Blaffen afleren met een plantenspuit?

Blaffen afleren met een plantenspuit?

Veronique mailde mij met een vraag over een hond blaffen afleren met een plantenspuit.

Bij katten had ik er wel eens over gehoord: gedrag afleren met een plantenspuit. Als de kat iets doet wat niet de bedoeling is spuit je met de plantenspuit naar de kat. De kat schrikt en zal het daardoor niet meer doen.

Tenminste dat is de gedachte.

Maar hoe zit dat met je hond blaffen afleren met een plantenspuit?

Onze Trixie blaft zelden tot nooit, dus bij ons thuis is dit geen kwestie.

Wat zeggen hondenexperts over blaffen afleren met een plantenspuit?

Martin Gaus en Cesar Millan over Blaffen afleren met een plantenspuit

Als het over honden experts gaat dan komen er altijd twee namen bij mij op: Martin Gauw en Cesar Millan. Wat zeggen zij?

Martin Gaus: niet je hond laten schrikken

Martin Gaus gaat uit van positief gedrag belonen. Dus niet je hond laten schrikken om bepaald gedrag weg te krijgen. In plaats daarvan beloon je je hond juist als hij of zij het goed doet. Heb je een hond die veel blaft? Geef je hond dan positieve aandacht als hij of zij NIET blaft!

Cesar Millan: blaffen afleren met een plantenspuit is oké

Tot mijn verrassing vindt Cesar Millan blaffen afleren met een plantenspuit een optie. Op zijn site lees ik:

'Sometimes a squirt bottle of water can be used to direct a spray at a puppy that barks in the crate but I have seen dogs that enjoy this too and make a game out of it. Plus, it can make quite a mess.'

In onderstaand filmpje helpt Cesar Millan 4 mensen met hun blaffende hond. Het is leuk en verbazingwekkend succesvol!

Op basis van Cesars aanpak in dit filmpje denk ik dat hij toch vooral adviseert om kritisch naar jezelf als baasje te kijken. Het draait volgens Cesar Millan allemaal om je energie!

Hond gromt 's avonds

Een heel ander probleem is dit: je hond gromt 's avonds. Dat overkwam mij een paar keer met ons hondje Trixie. Ineens begon ze te grommen en daarna te blaffen. Ze keek daarbij uit het raam. Dus ik vermoed dat ze daar iets zag. Maar toen ik naar buiten keek zag ik zelf niets. Honden grommen om verschillende redenen:

 • Omdat ze bang zijn.
 • Als waarschuwing.
 • Soms van plezier tijdens een wild spel.

In het geval van mijn hondje Trixie is het volgens mij als waarschuwing. Ze denkt buiten iets te doen en waarschuwt.

Leestips

Wat vind jij van blaffen afleren met een plantenspuit?

Similar Posts

14 Comments

 1. Toen onze hond pup was,heb ik vaak op het muurtje bij de buren gezeten. Om bij de blaf of het gehuil van het alleen zijn meteen naar binnen te gaan en bestraffend toe te spreken. Helemaal afgeleerd was het niet. Bij uren alleen zijn klonk er soms een heel zielige huil. Eentje maar.(volgens de buren)

 2. De plantespuit werkt niet bij een Jack. Ook de oplossing van Martin niet, maar hij bliaft maar lekker. Wij praten ook.

 3. We moeten ook accepteren dat de ene hond wat meer blaft dan een ander. Verder heeft de hond geen problemen met het gedrag, anders had hij het wel veranderd. Dus de baas moet veranderen. Maar helaas is niet iedereen de baas over zijn hond.

  Love As Always
  Dimario

 4. Ik ben in dezen team Martin, maar ik geloof ook niet dat mijn hondjes zouden schrikken van de plantenspuit. Verder vind ik dat een hond ook gewoon hond mag zijn, dus blaffen mag hoor. Tenzij het extreem is natuurlijk ,dan snap ik wel dat je er iets aan wil doen. Maar tijdens het spelen of als er iemand bij de deur staat vind ik helemaal prima.

 5. Wat een bijzonder artikel, waarom zou je een plantenspuit gebruiken om blaffen te stoppen?
  Blaffen is normaal hondengedrag. Kun je daar niet tegen, dan neem je geen hond in huis. Punt.
  Je kunt bovendien je hond veel makkelijker trucjes/ gewenst gedrag aanleren dan een kat, zoals bijvoorbeeld het stoppen van geblaf, maar daar moet je zin in hebben, consequent in zijn en de tijd voor hebben, want de ene hond leert sneller dan de ander. Belonen lijkt daarin meestal doeltreffender, zeker bij een hond in de pubertijd.
  Ik zou dus die plantenspuit lekker gebruiken voor waar hij voor bedoeld is, namelijk het sproeien van planten en af en toe als hulp bij de schoonmaak.

 6. Ex heeft wel onze kat afgericht met de plantenspuit. En die was keurig opgevoed. Bij honden had ik er nog nooit van gehoord. Als het werkt, is het prima, toch? Water is toch niet heel erg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.