Besparen op boodschappen: 2 methodes!

besparen op boodschappen

Als ik 's ochtends koffie drink luister ik graag naar Classic FM, en daardoor hoor ik nog eens wat! Vanochtend over besparen op boodschappen met behulp van Foodello.

Foodello: producten die 'tegen de datum' zijn

Bij Foodello verkopen ze producten die de uiterste houdbaarheidsdatum naderen. De kortingen variëren van zo'n 20% als ik het goed zie, tot wel 100%. Zo kun je op het moment dat ik dit schrijf een pot biologische pindakaas gratis krijgen. De uiterste houdbaarheidsdatum is 1 november a.s.

Je moet wel voor minimaal 20 euro bestellen. Anders betaal je 2,90 per 20 kilogram aan verzendkosten.

Besparen op boodschappen met Foodello: is het de moeite?

Het is natuurlijk de kunst om dingen te kopen die je anders ook zou kopen. Ik merkte dat ik eerst vooral naar de hoge kortingen keek. En die bleken dan van producten die ik normaliter niet koop. Zoals Bread Crumbs paneermeel 1 kg van 30 euro naar maar 10,80! Maar dat koop ik normaliter ook niet. Hiervoor moet je dus waken als je wilt besparen op boodschappen

Jazeker!

Maar ik denk dat je prima kunt besparen op boodschappen met Foodello. Gebruik je standaard boodschappenlijstje en kijk of de dingen die je nodig hebt ook verkrijgbaar zijn op Foodello. Zo zag ik zo'n shampoo bar van het merk N.A.E. van 7,99 voor 5,79.

Screenshot 2022 10 24 at 11.51.50

En afgezien van het besparen op boodschappen is het natuurlijk ook een mooie manier om bij te dragen aan een beter klimaat en minder verspilling.

Net zoals met de Too Good to Go App.

Besparen op boodschappen door minder vaak boodschappen te doen

In 2010 probeerde ik ook een andere methode van besparen op boodschappen. Het was een hele basic aanpak: gewoon minder vaak naar de supermarkt gaan voor boodschappen. Hieronder lees je dit een succes was of niet.

Nog maar 1 keer per 2 weken boodschappen doen

Als ik boodschappen doe, mag ik graag potten met groentes inslaan voor-het-geval-dat, en je-weet-maar-nooit. Dus staan er in mijn keukenkastjes gebroederlijk potten rode kool, potten sperzieboontjes, potten bietjes en potten bruine bonen. Altijd in ordes van twee, want voor zeven personen is één pot niet genoeg. Het probleem is alleen dat voor-het-geval-dat, en je-weet-maar-nooit zelden tot nooit voorkomen. En dus staan die potten daar eenzaam te verstoffen.

Al snel van alles op

Ik besloot dat dit een mooie kans bood voor een nieuw boodschappen beleid: voortaan zou ik nog maar één keer in de twee weken de Grote Boodschappen doen. Ik zou verse groentes en dergelijke halen, en die in week één nuttigen, en in week twee mijn voorraden opsouperen. Op die manier zou ik mooi besparen op boodschappen.

Vergenoegd wreef ik me in mijn handen: wat zou ik nu veel geld gaan bezuinigen! Maar in de loop van week twee kwamen er steeds meer klachten binnen van de kinderen en mijn man. 'Mama, de pasta is op, en de pindakaas ook!' en Floris mopperde dat de koelkast zo leeg was. Kribbig antwoordde ik: 'Ja, ik mag van mijn man geen geld uitgeven!' maar moest toegeven: de koelkast bood een desolate aanblik.

Om de ergste klachten uit de weg te ruimen deed ik een paar keer wat noodboodschappen bij de buurtsuper, een Spar. Al met al liep dat op tot bijna 35 euro! Nou zaten daar wel drie pakken waspoeder van Ariel bij, want dat was drie halen, twee betalen. Maar toen ik thuiskwam vervloekte ik mezelf, want het waspoeder van de Lidl of Aldi was veel goedkoper geweest, en komt zelfs beter uit de test.

Experiment besparen op boodschappen mislukt

Al met al vind ik het experiment Besparen op boodschappen Mislukt, met een hoofdletter. Doordat in de loop van week twee toch allerhande dingen op waren, en ik niet écht boodschappen wilde doen, haalde ik kleine rantsoenen bij een relatief dure supermarkt.

Bovendien kwam ik zo vaker in de verleiding om dingen te kopen, die niet strikt nodig waren. Voortaan ga ik gewoon weer één keer per week de Grote Boodschappen doen. En ik hoor allerlei onheilspellende berichten over een strenge winter, dus wellicht komen dan voor-het-geval-dat, en je-weet-maar-nooit eindelijk langs.

Besparen op boodschappen: koop huismerkproducten

Huismerkproducten zijn altijd goedkoper dan zogenoemde A-merkproducten. A-merkproducten hebben de reputatie dat ze van de beste kwaliteit zijn.

Maar volgens de Consumentenbond is juist de kwaliteit van huismerkproducten gemiddeld beter dan die van A-merkproducten!

Besparen op boodschappen: dit zeggen Huisvlijt bezoekers!

 • Wauw, ik ben jaloers op de lage bedragen die men uitgeeft per week! Wij gebruiken voor 4 personen makkelijk 80 euro per week. En dan doe ik het meeste nog bij LIDL ook. Wat die niet heeft koop ik bij Jumbo. Ik ga ook maandagmorgen, liefst dezelfde dag de Jumbo nog (fietstassen, dus moet sowieso twee keer rijden). Voor toiletartikelen moet ik nog wel eens naar de Action, maar ik heb een morele ‘Action Cone’ ;-) Op vrijdag koop ik dan nog chips, fris en wijn, voor het weekend. Maar soms red ik het met die 80 euro ook niet…. (Ineke)
 • Ik kan me helemaal vinden in deze methode van besparen op boodschappen. Ik bestel sinds kort 1x in de maand bij de AH. Daarvoor ging ik minstens 4x in de week naar de supermarkt, en iedere keer gaf ik zo’n 20-35 euro uit. Eén bestelling bij AH ligt meestal tussen de 200 en 250 euro. Ik haal tussendoor alleen brood en eens een komkommer o.i.d. als die op is (wordt veel gebruikt). Dat zijn ook dingen waar je geen grote voorraad van in kunt slaan omdat het bederft natuurlijk. Maar goed, stel ik haal voor 20 euro boodschappen 4x in de week ben ik alsnog duurder uit dan wanneer ik bij AH bestel. Mijn vriend heeft het niet graag, en denkt dat het duurder is, maar je komt inderdaad in de verleiding als je in de supermarkt staat. Toch maar dit mee, oh dat is in de aanbieding, oh daar heb ik zin in, en huppa je ging om één brood en rekent 35 euro af. (Amber)
 • Eén keer per maand gaan we de grote boodschappen doen. Dat doen we volgens een strak plan – verder gaan we élke zondag naar de markt voor het verse spul – en ten slotte nog af en toe naar de bakker – héél zelden kom ik in de buurtsuper (alleen als ik iets vergeten ben wat niet tot de volgende maand kan wachten ) (Chocho)
 • Vroeger toen ik nog werkte deden we één keer in de week de boodschappen op zaterdag, en maakte ik vooraf een weeklijst, maar nu doe ik élke dag boodschappen! Nu het kleintje er is vind ik dit wel moeilijker en dus denk ik dat ik ook weer één keer om de 14 dagen collivery ga laten leveren. (Pluk de dag Sandra)
 • Ik doe 1x per week boodschappen bij de plus en dat varieert van 28 tot 43 euro voor 2 personen, dat is inclusief vlees en groente. Als je 1x per 14 dagen boodschappen wilt doen zul je eerst een basisvoorraad moeten aanleggen, denk ik.
  Lees eens bij Teunie van eenvoudig leven hoe ze dat doet. Zij slaat 1x per 4 weken in en laat dat bezorgen (Thedaw)
 • Heb dat geprobeerd, eens in de drie weken. Heb wel elke week de biologische bezorger voor verse dingen. Dat beviel best goed. Wel raar, eens in de drie weken kost eigenlijk net zo veel tijd qua planning enzo als drie keer in de week eventjes wat spulletjes halen. (Valhalla)
 • Ik doe elke dag boodschappen en heb de AH, Lidl, Dirk, Plus en Vomar allemaal op max. 10 minuten fietsen afstand tot mijn beschikking. Per week geven wij 60 a 70 euro aan boodschappen uit voor 3 personen en een paar huisdieren. Bij dit geld zitten ook de verzorgingsproducten, wasmiddel en dierenvoer bij. Groetjes Isabelle
 • Ik laat 1x per twee weken Albert de boodschappen brengen. Tussendoor haal ik alleen wat melk, biogarde en groenten
  Brood bak ik over het algemeen zelf dus dat hoef ik niet te bestellen. Bij Albert heb ik dan rond de 100,00 euro aan bestelling.
  Ik zorg dat ik voortdurend een basishoeveelheid in stand houd. Zo grijp ik dan niet mis.
  Momenteel ben ik gegevens aan het verzamelen om te zien hoeveel ik op maandbasis van producten gebruik. Wanneer ik een goed bruikbare lijst heb, ga ik proberen om de houdbare dingen 1x per vier weken te laten bezorgen.
  Zo bespaar ik op bezorgkosten van Albert. Dit wordt uitproberen maar de opslagcapaciteit is misschien nog wel een probleem. De verse producten haal ik meestal 1x in de week als ik uit mijn werk kom zodat ik niet in de gelegenheid ben om uitgebreid te gaan winkelen. Spullen om het brood te bakken bestel ik ook via internet. Zo kom ik nog maar zelden in de winkels en dat spaart toch ook wel geld uit. (Saskia)
 • Hier gaan we ook altijd 1 keer per week, omdat we in het buitengebied wonen en nog wel eens andere dingen in de grotere plaats gaan regelen, zoals ziekenfonds papieren wegbrengen enz. Maar wij hebben nooit potten, altijd vers. Als je een rode kool koopt kun je er wel 2 keer van eten. Bruine bonen hadden we dit jaar in de tuin en spliterwten en rijst kom je ook een heel eind mee. Daar houden we hier ook wel altijd rekening mee dat we in de winter de deur niet uit kunnen. (Johanna)
 • Wij gaan eens in de week boodschappen doen en soms stuur ik vriend (werkt naast de supermarkt) nog even voor wat vergeten spul. Ik wil persé verse groenten eten, dus eens in de twee weken zou bij ons niet kunnen. Ik heb ook geen voorraad met groenten in blik of pot. Wel wat in de diepvries, die ik regelmatig nodig heb als we vroeger terug zijn van de weekendje schoonouders. (Ioon)
 • Liefst kom ik niet vaker dan 2 keer per week in de supermarkt. Minder vaak lukt niet, dat krijg ik niet gesjouwd en ik wil graag zoveel mogelijk vers. Ik maak wel altijd een meerdagen-avondeten-plan, en zo komen die potjes en dingen uit de diepvries op, want ik kijk eerst wat we nog hebben. (Maaike)
 • Mijn man doet 1x per week boodschappen en dan kom ik ongeveer nog 2x per week in de supermarkt als ik misgrijp (of bij een andere supermarkt waar ik de aanbiedingen haal). Ik haal het al niet met 1x per week, dan krijg ik al scheve blikken als de kaas bv. al op is. Ik denk dat we in totaal ongeveer 70 euro per week kwijt zijn voor 4 personen.
  Ach, en als je straks insneeuwt hoef jij in ieder geval de deur niet uit! Kom maar op met die winter! (Jolanda)
 • Mijn moeder had ook altijd de kelder volgestopt met potten en blikken groente. En dan kwamen de weken dat het opeens op moest! Leuke herinnering trouwens. Ik doe bijna iedere dag boodschappen en ben per week ongeveer 50 euro kwijt voor 4 personen. Natuurlijk wijkt dit weleens af. Ik doe erg graag boodschappen en houdt van vergelijken. Ik fiets ook heel wat af voor aanbiedingen! (Tineke)
 • Ik vind het trouwens wel heel knap van mensen die het wel lukt om maar een keer maand of twee weken boodschappen te doen.
  Van mezelf vind ik het knap als heb bij een keer in de week blijft… Maar dat heeft meer te maken met
  a. bewust weinig bergruimte
  b. een (niet intoombare) voorkeur voor vers.
  Groetjes, Natuurlijkzuinig
 • Ik heb het ook geprobeerd 1x per 2 weken maar ook hier werkt het niet.. Nu haal ik op maandag (meestal) de reclameboodschappen en donderdag de weekend boodschappen. Ik let wel heel goed op bij welke supermarkt wat in de reclame is. (Eurootje)
 • Ik doe één keer per week boodschappen, en heb op dit moment een boodschappenbudget van €60 per week. Daar blijf ik tot nu toe steeds onder. Brood halen we doordeweeks vaak nog één of twee keer extra, omdat het dan op is (en ik hier klachten krijg over ‘droog’ en ‘ikwilvers’ :/) Dit is voor twee personen. Boodschappendag varieert: soms donderdag en soms vrijdag. (Lekker leven met minder)
 • Ik doe (of liever laat man doen) 1 keer per week grote boodschappen en dan halverwege de week de restanten. Voor 5 pers. zijn we dan 50 euro kwijt bij de Lidl en dan vaak nog 25 a 30 euro doordeweeks. Ik haal namelijk brood op de markt midden op de week. Daar ben ik ook vaak ruim 10 euro kwijt voor 5 dagen brood denk ik. Op maandag en dinsdag lunchen we met z'n 6-en want dan zijn er twee overblijvers bij. Die wekelijks boodschappen doen we nu alweer een maandje zo en dat lijkt wel alweer te schelen met de dagelijkse boodschappen van het jaar daarvoor (tja, hoogzwanger en net bevallen goed is een excuus om geen weekboodschappen meer te doen. Maar na een jaar kan je je daar niet meer op beroepen natuurlijk). (Inge)

Leestips besparen op boodschappen

Hoe vaak doe jij boodschappen per week?
En wat geef je gemiddeld uit aan boodschappen voor hoeveel personen per week?

Similar Posts

14 Comments

 1. Er stonden 2 produkten bij die wel eens op mijn boodschappenlijstje staan, t.w. reep Tony Chocolonely en olijfolie. De moeite van bestellen, voor mij, niet waard.

 2. Er is hier in Deventer een plaatselijk initiatief, kan niet op de naam komen. Waar ze aan het eind van de dag overgebleven etenswaren in winkels en restaurants aanbieden.

 3. Ik heb twee keer bij Foodello besteld. Alles was prima. Kijk wel goed naar wat je echt gebruikt. Het is natuurlijk niet in plaats van gewone boodschappen want allemaal houdbaar. Maar wel rijst, crackers, tonijn, snacks. Niet alleen ‘rare’ dingen hoor.

 4. Hoorde er niet eerder over.
  Zitten goede aanbiedingen bij, maar.................
  Pindakaas, ik denk dat ik meer dan de helft weg zou gooien met de houdbaarheidsdatum van bijv. de pindakaas, en dat vind ik dan ook weer zonde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.