Reacties

Hond: wel of niet? — 60 reacties

 1. Wij hebben 2 jaar geleden ons hondje aangeschaft. en lief klein boomerhondje. We wilde wel graag aan klein hondje maar wel 1 waar ik het volste vertrouwen inde afkomst had. Een vriendin van mij had een boomer die ze had latendeken en ik wist dat de hondjes daar goed verzorgd werden. De keus was snel gemaakt toen ik het hoorde.We zijn nu ruim 2,5 jaar verder en het gaat super goed. Ik heb veel energie gestop in de opvoeding en het is het liefste hondje van de wereld geworden. Een echt maatje van de jongens.

  • Wat fijn dat je zeker wist dat het goed zat met de afkomst. Daar heb ik veel afschrikwekkende verhalen over gehoord.

   Ik lees dus wel dat je veel energie in de opvoeding hebt moeten stoppen. Dat is goed om te weten, want dat is voor mij op dit moment een reden om het niet te doen. Ik ben nog druk bezig met mijn vijf kinderen op te voeden.

 2. Wij hadden 2 honden, nu helaas net 1 overleden. Daar pak je al een nadeel vind ik want oo wat een verdriet maar aan de andere kant. Een hond is echt een vriend, kameraad. Als je een pup neemt ben je er een aantal maanden erg druk mee maar als je die tijd investeert krijg je er ook veel voor terug. Onze eerste hond kwam uit het asiel en was een cocker spaniel. Een heel lief maar ook pittig ras. Onze tweede hond is een cavelier. Dat zijn vreselijke lieve honden maar hebben vaak gezondheidsproblemen.
  Onze eerste hond was een mannetje, die zijn dominanter en trekken vaak naar de bazin en onze tweede is een vrouwtje en die trekken vaker naar de baas maar zijn rustiger.
  Wij hebben een spaarrekening voor de dierenarts geopend toen de hond kwam en storten daar elke maand 25 euro op. Dat is puur voor operaties e.d. De gewone consulten betalen wij uit het gewone budget.

  • Wij hebben ook een Cavaliertje. Inderdaad, het zijn zalige hondjes :-)
   Gelukkig is onze hond kerngezond, maar ik vind het idee om een spaarrekening te openen voor eventuele hoge dierenartskosten heel goed gevonden. Ik denk dat ik daar ook mee ga beginnen.

  • Wat een goed idee. Dan heb je ook wat achter de hand als ze oud zijn geworden. Daar kan ik ook wel eens mee beginnen, voor onze katten die nu nog jongvolwassen zijn en relatief goedkoop.

  • Ik miste onze kat al toen die verdween en die hadden we pas vijf maanden. Dus ik kan me het gemis goed voorstellen als een hond na een aantal jaar overlijd.

   Caveliers ken ik wel, en vind ik werkelijk snoezig om te zien. Maar ik heb inderdaad gelezen over hun gezondheidsproblemen. Om die reden zou ik hier niet zo gauw voor kiezen. Ik zou dan eerder voor een type hond kiezen met in principe een betere gezondheid.

   Slim om een spaarpotje aan te leggen voor zorgkosten voor je hond.

 3. Wij hebben altijd honden gehad. Thuis al bij mijn ouders dus ik kan niet zonder. Het is gewoon normaal geworden. Natuurlijk moet je er goed over nadenken. Bedenk ook dat je kinderen groot genoeg zijn om mee te helpen in de verzorging van je hond. Er zijn testjes op internet om te bekijken wat voor hond goed bij je past. Misschien heb je daar wat aan? Succes met je beslissing.

  • Zo'n test lijkt me wel wat. Die ga ik eens op zoeken.

   Wat me ook ideaal zou lijken is als die Cesar Milan gewoon even kon komen zeggen welk type hond het best bij mij en ons gezin past!

 4. Misschien ben ik niet de juiste persoon om je advies te geven, want ik ben een 'hondenmadame'. Ik vind honden sowieso heel erg leuk en ik ben op opgegroeid met honden in huis. Mijn visie is waarschijnlijk dus niet echt objectief ;-)
  Een hond is inderdaad wel wat extra werk, maar dat valt erg mee vind ik. Stofzuigen doe je toch meestal al dagelijks als je kinderen hebt. Bovendien is een hond een perfecte 'kruimeldief' en daarmee bespaart hij je juist werk.
  Maar misschien heb ik wel makkelijk praten want ons hondje is erg makkelijk. We nemen haar ook steeds mee op vakantie en op uitstap als het kan. Ik denk dat de keuze voor het ras wel erg belangrijk is als je weinig ervaring hebt met honden. Je hebt nu eenmaal rassen die veel makkelijker en onderdaniger zijn dan andere;
  Ons Fleurtje is een Cavalier king Charles Spaniël. Dit is een erg makkelijk en rustig ras, alhoewel ze ook altijd paraat staat voor een flinke wandeling. Het enige nadeel aan dit ras is dat ze heel ernstige gezondheidsproblemen hunnen hebben (erfelijke afwijkingen). Daarom mag je zo'n hond enkel bij een serieuze fokker kopen die de nodige test bij de ouderdieren heeft laten doen. Dat heeft natuurlijk een vrij hoog prijskaartje, maar ik moet zeggen dat ik mijn geld zelden zo goed besteed heb :-)
  Een ding wil ik je vragen: koop in ieder geval nooit een hond in een zogenaamde broodfokkerij!!! Want zolang mensen daar honden blijven kopen, blijft het onbeschrijfelijke leed dat er mee gepaard gaat bestaan.

  • Vanwege mijn onervarenheid heb ik inderdaad ook bedacht dat ik een type hond moet hebben die makkelijk is. Dat van die broodfokkers heb ik in mijn oren geknoopt. Maar waar herken je die eigenlijk precies aan?

  • Een fokker met meer dan 2 rassen, moederdieren krijg je zelden te zien, honden zitten niet in huis,...broodfok.be surf maar eens.

 5. Ik heb onze vier honden altijd als een "hobby"gezien. En die kost geld en tijd.Drie er van waren ijzersterke vuilnisbakken. Twee zelfs gratis gekregen. Kijk welke rassen je leuk vindt. Zoek dan hun karaktereigenschappen op en ga op zoek naar een kruising of een "per-ongeluk-nestje". Jammer,dat je niet op Walcheren woont,ik weet nog twee lieve pups,die een gezin zoeken.

 6. Heel simpel, gewoon geen hond voor mij, hahahahaha alleen katten en daar kun je je handen ook al vol aan hebben. Een hond is zoveel werk, vooral in het begin, dan voedt je inderdaad ineens 6 kinderen op, je moet het trainen, zindelijk maken, dat het meeloopt in het gareel van het gezin, dat uitlaten, zullen de kinderen dan ook moeten doen, willen ze dat wel, ja nu wel, maar als het stormt, regent, hagelt, ijzelt, sneeuwt, is het dan ook nog zo leuk?

  En dit laatste... is hoe mijn moeder mijn voorliefde voor zelf een hond hebben, teniet heeft gedaan... ik vind honden leuk, als ze van een ander zijn, net zoiets als een baby of een kindje nu... je kunt ze terug geven, LOL.

  Ik weet wat voor werk het is, heb zelf puppy trainingen gedaan met honden van anderen, want consequentie is in het begin van heel groot belang... gaat dat lukken met zoveel kinderen nog.. de pup waar ik over spreek kon wel, iedereen was volwassen in dat gezin toen die kwam.

  Voor mij? Uitlaten, in de zomer leuk, ochtend en late avond dus niet.. overdag prima...

  X

 7. Wij hebben beide, hond en kat. Toen we onze hond als pup in huis haalden, hadden we de kat al. Die leerde de hond snel haar plek. Nu is een huis/tuin en keuken kater de baas over onze kruising Duitse Herder/Labrador.:-)
  Natuurlijk betekenen de 1e maanden opvoeden maar als je bereid bent er die tijd in te steken, verdient zich dat in de jaren erna dubbel en dwars terug.
  Onze hond is nu 7 en al jaren een echt maatje. En met hardlopen is ze geweldig gezelschap, ze begreep al heel snel hoe het werkte(wel toen ze er oud genoeg voor was) en vind het zelf ook echt leuk.
  Het mag duidelijk zijn, wij zouden niet meer anders willen dan samen wonen met zowel een hond als een kat.

  • Heel gezellig, als iemand me vraagt of ik een maatje heb met hardlopen zeg ik ook altijd volmondig ja ;-)
   Ze heeft op deze manier een goede conditie, krijgt ruim voldoende beweging en ze vindt het zelf heel leuk. Dat is toch het belangrijkste vind ik.

   Oh en wij hebben haar wel van MP. Nestje was een ongelukje maar nest groeide op in de woonkamer en beide ouders waren aanwezig. Wij zijn na het uitkiezen meerdere keren terug geweest zodat we een goed beeld hadden van haar ouders qua karakter en hoe zij en de rest van het nest opgroeiden.

   Succes met je beslissing!

  • Dat lijkt me een heerlijk loopmaatje! Op die manier lijkt een loopmaatje mij ook wel leuk.

   Goed om te horen dat het ook wel goed kan lopen via marktplaats. Zeker omdat via het dierenasiel dus niet lukt hier.

 8. Ik zou eens bij een asiel gaan kijken en zien wat het met je doet en wat je voelt. Bij een asiel zijn de karakters van honden meestal bekend en dus kun je hond kiezen waarvan je denkt dat hij bij jouw gezin past. Meestal hebben ze ook al commando's geleerd in het asiel dus het scheelt misschien tijd met opvoeden. Ook is de aamschafprijs er niet zo hoog.
  Wat je ook doet: koop alsjeblieff niet van marktplaats een pup. Die komen vaak van broodfokkers, wat voor leuk verhaal ze er ook bij ophangen!

  • We zijn al twee keer bij het asiel geweest... Maar je krijgt de honden niet te zien. Je moet dan in een map met foto's kijken, en dan eventueel willen ze die hond voor je ophalen. Dat werkte voor mij enorm drempelverhogen, en we zijn beide keren maar weer weggegaan zonder een hond te zien.

 9. Ik vind het - ondanks het werk en de kosten - heel fijn dat we de beslissing hebben genomen om honden te nemen. Maar wij hebben dan ook geen vijf kinderen. Een hond heeft het wel nodig om goed te worden opgevoed (zodat het geen zesde kind wordt). Daar moet je in het begin wel tijd voor hebben. Maar je krijgt er zoveel voor terug! Wat je ook beslist: koop absoluut geen hond via marktplaats! Het is geen oude boekenkast, maar een levend wezen. Je weet nooit wat ermee gebeurd is en hoe het op de wereld is gekomen. Ik zou - als je geen rashond wilt - via het asiel proberen. Ook kan je bij rashondenverenigingen herplaatsers vragen. Zo werkt het in ieder geval bij de teckelclub.

  • Ik kijk inderdaad wel eens op marktplaats bij de niet-rashonden. Daar worden vooral veel honden uit Roemenië aangeboden. Maar ik weet niet of dat een goed idee is.

 10. Ik zeg: Doen!
  Het werk,kosten e.d. wegen niet op tegen de voordelen.
  Tenzij je lichamelijk niets kan natuurlijk of weinig te besteden hebt maar anders zeker doen!
  Wij hebben ook een Cavalier KIng Charles Spaniel. Die is zo ontzettend lief!
  Maar wat ook Miss Milla al zegt, ze kunnen behoorlijke gezondheidsproblemen krijgen helaas. Aan de andere kant kunnen alle honden dat dus die gok neem je of neem je niet. Wij hebben het wél gedaan en ze heeft ons (tot op heden) nog niet extreem veel geld gekost. Ze is nu bijna 10 jaar, is 1 keer 1 nacht bij de dierenarts gebleven en heeft wat behandelingen osteopathie gehad. Verder eigenlijk nooit iets bijzonders,alleen de 'normale' dingen.

 11. De vriendin van onze oudste dochter had een hondje gekocht, een pup en bleek zich e geen raad mee te weten. Wilde haar al na een paar dagen weer kwijt. Die hebben wij toen genomen. Een verrassende sprong in het diepe want ik heb nooit een hond gehad en mijn man alleen als kind een tijdje. En we hebben 4 katten. Wel al langer de een wens van de kinderen en in zoverre toch iets ervaring door de hond van de vriendin van onze oudste zoon (vriendin + hond hebben bijna een jaar bij ons gewoond). Nu ruim een jaar verder gaat alles lekker, goede beslissing geweest. Ik laat 's ochtends de hond uit (wandeling), kinderen in de avond en tussendoor even vlug voor een plas wie er maar is (kost nog geen 5 min.). Wij hebben een grote witte keeshond

  • Het uitlaten lijkt mij ook geen enkel punt. Ik vind het belangrijk om voldoende te bewegen en houd van wandelen.

   Wat fijn voor de vriendin van je oudste dochter dat jullie haar hond konden overnemen trouwens!

 12. Een hond nemen was de beste beslissing die wij het afgelopen jaar hebben genomen! Oké het kost tijd en geld maar je krijgt er zoveel voor terug. Eerste tijd, als je een pup neemt, is het nog heel veel investeren maar je voed hem wel zelf op en neemt geen (slecht) verleden in huis. Ik geniet er intens van en kan niet meer zonder. Maar ik snap dat het met vijf kinderen die ook nog moeten studeren niet echt uitkomt op het moment.

 13. Mijn vriend en ik willen heel graag een hond. Maar ja, de tijd. Je moet er wel veel mee doen en het is niet zo makkelijk om steeds weg te gaan. Wie weet ooit, ik hoop ook op een hondje dat zich opeens aandient :-).

 14. Wij zitten al jaren met hetzelfde probleem. Wel of geen hond, maar ook wel of geen kat. Beide hebben hun eigen vereiste, maar 1 ding hebben ze gemeen, tijd. De financiën zijn er gelukkig, de liefde, de ruimte, allemaal aanwezig. Tijd is de grootste manco bij ons in het plaatje en daardoor wordt het al jaren uitgesteld. Het lijstje maken doen we daarom ook eens in de paar maanden, met steeds hetzelfde eindresultaat. Wie weet ooit.

  • Lastig hè, Bianca? Ik snap je helemaal.

   Een kat hebben wij nu dus wel. Die vereist geen opvoeding, en kan ik gerust even alleen thuis laten. Hij kan via het kattenluikje naar buiten. Verder werk ik de hele dag thuis, dus hij is zelden helemaal alleen, maar als ik weg wil dan kan het.

 15. Mijn hondje is alweer bijna 10, ik had haar dus al redelijk jong. Ze is echt een onderdeel van het gezin. Blijven bijzondere diertjes waar je heel veel liefde van terug krijgt maar de zorg is en blijft wel een onderdeel.

 16. Ik heb er 3 jaar over gedaan om de knoop door te hakken. Intussen al wel geld opzij gezet voor de aanschaf en sterilisatie van de hond. Afgelopen januari opnieuw begonnen met zoeken naar een pup. Helaas kreeg ik bij alle asiels te horen dat ik, inuhun ogen een onervaren hondenbezitter, niet in aanmerking kwam voor een hond.
  uiteindelijk via een stichting een pup aangeschaft. De pup kwam uit Griekenland. In het gastgezin wezen kijken en toen gelijk besloten om pup mee te nemen.

  Nu acht maanden en 1 honden curus verder ben ik blij dat ik het gedaan heb. Hetis soms wat meer regelen als je een dagje weg wil en de hond kan niet mee, maar het is wel degelijk mogelijk.

  Mijn hond wordt getraind als signaalhond voor mij. De training moet ikzelf doen, maar het lukt al aardig. Mijn hond vindt het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Inmiddels vertelt ze me wanneer de kookwekker piept, wanneer de bel gaat, wanner mijn mobiel afgaat. Ook raapt ze mijn sleutels op als deze gevallen zijn.

  Succes met het maken van de keuze van wel of geen hond.

  • Dus bij jou was het asiel ook niet zo toeschietelijk! Ik had echt verwacht dat een asiel blij zou zijn met met geïnteresseerde mensen. Ook omdat we buitenaf wonen, en ik thuis werk en dus veel bij de hond zou kunnen zijn.

   Goed om te horen dat jij een positieve ervaring hebt met zo'n stichting. Want daar worden er hier in de buurt ook best veel van aangeboden op marktplaats. Ze komen dan uit bijvoorbeeld Roemenië en zitten hier in een gastgezin.

   Maar je weet dan natuurlijk niet wat zo'n hond heeft meegemaakt.

 17. Honden zijn gewéldig!! Ze zijn absoluut en zonder twijfel de nadelen waard. En je kinderen zijn groot genoeg om te helpen uitlaten/voeren enzo. Ik vond het zo'n meerwaarde om op te groeien met honden en ook mede die verantwoordelijkheid te dragen!

  Ik zou je een labrador aanraden. Worden ook wel geherplaatst. Ik heb nog nooit een labrador ontmoet die niet megalief en vriendelijk was. Het karakter is gewoon erg zacht. De blonde zijn het rustigst, de bruine het pittigst.

  Een wat grotere hond kan ook gezellig met je mee rennen als je gaat hardlopen. De onze ging zelfs mee als ik ging skaten!

  Voor een puppy kun je gemakkelijk een ziektekostenverzekering afsluiten. Zou ik altijd doen. Als ze wel in ene een operatie nodig hebben heb je daar vast geen zorgen over.

  Als je in het asiel gaat kijken is het grote voordeel dat het karakter al bekend is. En ze zijn al zindelijk en gesteriliseerd enzo. En er zijn vele lieve honden die een tweede kans willen en verdienen!

  Succes met beslissen, ben heel benieuwd!

  • Megalief en vriendelijk is precies wat ik zoek in een hond! Een labrador klinkt goed dus. En ik zou een herplaatsing echt prima vinden. Ik hoef niet persé een puppy of zo.

   Mijn neef Henk heeft ook een labrador die ze als herplaatsing hebben gekregen.

 18. Bijna altijd een hond in mijn leven gehad, bij ouders en toen ik (ex) man ontmoette hadden zijn ouders een dierenpension en trimsalon dus ook veel tijdelijke opvang verzorgd en zelf hadden we er 2.
  Na scheiding tijd niet door full-time werken,puberdochter en weinig geld en voor katten ben ik helaas allergisch.

  Na paar jaar huidige vriend ontmoet en nu al jaren een LAT-relatie en LAT--hond. De hond die hij had was als pup gekocht een een hele fijne en vriendelijke hond, na jaartje kwam er een afdankertje bij die ik helemaal geweldig vond, sterk en ondeugend karakter. Na die 2 is er een asielhond gekomen die we na een eerder slecht leven waarin ook mishandeld, we nog 6 fijne jaren mee hebben beleefd. Dat was mijn wandelhond uren met hem gelopen. Na 2 jaar kwam er weer een afdankertje erbij,die moest totaal opnieuw worden opgevoed met z'n 9 maanden en is met veel geduld en consequent zijn fijn beest geworden en is er nu nog, een 2e is welkom maar we zijn niet echt op zoek. Er komt wel weer een andere in ons leven.

  • Jij hebt dus veel ervaring met honden Lot. Begrijp ik nou goed dat ook een hond met een naar verleden een lieve hond kan zijn? Is zo'n hond niet getraumatiseerd?

  • Jazeker kan een getraumatiseerde hond nog een fijne huisgenoot worden. Maar daar is wel al veel ervaring, tijd, liefde, aandacht en rust voor nodig.
   Het is een fijne ervaring een hond te zien veranderen en vertrouwen te winnen. Soms zijn er een aantal dingen waar ze van schrikken en die vermijdt je dan zoveel mogelijk.

   Een gezin met veel kinderen kan dan minder geschikt zijn.

  • Goed om te weten. Maar dan ben ik daar denk ik niet zo geschikt voor omdat ik compleet onervaren ben met honden. Hoewel ik wel veel ervaring heb met het opvoeden van kinderen ; )

 19. Het is ook gewoon een absolute commitment voor langere tijd en wat is die tijd, mijn ouders hebben Lycos gehad, nog geen jaar terug in moeten laten slapen op 14 jarige leeftijd. De hond bij mijn opa en oma ooit, verloor ik met 13 jaar, dus toch een lange tijd waar je aan moet denken ook dat je altijd rekening moet houden met.

  Zo ook dus met een dagje weg gaan of een verjaardag, is er iemand die de hond op kan vangen, of hoelang kun je hem alleen laten? Zelfs hier kwam er, 'wij blijven niet, want de hond moet uit.'

  En dat is nu weg, en hoeveel we hem nog missen, het is een vernieuwde vrijheid dat ze nu weer compleet vrij zijn en de kittens die ze nu hebben? Worden nu al opgevoed en hop ze kunnen gewoon weg, ze regelen nu al zichzelf wel ;-) Ze zijn nu... 2 hooguit 3 maandjes oud?

  X

  • Omdat ik thuis werk, en eigenlijk best heel veel thuis ben is de commitment wat dat betreft niet zo'n punt. En we gaan bijvoorbeeld ook nooit op vakantie.

   Kittens zijn inderdaad wel makkelijker. Dat geloof ik meteen.

 20. Een hond en kat kan je niet met elkaar vergelijken. Een hond heeft een baas en een kat personeel. De keuze voor huisdieren in het algemeen was snel genomen. Zowel mijn man als ik zijn ermee opgegroeid. In ons eerste huurappartement mochten geen huisdieren. We waren daar dan ook snel weg. Hier lopen inmiddels 4 hondjes een kat en een heleboel andere huisdieren rond. Een dier dat sterft is heel erg maar zo leren de kinderen ook omgaan met verlies. De zorg en aandacht neemt een hele hap van je tijd in beslag maar ik zie het nooit als een last. Voor mij zijn ze het perfecte excuus om niet te lang op (familie)feestjes te moeten blijven????

 21. ik zou niet zonder hond kunnen leven, maar bedenk wel, dat jij overal voor opdraait. Het wandelen doen de kinderen 3 keer, en dan is de lol eraf, en moet jij het weer doen. Het is ook extra werk in huis, schoonmaken etc.

  als je toch graag een hond wil, is het een kwestie van geduld hebben.
  Kies een hond niet op uiterlijk, maar op karakter. Er zijn echt heel veel leuke honden, laat je goed informeren.

  Broodfok is simpel eruit te halen. In principe zijn alle honden zonder stamboom broodfok. Alleen als je zelf zeker weet dat een iemand een keer voor de lol een nestje heeft gefokt, in huiselijke kring, is het wat anders. Ik doe veel in hondenopvang, de verhalen die ik hoor, mensen willen snel een hond, voor niet teveel geld, en dan hebben ze een hondje wat volgens hen 3 maanden is ( hondje was achteraf bleek pas 5 weken ) van een Hongaarse particulier. En dan valt mijn mond open, dat mensen zo naïef zijn en dat echt geloven.

  Geef bij het asiel aan wat je ongeveer zoekt, dan kunnen zij je een berichtje sturen wanneer er een hondje binnenkomt wat zou passen bij jullie gezin

 22. Ik vind het heel goed dat je een lijstje heb gemaakt, dat zou iedereen moeten doen! Ik werk zelf in een dierenwinkel en hoe vaak komen er wel niet mensen binnen die van hun dieren af willen. Omdat het niet is wat ze verwacht hadden, het kost teveel geld, de kinderen vinden het niet meer leuk. Een dier kost geld, heeft aandacht nodig, en je moet de verantwoordelijkheid nemen. Dieren zijn geen dingen die je zomaar wel doet. Dus prima lijstje! -x-

  • Bedankt Marushi! Fijn om te horen. Ik neem de aanschaf van een dier inderdaad serieus, en besef dat zo'n dier een hele verantwoordelijkheid is. Misschien wel een beetje te veel zelfs, want ik durf dus niet....

 23. Hier komt er geen hond. Ik wilde altijd heel graag een hond, maar met name de kosten houden me tegen. We hadden een kat, hartstikke leuk, maar wat een gedoe met die haren overal en toen ze ziek werd waren ook voor haar de kosten niet mis. Uiteindelijk hebben we haar met veel verdriet in moeten laten slapen. En besloten dat er geen huisdier meer in komt.

 24. Als de nadelen makkelijk bij je naar boven komen, moet je het niet doen. Want honden verlagen misschien stress: puppies niet. Puppies moeten ten eerste zindelijk gemaakt worden, en tot die tijd (zeg maar 4-6 maanden, met een 'ongelukjes'-uitloop van een jaar) laten ze op zichtbare én onzichtbare plekken kadootjes achter. Weken achterelkaar p+p opruimen, net als je zit te eten, of als je weg moet, of als je thuiskomt, is NIET echt fijn.
  Niet elke hond is een vrolijke speelse hond. Hij of zij kan ook je kinderen wel eng vinden omdat ze té wild spelen. En als volwassene met je hond buiten spelen: dat blijft dan echt wel hangen bij een balletje gooien, wat je ook niet direct met een pup doet, want die brengt hem echt niet altijd terug. Plus: hond en bal belanden ook nog wel eens in een sloot. Makkelijk met een chihuahua (want kan gewassen worden in gootsteen) minder makkelijk met een labrador.
  Onze katten zijn ook altijd blij ons te zien. En kunnen met de hond overweg. Als je nu al een kat hebt die niet echt gehecht lijkt aan mensen, dan is het verstandig een puppy op bezoek te vragen om te kijken of je kat dat überhaupt wel trekt. Er is niets dat meer stress oplevert dan een hond die continue de kat opjaagt, of een kat die steeds de hond uitdaagt of aanvalt.

  Kijk, als al die nadelen niet je verlangen naar een hond doen afnemen, dan moet je het doen. Bepaal eerst of je een grote hond of een kleine wil, hoeveel vachtverzorging je wilt doen (wel of niet naar de trimster, bijvoorbeeld). Moet het een hond zijn ter beveiliging, of echt als knuffel-speelmaatje. Van die punten kun je dan uitgaan bij de keuze van je hond.

  Kijk bij fokkers, en let op dat je minstens de moeder ziet. Vraag de fokkers over hoe zij over honden denken en of dat met jouw idee overeenkomt. Neem alleen een pup van mensen waar je zelf een klik mee hebt.

  Dat hebben wij meegenomen in onze keuze. Wij hebben een low-maintenance hond, die goed bij onze katten pas wat karakter betreft, die avontuurlijk is, sociaal en makkelijk hanteerbaar. Ook waaks, tenminste: wanneer hij volwassen is, neem ik aan. Onze pup kende zijn naam al, toen we hem kregen omdat de fokkers hem die al aangeleerd hadden. En daarna hebben ze nog gevraagd hoe het met hem ging bij ons.

  En wie weet: kijk eens in het asiel. Misschien is daar wel een hond die meteen in je hart springt.

  • Bij ons zou het echt gaan om een maatje en met een korte vacht. Zover ben ik al wel.

   Maar het asiel lukt dus niet. Het valt me op dat veel mensen dat als tip geven, maar bij ons in het asiel zijn ze heel ontoeschietelijk. Terwijl wij als gezin toch best oké zijn zou ik denken. Ook omdat ik thuis werk en we buitenaf wonen.

 25. Wij hebben 2 katten. Ik zou zeker wel een hond willen, al is het zo dat ik vaker buiten kom. Ik vind het heerlijk om minimaal 1x per dag een lekkere wandeling te maken, maar zonder hond die meeloopt (vriendlief wil niet mee) doe ik dat toch minder snel. En honden willen meer aandacht dan onze katten, die willen niet als ik dat wel wil en vice versa ;)

 26. Wij kregen ons Cavaliertje toen onze twee kinderen pubers waren. Heerlijk zo'n zacht en aanhankelijk knuffelhondje als je kinderen bokkige pubers zijn. Ze is dus eigenlijk ons "derde kind" en groot voordeel: ze blijft "kind". Altijd blij je te zien, nooit chagrijnig, geeft geen kritiek, geen commentaar op hoe je eruit ziet, wat je doet of wat je zegt.... Zo'n hondje brengt veel ontspanning in een gezin, zeker in een gezin met pubers waar de emoties nogal eens hoog willen oplaaien. Een hond maakt je vaak aan het lachen. Net als een klein kind eigenlijk. Voor onze puberkinderen was het fijn om de hond eens lekker een knuffel te geven als ze down waren. Nu zijn onze kinderen over de puberteit heen, maar nog stteds brengt ons hondje veel gezelligheid. Ze is nu 9 en we hebben inderdaad al best veel geld naar de dierenarts gebracht, maar wat ze ons geeft is goud waard!

 27. Lastige keuze. Ik denk dat jij in je hart wel een hond wilt, maar er ook best tegenop ziet.
  Wij hebben ook een hond. Toen we naar het platteland verhuisden wilde mijn man graag een hond (hij vond dat die op een boerderij hoorde) en die is er gekomen: een Friese Stabij (een echte). Een hele, lieve en makkelijke hond die zichzelf uitlaat. Dat kan natuurlijk hier prima, als wij de geiten gaan voeren in het weiland dan rent ze vrolijk mee, en als ze haar behoefte doet dan ruim ik het gewoon even op.
  Dat was voor mij ook een vereiste. Ik heb namelijk altijd gezegd dat ik een hond niet ga uitlaten, dus om half elf 's avonds nog eens naar buiten moet voor een rondje met de hond. Dat doe ik dus niet.
  Maar verder vind ik het gezellig een hond, maar soms ook wel lastig want als je een hele dag weg bent dan moet te voor oppas/een uitlater zorgen. En ook als je op vakantie gaat moet je altijd wat regelen. Kortom je moet er altijd rekening mee houden.

 28. Een beetje verplichte beweging lijkt soms leuk en nuttig. Maar eh... dan zie ik weer van die mensen sjokken in regen en wind en ben ik zo blij dat ik binnen ben!

  Bovendien, ik heb al genoeg beweging door steeds een blokje om te maken als ik een hond in de verte aan zie komen. Honden zijn éng.

 29. De hond vervelend doet of lastig is? Dat ligt dan helemaal aan jezelf, een hond moet je opvoeden :) Een hond op marktplaats kopen zou ik nooit doen! Asiel is een goede optie om een hond nog een fijne tweede leven te geven maar als het een volwassen hond is kun je die misschien niet meer de dingen leren en afleren die je zou willen.
  1 tip, bij twijfel, niet aan beginnen! Een hond is geen ding en als het na een week niet bevalt kun je hem of haar niet zomaar aan de kant zetten.

 30. Ik heb altijd dieren gehad . Zelfs ooit 7 katten en 3 honden waarvan een onstuimige bruine labrador ;) Die dahct dat hij pup bleef ook al was hij 10 haha
  Het is best veel werk, het kost veel geld , voer, trimsalon,dierenarts, enten, riemen, enz ,maar het is ook super leuk .Maar wel druk.
  Nu in mijn nieuwe gezin met drie kids en jij hebt er nog veeeeeeeeeel meer ;) Vind ik het ook fijn om nu meer rust te hebben.
  Je zit toch altijd vast met vakanties, of spontane weekendje weg. dat vond ik altijd echt een probleem.
  Dan boekte je een leuke midweek voordelig ..maar dan waren we veel geld kwijt aan dierenpensions.En het geregel erom heen. Dan heb ik het wel hier over de tijd met alle dieren.
  Het heeft echt voor en tegens....

  • Dat van die vakanties, weekendjes en midweekjes weg heb ik dan weer helemaal niet, omdat ik het liefst thuis blijf. Maar mogelijk onrust en drukte is voor mij wel een punt van aandacht inderdaad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder