Reacties

Kerst tradities: heb jij ze? 2014 versus 2021! — 56 reacties

 1. Onze kersttradities zijn inmiddels dat we kerst al ruim voor de 25ste december vieren omdat Ben telkens op zijn werk op zee zit tijdens de kerstdagen. En de tweede is de Christmas Cake die ik ook dit jaar weer heb gebakken...
  Ik wens je heel fijne kerstdagen, maar met jullie tradities erbij gaat dat vast en zeker wel lukken...
  Liefs,
  Mirjam

 2. Hier een traditie van samen zijn, aardappelsla en worst eten, en kadootjes geven. Maar dat gaat neit door dit jaar: schoonzus doet een rondje ziekenhuis ivm ernstige ontsteking. Ze is al een stuk beter: kan al weer 3 zinnen zeggen. Misschien is ze net thuis met kerst, maar dan nog erg zwak. Dus alles moet even anders, we overleggen nog.....
  Wel jammer, dit was het laatste jaar in het huis van mijn ouders.

 3. Traditie met de kerst: Ik werk nachtdiensten, al jaren doe ik dat, weinigen hebben daar zin in en ik altijd wel :-) (samen met mn vaste maat in de nachtdienst, die met oudjaar jarig is en dus steevast vrij wil zijn, hij houd btw ook niet van dat verplichte opzitten en volproppen enzo. En nog een willekeurige meestal uitgelote derde "man")
  Dan kerstavond en eerste kerstdag bezoeken we met de kids kerkdiensten/vieringen, soms wil oudste niet (2x) mee, ook prima.
  En we eten iets lekkers op 1e kerstdag, de kids kozen voor de kleine pannetjes, prima dus. Daarbij/daarna, komen de puzzels tevoorschijn. En liggen overal puzzels en zitten overal kinderen met hun vriend(inn)en enzo wild woest manisch te puzzelen, geen plek voor pannen, geen tijd voor koken op de 2e dag, we eten een stamppot op schoot, kijken eventueel een mooie film, word er een frisse strandwandeling gemaakt(wie mee wil gaat mee, dat is bijna iedereen hoor) dan thuis warme chocomel etc en puzzelen weer door.

 4. Het is geen Christmas Pudding, die je al een paar maanden van tevoren maakt, maar een echte Engelse cake. Eentje met vruchten en noten...Zie mijn blog. Daar vind je het recept en lees je wat er allemaal in gaat... compleet met foto\'s...Fijne avond,Liefs, Mirjam

 5. Op 24 december is mijn man jarig, dit vieren wij altijd `s middags met koffie en gebak. Kerstavond breng ik het liefst altijd in alle rust door met een glaasje wijn. Eerste kerstdag is voor ons gezin. We hebben dan een uitgebreide kerstlunch en `s avonds willen de kinderen altijd gourmetten. Iedereen kan dan nemen wat hij of zij lekker vindt en ik hoef niet te koken.
  Tweede kerstdag kunnen de kinderen invullen zoals ze dat zelf willen. Mijn man en ik maken een lekkere wandeling en verder zien we wel wat we doen. Geen verplichtingen, maar ik hou me graag een beetje aan mijn eigen dagritme vast, anders word ik onrustig. Ik hou ook erg van regelmaat in mijn dagen.

 6. Ik vier met zoon nooit kerst op één van de twee kerstdagen maar ervoor of erna. Hij heeft op de dagen zelf verplichtingen bij de grote familie van zijn vader, en ook bij de familie van zijn vriendin. Daar ga ik niet tussen zitten, dus wij vieren kerst op een andere dag. En dat is net zo gezellig en fijn.

 7. Kerststress heb ik nooit begrepen. Net zo min als de vraag, wat gaan jullie eten met kerst. Ik eet elke dag lekker. Daar heb ik geen kerst bij nodig.

  Love as always
  dimario

 8. Ideaal, om op Tweede Kerstdag patat te halen. Ik ben ook steeds meer van 'doe maar normaal'. Gewoon lekker een extra dagje vrij, met boek en lekkers. Tweede Kerstdag waren we altijd met z'n allen, maar dat is inderdaad gesneuveld door corona.
  En de nieuwste kersttraditie is een lockdown geloof ik, dus ja...

 9. Ik houd niet zo van tradities, ze beklemmen mij. Wel hebben we elke kerstdag een uitgebreid ontbijt. We kijken het per jaar aan waar we zin in hebben. Persoonlijk vind ik 2 dagen bij ouders/schoonouders erg veel. Maar we doen het dit jaar wel.

 10. 24 December kerstdiner met de kinderen van mijn man, aanhang en voor de 2 e keer kleindochter. Was altijd hier maar stelde paar jaar gelden of stiefdochter het niet bij haar wilde doen, tot mijn verbazing wilde ze dat heel graag terwijl ik het van mijn man niet eens voor mocht stellen. Nu heeft stiefzoon en zijn partner net een huis en organiseren zij het. Ieder maakt wat. Vrder is mijn traditie om het zo rustig mogelijk te doen met die 2 dagen en vooral dingen die wij leuk vinden.
  Al die reclames hebben gelukkig geen vat meer op mij. Wilde ook zulke kerstfeesten. Is zelden gelukt. En jaloers op anderen hoef ik ook niet te zijn want hoeveel vrienden en familie ze ook hebben velen van hen zag je terug (op TV) op woonboulevard. Velen balen dat het dit jaar in een weekend valt, ik vind het geweldig.

  op je vraag op mijn blog; velen die ik graag lees hebben een paar weken rust genomen van blogland. Jammer .

  Ik denk aan je deze dagen nu je je lieve Pap moet missen.

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie Hélène. Net als jij vier ik Kerst graag rustig. En superbedankt voor je lieve woorden over mijn vader. Het is inderdaad een wonderlijk besef dat dit mijn eerste Kerst zal zijn zonder hem.

 11. Persoonlijk denk ik dat het hele Kerst-gebeuren hoe langer hoe verder verwijderd geraakt van zijn originele betekenis. Geef toe, wie staat er nog bij stil als we aan de feesttafel zitten en ongeduldig onze pakjes open scheuren.....

 12. Onze kersttradities zijn al een aantal jaar hetzelfde. Helaas zijn er door corona wel wat dingen veranderd, maar de vaste datum om de kerstboom op te zetten en cadeautjes uitpakken op kerstavond blijft altijd een ding!

  • Wat een leuke tradities! Onze traditie is gourmetten, foute kersttruien en veel chocolade. Ik zou wel naar de avondmis willen maar helaas. En met jonge kinderen vond ik het niet zo’n goed idee dus dat is al een aantal jaren niet meer gebeurd. Wat we wel vaak doen is liedjes zingen, kerstverhalen lezen en in Liempde hebben mensen veel kerststallen buiten die je kunt bekijken.

  • Dat klinkt heel gezellig Lizette! Ik ging nog wel eens met de kinderen naar een speciale kinderdienst op kerstavond. Maar dat kan dit jaar natuurlijk niet.

 13. Ieder jaar op kerstavond kijk ik naar de film: Q Christmas Carol. Ik ben zo gek op deze film en kan er geen genoeg van krijgen. Ik denk dat dit voor mij een vaste traditie is geworden.

 14. Van tradities moet je blijven geniet, maar als de kinderen zijn uitgevlogen veranderd er veel.
  Wens je wel een kerst van ritme, regelmaat en tradities, omdat deze bij je passen. Hans

 15. Wij hebben niet echt kersttradities, maar zetten wel altijd de boom op onder het genot van een leuke Kerst Playlist en ik zet elk jaar de piek op de boom, waarvan mijn vriend dan een foto maakt.

 16. Heerlijk juist dat Kerst in het weekend valt. Wij zijn net als vorig jaar lekker met z'n tweetjes. Geen gereis en gecirkel om elkaar heen. Buiten de deur eten met die dagen deden we toch al nooit, maar nu de restaurants weer de pech hebben dat ze moeten sluiten hebben we ook dit jaar besloten eten thuis te laten bezorgen. En verder ben ik het, hoewel niet streng kerkelijk opgevoed, helemaal eens met Picpholio.
  Nicole zouden al jouw lezers weten wat kraamschudden betekent. Aanrader voor Kerst Kroamschudd'n in Maria Parochie van Herman Finkers. https://www.youtube.com/watch?v=uV0jSI9HxDY

  • Wat sympathiek dat je op die manier de horeca steunt Ferrara. Verder klinkt het aangenaam rustig. Best fijn gewoon lekker met z'n tweetjes!

   Het filmpje van Herman Finkers is inderdaad erg leuk!

 17. Vroeger bij mijn ouders hadden we altijd wel echte kersttradities. Gourmetten, sjoelen, kerstcircus en een dag met de opa en oma's. Zo leuk vond ik dat! Sinds ik uit Nederland weg ben, heb ik bijna elke kerst gewerkt. Dit jaar hoef ik niet te werken, maar staat er verder weinig bijzonders op de planning. Kerst zonder samen te zijn met familie is toch anders.

 18. Hé Nicole, ken je deze bijna-kersttraditie?
  21 december, het is jouw dag 😀

  https://youtu.be/K_PFJ0Fkzs0.

  O Oriens, splendor lucis aeternae, et sol iustitiae: veni, et illumina sedentes in tenebris et umbra mortis.

  O DAGERAAD, glans van het eeuwig licht en Zon van gerechtigheid; kom, en verlicht hen die in duisternis en in de schaduw van de dood leven.

  Maak er een mooie dag van 😉

  Groet, Erna

 19. Omdat we geen familie in Nederland hebben, is het elk jaar alleen de kinderen en ik. Sinds vorig jaar ook het vriendje van mijn dochter. Omdat we geen Sinterklaas vieren, doen we sinds enkele jaren surprises met kerst en ik haal altijd kerstcrackers omdat dat me aan mijn kindertijd doet denken. Verder zoals iedereen denk ik de tafel mooi opdekken en lekker eten. Als kind ging ik met mijn ouders naar de nachtmis, dat vond ik altijd wel erg mooi maar die traditie heb ik niet doorgezet.

 20. Ik vind jullie Kerst nieuw stijl eigenlijk beter klinken dan Kerst oude stijl. Wij hadden als Kersttraditie dat ik en mijn oudste broer steevast kindje Jezus uit het kribbetje haalden er ergens in huis verstopten. En mijn moeder maar zoeken waar dat kind nu weer uit hing! Met het overlijden van mijn broer kwam aan die traditie een einde. De lol was er ineens af. De kerststal staat nu weer bij mijn moeder. Hij staat niet heel erg in zicht, dus ik weet niet of ze het gaat merken maar misschien moet ik toch onze kersttraditie in ere herstellen.

 21. Geen specifieke kersttradities hier. Nu mama er niet meer is, is het allemaal anders. Sowieso waren mijn ouders al helemaal niet van het 'dwingerige'. Als je zin hebt om te komen leuk, en anders lekker niet doen en thuis blijven. Zij hielden ook niet van dat opgeklopte. Wat ik nu wel voor het tweede achtereenvolgende jaar doe is gevulde kalkoen braden (zelfgekocht. Qalkoen, ja met een 'Q'. Een deel van de opbrengst gaat naar kinderziekenhuizen in Nederland) en de huzarensalade maken zoals mijn moeder die vroeger maakte. Met bietjes.

 22. Onze belangrijkste traditie is ongetwijfeld de wensballen in de boom. Ieder jaar op kerstavond openen we onze wensbal en kijken we of ieders kerstwens van vorig jaar uitgekomen is. Daarna bedenken we elk een nieuwe wens en stoppen we die in de wensbal voor het jaar erop.

 23. Ik vind dat je best wel veel tradities had een paar jaren geleden, wel leuk om te lezen wat voor veranderingen daar in zijn gekomen. Wij zijn niet echt van de tradities, het enige was dat we kerstavond met de ene kant van de familie bij iemand thuis uitgebreid gaan eten, waar iedereen iets maakt. En de eerste kerstdag gaan we dan uit eten met de andere kant van de familie. Ook deze dingen hebben de afgelopen twee jaren niet plaatsgevonden.

 24. Sinds ik van thuis weg ben, heb ik amper de eindejaarsfeesten gevierd en er dus ook geen tradities op nagehouden.
  Het is dit jaar de eerste keer in zoveel jaren dat ik nog eens een minimum aan Kerstversiering heb gedaan. Dit ook enkel omdat het samen met mijn schoonouders was.

 25. Onze Kersttraditie is op reis zijn, liefst in een land waar geen Kerst gevierd wordt. ;) Ik heb er niet veel mee. Helaas vorig jaar geen reis, maar dit jaar maken we weer een reis.. minder ver dan anders én.. de eerste paar dagen naar een stadje met Kerstmarkt, Colmar in Frankrijk. Erg benieuwd hoe dat bevalt. Fijne Kerst voor jullie! Leuk om over jullie tradities te lezen.

 26. Ik ben niet zo van de tradities en dat geldt ook voor kerst. Het liefst zou ik het vliegtuig naar een ver, tropisch oord nemen. Dat deden we een aantal jaren terug, maar door Corona al 2 jaar op een rij dus niet meer kunnen doen.

 27. Wij hebben geen tradities, gewoon lekker doen waar we zelf zin in hebben en wat dat jaar allemaal kan en mag. Zolang het maar gezellig is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder