Is mijn tv-meubel vintage?
Last updated on april 11th, 2024 at 01:54 pm
- Wat is vintage?
- Vintage spullen
- Hoe herken je vintage?
- Heeft het een merk of een label?
- Stijl en ontwerp
- Waar is het van gemaakt?
- Stempels en markeringen
- Laat het controleren door iemand die er (wel) verstand van heeft
- Voordelen van vintage spullen kopen
- Tot slot
Ik heb een vintage tv-meubel.
Tenminste, zo noem ik het tweedehands kastje waar onze tv op staat graag.
Maar ís het ook echt vintage? Of is het alleen maar heel ordinair tweedehands?
Wat maakt een meubel eigenlijk vintage? En wat is het verschil tussen tweedehands en vintage? En tussen vintage en antiek?
Ik ging op zoek naar antwoorden!
Wat is vintage?
De meningen over wanneer iets vintage is verschillen. Op sommige websites lees ik dat iets minstens 20 jaar oud moet zijn om vintage te zijn. Anderen zeggen minstens 25 jaar en op VTWonen zeggen ze dat iets vintage is als het minimaal 30 jaar oud is. Als je het hebt over antiek, dan gaat het over spullen die meer dan 100 jaar oud zijn.
- Vintage: spullen die minstens 25 jaar oud zijn. Het gaat meestal om spullen uit de periode 1920 – 1980.
- Antiek: spullen die minstens 100 jaar oud zijn.
- Retro: spullen in een stijl die minstens 25 jaar oud is. Zoals mijn broodrooster! Op de website Retro Family waar ze nieuwe retro spulletjes verkopen, omschrijven ze retro als: ‘Nieuw gemaakt: Retro-items worden meestal nieuw geproduceerd, maar ze hebben het uiterlijk en de stijl van een vervlogen tijdperk.’
- Tweedehands: kan 25 of 100 jaar oud zijn maar ook pas 1 jaar oud. Bijvoorbeeld een tweedehands jurkje van H&M. Tweedehands ≠ vintage, hoewel het wel kán.
Vintage spullen
Vintage spullen kunnen variëren van kleding, meubels, decoratieve objecten, sieraden, tot zelfs auto’s en elektronica. Vaak hebben ze een unieke stijl of ontwerpkenmerken die kenmerkend zijn voor de periode waaruit ze afkomstig zijn. Een mooi voorbeeld zijn deze vintage lampen die ik tegenkwam op Whoppah:
Whoppah is een marktplaats voor tweedehands designmeubels, vintage en kunst waarbij alle producten eerst gekeurd worden door kenners.
Hoe herken je vintage?
Net als bij auto’s kun je mij echt alles wijsmaken als het gaat om vintage. Als iemand tegen mij zegt: ‘Dit bankje is nou echt vintage!’ dan heb ik geen idee of dat echt zo is. Of stel, ik ben bij de kringloop en ik zie daar een tv-kastje in zestiger jaren stijl. Hoe kan ik dan zien of dat tv-kastje vintage is? Gelukkig zijn er een aantal praktische aandachtspunten die je kunt gebruiken om te beoordelen of iets echt vintage is.
Heeft het een merk of een label?
Controleer of het item een merk of label heeft dat typisch is voor een bepaalde periode. Zoek naar bekende merken die populair waren in het tijdperk waaruit het item afkomstig lijkt te zijn. Zoals Eames, Gispen, Arne Jacobsen. Hieronder een voorbeeld van een label onder een Eames stoel:
Bij kleding is dit een stuk makkelijker! Op Wikipedia lees ik dat labels met wasvoorschriften en plastic ritsen pas sinds de jaren zestig gebruikt worden. Een kledingstuk met wasinstructie kan dus nooit in de jaren vijftig gemaakt zijn. En in de jaren veertig en vijftig hadden damesjurken en -broeken meestal een rits aan de zijkant in plaats van de voor- of achterkant!
Stijl en ontwerp
Heeft het een bepaalde stijl of ontwerp die kenmerkend is voor een periode? Zo is de foto hierboven, van de lamp die een beetje op een ei lijkt, een Art Deco Bauhaus hanglamp. Het is dus handig als je enige kennis hebt van vintage design.
Waar is het van gemaakt?
Let op de materialen en fabricagemethoden die zijn gebruikt om het item te maken. Vintage items kunnen kenmerkende materialen en productietechnieken hebben die niet meer worden gebruikt of moeilijker te reproduceren zijn. Neem nou MDF: dat bestaat uit samengeperste houtvezels en is pas later in de 20e eeuw ontwikkeld. Dit is dus een teken dat een meubel waarschijnlijk niet echt vintage is.
Stempels en markeringen
Staan er misschien stempels of serienummers op? Dat kunnen goede aanwijzingen zijn over de herkomst, de fabrikant en soms zelfs de productiedatum!
Laat het controleren door iemand die er (wel) verstand van heeft
Zoals ik nooit in mijn eentje een tweedehands auto zou gaan kopen maar iemand zou meenemen die er verstand van heeft, zo kun je ook bij vintage spullen te werk gaan. Als ze jou echt alles kunnen wijsmaken, is het slim om iemand mee te vragen die er kijk op heeft. Heb je zo iemand niet voorhanden? Geen probleem! Bij bijvoorbeeld Whoppah worden alle vintage spullen gecontroleerd voordat ze op de website worden aangeboden. Als je daar vintage spullen koopt, dan weet je dus dat ze gecontroleerd zijn.
Voordelen van vintage spullen kopen
Ik zie veel voordelen van vintage spullen kopen!
- Met stip op nummer 1: het is duurzaam! Het is er al, en is niet recent geproduceerd. Er zijn dus geen kostbare grondstoffen voor gebruikt.
- Het is veel unieker dan iets dat je nieuw koopt.
- Een vintage lamp, bank of stoelen kan een hele goede investering zijn. Ze worden namelijk vaak alleen maar meer waard!
- Vintage shoppen is een beetje als schatzoeken. Het is erg leuk als je een goede vondst doet. Het proces van rondsnuffelen en zoeken alleen al is de moeite waard.
Tot slot
Iets is vintage als het minstens 20, 25 of 30 jaar oud is. De meningen zijn daar een beetje over verdeeld. Betekent dit dan dat alles dat ouder is dan 30 jaar automatisch vintage is? Nee!
Dan zou ik zelf ook vintage zijn ; )
Behalve de leeftijd, is iets meestal pas echt vintage als het bepaalde kenmerken heeft die typisch zijn voor een bepaald tijdperk. En dan kun je vooral denken aan de periode 1920 – 1980.
Hoewel mijn tv-kastje volgens mij in de jaren zestig is geproduceerd, ben ik er niet zeker van dat het officieel vintage is.
Wat vind jij van vintage spullen?
Gebruikte bronnen onder andere: Ensie, Wikipedia, Whoppah, The Retro Family, VTWonen, Vintage Vedette, Bol.com en Flickr.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik vind het gewoon oubollig, maar smaken verschillen…
Zou oubollig ook een andere term voor vintage kunnen zijn ; )?
Vintage of niet…dat kastje is wel heel tof. Ik heb een stoel uit de jaren ’80 in huis. Die zou misschien vintage kunnen zijn, maar hij is helemaal opgeknapt, dus hij lijkt nieuw;).
Ik vind vintage iets persoonlijks en jouw kastje vind ik een mooi vintage exemplaar <3
Ik ben gek op oude spulletjes. Het heeft een 'geschiedenis' en vaak een betere kwaliteit.
Ik koop ook graag op vakantie iets vintage. Zo heb ik in Duitsland Biedermeier ringen kunnen kopen op een rommelmarkt. Ik draag ze graag!
Wat leuk zeg! En ook nog in jouw maat dus?
Wat heb je dit handig en duidelijk op een rij gezet.
De term vintage vind ik ook een lastige. Zoals jij het zegt: dat het duidelijke kenmerken heeft uit een (stijl)periode, is een goed onderscheid met tweedehands.
Dan noem je het toch gewoon Retro!
Ik vind je kastje er wel vintage uitzien, maar persoonlijk heb ik er ook heel weinig verstand van.
Dat is voor mij een duidelijke uitleg. Ik vind je kastje mooi en er vintage uitzien.
Een echte hobbytafel. 😃
Sorry, verkeerd geplaatst.
Het vintage tv-meubel, lijkt wel op het vroegere radiomeubel.
Het is nog wel een keurig tv-meubel. Hans
Wat een leuke foto’s maak jij altijd bij je artikelen. Als ik het goed begrijp ben ik zelf dus nog niet antiek, maar wel vintage. :-D Verder ben ik het helemaal met je eens, ik houd van vintage, retro en antiek, door de duurzaamheid, maar ook omdat er vaak heel mooie ontwerpen tussen zitten. Je moet misschien net wat beter zoeken.
Jouw foto’s zijn altijd zo leuk! En wat grappig! Dan hebben wij ook best wat vintage items in huis.
Ik vind vintage heel persoonlijk. Zelf heb ik een vintage buikkastje tenminste dat vind ik want hij was nog van een oma. Ik heb hem in petrol geschilderd en het is ons pronkstuk in de woonkamer.
Wat leuk Bookstamel! Een mooi kleurtje vind ik altijd ook wonderen doen.
Voor mij maakt dat niks uit. Het gaat erom of je hem mooi vind. In elk geval zijn nu mooi de spinnenwebben weg. Toch?
Vintage ? Retro? aar mijn mening worden deze termen vaak gebruikt om te rechtvaardigen dat er een behoorlijk prijskaartje aanhangt. Bij ons in de stad heb je een aantal winkels die vintage en retro spullen verkopen , kleding , accessoires en meubels. Dat zijn behoorlijk dure items. Zou je zoiets bij een kringloop of op een rommelmarkt kopen dan is dat vaak een koopje. Het zou me niets verbazen als deze winkels hun spullen op rommelmarkten en in kringloop winkels kopen.
Dat zou ik niet zo sympathiek vinden.