Buiten spelen: Buitenspeelgoed top 10 van 2023

buitenspeelgoed

Buiten spelen is goed voor kinderen.

Daar ben ik heilig van overtuigd.

Ik houd ervan om een heleboel vliegen in één klap te slaan. Lekker efficiënt! Dus als het om buitenspeelgoed gaat, dan vind ik het leuk als ik daar zelf ook wat aan heb.

Hoewel ik een hekel hebt aan sport, vind ik het wel belangrijk om genoeg te bewegen. En daarbij kan kinderbuitenspeelgoed warempel helpen! Daarom een post over kinder buitenspeelgoed dat je als moeder kunt gebruiken om je dagelijkse portie bewegen binnen te harken!

Buiten spelen

Onderstaande foto kwam ik tegen op mijn blog en is uit 2010. We woonden destijds nog in de stad, en je ziet 3 van mijn 5 kinderen. Het is grappig om te zien hoe hun karakters gereflecteerd worden in deze foto. Mijn jongste zoon is fanatiek en doet goed zijn best. Mijn jongste dochter is lief en zorgzaam, en mijn middelste zoon doet het rustig aan.

buiten spelen

Buiten spelen: Buitenspeelgoed waar je als moeder ook wat aan hebt

1. Trampoline

Met stip op nummer 1: de trampoline! Wist jij dat een trampoline een super workout is? Er is zelfs een heus boek over fit worden met de trampoline van Marion Grilparzer. Daarin schrijft ze dat je bij springen op een trampoline 100% van je spieren gebruikt.

Even ter vergelijking : bij hardlopen gebruik je 70% van je spieren. Dus niet alleen kun je mooi even je lichaam trainen, je kinderen zullen het waarschijnlijk ook nog enorm leuk vinden als hun moeder met hun op de trampoline gaat. Zo wordt buiten spelen meteen een mooie work-out.

Zijn je kinderen uitgesprongen en zit je nu met een lelijke plek in je tuin? Lees dan mijn oplossingen voor de lelijke plek die een trampoline achterlaat!

2. Springtouw

Springtouw is ook zo’n buitenspeelgoed dat je heel makkelijk kunt gebruiken om er als moeder beter van te worden : ) En springtouwen zijn nog goedkoop ook.

Als je 3 keer per week 20 minuten gaat touwtje springen ben je goed bezig.

En ook dit is natuurlijk weer leuk om samen met je kinderen te doen. Kijken wie het het langst volhoudt bijvoorbeeld. Samen buiten spelen is een geweldige manier om samen tijd door te brengen.

3. Skippy bal

Een skippy bal is geschikt om je rompspieren mee te versterken, en je schijnt er ook strakke billen mee te kunnen kweken. Nou kan dat laatste me niet echt boeien moet ik zeggen. Zo lang ik er goed op kan zitten vind ik het wel best.

4. Hoelahoep

Hoelahoepen is ook weer goed voor je romp, en daarnaast train je er je buikspieren mee. Nou biedt de eerlijkheid me wel te zeggen dat je voor fitness gebruik beter geen kinder hoelahoep kunt gebruiken. Als je er echt mee wilt trainen, dan is een speciale hoelahoep het beste: die zijn namelijk zwaarder.

5. Schommel!

De ultieme buitenspeelgoed klassieker: de schommel! En ook schommelen is goed voor je lichaam.

Als je gaat schommelen train je je benen, buikspieren en armen.

Hang zoveel mogelijk naar achteren tijdens het schommelen, en span bij elke zwaai naar voren je buikspieren aan.

En schommelen is ook nog eens heel bevrijdend vind ik altijd.

Buitenspeelgoed in 2011

In 2011 schreef ik onderstaande post over buiten spelen en speelgoed.

Nu het zulk mooi weer is komt het buitenspeelgoed weer te voorschijn. Op school zie ik stepjes, en mijn jongste zoon heeft zijn waveboard weer te voorschijn gehaald.

Skip Ball

Maar wat ik het meest zie is de ‘skip ball’. Dat is zo’n bal aan een touwtje, die je met je been ronddraait, terwijl je er met je andere been steeds over heen springt. Ik zie die ‘skip ball’ met vertedering, want ik had er ook één als kind! Op de basisschool, om precies te zijn.

Je had toen twee versies: een bal aan een touwtje, en een soort citroen aan een stevig stuk. Ik had de bal aan het touwtje. Ik heb alleen geen idee hoe zo’n ding heet, dus googelde ik: ‘bal aan touwtje, been, ronddraaien’ vond ik de ‘Skip Ball’, en dat blijkt hem te zijn. Maar als kind heette het volgens mij gewoon ‘een bal aan een touwtje’.

Op bol.com noemen ze dit speeltje trouwens gewoon heel nuchter een enkelspringbal!

enkelbal

Lolobal

Uit mijn jeugd herinner ik me verder nog de ‘lolobal’, een bal met een plankje waarop je kon stuiteren. Hieronder zie je zo’n lolobal:

lolobalMaar die vond ik veel minder leuk dan mijn ‘bal aan een touwtje’.

Klassiekers bij mij op de basisschool destijds waren: knikkeren, touwtje springen en elastieken.

Bij de Action verkopen ze de lolobal trouwens niet. Ook de enkelspringbal is niet verkrijgbaar bij de Action helaas.

Buitenspeelgoed top 10 2023

Het valt niet mee om een betrouwbare buitenspeelgoed top 10 te vinden! Menig mamablogger heeft lijstjes gemaakt. Maar er is niet een echt wetenschappelijk onderzoek te vinden van bijvoorbeeld het CBS. En de top 10s van speelgoedwinkels vind ik dan weer niet zo betrouwbaar.

Dus ben ik gaan kijken bij bol.com! Bij hen kun je producten namelijk sorteren op populariteit. Ik heb dit toegepast op speelgoed voor buiten spelen. En dan krijg je de volgende actuele buitenspeelgoed top 10:

 1. Zwembadbuitenspeelgoed
 2. Trampolinebuitenspeelgoed
 3. Kubb familiespelbuitenspeelgoed
 4. Aquaplayaquaplay
 5. Waterglijbaanwaterglijbaan
 6. Speelzandspeelzand
 7. Watertafelwatertafel
 8. Bex Sport Original Kubb Rode Koning – Rubberhoutbuitenspeelgoed
 9. Trapautotrapauto
 10. Springtouwspringtouw

Buitenspeelgoed jaren 90

Er gaat niets boven nostalgie! Herinner jij je het buitenspeelgoed uit de jaren 90? Het was onder andere de tijd van die kleine metalen stepjes! Bijna alle kinderen stepten ermee naar school. Ook de supersoaker en schattige trollen waren populair.

Welk speelgoed is geschikt?

Wel stuk speelgoed voor buiten is wanneer geschikt voor je kind? Zoals zo vaak in Moederland is hiervoor geen simpel antwoord. Het hangt erg af van de ontwikkeling van je kind. Toch zijn er wel een paar handige vuistregels te geven. Zo staat op Ouders van Nu een handig artikel van buitenspeelgoed dat kinderartsen niet willen hebben.

Dat zijn een zwemvijver in de tuin, of een gewone vijver. Veel te gevaarlijk in verband met verdrinkingsgevaar. Ook loopstoeltjes raden kinderartsen af. Buitenspeelgoed dat ze wel oké vinden, maar waarbij je als ouder alert moet blijven zijn trampolines.

Goedkoop buitenspeelgoed van de Action

Een lolobal of enkelspringbal kun je niet kopen bij de Action, maar ze hebben wel een heleboel ander goedkoop buitenspeelgoed. Denk aan een heuse grote trampoline, doel voor voetballers, jeu de boule ballen, grote waterpistolen, vogelnestschommel, emmertjes en schepjes voor in de zandbak, een bellenblaasmachine, een rubberen bal, een Action zand en watertafel, tennisset, springtouwen, skateboard.

Speciale vermelding van een heus Kubb Scandinavisch kegelspel voor 6,95. Bij bol.com kost dit Kubb kegelspel maar liefst 22,985!

kubb kegelspel

Conclusie over buiten spelen

Het is voor kinderen en volwassenen goed om buiten te zijn. Buitenspeelgoed is een goede motivatie voor kinderen om naar buiten te gaan. Je kunt er als moeder naast gaan zitten op een bankje, maar je kunt het buitenspeelgoed van je kind(eren) ook gebruiken om even je lichaam te trainen.

In deze post gaf ik 6 voorbeelden van buitenspeelgoed waarmee je fitter kunt worden.

Leestips

Wat is jouw favoriete buitenspeelgoed?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik schommel altijd graag mee! En de rekstok vind ik ook erg leuk. Mijn dochter moet altijd erg lachen als ik daar mijn kunsten op doe????

 2. Uh… van die grote ronde ligschommels vind ik leuk en de zandbak. Maar of dat qua sportiviteit nou wat doet….?

  Overigens hebben ze hier in Hongarije nogal eens fitnessapparaten in de speeltuin staan en die vindt ons hele gezin leuk :-)

 3. Jep toen zoonlief een speeltoestel kreeg eiste ik een schommelmand. Daar relax ik al zoveel in! Een trampoline staat op het verlanglijstje maar vind ik dat Matteo net nog iets moet groeien voor.

  1. Ik heb zo’n hoelahoep en ik vind het vooral heel makkelijk om even te doen. Lekker laagdrempelig. Ik doe het altijd 10 minuten na het hardlopen.

 4. je hebt zoveel speelgoed wat voor volwassenen stiekem ook erg leuk is. een schommel vind ik bijv ook heerlijk haha en hoelahoep is ook leuk!

 5. Grappig hé. Heb het geregeld met mijn neefjes en nichtjes. Trampoline springen, touwtje springen hoelahoepen en schommelen. Ik vind het echt heerlijk om dit samen met ze te doen, want stiekem voel ik me dan ook weer even klein!

 6. Springtouwen doe ik idd wel eens stiekem.
  Trampoline hebben we ook, maar daar houd ik het nooit lang op vol. Een mama met weinig conditie :P

  De kinderen vinden hier idd de trampoline en het speeltoestel (huisje met schommel) het leukste.

 7. Een trampoline…. dit staat op mijn verlanglijstje!
  Ik vind dit vooral gezellig en het nodigt uit tot vooral plezier met elkaar.
  Mijn nichtjes vinden het zo leuk wanneer ik met hen op de trampoline spring, werkelijk slepen ze me mee naar buiten!
  Ik wist niet dat je zoveel spieren gebruikte bij het springen hierop.
  Weet jij hoeveel spieren je gebruikt met wandelen of is dat net zoveel als hardlopen, lijkt mij nl iets minder?
  Een schommel vind ik ook heel leuk.

  Fijn dat je schrijft over het belang van eenvoudig buitenspeelgoed, geschikt voor oud en jong en nog meer buiten zijn!
  En in de winter? Heb jij een groot achterhuis waar je kan schommelen, hoelahoepen of touwtje springen?

 8. Haha hoelahoep vind ik nog wel leuk om te doen of lekker relaxed schommelen. Trampoline vinden de kids geweldig maar ik vind het een beetje een link ding dus ik ben dan wel altijd extra alert.

 9. Touwtje springen is een complete work-out! Dus zowel goed voor mama als de kids :). Een trampoline hebben we niet, maar ik weet nog wel dat ik dat heel erg leuk vond vroeger.

 10. Een schommel vind ik zó heerlijk! Nooit geweten dat het ook nog als training gebruikt kan worden;).
  Mensen die iets kunnen met een hoelahoep bewonder ik, want ik kan er echt helemaal niks mee.

 11. Voetbal en trampo zijn hier toch wel de favoriet en dat vind ik prima. Laat ze zelf maar kiezen. Elke leeftijd heeft wel iets.

  Love As Always
  Dimario

 12. Wij hadden toen de kids klein waren een schommel in de tuin, daar hebben ze echt uren op gespeeld.

  1. Dat deed mijn zoon vroeger ook toen hij in Utrecht opgroeide. Ik weet nog steeds niet goed hoe dat werkt. Hier op het platteland heb je geen stoepranden ; )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.