Skelter: ik skelter, jij skeltert + 10 don’ts!

skelter

Ik herinner me nog goed een vriendje van de kinderen dat op een zonnige lentedag kwam voorrijden met zijn skelter.

Hij reed erin voor, als ware het een cabriolet!

Zijn rechterarm nonchalant over de leuning geslagen van de plek naast hem.

Ik geloof dat het mijn jongste dochter was die bij hem instapte.

Wij hadden er geen…

Zelf hadden we geen skelter. Maar dat weerhield me er niet van om er eentje te lenen bij de spelotheek!  Op die manier konden mijn kinderen toch ook skelteren.

Wat is een skelter eigenlijk?

Volgens Wikipedia is het ‘een speelgoedauto die met beenkracht wordt voortbewogen’. Het Nederlands Woordenboek omschrijft het als een ‘laag en open wagentje met vier wielen en pedalen.’ Voor kinderen, staat er nog achter.

Gocart is de hippe naam

De hippe naam is trouwens gocart. Bij gocart denk ik aan racewagens die aan wedstrijden meedoen, maar het kan dus ook gewoon buitenspeelgoed zijn. In het Duits heet het overigens een gokart, en in het Engels een… go-cart!

Hieronder een voorbeeld:

skelter

Het is leuk speelgoed dat ervoor zorgt dat je kind buiten is én beweegt! Maar de gocarts die ik ken zijn doorgaans vrij groot. Dat was één van de redenen dat wij er geen hadden, want waar laat je zo’n ding in de winter?!

Net als van een fiets is er van het woord skelter ook een werkwoord: skelteren!

Skelter voor volwassenen

Hoewel het Nederlands Woordenboek aangeeft dat gocarts voor kinderen zijn, kun je ook een skelter voor volwassenen kopen. Net zoals je ook schommels voor volwassenen hebt. Hieronder een versie voor volwassenen:

skelter voor volwassenen

Waarom zouden alleen kinderen dit plezier mogen hebben ; )

Skelters elektrisch met trapondersteuning

Er zijn zelfs skelters met trapondersteuning, oftewel elektrische gocarts. Ik zie mezelf al boodschappen doen! Er zijn bovendien skelters voor volwassenen waar je met z’n tweeën op kunt. Samen skelteren is weer eens iet anders dan samen gaan fietsen!

Skelter berg

Even dacht ik dat er ergens in Nederland een heuse Skelter berg stond. Net zoals we skibanen hebben waar je in de zomer kunt skiën. Ik stelde me een berg voor die speciaal was aangelegd voor gocarts. Maar wat blijkt? Berg is gewoon een bekend merk van dit buitenspeelgoed…

Skelterpark bestaat wel!

Hoewel er dus geen heuse berg is om vanaf te crossen, zijn er wel diverse skelterparken. Een voorbeeld van zo’n park is het Land van Fluwel. Ook op campings staan ze vaak klaar om mee te spelen.

Skelter huren

Wie thuis geen plek heeft, kan er ook eentje huren. Zo kun je via debever.com zelfs een heuse familieskelter huren. Daarop is plek voor 4 tot 6 personen! Ook op peerby, het platform waarbij mensen elkaar gratis dingen lenen, kun je een er eentje huren of lenen.

Zelf maakte ik destijds gebruik van ons abonnement van de spelotheek en leende er eentje. Hieronder zie je mijn jongste zoon op de gocart van de spelotheek.

skelter

Skelter leeftijd: welke voor welke leeftijd?

Stel je hebt een (klein)kind van 5 jaar oud, welke moet je dan hebben? Op buitenspeelgoed.nl hebben ze een handige maattabel. Hierin kun je zien aan welke grootte je moet denken op welke leeftijd.

welke leeftijd welke skelter

Hoewel veel mensen meteen aan die grote gocarts denken, zijn er ook kleine versies. Zoals deze schattige uitvoering:

baby skelter

Gewoon Chiel demonstreert

In onderstaand filmpje zie je ene Chiel demonstreren wat je beter níét kunt doen met een gocart. Het is interessant dat hij een arm in het gips heeft.

Dat voegt beslist iets toe aan zijn geloofwaardigheid. Ik kreeg daardoor de indruk dat hij sprak uit ervaring, toen hij zei wat je niet moet doen ; )

Wat je niet moet doen volgens Chiel

 1. Tegen stoepranden aanrijden, hoewel het Chiel lukt om de stoep óp te rijden.
 2. Een ‘wheelie’ proberen te maken. (Deze snapte ik niet. Ik weet niet wat een wheelie is Chiel!)
 3. Iemand aanrijden. Heel leuk gedemonstreerd waarom je dit niet moet doen met een vriendje.
 4. Cool proberen te doen
 5. Proberen nog cooler te doen.
 6. Heel hard remmen.
 7. Een bosje inrijden.
 8. Achteruit rijden
 9. Te snel rijden
 10. Van een oprit afrijden

Hoe zit dat met Helter Skelter?

Helter skelter heeft niets te maken met buitenspeelgoed. Het is een liedje van de Beatles, een film én een attractie:

helter skelter
Spiraalvormige glijbaan rondom toren.

Gocart ervaringen

An, moeder van Damascus en Alexis boekte een weekend bij een Bed and Breakfast, ergens op het platteland. Ze constateerde dat de gocarts daar een geliefd speelgoed waren voor haar kinderen. Haar zoontje had er zelfs veel plezier in om de gocart na gebruik te wassen met een tuinslang in de ‘car wash’.

Berg Buzzy ervaring

Op de site love2bemama.nl vertelt Linda over haar ervaringen met de Berg Buzzy. Haar dochtertje van 1,5 snapte niet hoe ze moest trappen, maar haar 3,5 jaar oude zoontje crosste er mee rond. Deze gocart is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, maar bij Linda crossen ook wat oudere kinderen erop rond. Hij is stevig, en tegelijkertijd licht, en kantelt niet om in bochten.

Samenvattend

Een gocart is een leuke vorm van buitenspeelgoed. Ze zijn er al voor kinderen vanaf 1 jaar! Aan de andere kant van het spectrum zijn er gocarts voor volwassenen. De prijzen variëren van rond de 60 euro voor een merkloze, tot een elektrische versie voor zo’n 2500 euro.

Je kunt ze ook lenen bij de spelotheek of huren.

Wat vind jij van skelters? Heb je er als kind eentje gehad?

Gebruikte bronnen onder andere: buitenspeelgoed.nl, Love2bemama, Mama to the max, Veilig Verkeer Nederland, Wikipedia, De Bever Verhuur, Peerby

Similar Posts

20 Comments

 1. Wat een goed idee om er één te huren bij de spelotheek! Want het is inderdaad een groot ding, waar je wel ruimte voor moet hebben. Hier in het dorp zie ik er heel veel (en heten ze gelukkig nog gewoon skelters;)). Volgens mij heeft iedere boerderij wel zo’n ding op het erf staan. Kinderen kunnen er heerlijk en ook nog eens supersnel, overal mee naartoe.

 2. ha Nicole,

  wat een heerlijkheid!
  Ik herinner me nog goed: ik vond een skelter bij het grof-vuil.
  Die gaf ik aan mijn kleinzoontje…
  Wat die daar op rondgekrost heeft.
  Heerlijk!

  groetjes, Marlou

 3. Wij hebben ook een skelter gehad, de middelste en de jongste hebben er jaren mee rondom huis gespeeld.

 4. Nooit een gehad. Mijn interesse ging daar als kind niet zo naar uit dus ik heb ‘m ook niet gemist. Mijn dochter vond dat soort dingen wel leuk maar die had er ook geen (geen ruimte voor).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.