Puppy zindelijk maken: het ultieme puppy zindelijk maken boek

Puppy zindelijk makenNet als kinderen zindelijk maken, is een puppy zindelijk maken een hot topic! Sterker nog, dat is één van de redenen dat wij voor een wat ouder hondje kozen.

Ik had voor mijn gevoel al mijn kruit verschoten met het zindelijk maken van onze kinderen. Een puppy zindelijk maken vraagt immers veel inzet en aandacht. Het is goed om je dat van te voren goed te realiseren. Hoeveel tijd en aandacht, lees je in Het ultieme puppy zindelijk maken handboek.

Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek: 24 experts

Het ultieme puppy zindelijk maken boek is gebaseerd op de kennis en ervaring van 24 professionele hondentrainers. Daar houd ik van! Want zoals Robbin op de achterflap van puppygroep.nl al schrijft:

‘Wie moet je geloven, en waarom?’

Iedereen zegt vaak weer wat anders. Een goedbedoelende buurman zegt weer wat anders dan een goede vriendin. Hoe weet je nou waarnaar je moet luisteren? In zo’n geval is het prettig om het advies van een expert te horen, en nog beter: meerdere experts : )

Wat kun je verwachten van dit boek?

Het handboek om een puppy zindelijk te maken bestaat uit 4 delen. Hieronder een overzicht van de 4 delen, met een greep uit de onderwerpen die besproken worden:

 1. Inzicht in zindelijkheidstraining. Wat verstaan ze in dit boek onder zindelijkheidstraining, hoe snel kun je een pup zindelijk maken etc.
 2. De bench als hulpmiddel bij het zindelijk maken. Voordelen van de bench, wat moet je doen als je puppy blaft en piept in de bench.
 3. Tactieken voor zindelijkheidstraining. Hier vind je handige schema’s die je stap voor stap kunt toepassen.
 4. Algemene informatie. Hoe leer je een hond plassen op het balkon/in de tuin af, wat als je hond zijn eigen ontlasting eet etc.

Wat mij opviel in dit boek

Geen one-size-fits-all oplossing

Een van de dingen die me opviel in Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek is dat er vaak geen eenduidige antwoorden zijn.

Er is geen one-size-fits all oplossing om een puppy zindelijk te maken.

Zindelijkheidstraining wordt namelijk door veel verschillende dingen beïnvloed: het ras van je puppy, het karakter, in welk seizoen je begint met de training, de manier waarop een puppy is behandeld door een fokker, hoe je woont, jouw karakter als de baas van je puppy en nog veel meer. Wel staat duidelijk in het boek dat een puppy in principe ruim binnen 1 jaar zindelijk is.

Puppy zindelijk maken heeft overeenkomsten met kinderen opvoeden

Ik zie best veel overeenkomsten met het opvoeden van kinderen ; ) In het begin hebben puppy’s nog geen goede controle over hun sluitspier bijvoorbeeld. Net als baby’s. En net als een box voor kinderen een plekje van rust kan zijn, geldt dit voor een bench bij puppy’s.

Puppy eerste nachten bij jou op de kamer?

Bijzonder vond ik het advies om een puppy de eerste nachten bij jou (in de bench) in de slaapkamer te laten slapen. Zo kun je goed afstemmen op de pup, en voor de puppy is het geruststellend als hij jouw ademhaling en bewegingen kan horen. Dit doet me denken aan ‘rooming in’ voor baby’s. Rooming in wil zeggen dat je het wiegje bij jou op de kamer zet in plaats van in de blitse kinderkamer-met-thema. In de buik hoort een baby immers voortdurend de geluiden van het moederlichaam. Ik kan me altijd goed voorstellen dat een stille kinderkamer voor baby’s dan best eng kan zijn.

Puppy zindelijk maken: 6 tips

In onderstaand filmpje geeft de schrijver van het boek, Robbin Kleinpenning, 6 tips uit het boek.

Mijn conclusie over Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

Ik vond Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek een heel aangenaam boek: het is niet dik, er staan veel foto’s in en het is heel overzichtelijk ingedeeld. Bovendien staan er allerlei handige stappenplannen in die je kunt volgen. Niet iedereen heeft tijd en zin om uitgebreide teksten te lezen. Maar alles wat je nodig hebt en moet weten staat wel degelijk in dit compacte boek.

Heb jij een puppy of krijg je er binnenkort eentje en wil je weten hoe je de zindelijkheidstraining moet aanpakken? Dan kan ik je dit boek zeker van harte aanraden. Je vindt er antwoorden op vele vragen en een praktisch schema dat je kunt volgen.

Praktische informatie over Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

Er is een luisterboek versie, een eBook en een papieren versie van dit boek. De papieren versie kost € 21,95 + €6,50 verzendkosten op puppygroep.nl. Het boek is ook te koop via bol.com. Op de site puppygroep.nl kun je bovendien het eerste hoofdstuk gratis lezen of luisteren. Naast het puppy zindelijk maken boek heeft Robbin ook nog drie andere puppy boeken geschreven, op basis van interviews met in totaal 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

Tijdelijke actie: Gratis Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek krijgen?

Op dit moment kun je Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek gratis krijgen. Je betaalt dan alleen €6,50 voor de verzendkosten.

Als je het boek koopt, krijg je ook meteen toegang tot de bijbehorende besloten Facebookgroep waar je terecht kunt om ervaringen uit te wisselen en om vragen te stellen.

Leestip

Hond op slaapkamer?

Wat zijn jouw ervaringen met zindelijkheidstraining?

Similar Posts

63 Comments

 1. Ik ben bang voor honden, dus ik zal er ook nooit één zindelijk hoeven maken. Eigenlijk vind ik wandelen met een hond dan weer wél heel leuk, maar het zindelijk maken zou bij mij ook echt een reden kunnen zijn om een oudere hond te nemen. Lijkt me namelijk drama. Maar goed, die hond komt er nooit, dus ik hoef me er geen zorgen om te maken.

  1. Sinds ik gebeten ben door een grote zwarte bouvier ben ik ook wat huiverig voor honden. Maar ik merk dat ik sommige honden toch wel kan waarderen. Vandaar ook onze Trixie : )

 2. elk dier is anders net als met mensen, j e gezonde verstand gebruiken en de gouden tip die ik ooit kreeg wil ik graag doorgeven…
  leer j e hond niks aan wat je hem /haar later weer af moet leren want dat gaat vaak moeilijk :-)

 3. Dat slapen op de kamer hebben wij ook gedaan. Sowieso omdat ie net weg was bij zijn moeder en broertjes en zusje en zodat ie aan ons kon wennen, maar ook om het stukje plassen en poepen. Wij hebben het zonder boek gedaan, maar kan me wel voorstellen dat het handig is!

  1. Ik kan me voorstellen dat jullie puppy heel blij was dat hij bij jullie in de kamer mocht. Ik stel me altijd zo voor dat ze zich anders heel eenzaam en verloren voelen.

 4. Ik denk met vertedering terug aan de tijd dat ons hondje 12 jaar geleden een puppy was… Ze leerde snel zindelijk te worden, maar in het begin moet je er natuurlijk wel steeds snel bij zijn. Een gladde vloer is wel handig, dan is een ongelukje zo weggepoetst. Als ze buiten op het gras een plasje deed prees ik haar uitbundig en dan keek ze me altijd zo trouwhartig aan alsof ze zeggen wou: “ja zo doe ik het goed hè baasje”.

  P.S. Ik keek vandaag op Netflix naar de film A dog’s purpose. Fijne film, herinnert mij er weer extra aan hoeveel een hond voor mensen kan betekenen.

  1. Een gladde vloer is dan inderdaad ideaal. Dan geeft een ongelukje niet zo veel als bij een stoffen vloerbedekking.

   Die film ga ik onthouden. Bedankt voor de tip.

 5. Zowel onze huidige hond als onze vorige hond hebben wij geadopteerd uit het asiel, schatten van beesten en al helemaal zindelijk toen ze bij ins kwamen wonen. Naast het feit dat je een dier een nieuwe kans geeft is de kans ook groot dat de rescue dog ook al zindelijk is. Mochten we ooit een pup adopteren dan lijkt me dit boek reuze handig.

  1. Ik vind het een heel mooi principe om een hond een tweede kans te geven. Omdat ik zelf niet ervaren ben met honden, durf ik dat alleen niet zo goed aan. Ik weet niet of ik dat goed hebt, maar hebben dergelijke honden soms niet traumatische ervaringen waardoor ze onverwacht kunnen reageren?

 6. Ik dacht dat het veel korter duurde om een puppy zindelijk te maken. Een jaar is best lang. Ik overwoog om een hond aan te schaffen wanneer ik naar een zonniger oord verhuis en de hond continue in mijn aanwezigheid kan zijn. Of die hond er daadwerkelijk komt weet ik nog niet zo zeker. Het is toch een hele verantwoordelijkheid, net als een kind inderdaad (al was mijn kind sneller zindelijk, haha) en ik houd ervan om me vrij te kunnen bewegen en spontaan op reis te kunnen gaan.

  1. Een jaar is ook wel heel lang Macblogster. Dat staat ook wel in het boek: dat komt niet vaak voor dat het zo lang duurt. Een hond is inderdaad best een verantwoordelijkheid vind ik ook. Onze Trixie heeft bijvoorbeeld ook echt mensen om zich heen nodig, maar gelukkig werk ik vanuit huis.

 7. Mijn hondje was tweedehands en was al zindelijk. De vorige eigenaren deden ‘m weg om hele vage redenen. Later bleek het beestje niet zo heel zindelijk te zijn. Hij plaste (heel gek) altijd binnen na het uitlaten. Maar verder was het een schat. We hebben ‘m elf jaar gehad. Maar als ik weer een hond zou nemen zou ik me zeker verdiepen in zindelijkheidstraining.

 8. Lijkt me een goed boek! Een pup zindelijk maken kost inderdaad veel tijd maar je moet het er echt voor over hebben. Je weet dat dat je te wachte staat als je een pup neemt

 9. Helemaal niet verkeerd dat er een handboek voor is. Kan me best voorstellen hoe lastig dit is en net als bij kinderen, geen is hetzelfde.

 10. Fijn dat het boekje zo goedkoop is. Misschien lezen mensen zich dan ook van te voren in voordat de pup uberhaupt in huis is. En wie weet kiezen er velen dan wel voor een asielhond. Ik overweeg nog even door, want dat zindelijk maken blijft een klus.

 11. hier iedereen allergisch dus zullen dit boek niet nodig hebben maar kan me voorstellen dat het handig is voor tips en naslag

 12. Ik ben zelf erkend fokker dus deel ik graag ook een ervaringsmening. Een pup in de slaapkamer is geen goed begin. Je hond zal steeds lastiger tegen alleen kunnen zijn in zijn puppy periode. Ik heb ervaren dat het huilen 1 tot max een paar dagen kan zijn en stopt daarna voor altijd. Wakker? Direct optillen en buiten zetten voor een plasje;)
  Ik heb ruim 20 jaar pomeranians en dat is geen makkelijk ras ondanks hun formaat. (Klein) in hun hoofd denken ze de grote keeshond te zijn en trainen is gewoon nodig. Bij kleine honden als grote. Het lijkt mij een leuk boek om te lezen!

  1. Dankjewel voor de aanvulling D. Altijd goed om te horen van iemand met ervaring. Begrijp ik goed dat je aangeeft dat puppy’s dus juist moeten leren om alleen te zijn ‘s nachts?

 13. Ik vond het zinnelijk maken van onze (tweede) hond toch weer een hele klus. Ik heb de informatie voornamelijk van internet gehaald en wat ik nog wist van het zindelijk maken van onze eerste hond.

 14. 16 jaar geleden kregen wij onze eerste hond en inderdaad wat een gedoe is dit zeg om je hond zindelijk te maken. Je moet echt veel tijd hebben en weinig werken om goed je hond op te kunnen voeden en een goede start mee te beginnen. IK snap je keuze heel goed dat je kiest voor een iets oudere hond

 15. Ik heb een kat en soms denk ik ook eerlijk gezegd van “een kat is toch veel makkelijker dan een hond”. Dit is zo een van de redenen waarom ik dat denk… een kitten is zindelijk als die bij jou komt! :)

 16. Wij hebben geen huisdieren al heb ik vroeger wel katten gehad. En die moest je leren op de kattenbak te gaan. Het is inderdaad niet van de ene op de andere dag gedaan….

 17. Best handig zo’n boek, want inderdaad, iedereen zegt wat anders (of weet het beter). Wij hebben 2 honden gehad van jongs af aan en beide honden waren anders met zindelijk maken. Dat er niet 1 manier bestaat, dat geloof ik dus wel. De ene hond was binnen een week zindelijk, de andere inderdaad pas na een jaar. Geduld is een schone zaak, net als emmers met sop (hahaha!). Je weet waar je aan begint, zeg ik altijd.

 18. Zeker handig voor mensen die een pup hebben. Ik wil dolgraag een hond maar dat is niet te doen nu ik alleen woon en 40 uur werk

 19. Goede tips. Misschien heb ik ze wel eens nodig, want die hond komt er nog wel een keer. Niet nu, want we wonen niet in het juiste huis, maar ooit. gr. Jeannet

 20. Ik denk dat dit boek voor veel mensen handig kan zijn! Moest ik een hond nemen, zou ik eerder opteren voor,een die al zindelijk is :)

 21. Ik weet dat je puppy’s zindelijk moet maken, maar dacht dat je dat altijd op de puppy training leerde of zo. Goed dat er een handboek is en je er zelf mee aan de slag kan. Zijn er ook puppy’s die niet van een bench houden? Zoals er kinderen zijn die niet van de box houden?

  1. Dat is een leuke vraag Josan. Op basis van dit boek zou ik zeggen dat een bench rustgevend kan werken voor een puppy, en dat het een kwestie is van aanleren.

 22. Ik heb er geen ervaring mee, wel met katten. En dan niet de goede soort ervaring want een van onze katten blijft toch zo nu en dan plassen en heeft een voorliefde voor onze bedden. Dat is echt rampzalig en ik word er soms zo radeloos van.

 23. Gelukkig waren al onze honden zindelijk binnen een maand (of twee). Kwestie van om de twee uur uitlaten en goed kijken of de hond onrustig wordt en dan mee naar buiten gaan.

  Maar makkelijk praten; we wonen in een half weiland. We hoeven alleen de voordeur open te doen.

 24. Grappig om te lezen! Ik zelf heb nog geen kinderen en was nog jong toen de hond van mijn ouders opgevoed werd, maar als ik het zo lees denk ik ja, is ook wel weer heel logisch. Leuk en leerzaam artikel!

 25. Dit boek had ik iets eerder moeten lezen haha, maar wij hebben onze weg gevonden met onze puppy. Het gaat alleen niet standaard bij elke puppy zoals het in het boek staat denk ik. De bench heeft zeker heel goed geholpen bij het zindelijk maken bij onze puppy :)

  1. Ik ben wel benieuwd: gaan jullie dan nog een hond nemen denk je? Als ik me goed herinner reizen jullie vrij veel. Dan lijkt een hond me niet ideaal.

 26. dat ga ik lezen! Ik heb 3 honden en 2 kinderen zindelijk gemaakt, maar ik vind kinderen toch een stuk gemakkelijker! Ik ben benieuwd hoe het beter en vooral makkelijker kan :-)

 27. Wat een fijne stem heeft Robbin! En hij komt heel rustig over. Dat werkt wel. Voordat ik het wist zat ik de video best lang te bekijken (terwijl ik geen puppy heb of krijg. Überhaupt geen hond heb). En dat – als er ooit weer een huisdier komt – terwijl ik een kastenmens ben ;) Helder en duidelijke uitleg. Ik denk dat ik zeker veel aan dat boek zou hebben als het van toepassing zou zijn.

 28. Wat een mooie tips, fijne video om te kijken, ga het zeker als tip onthouden voor anderen. Wij hebben altijd een hond gehad vroeger, ik weet nog dat het zindelijk maken en opvoeden echt wel een ding was. Terug naar de baby-tijd zei mijn moeder wel eens. Wat dat betreft is het echt iets om goed over na te denken voordat je een hond neemt, je krijgt weer te maken met korte nachten en allerlei fases en sprongetjes ; )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.