Hond: wel of niet?

een hond

Al een paar jaar zou ik graag een hond willen. Maar ik durf de stap niet te zetten. Dat komt doordat ik me zorgen maak dat ik mezelf een heleboel werk en gedoe aanhaal. Een puppy zindelijk maken is bijvoorbeeld heel arbeidsintensief. En met vijf kinderen heb ik daar al best veel van.

Tegelijkertijd kan een hond juist ook helpen bij stress.

Laten we de voor-en nadelen van een huisdier eens op een rijtje zetten.

Hond: wel

 1. Honden zijn goed voor de gezondheid! Uit onderzoek is gebleken dat een hond stress verlaagt. En daarnaast moeten ze natuurlijk worden uitgelaten. En dat zorgt er meteen ook voor dat jij genoeg beweging krijgt. Zo kom je makkelijker aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag.
 2. Een huisdier is leuk voor de kinderen. Ze spelen nu ook al graag met onze kat. Met een hond kun je nog veel beter spelen.
 3. Een hond nodigt uit tot spelen. Soms is het goed om het kind in jezelf naar buiten te laten komen. En een hond kan dit bij je oproepen. Je kunt samen buiten spelen.
 4. Huisdieren kunnen een bron van liefde en kameraadschap zijn.
 5. Je moet een puppy zindelijk maken en dat kan best lastig zijn.
 6. Als je er even door heen zit kan een hond prettig en makkelijk gezelschap zijn. Gezelschap dat verder niets van je vraagt. Bij je zitten vindt hij of zij genoeg.
 7. Een hond is altijd blij om je te zien. Anders dan onze arrogante kat die me meestal negeert.

De belangrijkste bron van mijn verlangen naar een hond zijn zijn punt 4, 5  en 6.

Hond: niet

 1. Een huisdier kost geld. Stel dat de hond ziek wordt, of zelfs geopereerd moet worden. De komende jaren gaan de kinderen studeren. Is een extra kostenpost dan wel verstandig?
 2. Stel je voor dat de hond vervelend doet. Of heel lastig blijkt te zijn. Ik heb al vijf kinderen die ik tegen de klippen op moet opvoeden. Wat als de hond een soort zesde kind blijkt te zijn in plaats van een fijne kameraad?!
 3. Ik vind het hartstikke lastig om een goede hond te vinden. Ik kijk op marktplaats, op de website van het dierenasiel, ik heb boeken van Cesar Milan gelezen, en ik las een boek over rashonden. Maar nog steeds weet ik niet wat een geschikte hond voor ons zou zijn. En waar ik die kan vinden. En ik wil dus niet 1000,- of zo neertellen voor een rashond.
 4. We hebben al een kat. Hoe gaat die het vinden als er een hond in huis komt?
 5. Met een hond komt verantwoordelijkheid. Compenseert een lieve hond de extra verantwoordelijkheid?

Update: een paar maanden later vonden we op Marktplaats onze Trixie. Een hondje van 7 jaar dat op zoek was naar een nieuw baasje.

Mag mijn hond mee de Mediamarkt in?

Een hond kan je bewegingsvrijheid beperken. Stel je wilt naar de Mediamarkt en je hebt je hond bij je. Mag je met hond de Mediamarkt in? Op de website van Mediamarkt geven ze hierover geen informatie. En ik kan me zo voorstellen dat het ook nog per filiaal verschilt. Het simpelste is dus om gewoon even met je lokale mediamarkt te bellen en te vragen of je hond mee de Mediamarkt in mag.

Als je niet van bellen houdt, zoals ik, kun je het ook via Facebook vragen. Dat heb ik gedaan. Eerst vroeg ik in het algemeen of een hond mee de Mediamarkt in mag. Als antwoord kreeg ik dat dit inderdaad per filiaal verschilt. Ze vroegen om welk filiaal het ging, en ik antwoordde Doetinchem. Even later kreeg ik het volgende antwoord:

‘Ik heb dit even voor je nagekeken en ik zie dat er honden zijn toegestaan mits aangelijnd.’

Fijn om dit te weten. Ik kan dus met onze hond de Mediamarkt in. En ook ben ik prettig verrast door de vlotte klantenservice van Mediamarkt!

Mag mijn hond mee in de trein? 2023

Ons hondje Trixie is niet graag alleen. Stel ik ga een dagje met de trein, mag ik haar dan meenemen in de trein vroeg ik me af. Op de website van de NS geven ze duidelijke antwoorden op deze vraag. Heel prettig!

‘Kleine huisdieren mogen gratis mee in een tas, mand of op schoot. Er zijn geen specificaties over de grootte van het huisdier en de afmetingen van de tas, mand of kooi. Bij kleine huisdieren gaat het meestal om katten en kleine honden die gratis mee mogen. Zij mogen geen zitplaats innemen.’

Een grotere hond mag ook mee in de trein, maar moet dan aan de lijn en je moet voor je hond betalen. Een dagkaart voor je hond kost 3,30.

Conclusie

Als ik het zo op een rijtje lees, dan is het vooral zorg die me tegenhoudt om een hond te nemen. Zorg voor meer gedoe, en zorg om grote uitgaven. En mijn verlángen naar een hond komt voort uit een behoefte naar een fijne dierenkameraad.

Weet je waar ik stiekem op hoop? Dat er hier gewoon zo maar een hond komt aanlopen die bij ons wil wonen.

Hoe nam jij de beslissing voor een huisdier? En wat maakte dat je de knoop kon doorhakken?

60 Comments

  • anoniem
  • Pascale
 1. izerina
 2. Joke
  • Joke
 3. Lara
 4. Marga
 5. henriette
 6. Els
 7. Anke
 8. Lot
  • Lot
 9. Pascale
 10. marijke
 11. Alie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh