Zorg jij goed genoeg voor je hoofdkussen?

Zorg jij wel goed voor je hoofdkussen

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik slaap graag met een hoofdkussen. Zonder kussen lig ik zo plat vind ik. Ooit heb ik twee kussenhoezen om het kussen gedaan, en elke week vervang ik de buitenste kussenhoes. Die gaat in de was, en ik doe een schone kussenhoes om het kussen.

Maar wist je dat je het hoofdkussen zelf ook moet wassen? Net als met je matras en dekbed, komen er in je kussen namelijk vocht, huidschilfers en huismijt. Het is dus geen luxe om dat ding te wassen. Niet overtuigd? Laat me je dan een vies feitje vertellen dat ik tegenkwam op Flaironline:

‘Het gemiddelde ongewassen kussen bevat maar liefst 16 verschillende soorten schimmels.’

Brrr, ik vind het vies klinken. Meteen ook een goede reden voor je dekbed wassen.

Hoe was je een hoofdkussen?

Als je een kussen wilt wassen is stap 1 altijd: lees het label. Vaak staat namelijk op het label van het kussen informatie over hoe je het kunt wassen. Sommige kussens mag je echt op 60 graden wassen, dus die zijn ideaal als je een huismijt allergie hebt. Zit er geen label aan je kussen? Of kun je het niet lezen? Speel dan op veilig, en was je kussen op lage temperatuur en op een ‘voorzichtig’ programma. Denk aan een wolprogramma.

Volgens de Amerikaanse huishoud goeroe Martha Stewart moet je je kussen elke drie tot zes maanden wassen.

Dat komt neer op elk seizoen, of twee keer per jaar. Zelf vind ik het fris idee om gewoon bij de start van elk nieuw seizoen mijn hoofdkussen even te wassen.

Hoe droog je een hoofdkussen?

Een kussen moet je niet aan de waslijn hangen om te drogen zoals ander wasgoed. Het zal waarschijnlijk ook niet meevallen om wasknijpers te vinden die het kussen kunnen ‘houden’. De reden dat je het niet moet ophangen is dat dit slecht is voor de vorm van het kussen. Leg het kussen op een plat oppervlak om te drogen aan de lucht. Leg het ook liever niet in de zon. Een andere methode is het kussen in de droger doen, met een paar tennisballen. Die helpen om het kussen weer lekker donzig te maken.

Wanneer moet je een nieuw kussen kopen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kussen dermate onfris is, of verfomfaaid dat je liever een nieuw kussen wilt kopen. Als vuistregel geldt dat je kussen aan vervanging toe is na 5 jaar gebruik. Een goed kussen houdt je hoofd in een min of meer rechte lijn met je ruggengraat. Op de site van bol.com staat een handig stappenplan om het beste kussen te kiezen voor jou. De manier waarop je slaapt is daarbij heel belangrijk. Ben je een buikslaper, rugslaper, zijslaper? Dat beïnvloedt welk kussen voor jou het fijnst is. Ik vind dat lastig, want ik slaap op alledrie de manieren! Zowel op mijn buik, als op mijn rug en zij. Ik ben een multislaper ; )

Ik wilde een nieuw kussen nadat ik de post schreef!

Nadat ik deze post had geschreven wilde ik spontaan een nieuw kussen. Want ik heb mijn kussen al zo lang, dat ik niet eens wéét hoe oud het is. Maar dat ik het langer dan 5 jaar heb, dat weet ik wel. Dus ik ging op zoek naar een nieuw hoofdkussen. Daarbij had ik de volgende criteria:

 • Niet te dik, of de optie om er wat vulling uit te halen.
 • Ik wil het kunnen wassen op 60 graden.
 • Ik wil een ‘tijk’ van katoen, want ik heb het idee dat ik best veel zweet.

De prijzen van kussens zijn enorm verschillend. Zo kwam ik een kussen tegen van het merk Emma voor maar liefst 99,-. Gelukkig vond ik voor 4,99 een hoofdkussen bij de Lidl webshop. Het heeft weliswaar geen katoenen tijk, maar wel eentje van microvezel, en ze noemen het vochtregulerend. Dus ik hoop er het beste van.

Filmpje van hoofdkussen wassen

In onderstaand filmpje zie je de stappen die je moet doen om je hoofdkussen te wassen. Er mist alleen 1 stap aan het begin: de mevrouw leest niet het etiket met wasvoorschrift van haar kussen. Doe dit zelf wel even. De rest van de stappen zijn helemaal goed om te volgen.

Samenvattend

Slaap jij op een kussen? Dan is het verstandig om het minimaal 1 keer in de 6 maanden even te wassen. Je kussen is namelijk, net als je matras, een bron van dode huidschilfers, vocht en huismijt. Dat geeft niets, maar het is dus wel goed om het regelmatig even te wassen.

Leestip: donskussen review

Similar Posts

34 Comments

 1. Hey NIcole,

  nee… inderdaad… nooit geweten.
  Ik was de slopen, dat natuurlijk wel, maar het kussen zelf?
  En dan twee keer per jaar?
  Ik ga straks het etiket even bekijken…

  Dank voor de tip en heb het goed vandaag!
  Groetjes van Marlou

 2. Het vinden van een goed hoofdkussen vind ik zo een werk en dan heb ik een nieuwe en moet ik echt wennen aan een ander kussen. Een heel goed idee om de etiketten eens goed te lezen en ze te gaan wassen. Ik denk hier ook niet vaak aan.

 3. Ik heb een hele harde van iekeaa met hogere en lagere delen, echt het lekkerste dat ik ooit heb gehad. Kwam bij de kringloop eenzelfde tegen helemaal nieuw in folie dus heb nu reserve.

 4. sommige dingen wil je niet weten en de hoeveelheid van dierlijke kruipers op een kussen is er daar een van;-) maar je hebt helemaal gelijk, goed onderhoud is erg nodig

 5. Ik denk niet vaak genoeg – ongeveer eens per jaar in de zomer (zodat het drogen sneller gaat). De slopen uiteraard tweewekelijks en in de zomer vaker. Ik heb maar liefst vier lagen om mijn kussen: de verwijderbare en wasbare tijk om het kussen zelf, een antimijt sloop, een witte sloop die je uit kan koken, en een mooie gekleurde sloop van het dekbed (tip: koop extra slopen bij je dekbedhoes, want de slopen slijten sneller dan de hoes).

  Mijn moeder had ook nog eens een molton sloop om de hoes. Ik vroeg me laatst af waarom ik zoveel lagen om de kussen heb, en mijn moeder het me zo geleerd heeft. Ik denk dat ik het inmiddels weet: mijn moeder was van huis uit gewend aan kapokken en veren kussens [ze maakte ze ook nog zelf toen ik nog thuis woonde!]. Daar zitten scherpere stukjes aan en ze zijn ook stoffiger dan synthetische kussens. Mijn (astmatische) moeder zorgde daarom voor een extra laag en dat heb ik heb ik klakkeloos overgenomen.

  Hebben jullie ook van die bedtextiel gewoontjes overgenomen van je ouderlijk huis?

  1. Dat zijn flink wat lagen om je kussen inderdaad. Grappig hè hoe je sommige dingen overneemt van je ouders : ). Ik zit nu te denken welke bij mij afstammen van mijn moeder.

 6. Oh my.. ik ben spontaan in een paniekaanval beland na het lezen van dit artikel en google er nu op los. Ik heb mijn kussen al een jaar of 20… En ik heb het misschien 2 keer gewassen……
  Ik stel mezelf gerust met de gedachte dat het ieder weekend buiten aan de waslijn hangt… ook bij -20 in de vrieskou dus dat de meeste bacterie dat niet overleven…maar ik vrees dat er op korte ttermijn een nieuw kussen komt…

 7. Ik ben altijd nogal gehecht aan m’n kussen en moet lang wennen aan een nieuwe, dus die van mij gaat gerust tien jaar mee. Denk dat mijn vorige kussen zelfs zo’n 15 jaar dienst heeft gedaan. Ik was ‘m ook niet, moet ik zeggen. Mijn dekbed wel, eens in de zoveel tijd.
  Ik heb geen droger, dus ik krijg ‘m dan ook nooit voor de avond droog. En een avond op een ander kussen? Hm. Dilemma…

 8. Ik wil eigenlijk ook een nieuw kussen. Ik vind de kussens in hotels zalig maar heb er nog geen gevonden die net zo is.

 9. Ik was mij kussen ook zeker twee keer per jaar want ik ben erg gehecht aan mij kussen. Wist niet dat die tennisballen voor de droger waren. Dit had ik ooit ergens gelezen en doe die altijd in de wasmachine ;) Maar stop mijn hoofdkussen ook nooit in de droger.

 10. Oh wat vind ik een goed kopkussen belangrijk zeg! Het kan een immens verschil maken in je slaap kwaliteit. Vaak vind ik het echt moeilijk een goed kussen te vinden.

 11. Zo vaak zal niet gaan: ze drogen alleen in de volle zon, als ik ze in de winter was en binnen op een rekje leg, gaat het drogen zó langzaam dat er juist schimmels inkomen. Dus ik hou het op eens per jaar.
  Tussendoor leg ik ze wel bij het verschonen buiten, lekker boven op de waslijnen. En ik doe overal ook een molton sloop eerst om, waarvan sommige waterdicht zijn. Je ligt ‘s nachts zonder dat je het weet te snotteren, tranen en kwijlen, en dat gaat allemaal je kussen in.
  Helaas hebben we ook een paar veren kussens, die kun je niet wassen :-(

 12. Ja, dat wist ik! Wij thuis doen dat 1 keer per jaar, net als de dekbedden. En inderdaad gewoon drogen plat, wij doen het als het lekker warm weer is. Dan doet hij snel droog!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.