Hond: wel of niet?

Last updated on July 14th, 2023 at 02:49 pm

een hond

Al een paar jaar zou ik graag een hond willen. Maar ik durf de stap niet te zetten. Dat komt doordat ik me zorgen maak dat ik mezelf een heleboel werk en gedoe aanhaal. Een puppy zindelijk maken is bijvoorbeeld heel arbeidsintensief. En met vijf kinderen heb ik daar al best veel van.

Tegelijkertijd kan een hond juist ook helpen bij stress.

Laten we de voor-en nadelen van een huisdier eens op een rijtje zetten.

Hond: wel

  1. Honden zijn goed voor de gezondheid! Uit onderzoek is gebleken dat een hond stress verlaagt. En daarnaast moeten ze natuurlijk worden uitgelaten. En dat zorgt er meteen ook voor dat jij genoeg beweging krijgt. Zo kom je makkelijker aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag.
  2. Een huisdier is leuk voor de kinderen. Ze spelen nu ook al graag met onze kat. Met een hond kun je nog veel beter spelen.
  3. Een hond nodigt uit tot spelen. Soms is het goed om het kind in jezelf naar buiten te laten komen. En een hond kan dit bij je oproepen. Je kunt samen buiten spelen.
  4. Huisdieren kunnen een bron van liefde en kameraadschap zijn.
  5. Je moet een puppy zindelijk maken en dat kan best lastig zijn.
  6. Als je er even door heen zit kan een hond prettig en makkelijk gezelschap zijn. Gezelschap dat verder niets van je vraagt. Bij je zitten vindt hij of zij genoeg.
  7. Een hond is altijd blij om je te zien. Anders dan onze arrogante kat die me meestal negeert.

De belangrijkste bron van mijn verlangen naar een hond zijn zijn punt 4, 5  en 6.

Hond: niet

  1. Een huisdier kost geld. Stel dat de hond ziek wordt, of zelfs geopereerd moet worden. De komende jaren gaan de kinderen studeren. Is een extra kostenpost dan wel verstandig?
  2. Stel je voor dat de hond vervelend doet. Of heel lastig blijkt te zijn. Ik heb al vijf kinderen die ik tegen de klippen op moet opvoeden. Wat als de hond een soort zesde kind blijkt te zijn in plaats van een fijne kameraad?!
  3. Ik vind het hartstikke lastig om een goede hond te vinden. Ik kijk op marktplaats, op de website van het dierenasiel, ik heb boeken van Cesar Milan gelezen, en ik las een boek over rashonden. Maar nog steeds weet ik niet wat een geschikte hond voor ons zou zijn. En waar ik die kan vinden. En ik wil dus niet 1000,- of zo neertellen voor een rashond.
  4. We hebben al een kat. Hoe gaat die het vinden als er een hond in huis komt?
  5. Met een hond komt verantwoordelijkheid. Compenseert een lieve hond de extra verantwoordelijkheid?

Update: een paar maanden later vonden we op Marktplaats onze Trixie. Een hondje van 7 jaar dat op zoek was naar een nieuw baasje.

Mag mijn hond mee de Mediamarkt in?

Een hond kan je bewegingsvrijheid beperken. Stel je wilt naar de Mediamarkt en je hebt je hond bij je. Mag je met hond de Mediamarkt in? Op de website van Mediamarkt geven ze hierover geen informatie. En ik kan me zo voorstellen dat het ook nog per filiaal verschilt. Het simpelste is dus om gewoon even met je lokale mediamarkt te bellen en te vragen of je hond mee de Mediamarkt in mag.

Als je niet van bellen houdt, zoals ik, kun je het ook via Facebook vragen. Dat heb ik gedaan. Eerst vroeg ik in het algemeen of een hond mee de Mediamarkt in mag. Als antwoord kreeg ik dat dit inderdaad per filiaal verschilt. Ze vroegen om welk filiaal het ging, en ik antwoordde Doetinchem. Even later kreeg ik het volgende antwoord:

‘Ik heb dit even voor je nagekeken en ik zie dat er honden zijn toegestaan mits aangelijnd.’

Fijn om dit te weten. Ik kan dus met onze hond de Mediamarkt in. En ook ben ik prettig verrast door de vlotte klantenservice van Mediamarkt!

Mag mijn hond mee in de trein? 2023

Ons hondje Trixie is niet graag alleen. Stel ik ga een dagje met de trein, mag ik haar dan meenemen in de trein vroeg ik me af. Op de website van de NS geven ze duidelijke antwoorden op deze vraag. Heel prettig!

‘Kleine huisdieren mogen gratis mee in een tas, mand of op schoot. Er zijn geen specificaties over de grootte van het huisdier en de afmetingen van de tas, mand of kooi. Bij kleine huisdieren gaat het meestal om katten en kleine honden die gratis mee mogen. Zij mogen geen zitplaats innemen.’

Een grotere hond mag ook mee in de trein, maar moet dan aan de lijn en je moet voor je hond betalen. Een dagkaart voor je hond kost 3,30.

Conclusie

Als ik het zo op een rijtje lees, dan is het vooral zorg die me tegenhoudt om een hond te nemen. Zorg voor meer gedoe, en zorg om grote uitgaven. En mijn verlángen naar een hond komt voort uit een behoefte naar een fijne dierenkameraad.

Weet je waar ik stiekem op hoop? Dat er hier gewoon zo maar een hond komt aanlopen die bij ons wil wonen.

Hoe nam jij de beslissing voor een huisdier? En wat maakte dat je de knoop kon doorhakken?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

60 Comments

  1. ik zou niet zonder hond kunnen leven, maar bedenk wel, dat jij overal voor opdraait. Het wandelen doen de kinderen 3 keer, en dan is de lol eraf, en moet jij het weer doen. Het is ook extra werk in huis, schoonmaken etc.

    als je toch graag een hond wil, is het een kwestie van geduld hebben.
    Kies een hond niet op uiterlijk, maar op karakter. Er zijn echt heel veel leuke honden, laat je goed informeren.

    Broodfok is simpel eruit te halen. In principe zijn alle honden zonder stamboom broodfok. Alleen als je zelf zeker weet dat een iemand een keer voor de lol een nestje heeft gefokt, in huiselijke kring, is het wat anders. Ik doe veel in hondenopvang, de verhalen die ik hoor, mensen willen snel een hond, voor niet teveel geld, en dan hebben ze een hondje wat volgens hen 3 maanden is ( hondje was achteraf bleek pas 5 weken ) van een Hongaarse particulier. En dan valt mijn mond open, dat mensen zo naïef zijn en dat echt geloven.

    Geef bij het asiel aan wat je ongeveer zoekt, dan kunnen zij je een berichtje sturen wanneer er een hondje binnenkomt wat zou passen bij jullie gezin

  2. Ik vind het heel goed dat je een lijstje heb gemaakt, dat zou iedereen moeten doen! Ik werk zelf in een dierenwinkel en hoe vaak komen er wel niet mensen binnen die van hun dieren af willen. Omdat het niet is wat ze verwacht hadden, het kost teveel geld, de kinderen vinden het niet meer leuk. Een dier kost geld, heeft aandacht nodig, en je moet de verantwoordelijkheid nemen. Dieren zijn geen dingen die je zomaar wel doet. Dus prima lijstje! -x-

    1. Bedankt Marushi! Fijn om te horen. Ik neem de aanschaf van een dier inderdaad serieus, en besef dat zo’n dier een hele verantwoordelijkheid is. Misschien wel een beetje te veel zelfs, want ik durf dus niet….

  3. Hier komt er geen hond. Ik wilde altijd heel graag een hond, maar met name de kosten houden me tegen. We hadden een kat, hartstikke leuk, maar wat een gedoe met die haren overal en toen ze ziek werd waren ook voor haar de kosten niet mis. Uiteindelijk hebben we haar met veel verdriet in moeten laten slapen. En besloten dat er geen huisdier meer in komt.

  4. Als de nadelen makkelijk bij je naar boven komen, moet je het niet doen. Want honden verlagen misschien stress: puppies niet. Puppies moeten ten eerste zindelijk gemaakt worden, en tot die tijd (zeg maar 4-6 maanden, met een ‘ongelukjes’-uitloop van een jaar) laten ze op zichtbare én onzichtbare plekken kadootjes achter. Weken achterelkaar p+p opruimen, net als je zit te eten, of als je weg moet, of als je thuiskomt, is NIET echt fijn.
    Niet elke hond is een vrolijke speelse hond. Hij of zij kan ook je kinderen wel eng vinden omdat ze té wild spelen. En als volwassene met je hond buiten spelen: dat blijft dan echt wel hangen bij een balletje gooien, wat je ook niet direct met een pup doet, want die brengt hem echt niet altijd terug. Plus: hond en bal belanden ook nog wel eens in een sloot. Makkelijk met een chihuahua (want kan gewassen worden in gootsteen) minder makkelijk met een labrador.
    Onze katten zijn ook altijd blij ons te zien. En kunnen met de hond overweg. Als je nu al een kat hebt die niet echt gehecht lijkt aan mensen, dan is het verstandig een puppy op bezoek te vragen om te kijken of je kat dat überhaupt wel trekt. Er is niets dat meer stress oplevert dan een hond die continue de kat opjaagt, of een kat die steeds de hond uitdaagt of aanvalt.

    Kijk, als al die nadelen niet je verlangen naar een hond doen afnemen, dan moet je het doen. Bepaal eerst of je een grote hond of een kleine wil, hoeveel vachtverzorging je wilt doen (wel of niet naar de trimster, bijvoorbeeld). Moet het een hond zijn ter beveiliging, of echt als knuffel-speelmaatje. Van die punten kun je dan uitgaan bij de keuze van je hond.

    Kijk bij fokkers, en let op dat je minstens de moeder ziet. Vraag de fokkers over hoe zij over honden denken en of dat met jouw idee overeenkomt. Neem alleen een pup van mensen waar je zelf een klik mee hebt.

    Dat hebben wij meegenomen in onze keuze. Wij hebben een low-maintenance hond, die goed bij onze katten pas wat karakter betreft, die avontuurlijk is, sociaal en makkelijk hanteerbaar. Ook waaks, tenminste: wanneer hij volwassen is, neem ik aan. Onze pup kende zijn naam al, toen we hem kregen omdat de fokkers hem die al aangeleerd hadden. En daarna hebben ze nog gevraagd hoe het met hem ging bij ons.

    En wie weet: kijk eens in het asiel. Misschien is daar wel een hond die meteen in je hart springt.

    1. Bij ons zou het echt gaan om een maatje en met een korte vacht. Zover ben ik al wel.

      Maar het asiel lukt dus niet. Het valt me op dat veel mensen dat als tip geven, maar bij ons in het asiel zijn ze heel ontoeschietelijk. Terwijl wij als gezin toch best oké zijn zou ik denken. Ook omdat ik thuis werk en we buitenaf wonen.

  5. Wij hebben 2 katten. Ik zou zeker wel een hond willen, al is het zo dat ik vaker buiten kom. Ik vind het heerlijk om minimaal 1x per dag een lekkere wandeling te maken, maar zonder hond die meeloopt (vriendlief wil niet mee) doe ik dat toch minder snel. En honden willen meer aandacht dan onze katten, die willen niet als ik dat wel wil en vice versa ;)

  6. Wij kregen ons Cavaliertje toen onze twee kinderen pubers waren. Heerlijk zo’n zacht en aanhankelijk knuffelhondje als je kinderen bokkige pubers zijn. Ze is dus eigenlijk ons “derde kind” en groot voordeel: ze blijft “kind”. Altijd blij je te zien, nooit chagrijnig, geeft geen kritiek, geen commentaar op hoe je eruit ziet, wat je doet of wat je zegt…. Zo’n hondje brengt veel ontspanning in een gezin, zeker in een gezin met pubers waar de emoties nogal eens hoog willen oplaaien. Een hond maakt je vaak aan het lachen. Net als een klein kind eigenlijk. Voor onze puberkinderen was het fijn om de hond eens lekker een knuffel te geven als ze down waren. Nu zijn onze kinderen over de puberteit heen, maar nog stteds brengt ons hondje veel gezelligheid. Ze is nu 9 en we hebben inderdaad al best veel geld naar de dierenarts gebracht, maar wat ze ons geeft is goud waard!

  7. Lastige keuze. Ik denk dat jij in je hart wel een hond wilt, maar er ook best tegenop ziet.
    Wij hebben ook een hond. Toen we naar het platteland verhuisden wilde mijn man graag een hond (hij vond dat die op een boerderij hoorde) en die is er gekomen: een Friese Stabij (een echte). Een hele, lieve en makkelijke hond die zichzelf uitlaat. Dat kan natuurlijk hier prima, als wij de geiten gaan voeren in het weiland dan rent ze vrolijk mee, en als ze haar behoefte doet dan ruim ik het gewoon even op.
    Dat was voor mij ook een vereiste. Ik heb namelijk altijd gezegd dat ik een hond niet ga uitlaten, dus om half elf ‘s avonds nog eens naar buiten moet voor een rondje met de hond. Dat doe ik dus niet.
    Maar verder vind ik het gezellig een hond, maar soms ook wel lastig want als je een hele dag weg bent dan moet te voor oppas/een uitlater zorgen. En ook als je op vakantie gaat moet je altijd wat regelen. Kortom je moet er altijd rekening mee houden.

  8. Een beetje verplichte beweging lijkt soms leuk en nuttig. Maar eh… dan zie ik weer van die mensen sjokken in regen en wind en ben ik zo blij dat ik binnen ben!

    Bovendien, ik heb al genoeg beweging door steeds een blokje om te maken als ik een hond in de verte aan zie komen. Honden zijn éng.

  9. De hond vervelend doet of lastig is? Dat ligt dan helemaal aan jezelf, een hond moet je opvoeden :) Een hond op marktplaats kopen zou ik nooit doen! Asiel is een goede optie om een hond nog een fijne tweede leven te geven maar als het een volwassen hond is kun je die misschien niet meer de dingen leren en afleren die je zou willen.
    1 tip, bij twijfel, niet aan beginnen! Een hond is geen ding en als het na een week niet bevalt kun je hem of haar niet zomaar aan de kant zetten.

  10. Ik heb altijd dieren gehad . Zelfs ooit 7 katten en 3 honden waarvan een onstuimige bruine labrador ;) Die dahct dat hij pup bleef ook al was hij 10 haha
    Het is best veel werk, het kost veel geld , voer, trimsalon,dierenarts, enten, riemen, enz ,maar het is ook super leuk .Maar wel druk.
    Nu in mijn nieuwe gezin met drie kids en jij hebt er nog veeeeeeeeeel meer ;) Vind ik het ook fijn om nu meer rust te hebben.
    Je zit toch altijd vast met vakanties, of spontane weekendje weg. dat vond ik altijd echt een probleem.
    Dan boekte je een leuke midweek voordelig ..maar dan waren we veel geld kwijt aan dierenpensions.En het geregel erom heen. Dan heb ik het wel hier over de tijd met alle dieren.
    Het heeft echt voor en tegens….

    1. Dat van die vakanties, weekendjes en midweekjes weg heb ik dan weer helemaal niet, omdat ik het liefst thuis blijf. Maar mogelijk onrust en drukte is voor mij wel een punt van aandacht inderdaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.