Je hoofdkussen wassen: doe jij dat?

hoofdkussen wassenJe hoofdkussen wassen.

Mijn dekbed was ik toch wel geregeld. Dat doe ik om het schoon en fris te maken, en om alle huismijt weg te krijgen.

Maar hoe zit het eigenlijk met het hoofdkussen?! En je dekbed wassen?

Ik was mijn hoofdkussen nooit… Wat raar eigenlijk!

Die heb ik nog nooit gewassen eigenlijk. Terwijl daar ook huismijt in zit. En per nacht verlies je vocht. Ook in je hoofdkussen. En wat te denken van vet, kwijl, zweet en huidschilfers!

Wel was ik uiteraard wekelijks de kussenhóes. Ik heb standaard 2 kussenhoezen op 1 kussen. De buitenste wordt elke week vervangen bij het bed opmaken.

Hoofdkussen wassen

Het advies is om hoofdkussens minstens twee keer per jaar te wassen. Kijk eerst wat het wasvoorschrift van je kussen is!

In het algemeen kunnen synthetische en donzen kussens probleemloos in de wasmachine. Met kussens met veren of van dat speciale schuim moet je voorzichtiger zijn.

N.B. het beste is om 2 kussens tegelijk te wassen: zo is je wasmachine beter in evenwicht!

Tempur kussen wassen

tempur kussen wassen

Met een  tempur kussen wassen moet je heel voorzichtig zijn! Ze zijn namelijk gemaakt visco-elastisch schuim. En dat is heel gevoelig is voor warmte en vocht. Om die reden wordt afgeraden om een Tempur kussen te wassen. Je wilt namelijk niet dat het schuim van je hoofdkussen beschadigd.

Voor je ook maar iets doet moet je daarom altijd even het waslabel lezen!

Wat kun je dan wel doen om je tempur kussen schoon te houden?

 1. Gebruik sowieso een kussensloop, sterker nog gebruik er altijd 2. Op die manier heb je twee beschermlagen op je kussen.
 2. Zit er een vlek op je tempur kussen? Probeer de vlek dan voorzichtig weg te krijgen met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Maar pas op dat het kussen niet te nat wordt, of dat je te hard wrijft.
 3. Leg je tempur kussen regelmatig lekker buiten zodat het kan luchten.
 4. Schud je kussen regelmatig op zodat het schuim als het ware een ‘boost’ krijgt.

Hoofdkussens drogen

Afhankelijk van het soort kussen is het drogen ook verschillend. Synthetische en donzen kussens kunnen in de droogtrommel op de laagste stand. Als je ze lekker donzig wilt hebben, kun je er een tennisbal bij in doen. Als je er een droge handdoek bij doet, gaat het sneller!

Schuim en veren kussens kun je het beste aan de lucht laten opdrogen. Draai het tijdens het drogen een paar keer om, zodat het goed gelijkmatig droogt.

Alternatieve manier om je hoofdkussen schoon te krijgen

Wil je je hoofdkussen niet wassen, of kan dat niet? Dan kun je in ieder geval van de huismijt in je kussen afkomen door het een nacht in de vriezer te leggen. Maar zelf vind ik wassen toch frisser.

Wanneer een nieuw hoofdkussen kopen?

Voor sommige kussens komt wassen te laat! Er is een handige test die je kunt doen om te bepalen of je kussen aan vervanging toe is: vouw het dubbel. Als het gewoon zo blijft zitten, is het tijd voor een nieuw kussen. Als het terug veert is het nog prima, en is een wasbeurt genoeg.Hoofdkussens zijn op veel plekken te koop. Van de Action tot speciale beddenzaken, tot postorderbedrijven als Otto.

Lees ook: Zorg jij goed genoeg voor jouw hoofdkussen? en donskussen review.

Was jij je hoofdkussen(s)?

Similar Posts

5 Comments

 1. Hm, goed punt! Wij hebben Tempur kussens. Volgens mij kun je die helemaal niet wassen. Maar ja, het matras ook niet en daar lig je ook elke nacht op.
  Overigens heb ik om het matras en de kussens een antiallergische hoes. Dus huismijt is gelukkig geen probleem. Die hoes houdt volgens mij ook wel veel vuil tegen, dat vind ik toch wel erg prettig!
  Het dekbed was ik inderdaad ook regelmatig. Daar zit ook geen allergiehoes omheen, alleen een dekbedovertrek.

 2. Onze hoofdkussens was ik regelmatig. In de zomer iets meer dan in de winter, omdat we dan meer transpireren. Het matras reinig ik twee maal per jaar door er een halve dag soda op te strooien/ in te laten trekken en vervolgens met de stofzuiger te verwijderen. Werkt ideaal.

 3. Ik was de kussen regelmatig! Bij mij hoesten ze veel en daarom houdt ik die dingen een beetje schoon. Ze zijn gemakkelijk te wassen, die van mij. En kunnen ook in de droger. Dank je wel voor de tip van nieuwe kussens kopen.

 4. sinds ik een stoomreiniger heb stoom ik mijn beddengoed zoals matras en kussen eens per maand. lekker makkelijk omdat het lekker fris word en gewoon kan blijven liggen. ook mijn dekbed was ik nu niet meer maar stoom het .

 5. Kijk goed naar het wasvoorschrift! Ik heb mijn kussens lang gewassen maar ze zijn er niet echt mooier op geworden en vallen ze niet meer terug. Het is wel belangrijk om te doen vanwege alles wat erin achter blijft

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.