Boek van Erica Meiland: 9 groepen potentieel beledigd?

boek van erica meiland

Omdat ik de afleveringen van Chateau Meiland in Frankrijk erg leuk vind, was ik benieuwd naar het boek van Erica Meiland.

Eerder kwam er al een boek uit van Martien Meiland, maar dat interesseert me toch wat wat minder.

Om de één of andere reden was ik nieuwsgieriger naar Erica.

Het duurde nog een hele tijd voordat het boek van Erica Meiland eindelijk beschikbaar was in de bibliotheek, maar nu heb ik het dan toch gelezen!

Hieronder mijn review.

Boek van Erica Meiland: Erica

het boek van Erica Meiland heet Erica, met als ondertitel: 'de motor achter de Meilandjes'. Op de cover staat een vrij slecht belichte foto van Erica. Die foto weerspiegelt goed haar no nonsense attitude, die als een rode draad door haar boek loopt.

Het boek van Erica Meiland laat zich nog het beste samenvatten als een soort 'stream of consciousness'. Op Wikipedia omschrijven ze dat als:

'Continue stroom van gedachten van een persoon, reflecties die voortvloeien uit observaties: onze geest springt zonder duidelijke logica voortdurend van de ene gedachte op de andere.'

Jan Dijkgraaf, de auteur van het boek heeft de boel enigszins geordend met hoofdstukken. Maar sommige dingen herhaalt Erica verschillende keren in verschillende hoofdstukken. Zoals dat ze een fijne en veilige jeugd heeft gehad.

Gebrek aan continuïteit

Als lezer is die ordening van hoofdstukken prettig. Maar het veroorzaakt ook een gebrek aan continuïteit, omdat bepaalde informatie die je al hebt gelezen in een ander hoofdstuk opnieuw voorbij komt.

Het is een beetje alsof het gesprek flarden zijn die zijn uitgetypt en vervolgens in een hoofdstuk zijn geplempt, en daarna zijn al die hoofdstukken gewoon huppekee, in één boek zijn geplakt.

Geen literair hoogstandje

Het boek van Erica Meiland is dan ook geen literair meesterwerk. En als Erica niet zo bekend was vanwege Chateau Meiland zou het denk ik ook niet een boek waard zijn. Maar ze is dus wél zo bekend, en dat maakt haar boek toch interessant.

Ik heb het echt met plezier gelezen. Bovendien heeft het ook wel iets, om het verhaal van een heel gewone Nederlandse vrouw te lezen, en hoe zij het leven ervaart en hoe ze over dingen denkt.

Ophef over het boek van Erica Meiland

Toen het boek van Erica Meiland net uitkwam was er veel ophef over een paar zinnen over vrouwen met burka's. Maar ik snap eerlijk gezegd niet waar alle gedoe over was , want Erica Meiland zegt heel veel dingen die je als belediging kunt opvatten.

Ik heb er een lijstje van gemaakt!

Mensen die 'beledigd' worden door Erica Meiland

 1. Joden
 2. Mannen
 3. Jehova's getuigen
 4. Vrouwen die abortus laten plegen
 5. Transseksuelen
 6. Thuisblijfmoeders
 7. Pro borstvoeding mensen
 8. Sommige vluchtelingen
 9. Mensen met tattoos

En er zijn er vast nog wel meer.

Het punt is alleen dat Erica het volgens mij nergens beledigend bedoelt. Het zijn gewoon haar gedachten. En over zichzelf en Martien en haar kinderen praat ze net zo.

Ik schoot regelmatig in de lach om Erica's uitspraken

Over potloodventers

Je hebt wel eens mannen, die hebben een lange jas aan en die zijn helemaal bloot daaronder.' Dan zei zij: 'Heeft die man dan geen onderbroek thuis?' En dan zei ik weer: 'Die heeft ie wel, maar die doet-ie niet aan en dan doet-ie ineens die jas open om jou te laten schrikken.

Over borstvoeding

Erica tegen Maxime: 'Je moet geen borstvoeding geven. Want iedereen wil je dat aanpraten, maar dat moet je gewoon niet doen, dat is hartstikke onhandig. (..)Dan kun je na de geboorte meteen weer een wijntje nemen of ui eten ook, zonder dat de baby darmkrampjes krijgt.'

Emancipatie

'Ik zit weleens te denken, als ik mensen zie met een heel goeie relatie, dat je het toch het langst volhoudt als de vrouw  de meeste taken in huis doet en de maan meer de dingen ophangt en de vuilnisbak buiten zet.'

Over Martien

Nadat de koop van een kasteel in Italië niet doorging was Martien daar heel chagrijnig van. Daarom zei Erica: 'Oké, doe dan maar een nieuw gebit. Dat wilde hij altijd al zo graag. Dus gingen we heel vaak naar Best en had-ie uiteindelijk een hele bek vol porselein.'

Erica verteld dat Martien zegt dat hij niet ouder dan 64 zal worden. Erica zegt daarover: op de haar kenmerkende manier:

'Het wordt een spannend jaar, tussen 26 augustus 2025 en 26 augustus 2026. Gelukkig is het geen schrikkeljaar. Scheelt weer een dag stress.'

Moederschap

'Al die rommel, al dat speelgoed, steeds dat geblèr... Je kon nog niet even naar de wc of iemand riep al 'Ik heb dorst' of 'ik moet poepen' of weet ik wat ze allemaal hadden. (...) Ik vond het echt helemaal niks en daardoor werd ik ook onaardig tegen die kinderen. Dat ik dacht: rott effe op joh!'

Over kleindochter Claire

Toen dochter Maxime net zwanger was, werd abortus genoemd. Erica zegt daar nu over: 'Als ik naar Claire kijk denk ik zo vaak: anders was jij in de stofzuiger verdwenen.'

Over haar ex Peter

Na Martien had Erica een tijdlang een relatie met Peter. Ze zegt daarover: 'Zo'n man wilde ik. Ik dacht: 'zo'n mietje hoef ik niet meer, ik wil een échte vent. Had ik dus opeens echt zo'n mán in huis. Gelukkig was-ie wel van het zittend plassen. Dat dan weer wel.'

Erica Meiland in beeld

In onderstaand filmpje zie je Erica Meiland in Aran on tour.

Opzet van het boek van Erica Meiland

Het boek van Erica Meiland bestaat uit maar liefst 33 hoofdstukken.

 1. Moeder Jenny
 2. Vader Jan
 3. Broer Vincent
 4. Zus Saskia
 5. De jeugdjaren
 6. De boeken
 7. Feminisme
 8. Uiterlijk
 9. Meeting Martien
 10.  Het huwelijk
 11. Heen en weer
 12. Dochter Montana
 13. Dochter Maxime
 14. Kleindochter Claire
 15. Schoonzoons Dirk en Leroy
 16. Schoonvader Nico
 17.  Schoonzus Nelleke Meiland
 18. Zwager Jaap
 19. Het geloof
 20. Afscheid nemen
 21. Diepe dalen
 22. De dood
 23. Nieuwe m anne
 24. De huizen
 25. Feestjes
 26. Werk
 27. Het karakter
 28. De serie
 29. Operatie Security (over een ex manager)
 30. Bekendheid
 31. Het geld
 32. Hotel Sonnevanck

Nelleke Meiland

Nelleke Meiland is de zus van Martien Meiland. Hoewel Martien en zijn zus Nelleke als kind heel 'close' waren, hebben ze nu geen contact meer. Ondanks een toenaderingspoging van Nelleke Meiland. Maar Martien heeft dat afgehouden. Op de website Shownieuws vertelt hij zelfs dat hij niet naar de begrafenis van zijn zus zou gaan.

Overigens hebben ze wel veel gemeenschappelijk: net zoals Martien lange tijd een woonwinkel runde, zo doet Nelleke Meiland dat nu nog steeds. Op haar Instagram kanaal zie je meer van haar.

Boek van Erica Meiland kopen

Het boek van Erica Meiland is voor 20,99 te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel. Gek genoeg kost het boek van haar man Martien Meiland 22,50!

Leestips

Houd je van biografieën en boeken over bekende mensen?

Kijktip: Kasteelvrouw Emmy

Wat vind jij van Chateau Meiland?

Similar Posts

13 Comments

 1. Het eerste seizoen van Chateau vond ik geweldig. Daarna vond ik het steeds minder worden en uiteindelijk werd ik het beu en ben ik gestopt met kijken.
  De boeken van Martien en Erica heb ik niet gelezen en ik ga ze ook niet lezen. Ik hou niet zo van (auto)biografieën of interviews.

  1. Helemaal mee eens. Het eerste seizoen kijk ik nu nog steeds graag. Maar het wordt inderdaad minder leuk, en het deel in Hengelo Gelderland sprak me niet meer aan.

 2. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt: ze wilde niemand beledigen, maar zette haar gedachten op een rij.
  Net als jij vind ik haar 'interessanter' dan Martien en ik overweeg om het boek ook te lezen. Volgens mij is ze een keiharde werker.

 3. ik heb er wel een paar afleveringen van gezien

  maar gelijkaardige programma's heb je hier ook bij ons en bij andere buitenlandse zenders...

  en aan die reeksen komt vaak geen einde..

  genoeg om zulke programma's niet meet te volgen

  groeten

  groeten

 4. Ik zag M.Meiland een keer voorbij komen in een talkshow, met E. las ik ergens een interview en dat bij elkaar was meer dan genoeg.
  Hoewel ik graag biografieën lees moet ik de mensen wel interessant vinden, dus ik zal dit boek niet lezen.

 5. Ha op de leeslijst staat dat je geen reacties kan zetten...wel dus ;)
  Mooi kleedje had je gescoord...
  En de Meilandjes mogen van mij emigreren

 6. Dergelijke soaps of hoe je dergelijke shows ook moge noemen volg ik niet. Ik heb genoeg aan mijn eigen leven. Gelukkig dat smaken verschillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.