Dekbed wassen? Tip: was hem bij een tankstation!

Dekbed wassen

Een dekbed wassen?

Lees er nu alles over!

Deze maand word ik soms ‘s ochtends wakker omdat ik het koud heb. De reden is simpel: ik slaap nog steeds onder het zomerdeel van ons dekbed. Het winterdeel ligt ergens in de kast.

Winterdeel dekbed te groot voor de wasmachine

Nou zou je zeggen: ‘Dan pak je toch gewoon even het winterdeel!’ Maar het winterdeel vind ik ‘niet fris’. Ooit heb ik het winterdekbed in de badkuip van mijn ouders gewassen, maar dat was een enorm gedoe. Het dekbed wassen was lastig, en droog krijgen zo mogelijk nóg lastiger. Een dekbed in de wasmachine doen is helaas niet altijd een optie.

Dekbed in wasmachine: hoe groot moet je wasmachine zijn?

Het advies is: een wasmachine met een trommelinhoud van meer dan 7 kilo.

In eerste instantie gooide ik daarom een mooie deken over ons zomerdekbed, maar dat blijkt niet genoeg. Bovendien verlies ik met zo’n deken juist wat ik zo fijn vind aan een dekbed: alles in 1!

Dus, als ik de voordelen van een dekbed wil houden, zal ik toch het winterdekbed moeten wassen.

Deze post gaat over een dekbed wassen, en hoe vaak je dat moet doen.

Hoe dekbed wassen?

Een dekbed wassen in je wasmachine is de meest makkelijke en handige methode. Met het zomerdeel van ons dekbed doe ik dat dan ook. Maar het winter deel is zo dik, dat het echt niet past. En geloof me, ik heb het meerdere keren geprobeerd. Tijd dus voor plan B. En dat is het dekbed professioneel laten wassen.

Dat bleek een stuk simpeler te zijn dan ik dacht. Je hebt tegenwoordig bij supermarkten als de Albert Heijn en Jumbo een stomerijservice. Maar omdat ik het dorpje Varsseveld zo handig vind, googlede ik: ‘dekbed wassen Varsseveld’. En warempel! Bij de lokale Dio drogist kon ik mijn dekbed inleveren!

Dekbed laten wassen via lokale drogist met stomerij service

Met veel moeite propte ik het dekbed in een Jumbo boodschappentas en ging ermee naar Varsseveld. Ik kon het dekbed mooi even inleveren voordat ik naar mijn filosofie groepje moest.

Dat is het fijne aan Varsseveld. Zelfs als een locatie aan de andere kant van het dorp is, is het nog dichtbij omdat Varsseveld klein is : ) Bovendien vind ik de combinatie van zoiets alledaags als een dekbed wassen en filosoferen grappig.

Voor ons lits jumeaux dekbed van synthetisch materiaal betaalde ik 31,25 om het te laten wassen.

Ik leverde het in op dinsdag, en op vrijdag was het klaar.

Hoe vaak dekbed uitwassen?

Net als in een matras en hoofdkussen, komt er in je dekbed zweet, huidschilfers, huismijt etc. terecht. Dat vind ik een goede reden om dat ding regelmatig schoon te maken.

Op de toonaangevende website The Huffington Post schrijven ze dat je een dekbed 2 keer per jaar moet wassen.

Met het zomerdeel van mijn dekbed kom ik daar wel aan, maar met het winterdeel niet. Dat dekbed was ik 1 keer per jaar.

Je dekbed schoon terwijl je tankt?!

Soms hoor je iets nét te laat. Nadat ik mijn dekbed had ingeleverd in Varsseveld las ik dat er tankstations zijn met wasmachines waar 18 kilo in kan. Ze zitten verspreid over het hele land. Hier in de Achterhoek zit er eentje in Ruurlo en Varsseveld. Voor 4,- euro kun je daar een gewicht van 8 kilo wassen. Deze wasmachine zit in een zogenoemde Revolution kiosk.

Zonder voorwas duurt het wassen ongeveer 37 minuten. Met voorwas zit je rond de drie kwartier. Wasmiddel hoef je niet mee te nemen, dat doet het apparaat er zelf bij!

Dekbed wassen bij pompstation in Varsseveld

Tot mijn grote vreugde is er nu dus ook een wasservice in het dorpje Varsseveld. Hieronder zie je deze textielwasserette die gewoon buiten op het terrein bij een pompstatioin is.

dekbed wassen

Hieronder zie je mij de drie mogelijkheden bestuderen:

IMG 8295

De instructies van dichtbij:

IMG 8296

Dekbed wassen spoedcursus

 1. Van welk materiaal is je dekbed? Synthetische dekbedden kun je vrij ongestraft wassen, maar dekbedden met wol en dons vragen vaak een wat elegantere aanpak. Een donzen dekbed wassen moet met beleid gebeuren. Maar gelukkig kun je ook een donzen dekbed wassen in de wasmachine! De truc is om een maximale temperatuur van 40 graden te gebruiken en als het even kan een speciaal dons wasmiddel. En kies voor het fijnwas programma of wolwas. Zo weet je zeker dat je donzen dekbed wassen goed verloopt.
 2. Check het waslabel met wassymbolen van je dekbed, om te zien wat de voorschriften voor wassen zijn.
 3. Is je dekbed synthetisch? Dan kun je het dekbed gerust in je wasmachine wassen.
 4. Past je dekbed niet in de wasmachine, dan kun je proberen het te wassen in je badkuip als je die hebt. Een grote teil kan ook.
 5. Geen badkuip? Of vind je dat teveel gedoe? Dan kun je het dekbed professioneel laten wassen. Vaak kun je het simpelweg inleveren bij een lokale supermarkt met stomerij afdeling.

Hoe dons dekbed wassen?

Een dons dekbed wassen is een ‘precies klusje’ volgens Smulders Textiel. Volgens hen is een donzen dekbed in de was doen eigenlijk niet nodig als je het regelmatig opschudt en laat luchten. Maar bij Betternights.nl doen ze heel ontspannen over een donzen dekbedden wassen. Volgens hen kan het gewoon op 60 graden.

Bij Smulders adviseren ze een maximale temperatuur van 40 graden en een speciaal fijn-, wol- of donswasprogramma. Ook mag je volgens hen geen wasverzachter gebruiken.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, check dan eerst het waslabel en gebruik de tips van Smulders. Gaat dat goed? Dan kun je altijd nog proberen hoe het gaat als je het donzen dekbed op 60 graden wast.

Hoe wollen dekbed wassen?

Net als dons kan een wollen dekbed wassen wat ingewikkelder zijn. Zelfs bij Betternights.nl die vrij makkelijk deden over donzen dekbedden, zeggen ze dat een je een wollen dekbed alleen op maximaal 40 graden mag wassen. Verder is het belangrijk dat het dekbed alle ruimte krijgt in de wasmachine.

Maar het meest wordt geadviseerd om een wollen dekbed over te laten aan een stomerij!

Synthetisch dekbed wassen

Ik was ons synthetische dekbed twee keer per jaar op 60 graden. Althans, het zomerdeel! Het winterdeel past helaas niet in onze wasmachine. Ik kies voor wassen op 60 graden omdat dan alle huismijt gedood wordt.

Controleer altijd even het waslabel aan je synthetische dekbed, welke temperatuur ze daarop aanraden.

Deken wassen

Een deken wassen is doorgaans een stuk simpeler dan een dekbed, omdat een deken minder groot is. Wil jij je deken wassen? Kijk dan eerst altijd even op het waslabel. Daarop staat het materiaal van de deken en het wasadvies. Soms staat er een symbool op dat je hem níet mag wassen. Bijvoorbeeld bij een wollen deken. Maar vaak kun je een deken in ieder geval best op 30 graden wassen.

Samenvattend

Het advies is om je dekbed 2 keer per jaar te wassen. Past je dekbed niet in je wasmachine? Dan kun je het wassen in een grote teil of badkuip of professioneel laten reinigen. Maar sneller, en veel goedkoper is je dekbed wassen bij een tankstation in een Revolution kiosk!

Ik vond 31 euro niet veel voor een schoon dekbed, maar bij een tankstation kan ik hem schoon krijgen voor maar 4,-!

Google gewoon even ‘wasmachine bij tankstation,’ om er eentje bij jou in de buurt te vinden.

Wassen dekbed: je opties handig op een rij:

 1. Zelf je dekbed wassen in je wasmachine. Maar dan moet je of een grote wasmachine met een trommelinhoud van meer dan 7 kilo hebben. Of je dekbed moet niet te dik zijn.
 2. Je dekbed laten wassen bij een stomerij. Veel drogisteren hebben een stomerij service, maar soms ook de Blokker! Deze winter liet ik ons dekbed stomen via de Blokker voor 29 euro.
 3. Bij een tankstation. Dit is een supergoedkope optie.


Zie ook mijn post over je hoofdkussen wassen en De was doen. En als je dan toch bezig bent, zorg ook voor een schone matras met dit stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda!

Tip: 6 hacks voor je dekbed opbergen

Hoe vaak was jij jouw dekbed?

Similar Posts

49 Comments

 1. Ja wat een hel he! Wat fijn dat dat kan, ik weet niet of wij zoiets in de buurt hebben, ik kom het wel geregeld tegen

 2. Bij ons dorp is ook zo’n wasmachinestation. Was ook fijn toen mijn wasmachine kapot was. Kon ik toch zelf mijn was wegwerken.
  Ik heb idd daar ons dekbed ook gewassen.
  Ik vind €31,- voor een dekbed reinigen juist wel erg veel geld! Doe dat maar 2x per jaar, €62,-!!
  Dan kun je bijna beter regelmatig een nieuw dekbed kopen.

 3. Mijn dekbed past gelukkig in de wasmachine, dus ik heb er geen problemen mee. Maar wassen bij een tankstation klinkt wel echt als een fijne uitkomst!

 4. Wat ik vernomen heb is dat veel mensen met paarden daar de dekjes van de paarden ook uitwassen. Om te voorkomen dat alles onder de paardenharen komt en ik de hele nacht lig met rode ogen niesbuien en een piepende ademhaling sla ik dus over. Heb zelf een 8 kilo trommel thuis. Hier kunnen de eenpersoons dekbedden in. De lits-jumeaux gaat in twee delen in bad en dat doe ik op een dag dat de mussen dood van t dak af dreigen te vallen. Dan is t dezelfde dag nl nog droog. Wij hebben schapenwol dus als dat niet meteen droogt dan krijg je er een hele muffe lucht aan.

 5. Hier wassen mensen daar de smerigste dingen. Paardendekens, hondendekesns met stront en kots, monteursoverallen met smeer en olie, een veehouder wat daar zijn overallen niet meer omdat ze er zo goor werden. Nou dan gaat daar niets van mij in. Zeker geen dekbed.

 6. Klopt wij wassen de paardendekens bij het tankstation. Ik was mijn dekbedden bij de lokale wasserij voor 13 euro.

 7. Zijn er in Nederland geen wassalons? Hier in België ga ik jaarlijks naar een wassalon waar ik ook voor 4 euro mijn dekbed zelf kan wassen. Liefst ga ik op een warme zomerdag zodat ik het thuis aan de wasdraad snel droog krijg. In deze wassalons kun je zelfs je was in droogkasten drogen of gebruik maken van de strijkrollen.

 8. In de jaren 70 van de vorige eeuw was er in de wijk waar ik woonde een wasserette. Iedere donderdag, na mijn werk, draaide ik er een was, ging boodschappen doen, en als ik terugkwam kon het in een droger. Intussen dronk ik een kop koffie, las de krant en tegen 9 uur was ik weer thuis met een tas vol schone was. Ook mijn (katoenen) zomerdekens en mijn hoofdkussen waste ik daar.

 9. te weinig! Ik ken wel van die grote wasmachines bij supermarkten/ tankstations in Frankrijk, daar zie ik ze geregeld. Hier hebben we ook een Dio drogist en laatst zag ik iemand met kleding uit komen en bleek hier oom een stomerij et zijn, waarschijnlijk doen ze het hier ook wel.

 10. ha die Nicole,

  Jij zit altijd boordevol met goeie tips!
  Geweldig… dank je wel.
  Dit is echt een hele goeie.
  Ik ga meteen op zoek!

  Dagdag!
  Groetjes van Marlou

  .

 11. ik heb in mijn hele leven 2 keer een dekbed gewassen en doe het nooit meer haha dus wij kopen nu elke keer een nieuwe en breng hem tussendoor eens naar de stomerij

 12. We hebben eenpersoons dekbedden en die wisselen we ieder halfjaar een eenpersoons dekbed past in de wasmachine en dat gebeurt dus iedere zes maanden zo ongeveer.

  1. Ja, dat is een groot voordeel van een eenpersoons dekbed inderdaad! Mijn man en ik hebben dus tweepersoons, en het winterdeel past helaas echt niet in de wasmachine.

 13. Ik zag vorige week voor het eerst bij de ANAC van die mega wasmachines, nooit eerder gezien, maar wel erg handig voor je dekbed inderdaad.

 14. Ik vind het een vies idee dat mijn dekbed wordt gewassen in een machine waar een ander bijv eerder zijn paardedeken in heeft gewassen of iets anders vies.
  ik denk dat er bij een professionele wasserij beter gelet wordt op wat er in de trommels verdwijnt. (hoop ik)

 15. Het winterdeel van mijn supergrote donzen dekbed kan nét in de machine (mijn derde Miele sinds ik uit huis ben, zeg 40 jaar). Daarna doe ik hem om en om een half uur in de droger, halve dag over de lijn, half uur droger en dat 3 a 4 x. Doe ik steeds als ik wissel.
  Het hoofdkussenverhaal vind ik ronduit ………….smerig maar ik geloof je wel. Ze gaan dit weekend erin!

 16. Hier wassen we het een paar keer per jaar.. Bloed zweet en tranen om dat kreng er in te krijgen haha

  In de zomermaanden slapen we hier onder een dunnen besprei (ikea) en die gaat dan wekelijksd door de was.. met het zonnetje en hoge temperaturen zijn die dingen zo droog.

  Kussens vervangen we hier elk seizoen.. Puur vanwege de whiplash in mijn nek, heb ik sneller een nieuwe nodig. Gelukkig hebben we betaalbare, maar wel goede, dus dat is prima te doen voor ons :)

 17. Ik ga er mee naar de plaatselijke wasserette, stop het in de grootste wasmachine, ga in de tearoom ernaast koffie drinken tot mijn dekbed gewassen is, gooi het in de droogkast (wasdroger), doe nog een boodschapje en ga met een proper en droog dekbed naar huis. Kost een paar euro. Ik neem wel mijn eigen wasmiddel mee.

 18. ik heb een machine van 9 kg dus de eenpersoonsdekbedden was ik zelf. Ik zelf heb een extra grote en die was ik bij een wassalon. Daar zijn wasmachines en drogers die 18 kg aan kunnen… en paardendekens zijn daar verboden

 19. Ik hoorde dat bij tankstations vaak paardendekens gewassen wordt, dus daar zou ik mijn dekbed niet erna in willen gooien. Maar gelukkig past hij van ons bij ons in de wasmachine.

  Love As always
  di Mario

 20. Wat handig! Ga het onthouden want krijg inderdaad mn dekbed niet in de machine. Om hem frisser te krijgen hang ik m nu altijd buiten, maar ga eens kijken of we een tankstation in de buurt hebben met machines

 21. Ik wist niet eens dat dit bestond joh! Ik heb het hier in het noorden nog nooit gezien, maar ook niet op gelet natuurlijk. Ik prop het gewoon in onze eigen wasmachine en dat gaat prima, alleen het drogen is wel een lastig verhaal…

 22. Handig die grote wasmachines, hè? Dat weet je dan nu voor de volgende keer. Wij hebben twee eenpersoonsdekbedden. Dat wast wat makkelijker. Ik was ze een keer of drie per jaar.

 23. Ik wist niet dat je wasmachines had in een takstation.
  Ik was mijn dekbedden wel vrij regelmatig, daarvoor ga ik naar de wasserette waar ze ook van die grote wasmachines hebben. Ik heb zelfs een donsdeken dat niet synthetisch is, maar dat wel gewassen kan worden. Ik laat het steeds extra zwieren en dat is het vrij snel ook weer droog…

  De eenpersoons gaan gelukkig wel gewoon in mijn eigen machine.

 24. Ik hang mijn dekbed wel regelmatig buiten. Maar ik was hem niet echt vaak. In de buurt hebben we ook een tankstation met wasmachines maar heb dat nog nooit geprobeerd. Maar gelukkig passen die van mij wel net in de wasmachine.

 25. Ah ik dacht al: gewoon in je wasmachine! Maar wij hebben twee eenpersoons dekens, dus dat past wel in de trommel. Nooit bij stil gestaan dat het met een tweepersoons lastiger wordt joh. Maar voor voor een klein bedrag bij een tankstation is ook prima dan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.