Eloise van Oranje boek: ontboezemingen van een 19-jarige gravin

Eloise van oranje

Eloise van Oranje schreef een boek!

Het heet Learning by doing, en onderaan de cover staat: ‘Van kleding, koken tot op kamers gaan; zó doet Elo het.’

Ik was wel benieuwd wat voor boek het zou zijn, en nam het mee uit de bibliotheek.

Maar eerst, wie is ook alweer Eloise van Oranje?

Wie is Eloise van Oranje?

Eloise van Oranje is de dochter van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst. In de media wordt ze doorgaans Eloise van Oranje genoemd. Ze is als vijfde aan beurt in de lijn van de Nederlandse troonopvolging.

Gravin. Waarom geen prinses?

Haar titel is die van Gravin. Je zou toch denken dat, omdat haar vader een prins is, ze automatisch een prinses zou worden. Maar blijkbaar willen ze niet te veel Nederlandse prinsessen hebben, lees ik op Wikipedia.

Eloise is een bekende Nederlander

Ondanks het feit dat ze ‘maar’ een gravin is, is Eloise van Oranje best bekend geworden. Dat komt omdat ze actief is op social media. Zo heeft ze een populair Tiktok account en een Instagram account met veel volgers! Ze wordt daarom soms zelfs wel gravinfluencer genoemd. Op dit moment volgt ze een opleiding aan de Hotelschool in Amsterdam, waar ze ook intern woont.

eloise van oranje

Eloise van Oranje boek

Van te voren had ik gemengde gevoelens over dit boek. Ik vroeg me af waarover het zou gaan, en waarom het in vredesnaam interessant zou zijn. Maar toen ik begon te lezen begon ik Eloise al snel sympathiek te vinden.

Boek geeft antwoorden op vragen

Het begint al met haar goede reden om met een boek te komen: ze krijgt veel vragen via haar Instagram account. In haar boek geeft ze antwoorden. Met andere woorden, ze motiveert haar boek goed. Het is niet eens zozeer dat ze zichzelf zo interessant vindt dat ze een boek over zichzelf wilde schrijven. Het idee is geboren door de reacties die ze krijgt op social media.

Eloise van Oranje vertelt over haar leven en persoonlijke issues

Eloise schrijft over haar dagelijks leven en persoonlijke overwegingen. Daarin is ze gewoon een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden in het leven. Ik denk dat leeftijdsgenoten veel zullen herkennen in haar verhalen en beschrijvingen.

Net toen ik erin begon te komen, veranderde het boek ineens in een kookboek! Dat was wel apart. Maar goed, er staan zeker wel leuke recepten in.

Eloise van Oranje over haar Instagram account

In onderstaand filmpje van het Jeugdjournaal vertel Eloise over haar Instagram account.

Mijn conclusie over Eloise van Oranje’s boek

Learning by doing is een leuk boek over een jonge vrouw die gravin is, en wiens vader prins Constantijn der Nederlanden is. Dat maakt het natuurlijk toch wel net iets specialer dan een willekeurige andere twintiger met een boek.

Hoewel ik niet haar doelgroep ben, vond ik Eloise’s boek leuker dan ik had gedacht.

Heb jij een dochter die binnenkort op kamers gaat?

Dan denk ik dat Eloise’s boek een leuk cadeautje voor haar is!

5 Observaties over Learning by doing

 1. De lettertjes in het boek zijn best klein. Daar moest ik even aan wennen.
 2. Eloise gebruikt veel Engelse woorden. Zoals: ‘Dus dit was ‘right up my alley’. Op bol.com zie je dit terug in de titel van een zure recensie: ‘Jammer of een Engels woord daarvoor.’
 3. Sommige dingen in het boek zijn dooddoeners. Zoals deze ‘tip’ over tweedehands spullen.: Twijfel je of iets schoon is? Maak ‘t dan zelf goed schoon voor je het gaat gebruiken.’ Duh.
 4. Halverwege het boek wordt het ineens een kookboek, compleet met recepten en foto’s van de gerechten.
 5. Eloise vertelt uitgebreid hoe ze vintage kleding verkoopt, en hoe zit aanpakt! Daarin zetten echt heel handige tips. Ik denk dat mensen die ook vintage kleding online willen kopen, veel zullen hebben aan Eloise’s beschrijvingen hoe zij dat doet!

Ik ben nu nog meer benieuwd naar het boek over haar nichtje Amalia. Het lijkt me interessant om de verschillen in beide boeken te zien. Het valt me in ieder geval op dat van Amalia een inkijkexemplaar is op bol.com maar van het boek van Eloise van Oranje niet.

Praktische informatie

Learning by doing van Eloise van Oranje is luxueus vormgegeven en ziet er goed uit. De opbouw van het boek is als volgt:

 • Voorwoord
 • Over dit boek
 • Het studentenleven
 • Vintage kleding
 • Look & Feel
 • Food (dit is het deel dat ineens een kookboek blijkt te zijn)

Het boek is voor 19,95 te koop bij bol.com en de lokale boekwinkel.

Screenshot 2022 01 18 at 14.50.54

Eloise van Oranje Instagram

Het Eloise van Oranje Instagram account vind je op instagram.com/eloisevanoranje/

Eloise van Oranje Tiktok

Je vindt Eloise van Oranje op tiktok via www.tiktok.com/@everyprofilenameistaken?lang=en

Leestips

Hoe ervaar jij ons koninklijk huis? Heeft het je interesse?

Similar Posts

16 Comments

 1. Tsja….de titel is al Engels, dus dan moet je niet raar staan te kijken als er in het boek zelf ruim gebruik wordt gemaakt van engelse woorden :)

 2. Wat Eloise denk ik -waarschijnlijk onbedoeld- doet, is een stukje geheimzinnigheid weghalen rondom de familie Van Oranje. En ik denk dat dat heel goed is voor hun imago. Hoewel ik dat heel interessant vind, sla ik dit boek over. Ik heb wél het boek over Amalia op mijn lijst staan.

 3. De nieuwe generatie gebruikt nu eenmaal veel Engels, so what? :-) Zelf behoor ik niet tot de digital natives generation maar gebruik ik wel Engels in mijn Nederlands.

 4. Als ik niet zou weten wie haar ouders zijn kan ik het al aan haar gezicht zien. Eloise lijkt heel erg op haar moeder qua oogopslag. Dit meisje is 19 jaar, een meid van deze tijd. Mijn dochter is ook 19 en jij hebt ook kinderen in die leeftijd. Door social media, door deze tegenwoordige tijd, internet verengelst alles. Mijn dochter gebruikt ook veel Engelse woorden door haar Nederlands heen. Ook betrap ik mijzelf daar wel eens op. Vroeger was dit niet zo.

  Leuke meid om te zien, en haar boek als ik die zie in de bibliotheek zal ik het vast en zeker lenen.

  Ot

  Constantijn Christof Frederik Aschwin, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg is Eloise haar vader. Hij is momenteel vierde in lijn voor de troonopvolging. Wikipedia

 5. De jeugd gebruikt nu eenmaal veel engelse woorden als ze praten, dat merk ik zelfs thuis.

  Love as always
  dimario

 6. Ik heb niet bijzonder veel interesse in het koningshuis. Zou ook niet graag in hun schoenen willen staan. Ik denk niet dat ik het boek ga lezen. Wat betreft het boek over Amalia; ik vond het echt een verschrikkelijk slecht boek. En dat lag niet aan Amalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.