Prikspijt?

prikspijt

Prikspijt.

Vanochtend hoorde ik het woord 'Prikspijt' voor het eerst in het nieuws op Classic FM.

Prikspijt is namelijk het Woord van het jaar 2021 geworden.

Prikspijt: 82,2% koos dit als Woord van het jaar 2021

Blijkbaar heeft nog nooit een Woord van het jaar met zo'n overweldigende meerderheid gewonnen*.

Maar liefst 82,2% koos prikspijt als het Woord van het jaar.

De woorden 'woonprotest' en 'wappiegeluid' kwamen niet eens in de búúrt, met een sneue 3%.

Prikspijt: wat betekent dat eigenlijk?

Volgens Van Dale is prikspijt: 'De spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte.'

Toen Hugo de Jonge dat hoorde, kwam hij met zijn eigen ferme definitie:

'Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas #prikspijt.'

Heb ik prikspijt?

Ik herken me denk ik het meest in de definitie van Hugo de Jonge. Ik heb dan ook geen prikspijt, en hoop er maar het beste van.

Wel vind ik het jammer dat de twee vaccinaties minder afdoende zijn gebleken dan van te voren verwacht.

Leestip

Moderna arm

Sporten na vaccinatie

Welke definitie van prikspijt heeft jouw voorkeur? 

*Op Twitter werd door niet gevaccineerde mensen heel vaak opgeroepen om juist op dit woord te stemmen. De uitslag is dus mogelijk wel wat 'gekleurd', aldus de NOS.

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik ben voor de definitie zoals ze ook in Van Dale zal worden beschreven.
  Omdat ik een taalpurist ben, maar nog meer omdat ik wel alsmaar meer twijfels heb bij vaccinatie.
  We kennen de langetermijngevolgen niet, er worden geen garanties gegeven, maar deden het allemaal voor de groepsimmuniteit en om de zwakkeren te beschermen. Intussen bleek die groepsimmuniteit niet te werken, bleek dat we gevaccineerd nog altijd kunnen ziek zijn én dat we nog steeds konden doorgeven. Nu, dat laatste is logisch, dat zei mijn huisarts ook meteen: net zoals een griepvaccin alleen je eigen lichaam voorbereidt op een aanval van het virus, is dat met het covid-vaccin ook zo. Maar van de groepsimmuniteit en van de vaccins had ik zeker meer verwacht. Dus hier ben ik ontzettend in teleurgesteld.
  Intussen lees ik wel dat er een (onverklaarbare) oversterfte is bij 20-40-jarigen, dus ik ben wel bang van wat we allemaal in ons lichaam hebben gekregen. Dus ja, ik heb 100 % prikspijt, voor iedereen die ik ken. Ik ga nooit die booster halen en zal dan ook nooit mijn kinderen met dit vergif laten inspuiten.
  :-(

 2. Ik heb geen last van prikspijt, want ben heel blij en opgelucht dat ik me niet heb laten vaccineren. Ik wil geen gerommel met mijn immuunsysteem en in mijn lichaam, dat is mijn motivatie.
  Dus ja, dat is mijn mening, niet erg populair bij een groot deel van de bevolking, ik weet het, maar het is mijn diepste overtuiging (altijd al).

  1. Helemaal mee eens, je weet niet wat die troep over een aantal jaar met je lichaam doet. Ik ken ook een aantal mensen die de vaccinaties alleen genomen hebben omdat ze op vakantie willen, anders hadden ze hem ook niet genomen. Absurd toch?

 3. Mmmm. ik las idd de reactie van minister De Jonge op dit woord. Daarna ging ik opzoeken waar het over ging.
  Ik moet zeggen dat ik de laatste dagen het meest voel voor de betekenis van de Van Dale.

 4. Ook ik heb er geen spijt van, dat ik gevaccineerd ben.
  Ik denk dat dit een woord is wat heel snel weer in de vergetelheid gaat raken.

 5. Ik vind het maar een gek woord. Op Twitter komt het regelmatig voorbij, maar ik negeer dat soort berichten een beetje. Vind 't zo'n nare sfeer hebben.

  1. Klopt!
   Hebt probleem is dat 80% van de mensen niet de eerlijke keuze hebben gehad.
   We werden gechanteerd met keuzes als vaccineren of reis annuleren.

 6. Zo heb ik een buurvrouw die zichzelf niet heeft laten vaccineren. Met de reden die vele mensen aangeven die zich niet hebben laten vaccineren. Maar aan de andere kant heeft ze altijd wel haar eeuwige sigaret in de mond en is een kettingroker, ik bedoel dan pas krijg je troep en toxische stoffen in je lijf. Misschien mag ik er niet over oordelen, ik heb ook gerookt maar gelukkig nu al een paar jaar er van af. Ik vind het gewoon zo tegenstrijdig allemaal.

  Ik heb mij laten vaccineren, ik laat mij weer vaccineren. Ik vertrouw op de gezondheidszorg die heel goed is. Vaccineren begon al toen ik een kind was en al die vaccinaties hebben mij altijd beschermd. Misschien is het zo dat de vaccins snel zijn ontwikkeld, maar ze kunnen tegenwoordig ook heel veel. Voorheen ging er een langere tijd over, nu uit noodzaak en meer ervaring word het sneller ontwikkeld. Ik ga niet zeggen dat er troep in zit, ik vertrouw erop dat het goed zit. Er zit ook troep in voedsel, enzovoort, daar moet je je ook bewust van zijn.

 7. Wat Diana zegt! Dat vind ik dus ook. Ook bijzonder dat mensen die verre reizen maken ook allerlei vaccins nodig hebben. Daar hoorde je ook nooit iemand over. En mensen die ondanks de vaccinatie toch ziek werden? Tja, misschien hadden ze het zonder vaccinatie niet overleefd. En gechanteerd, hou toch op! Je hóeft niet op vakantie, hoor. Ik heb geen prikspijt en ik ben het in dit geval met De Jonge eens.

 8. Voor mij is prikspijt iemand (die ik ken) die een vaccin geweigerd heeft en vervolgens héél erg ziek is geweest... En nee, niemand oud, obees of met onderliggende problemen.

 9. Geen prik gehad. Geen spijt. 2e x nog mildere klachten dan eerste. Denk dat ik beter immuun ben dan met vaccinatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.