Reacties

Het geheim van goedkoop boodschappen doen + 12 duh-tips — 33 reacties

 1. Ik ben het wel met Sjoerd en Dimario eens. Bij de voorbeelden die je noemt vraag ik me af waarom koop je die überhaupt. Tomatenketchup heb ik nooit in huis en dan zo'n grote fles. Grote kans dat je die halverwege weg moet gooien. Maar misschien met een gezin met kinderen of een man die overal ketchup over doet.;)) Dat soort dingen niet kopen is natuurlijk het goedkoopste.

 2. Tja, ik probeer ook wel echt te besparen op de boodschappen, maar toch koop ik vrijwel alles (sowieso alle etenswaren) bij de supermarkt. Anders kost het me te veel tijd en energie. Ook wat waard...

 3. Ik ben redelijk prijsbewust. Uit principiële redenen laat ik alles wat naar mijn mening te duur is gewoon liggen. Tomaten en dure paprika's voor mijn pizza's en pastasauzen vervang ik door tomaten in blik en puntpaprika's. Elke 12 dagen bak ik vier broden waar een pakje roomboter in gaat. Roomboter is inmiddels vervangen door margarine en voeg nu net zoals bakkers dat doen, roomboteraroma eraan toe. Te dure groenten vervang ik door een pot conserven. Oude kaas koop ik alleen nog maar bij de Plus als die met -50% is afgeprijsd. Niet afgeprijsd, dan eet ik geen kaas.

 4. Ik merk dat ik veel bewuster koop sinds ik mijn boodschappen online doe. Er gaan minder impulsaankopen in het mandje, en dat scheelt flink. Daarbij kan ik, zeker bij voorraad, eerst kijken in de kast hoeveel ik nog heb en of datgene wel echt (en vooral: nu) aangevuld moet worden. Ik ben minder overweldigd door alle opties in de supermarkt (om maar niet te spreken over alle mensen en geluiden en licht en muziek en reclames en andere prikkels), waardoor ik veel beter na kan denken over de keuzes die ik maak.

  • Op die manier ben ik ook aan het bezuinigen. Ik heb gemerkt dat ik een stuk minder kwijt ben sinds ik online boodschappen doe.
   Fruit, boerenkaas en nootjes haal ik op de markt.

   Bevalt me uitstekend!

 5. Meestal koop ik basisprodukten, waarmee ik dan weer voor een paar dagen kan koken. Genoeg kruiden/spececerijen in huis en natuurlijk dingen als rijst, pasta etc.
  Bijna nooit pakjes en altijd van het seizoen. Weinig frisdrank, koekjes etc. , af en toe vlees. Op deze manier geef ik minder geld uit aanboodschappen.

 6. Eigenlijk betaal ik gewoon meer voor hetzelfde. We bezuinigen hier en daar een beetje op merk/soort, maar over het algemeen eten we ongeveer hetzelfde. Toevallig kocht ik in de aanbieding deze week wat meer 'lekkers', daar doen we dan wel weer wat langer mee.
  Nu onze jongste naar de basisschool gaat heb ik iets meer tijd om verschillende winkels af te lopen en is het mijn ambitie om bijv. dingen als toiletpapier bij Lidl te halen en wat bulkgoederen die langer houdbaar zijn goedkoper te verzamelen.
  Wij zijn niet zo van de voorraden en ik heb ook geen tijd/zin om naar allerlei winkels te gaan om m'n weekboodschappen te sprokkelen. We hebben de luxe positie dat het weliswaar iets krapper wordt, maar het gewoon nog goed kunnen betalen.

  Daarnaast heb ik geen Xenos in de buurt en ook geen Turkse suups in ons 'arische' dorpje (tot mijn verdriet), dus helaas kunnen we daar ook niets mee.

 7. Om eerlijk te zijn doe ik er nooit echt moeite voor. Als ik een aanbieding zie waarvan ik weet dat het nog wel van pas gaat komen, dan neem ik dat vaak wel mee.
  Eigenlijk zou ik hier wat meer op moeten letten, want boodschappen zijn inderdaad duur en door er wat bewuster mee bezig te zijn zou ik zeker wat geld kunnen besparen.

 8. Gemak dient de mens. Ik ga echt niet alle winkels af of mijn boodschappen te doen. Ik hoop wel zo veel mogelijk huismerk-producten maar laatst had ik dus weer een doosje met koffie cupjes die ik niet lekker vind. Dan ben je eigenlijk nog duur uit.

 9. Gewoon aanleren om door winkels te lopen zonder iets te kopen, behalve het broodnodige. Ik heb een supermarkt met prima eigen brood uit een locale bakkerij, dat er nog altijd 1 euro kost. Die supermarkt heeft ook een flinke nonfoodafdeling met allerlei batterijmeuk als oordopjes t/m ventilatoren en handdoeken. Heb daar normaal gesproken nooit wat van nodig. Kijk er naar en loop dan weer gewoon door. Bij Xenos haal ik op dit ogenblik makreel, die is daar 1 euro. Hetzelfde blikje met dezelfde houdbaarheisdatum is bij de Jumbo ruim 2x zo duur. Bij AH zal het nog duurder zijn, maar daar kom ik zelden. De rest kan ik bij de Xenos ook moeiteloos laten liggen op een bepaald type milkareep na. Gelukkig hebben ze die al een maand niet meer. ;-)

  Ik ben overigens niet voor een race naar de bodem. Producenten en werknemers gun ik een normaal loon en ze hoeven voor mij niet hun heil te zoeken in slechtere en/of milieuonvriendelijke materialen. Omgekeerd betaal je bij flink wat merkproducten puur voor de naamsbekendheid. Huismerken zijn vaak prima. Ik gruwel van ketchup, ook van de allerduurste.

  • Schiet lekker op. Op de Milka website zie ik circa 40 soorten en daar staat ie niet tussen. Geen foto of naam die er op lijkt. Kan helaas niet meer op de naam komen, maar zal het wel herkennen als ik die weer zie.

   Niet vreemd. Bij mij is het vaak zo dat dingen die ik lekker vind uit de productie worden gehaald, zoals de prima ping en klaar pasta van Jumbo of hun chili con carne in zak. Hak maakt die laatste ook, maar daar zit een vieze bijsmaak aan.

 10. Wij wonen 100km vanaf de Duitse grens maar wij rijden 1x per maand, als ons salaris binnen is, naar Duitsland. We nemen boodschappentassen en lijstjes voor de supermakt artikelen en een voor de drogisterij mee. Ook noteren wij daarbij de gangbare NL prijzen bij (verkregen via internetsites van de Nederlandse Supermarkten en drogisterijen zelf). Verse groente is in Duitsland meestal niet goedkoper dan in Nederland. De kort houdbare artikelen kopen we daarom in Nederland, liefst op de markt. Let op: ook in Duitsland rekent men statiegeld op de flessen en blikjes! Wij hebben een elektrische koelbox (12V/230V) in de auto staan en gebruike deze voor de boodshappen in de auto en voor bier/frisdrank/melk/ontbijtwaren bij een eventuele hotelovernachting.

  In Duitsland tanken we autobrandstof en nemen 3 stalen (dus veiigere) 3 jerrycans van 20 liter benzine mee. (gekocht bij Bol.com 3 stuks voor €77,- op 18-10-2023) https://www.bol.com/nl/nl/p/monzana-jerrycan-benzine-3-stuks-a-20-liter-olijfgroen/9300000122576951/ Let wel: In de middag zijn de benzineprijzen in Duitsland van de tankstations lager dan in de ochtend en veel tankstations sluiten vroeg in de avond. Prijzen van de autobrandstoffen vinden we o.a. hier: https://ich-tanke.de/tankstellen/. Meestal tanken wij, bij een bijna lege brandstoftank, meer dan 110 liter in totaal en is het prijverschil met Nederland tussen de €0,20, tot zelfs €0,35, per liter. Met deze brandstofvoorraad redden wij het de hele maand.

  Woon je dichter bij Enschede, Arnhem of Venlo, dan kan je ook overwegen om een Duits treinabonement (Deutsche Bahn (DB) te nemen en de trein te nemen en dan b.v. 2x per maand naar Duitsland te reizen. Met een abonnement van €50,- p/m en de DB app mag je met de regionale treinen vanaf deze Nederlandse plaatsen met de regionale treinen vertrekken en heel Duitsland doorkruisen en het abonnement is ook geldig in de regionale bussen en metro's. In Duitsland is na de Corona ' pandemie' het OV deels veel betaalbaar geworden; in Nederland onbetaalbaar geworden.

  Ook de hotelprijzen in Duitsland zijn veel lager, vaak zelfs de helft goedkoper, dan in in Nederland. Er een dagje vakantie aan vast koppelen is dus misschien ook een optie?

  Wil je wel eens samen uit eten gaan, dan is Duitsland ook een aanrader! Ook de restaurantprijzen zijn veelal veel lager dan in Nederland. Bij de Fastfood ketens verschillen de prijzen tussen Nederland en Duitsland niet zoveel. Wel kost een beker met koffie bij de McDonalds in Duitsland €1,99 en in Nederland bij dezelfde 'M' €1.69 (op 18-10-2023). Ook dien je in Nederland ook nog eens extra betalen voor het wegwerpbekerje!

  Pinnen met een Nederlandse card lukt soms niet in iedere Duitse winkel. Als je gebruik maakt van een Duitse betaalautomaat om contant geld te verkrijgen, worden en vaak kosten in rekening gebracht. Soms zefs bijna €5,- als je €100 opneemt (1/20ste). In sommige winkels, zoals kledingwinkels en b.v. restaurantjes op stations kan alleen contant betaald worden en kan er helemaal niet worden gepint. Daarom nemen wij altijd voldoende contant geld mee naar Duitsland.

  Resume:
  Met de autokosten inbegrepen scheelt het ons heel veel geld. Nederland is voor de inwoner met een lager- of middeninkomen na de corona ' pandemie' peperduur geworden; dit ook in verhouding met met veel andere Europese landen. Maar de supermarktwinsten zijn in Nederland in dezelfde tijd enorm gestegen, net als de ' winsten' van de gemeentelijke, provinciale en (touristen)belastingen en het OV.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>