemde twijfelaar. Een bed dat tussen een eenpersoons en een tweepersoons bed in zit qua maat.

Welk dekbedovertrek past bij een twijfelaar?

Het antwoord is simpel: dat ligt aan je dekbed! Heb je een één persoons dekbed, dan is het niet handig om daar een tweepersoons dekbedovertrek overheen te doen. Heb je een tweepersoons dekbed op je twijfelaar? Koop dan een dekbedovertrek die past bij je dekbed.

Voor een twijfelaar zou ik het kleinste tweepersoons dekbed kiezen. Een eenpersoons dekbed is te smal voor een twijfelaar.

Maar er zíjn dus geen speciale dekbedovertrekken voor twijfelaars! Bol.com heeft een hele sectie met dekbedovertrekken voor twijfelaars... Maar dat zijn dus gewoon tweepersoons dekbedovertrekken!

Dekbedovertrek verven

Stel je hebt je dekbedovertrek een tijdje, maar de kleuren worden vaal. Of je bent helemaal uitgekeken op de kleur. Dan kun je een dekbedovertrek verven! Tenminste, controleer wel eerst even of jouw dekbedhoes geschikt is om te verven. Is je dekbedhoes grotendeels van een synthetische stof dan is de kans dat je dekbedovertrek verven mooi wordt, klein.

Maar de volgende materialen kun je wel prima verven volgens textielverf specialist: Dylon:

 • Katoen
 • Linnen
 • Viscose
 • Denim
 • Vlas
 • Jute
 • Ramie
 • Canvas

N.B. Let op! Mijn ervaring is dat eventuele draad niet meekleurt als je een kledingstuk of dekbedhoes verft. Dat komt omdat die draad doorgaans synthetisch is... Houd hier dus rekening mee bij een dekbedovertrek verven.

Dekbedhoezen van de Action bevatten doorgaans relatief veel synthetische vezels helaas. Die zou ik dus niet zo gauw proberen te verven.

Bedbretels oftewel klemmen voor dekbedovertrek

Het is een bekend probleem: je dekbed zakt omlaag in je dekbedhoes, met als gevolg dat je aan de bovenkant een 'leeg' stuk dekbedovertrek hebt. Dat stuk is niet lekker warm, want er zit geen dekbed in. En het is irritant.

Met zogenoemde bedbretels kun je dit probleem eenvoudig oplossen. Bedbretels zijn eigenlijk een soort klemmen voor je dekbedovertrek. Met de bedbretels zat je je dekbed vast aan je dekbedhoes! Daardoor kan je dekbed niet meer naar beneden zakken. Dit is ook meteen een goede oplossing als je dekbedhed eigenlijk te groot is.

In onderstaand filmpje legt een meneer met vrolijke gele bretels precies uit hoe bedbretels werken!

Zo werken bedbretels!

Je kunt bedbretels kopen bij Beter Bed, maar ook bij bol.com.

Samenvattend

Heb je een dekbedhoes die te klein is voor je dekbed? Een makkelijke manier om hem toch enigszins te kunnen gebruiken is de onderkant helemaal open te maken. Weliswaar is de hoes dan nog steeds te klein, maar als je het dekbed goed instopt bij het matras wordt hij wel bruikbaarder. Je hoeft hier verder niets voor te kunnen. Alleen een beetje kracht te zetten, en voorzichtig te scheuren ; )

Ben je handig met naald en draad? Zet er dan een lap stof aan om de dekbedhoes langer te maken.

Leestips

Heb jij nog goede oplossingen voor te kleine dekbedhoezen? Vertel het vooral in de comments!

Similar Posts

41 Comments

 1. Hier eigenlijk geen tips, hier past het altijd wel, al wilt het er aan de onderkant nog wel eens uithangen, maar dit deel stop ik toch onder het matras in, dus je ziet het niet.

 2. Oei, lastig... Ik zou me blijven ergeren aan de uitstekende onderkant, dus ik zou de dekbedhoes niet meer gebruiken :)

 3. De onderste naad van de dekbedhoes openmaken en openlaten als de hoes in de lengte tekort is, kan je enkel doen als de hoes geen flessenhals heeft.
  Als de hoes in de breedte te klein is, wat ook soms voorkomt, kun je het probleem oplossen door de zijkanten van de hoes open te maken en er een band stof aan te stikken die past bij de stof van de dekbedhoes. Je hoes heeft dan wel twee verticale randen in een ander dessin maar het dekbed past dan in de breedte wel in de hoes.
  Dekbedhoes die aan de bovenrand versleten is, maar voor de rest nog mooi, kan je herstellen door het versleten gedeelte aan de bovenrand af te knippen en terug toe te stikken en onderaan de hoes een lap stof zetten waardoor je hoes terug de benodigde lengte heeft. De extra aangezette band stof is bij bedden met een opstaand voeteneinde toch niet te zien of zit onder de matras.

 4. ah vervelend als je daar te laat achter komt, ik was ook altijd eerst mijn lakens voor ik het gebruik, dus het zou mij ook zo kunnen overkomen. Ik heb een voetensprei aan mijn bed dus ik zou hte perfect zo kunnen oplossen

  1. Ik zou het dus niet openscheuren, maar een schaar (!) pakken en het naadje open tarnen.

 5. Goeie tips, echter heb ik hier echt geen geduld voor. Ik heb al een hekel aan het bed verschonen. Laat Staan als de dekbedhoes niet past, dan gaat hij echt gelijk de prullenbak in. haha het klinkt zo wat extreem, maar ik koop meestal gewoon de wat duurdere dekbedhoezen, zodat ik weet dat de maten goed zijn.

 6. Oh zo erg als dat gebeurd he :( Ik doe het altijd dubbelop, eerst kijken of tie past, daarna gelijk weer afhalen en wassen voordat we eronder slapen. dus als tie niet goed is kan ik m makkelijk weer terugbrengen

  1. Dat is een slimme aanpak Eva! Zo voorkom je inderdaad dat hij al gebruikt is, en dat maakt het makkelijker om er mee terug naar de winkel te gaan.

 7. Nog nooit gehad gelukkig... Wel dat ik juist een grote hoed voor mijn zoontje kocht, maar die heb ik met de naaimachine kleiner kunnen maken...

 8. Hebben jullie nooit van torn mesjes gehoord? Nog steeds voor

  koop hoor. Openscheuren doet een beetje pijn aan mijn oren.

 9. Koop altijd hoezen met een instopstrook over de gehele breedte. Nog nooit meegemaakt dat dergelijke hoezen niet passen.
  Vroeger wel vaak geklungeld met aanzetten van extra stroken.

 10. Je kunt het probleem oplossen door aan de bovenkant een stuk (oud) laken te bevestigen. Het laken dubbelvouwen en op maat aan het opengetornde dekbed bevestigen. Lijkt net of jij je laken er omheen hebt gevouwen! Niet zo moeilijk toch. Ik doe dit soort karweitjes zoveel mogelijk s'avonds tijdens het televisie kijken!!

 11. Wel handig inderdaad! Wij hebben het grootste formaat en het is nog niet voorgekomen dat het niet meer past, maar zeker even onthouden!

 12. Hahaha. Geniaal dit. Iedereen is dit probleem vast en zeker wel eens tegengekomen. Ook mooi hoe je dit omschrijft: "Nou kun je met een gebruikte, en gewassen dekbedhoes teruggaan naar de winkel, maar ik vind dat persoonlijk een beetje lastig." Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit doen. Ik had het er hier laatst met mijn dochter over die nav haar opleiding moest verdiepen in consumer rights. Je hebt aardig wat rechten als koper waar veel mensen zich niet bewust zijn, ook veel verkopers niet blijkt vaak uit de praktijk. Als ik iets voortaan terugbreng neem ik mijn dochter gewoon mee ;-) Scheelt onnodige discussies.

 13. Ja met een deken erover kan het prima. Eigenlijk had ik altijd maar één oplossing: verkopen of weggeven. Die dingen zijn wel duur he? Als je tenminste een goede wil.

  1. Inmiddels heb ik de perfecte hoezen gevonden Merel voor maar 25,-. Bij de webshop van de Lidl of all places. Er staat een review van op mijn blog revieweerst.nl

 14. Hé, dit is een handig artikel! Ik heb namelijk nog een hele lade vol met dit soort 'ongelukjes', waaronder ook een dekbedhoes die verkeerd gekocht was. Ik ga het zeker eens proberen!

 15. Ik heb dit zelf nog nooit gehad, maar ik heb wel eens dat de kussenslopen veel te klein zijn voor mijn slaapkussen. NIet leuk! Die gebruik ik dus ook niet meer en vervang ik door witte, neutrale kussenslopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.