Mens en dier

mens en dier

‘Animals are such agreeable friends – they ask no questions, they pass no criticisms.’


George Eliot

Eén van de onderwerpen in de Ideeënbus was Mens en dier. En de vraag ‘Wat betekenen dieren in een mensenleven?’

Mijn persoonlijke geschiedenis met dieren

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Maar niet op een actieve boerderij, want mijn opa stopte met boeren.  Dus toen ik geboren werd, waren er al geen koeien meer. En mijn vader was register accountant.

Maar we hadden wel een (witte) geit, kippen, konijnen, schapen, katten en zo’n klein kefhondje. Fokkie heette die volgens mij. Mijn belangrijkste herinnering aan Fokkie is dat hij kaas uit kotste op de keukenvloer, en daarna woedend wegliep.

Mens en dier in eigen gezin

Toen ik mijn eigen gezin kreeg, met vijf kleine kinderen, wilde ik geen huisdieren. Ik vond dat ik al druk genoeg was met op de kinderen te letten! Ik had geen zin in de verantwoordelijkheid van een huisdier. Dat heb ik tien jaar lang volgehouden. Toen verhuisden we naar het platteland.

Door de verhuizing naar het platteland veranderde er iets belangrijks: we kregen een aparte keuken. En veel meer ruimte. Bovendien gunde ik de kinderen de vreugde van een huisdier. En dus kregen we twee kleine katertjes van een buurvrouw. De kinderen waren er helemaal dol op, en tot mijn eigen verrassing raakte ik ook al snel aan ze gehecht. Zo erg zelfs, dat het echt akelig was toen de één na de ander spoorloos verdween. Maar in het voorjaar na de verdwijning had de buurvrouw een nieuw nestje, en nu hebben we weer twee katers.

Ik heb al veel van ze geleerd! Om te relaxen bijvoorbeeld. En om me met niets, te vermaken! Want dat kunnen katten goed zeg!

Mens en dier: wat huisdieren mensen bieden

Je kunt dus dingen leren door naar je huisdier te kijken! En er zijn nog veel meer positieve effectenvan huisdieren op mensen. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de relatie mens en dier, en de effecten van huisdieren op mensen.

Hier onder een overzicht van de voordelen van huisdieren voor mensen, en wat huisdieren bieden.

 • Gezelschap
 • Rust
 • Liefde
 • Bescherming
 • Beweging, bijvoorbeeld omdat je je hond regelmatig moet uitlaten
 • Plezier
 • Een gespreksonderwerp
 • Troost
 • Sociaal smeermiddel: dieren kunnen soms helpen om contact te maken! Menig hondeneigenaar zal hierover kunnen meepraten.
 • Ontspanning
 • Minder stress: knuffelen met een huisdier verlaagt stress!
 • Lagere bloeddruk
 • Afleiding
 • Gevoel nodig te zijn
 • Warmte
 • Speelkameraadje
 • Amusement
 • Betere mentale gezondheid
 • Buitenlucht, dit geldt ook weer vooral voor hondeneigenaars, die hun hond uit laten
 • Beter gevoel van eigenwaarde
 • Goed voor je welbevinden

Mens en dier en kinderen

Huisdieren hebben een positief effect op de ontwikkeling van je kind! Je kind leert verantwoordelijkheid te nemen, en voor anderen te zorgen. Bovendien leren kinderen vertrouwen en vriendschap door hun relatie met een huisdier. En als een dier overlijdt, kan het zelfs een oefening zijn in omgaan met verlies.

Nu ik zie hoeveel plezier mijn kinderen hebben van onze twee katten ben ik echt blij dat ik overstag ben gegaan. Voor mijn jongste zoon zijn ze twee fijne speelkameraadjes, en mijn oudste zoon geeft ze elke ochtend eten en gaat graag met ze wandelen.

Huisdieren en oudere mensen

Alle genoemde voordelen van huisdieren gelden natuurlijk ook voor oudere mensen. Maar er zijn nog een aantal éxtra redenen waarom huisdieren goed kunnen zijn voor oudere mensen.

Voor sommige ouderen is de toekomst onzeker. Misschien zelfs wel angstig. Doordat huisdieren in het moment leven, kunnen ze een oudere uit angstige gedachten trekken, naar het nú! Daarnaast leidt een huisdier af van lichamelijke pijntjes of zorgen. En het blijkt dat dieren soms als het ware een deurtje openen in het geheugen, en herinneringen oproepen die lang vergeten waren.

Inmiddels worden huisdieren zelfs ingezet bij mensen met dementie. In een wereld die steeds verwarrender wordt, is een dier een rustige, niet oordelende aanwezigheid die nergens gek van op kijkt!

Hoe denk jij over huisdieren? Heb je een huisdier?

Similar Posts

8 Comments

 1. Voorlopig hebben wij alleen drie goudvissen. Maar misschien moet ik toch maar eens overwegen om een poes of konijn aan te schaffen, je noemt zoveel voordelen! Of toch maar verhuizen naar het platteland… zucht…. :-)

 2. Een leven zonder huisdieren kan ik me echt maar heel moeilijk voorstellen. Ze geven zoveel en vragen zo weinig. Mijn kinderen zijn ook opgegroeid met dieren en ik denk dat ze daar veel van geleerd hebben.
  We hebben momenteel alleen nog kleine poedels. Dat is mijn favoriete ras ;)
  Onze katten zijn heel oud geworden maar na de laatste is er geen nieuwe voor teruggekomen.

 3. Hier geen dieren, voor katten en hondenharen ben ik allergisch. En ik heb geen zin in dat gedoe met de beestjes. Ik heb het al druk genoeg met het huishouden, kinderen en mijn werk en alle beslommeringen die daarbij horen.

  Vroeger, toen ik thuis woonde, hadden we wel beesten en toen was ik ook nog niet allergisch. Maar ik zorgde er alleen maar voor als mijn ouders op vakantie waren. Huisdieren zijn gewoon niet aan mij besteed.

 4. Wij hebben 1 hond, 3 katten, 1 hamster en een vijver vol met vissen. We hebben ook konijnen, cavia’s, muizen en kippen gehad, maar na hun dood is daar niks meer voor in de plaats gekomen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.