Shampoo bar ervaringen + 3 oplossingen!

shampoo bar ervaringen

Shampoo bar ervaringen!

Je kunt er bijna niet om heen!

Overal zie ik enthousiaste verhalen en shampoo bar ervaringen voorbij komen.

Ze zijn enorm populair en worden gepresenteerd als het antwoord op minder plastic in je huis. Want een shampoo bar heeft, behalve een papieren wikkel, geen plastic verpakking.

Geweldig toch?!

Maar er is één probleem met shampoo bars.

Hoewel, eigenlijk zijn er nog wel meer.

Mijn 3 shampoo bar ervaringen

 1. Je bent best een tijd druk met die shampoo bar ronddraaien in je handen om voldoende shampoo/schuim te creëren om je haren te wassen. Zie ook Haar wassen met afwasmiddel..
 2. Na het gebruik zit je met een glibberig stuk shampoo bar. Als je hem op de rand van de wasbak legt, is de kans groot dat hij zich daar vastzuigt, en je de shampoo bar er bijna niet meer afkrijgt. Nou zullen mensen zeggen: ‘Je moet zo’n stuk natuurlijk ook niet op de wasbak leggen stommerd!’ En slimme verkopers hebben bovendien speciale shampoo bar houders bedacht! Daarover dadelijk meer.
 3. Mijn shampoo ziet er, laat ik het maar gewoon eerlijk zeggen, smerig uit. Er zitten allemaal haren op. Blegh.

Shampoo bar oplossingen voor bovenstaande shampoo bar ervaringen

Is het niet bijzonder hoe een product kan leiden tot nieuwe producten? Zoals smartphone hoesjes voor smartphones? En zo zijn er ook nieuwe producten voor shampoo bars!

Neem nou probleem nummer 2: waar laat je een natte, gebruikte shampoo bar?

Hiervoor zijn diverse oplossingen op de markt gebracht.

Een shampoobar houder:

shampoo bar ervaringen

Een shampoo bar zakje:
shampoo bar ervaringen

Een bamboe zeepbakje

shampoo bar ervaringen

Eigenlijk niets nieuws onder de zon! Vroeger had je ook zeephouders, tot mensen die handige pompflesjes met vloeibare zeep bedachten. Voor een speciale shampoobar houder betaal je meer dan voor een ‘gewoon’ zeepbakje. Zoals dit mooie roze zeepbakje van de Hema dat maar 1,50 kost:

shampoo bar ervaringen

Shampoo bar probleem 3: de viezige shampoo bar

Mijn shampoo bar ziet er zeer onappetijtelijk uit, en dat is mijn eigen schuld. Dat zit zo. Je kunt een shampoo bar op twee manieren gebruiken:

 1. Je pakt de shampoo bar en wrijft hem driftig tussen je handen totdat je genoeg schuim hebt om je haren te wassen.
 2. Of je wrijft de shampoo bar direct door je haren. In onderstaand filmpje zie deze methode in actie.

Drie keer raden welke methode ik gebruik….

In mijn verdediging: de tweede methode werkt bij mij gewoon veel beter. Maar je krijgt er dus wel een viezige shampoo bar van.

Oplossing: snijd een stukje shampoo bar af!

De oplossing voor dit probleem is overigens verbluffend simpel, en kwam van een collega van mijn jongste dochter:

Snijd gewoon een stukje van je shampoo bar af, als je de zeep direct in je haren smeert! Dat stukje gebruik je gewoon op, en de rest van de shampoo bar blijft fris en schoon.

Maar!!!

Hoewel deze oplossing  in theorie briljant is, werkte hij bij mij niet zo goed. Bij mij bleef het kleine stukje zeep namelijk in mijn haren steken, en ik kon het er helemaal niet meer uitkrijgen. Ik heb de hele week met een half gesmolten stuk shampoo zeep in mijn haren rondgelopen.

En hoe zit het met probleem 1?

Tsja, hoe gemakzuchtig kan een mens zijn. Eigenlijk is dit geen shampoo bar probleem, maar een persoonlijk probleem dat te maken heeft met gemakzucht en ongeduld. Je kunt de tijd die je nodig hebt om shampoo te creëren met je shampoo bar natuurlijk ook gebruiken als fijne meditatie! Vraag maar aan Andy Puddicombe van Headspace ; )

Haarzeep ervaringen

Er zijn verschillende haarzeep ervaringen, omdat iedereen anders reageert op de ingrediënten. Hieonder enkele mogelijke shampoo ervaringen:

 • Voor sommige mensen werkt een shampoo bar geweldig. Hun haar  wordt er glanzender, voller en gezonder van. Dit komt omdat haarzeep vaak minder agressieve ingrediënten bevat dan conventionele shampoos en conditioners, zoals sulfaten en siliconen. Een collega van mijn jongste dochter heeft deze positieve ervaring met shampoo bars.
 • Aan de andere kant kan het gebruik van haarzeep voor sommige mensen leiden tot droog, pluizig of broos haar. Dit kan gebeuren als de haarzeep te alkalisch is en de natuurlijke pH-waarde van het haar verstoort. Ook kan het zijn dat de gebruiker niet de juiste haarzeep heeft gekozen voor zijn of haar haartype en conditie.
 • Sommige mensen kunnen ook problemen hebben met het uitspoelen van de haarzeep. Het kan langer duren om alle zeep uit het haar te spoelen dan bij conventionele shampoos en soms blijft er zeepresten achter.
 • Er zijn ook mensen die merken dat het gebruik van haarzeep hun hoofdhuid helpt te kalmeren en de productie van talg vermindert. Een shampoo bar kan een vette hoofdhuid verminderen en roos voorkomen.

Over het algemeen kan haarzeep een geweldige optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en duurzame manier om hun haar te wassen. Maar het is belangrijk om de juiste haarzeep te kiezen voor jouw haartype en conditie, en om rekening te houden met de mogelijke reacties van jouw haar en hoofdhuid.

Shampoo bar ervaring samenvattend

Het principe van een shampoo vind ik heel goed. Hoe minder plastic er wordt gebruikt en weggegooid hoe beter. Maar in de praktijk vind ik shampoo bars minder prettig dan shampoo in een flesje. Mijn  shampoo bar ervaring is dus niet zo positief.

Het doet me een beetje denken aan katoenen maandverband. Het werkt prima, tot het moment dat je het moet vervangen. Dan merk je ineens hoe comfortabel zo’n wegwerp maandverband eigenlijk is….

Leestips

Hoe zijn jouw shampoo bar ervaringen?

19 Comments

 1. Marrie
 2. Dimario
 3. dingske
 4. Anja Elsen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh