Kerst tradities: heb jij ze?

kersttraditiesNet zoals ik van ritme en regelmaat houd, zo houd ik van tradities. Ze geven het leven structuur. Ook voor Kerstmis vind ik tradities fijn.

Maar sommige tradities die we hadden toen de kinderen nog klein waren, werken nu niet meer. Zoals de kinderkerstdienst op Kerstavond. Daar zijn ze nu echt te oud voor. Wat ik ook erg leuk vond, toen de kinderen jonger waren, was het kraamschudden op Eerste Kerstdag in de katholieke kerk. Maar ook daarvoor zijn ze nu te oud.

Laat ik onze Kersttradities eens op een rijtje zetten:

 • Op 15 december gaan we naar de kerstmarkt in een naburig dorpje.  De kerk is daar dan ook open. En als we thuis komen zetten we de kerstboom op.
 • Op Kerstavond lezen we het kerstverhaal.  Uit de Kijkbijbel… Want langer houden die pubers het niet vol zonder te gaan ginnegappen. Maar het gaat om de gedachte! Daarna drinken mijn man en ik Glühwein van de Lidl. En de kinderen krijgen choclademelk. Ook is er kerstkrans. Niet te verwarren met een deurkrans!
 • Op Eerste Kerstdag ga ik ‘s ochtends naar de kerk.
 • Als ik thuis kom drinken we met het hele gezin koffie met iets lekkers er bij. En de kinderen krijgen warme chocolademelk.
 • Met Kerstmis eten we extra lekker. Ik maak dan graag rollade, en we eten Pomme Duchesse aardappels uit de oven. Het zijn geen culinaire hoogstandjes, maar iedereen lust het.
 • Om het jaar vieren we Eerste Kerstdag bij mijn ouders. Daar komen dan ook mijn zussen.
 • Op Twee Kerstdag maken we een wandeling met het hele gezin. Dat gebeurt onder dwang. Vooral de oudste pubers willen niet mee. Maar ik heb het verplicht gesteld. Het is blijkbaar ook traditie dat zo’n wandeling niet altijd even gezellig is! ‘Geeft niks!,’ houd ik mezelf dan voor. ‘Dit is toch weer een bouwsteentje van hun jeugdherinneringen!’
 • En ‘s middags kijken we een film met het hele gezin. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Want zie maar eens een film te vinden die 7 verschillende persoonlijkheden allemaal mooi vinden. Ik trek me daarom altijd terug uit het discussie geweld. Ik ga voor de sfeer van het samen kijken. Wat betreft de film pas ik me aan.

Heb jij kersttradities? En zo ja, welke?

Lees ook over mijn verjaardag tradities!

Similar Posts

9 Comments

 1. Onze kersttradities zijn inmiddels dat we kerst al ruim voor de 25ste december vieren omdat Ben telkens op zijn werk op zee zit tijdens de kerstdagen. En de tweede is de Christmas Cake die ik ook dit jaar weer heb gebakken…
  Ik wens je heel fijne kerstdagen, maar met jullie tradities erbij gaat dat vast en zeker wel lukken…
  Liefs,
  Mirjam

 2. Op Kerstavond kijk ik al jaren naar ‘All you need is love’. En voor de rest is er tijdens de Kerstdagen een gezellig samenzijn met mijn familie en mijn schoonfamilie.

 3. Hier een traditie van samen zijn, aardappelsla en worst eten, en kadootjes geven. Maar dat gaat neit door dit jaar: schoonzus doet een rondje ziekenhuis ivm ernstige ontsteking. Ze is al een stuk beter: kan al weer 3 zinnen zeggen. Misschien is ze net thuis met kerst, maar dan nog erg zwak. Dus alles moet even anders, we overleggen nog…..
  Wel jammer, dit was het laatste jaar in het huis van mijn ouders.

 4. Traditie met de kerst: Ik werk nachtdiensten, al jaren doe ik dat, weinigen hebben daar zin in en ik altijd wel :-) (samen met mn vaste maat in de nachtdienst, die met oudjaar jarig is en dus steevast vrij wil zijn, hij houd btw ook niet van dat verplichte opzitten en volproppen enzo. En nog een willekeurige meestal uitgelote derde “man”)
  Dan kerstavond en eerste kerstdag bezoeken we met de kids kerkdiensten/vieringen, soms wil oudste niet (2x) mee, ook prima.
  En we eten iets lekkers op 1e kerstdag, de kids kozen voor de kleine pannetjes, prima dus. Daarbij/daarna, komen de puzzels tevoorschijn. En liggen overal puzzels en zitten overal kinderen met hun vriend(inn)en enzo wild woest manisch te puzzelen, geen plek voor pannen, geen tijd voor koken op de 2e dag, we eten een stamppot op schoot, kijken eventueel een mooie film, word er een frisse strandwandeling gemaakt(wie mee wil gaat mee, dat is bijna iedereen hoor) dan thuis warme chocomel etc en puzzelen weer door.

 5. Het is geen Christmas Pudding, die je al een paar maanden van tevoren maakt, maar een echte Engelse cake. Eentje met vruchten en noten…Zie mijn blog. Daar vind je het recept en lees je wat er allemaal in gaat… compleet met foto\’s…Fijne avond,Liefs, Mirjam

 6. Op 24 december is mijn man jarig, dit vieren wij altijd `s middags met koffie en gebak. Kerstavond breng ik het liefst altijd in alle rust door met een glaasje wijn. Eerste kerstdag is voor ons gezin. We hebben dan een uitgebreide kerstlunch en `s avonds willen de kinderen altijd gourmetten. Iedereen kan dan nemen wat hij of zij lekker vindt en ik hoef niet te koken.
  Tweede kerstdag kunnen de kinderen invullen zoals ze dat zelf willen. Mijn man en ik maken een lekkere wandeling en verder zien we wel wat we doen. Geen verplichtingen, maar ik hou me graag een beetje aan mijn eigen dagritme vast, anders word ik onrustig. Ik hou ook erg van regelmaat in mijn dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.