Reacties

Kosten boodschappen per maand: wat is reëel? - update 2024 — 134 reacties

 1. Oef - 50 Euro, dat is wel erg weinig! Dat heb ik ongeveer per week... Aan 450 euro kom ik ook niet denk ik.
  Ik ben zo slecht in budgetten! Ik moet eens meer bij Sjoukje gaan lezen denk ik!

 2. Ik heb 44.45 per week aan boodschappen geld dat krijgen van de begleid wonen stichting waar ik woon om te zorg voor me eten en drinken .. en schoonmaak spullen en toilet papier kopen hun groot in en mogen we pakken uit een grote kast en die 44.45 euro is voor een persoon huishouden en ondanks dat ik naar de albeřt Henin gaan en glutenvrij en lactosevrij moet eten ter ik het prima eigenlijk wel maak ik een lijstje en let op de bonus aanbiedingen

 3. Goed artikel! Vaak kopen we veel dingen in de supermarkt die we heel niet nodig hebben denk aan chips, koekjes en nog meer van die reut. ik ga altijd met een vooraf gemaakt lijstje naar de supermarkt en ook kijk ik waar wat in de aanbieding is. Zo beperk ik mijn boodschapkosten. Het hoeft niet perse, maar het is wel fijner voor de portemonnee.

 4. Ik denk dat ik aardig gelijk loop met wat het Nibud voorschrijft. Zeker als het gaat om de gewone boodschappen. Maar wij drinken graag een glaasje wijn. Waardoor ik toch weer wat meer uitgeef.

 5. We zijn met z'n tweeën en we hebben ongeveer 400 euro per maand voor boodschappen. Nu kan het nog. En als er kleintjes bij komen moeten we wellicht zuiniger aan doen. Tot die tijd vind ik het best zo.

 6. Ik hou het eigenlijk niet zo strak bij. De ene keer ben ik veel geld kwijt omdat ik een aantal grootverpakkingen heb gekocht en de andere keer heel weinig omdat we veel uit de vriezer eten. (Wat we zelf eerder hebben gemaakt en ingevroren). Ik denk dat we wel een goede balans hebben.

  • Als er ergens aanbiedingen zijn ben ik soms ook duurder uit. Bijvoorbeeld tijdens de hamsterwerken bij de Albert Heijn. Dat wordt in andere werken dan weer gecompenseerd omdat ik dan minder uitgeef.

 7. Ik vind dat dit per persoon verschilt. De een heeft gezondheidsproblemen en moet hele andere producten halen dan iemand die intensief aan het sporten is of in een dorp woont en alleen 1 supermarkt in de buurt heeft maar geen vervoer.

 8. Interessant artikel en wat knap dat al die bloggers met minder ook gewoon uitkomen. Moet ik toch maar eens gaan bestuderen al denk ik dat wij ook rond het gemiddelde zitten ondanks dat we toch echt Bourgondiërs zijn.

 9. Wij geven gemiddeld 115 per week uit aan alle boodschappen, soms iets meer soms minder. Maar dat is ook voor drogisterij zaken, huishoudelijke spullen, en voer voor vier katten en zo. Die nibudtabel is puur voor voeding. Als ik dat omreken zitten we precies op de nibudnorm wat me best verbaast aangezien heel veel biologisch wordt gekocht (ook t kattenvoer)en ik een gluten vrij en lactose dieet moet volgen.
  Op zich zegt t me niet zoveel, vergelijken met anderen heeft weinig zin vooral door de verschillen in leefstijl.
  Wat ik interessanter vind is voor jezelf een budget ontdekken wat bij je past en de uitgaven verlagen. Zo gaven wij 10 jaar geleden nog het driedubbele uit.

 10. Het is bij mij best wel wisselend, de ene week 80 euro en de andere juist heel weinig. Per maand zullen we denk ik rond de 250 - 300 euro zitten met 2 personen. Ik probeer de laatste tijd wel meer mijn voorraad op te maken, dat scheelt al een stuk.

 11. Leuk dat je m'n blog noemt! Wijziging: We geven met 4 personen 50 euro per week uit (2 volwassenen en 2 kids van 4 en 1). Daarvan is 40 euro voor de boodschappen incl. koopzegels, dus houd ik zegmaar ongeveer 36 euro per week over :)... Nibud vind ik altijd wel hoog inschatten, maar voor veel anderen wellicht een lage keuze. Zo zie je maar dat het heel persoonlijk is...

 12. Als alleengaande met voldoende geld geef ik 5,5 euro per dag uit, ofwel 168 euro per maand. Ik reken daar ook de afhaal chinees en indonees bij. Ik zit daarmee zo'n 20% onder het Nibud en eet er goed, gevarieerd en eenvoudig van. Dwz ik ga voor m'n gemak met diepvrieszakken groente. Ik gooi qua eten vrijwel niets weg. Boodschappen haal ik vooral bij de Vomar en Jumbo. Bij AH zou ik 20% duurder uit zijn en dan zit ik wel op het bedrag van het Nibud. Bij Lidl en Aldi zou ik iets kunnen besparen, maar dat is me teveel werk.

 13. Voor mij alleen gemiddeld 35 Euro per week. Als het moet kan het ook met minder. Ik ben geen grote eter maar eet wel graag twee keer warm per dag. Om 17.00 en rond 23.00.

  • Met name in de zomermaanden had ik het erg druk met mijn werk. Na de middagmaal om 17.00 ging ik weer aan het werk. Tussen 22.00 en 23.00 was ik dan meestal klaar. Dan was je inmiddels weer 5 tot 6 uur verder. En dan had ik honger. Nu ik gepensioneerd ben is die gewoonte wel blijven hangen. Met een volle buik slapen is geen probleem. Echter met een lege maag kan ik niet in slaap komen.

 14. Ik vind het super intressant om lezen maar weet je wat ik eerlijk moet bekennen?!.... ik heb geen flauw idee wat ik uitgeef aan boodschappen per maand...Niet goed eigenlijk, zou het eens moeten bijhouden

 15. Het verbaast mij dat in het overzicht de kosten van 70+ ers zoveel hoger zijn.
  Mijn ervaring is dat juist de ouderen vaak veel minder verbruiken.

  Groet, Erna

 16. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat ik uitgeef aan boodschappen.. Ik heb het nog nooit berekend + het is natuurlijk ook afhankelijk of je vb wasmiddel, drank, ... bij hebt... Dat zijn zaken die je niet wekelijks koopt, en je rekening wel eens de hoogte in kunnen jagen :)

 17. Gemiddeld zitten wij met 2 personen zo rond de 50 euro per week.
  Best netjes zo te zien, ben wel benieuwd hoe dat gaat zijn als je eenmaal kinderen hebt, geloof wel dat het dan een stuk omhoog schiet.

 18. Boodschappen probeer ik altijd zo goedkoop mogelijk te doen, maar is soms toch lastig met alle verleidingen. Als je er veel op let en moeite voor doet kun je vaak echt goedkoper boodschappen doen. Goed artikel!

 19. Wij zijn met z'n tweetjes en geven 400 euro per maand uit. Daarin zit ook een etentje of een patatje als we daar zin in hebben. Mijn man heeft coeliakie dus moet een flinke lading brood hebben eens in de zoveel tijd en zelf drink ik lactosevrije melk vanwege overgevoeligheid.

 20. Interessant om te lezen. Een hele tijd terug schreef ik een blog over onze boodschappen. Gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen (3-6) ik schrok van onze uitgaves. Geloof bijna 800 euro. Sindsdien ben ik er op gaan letten en komen we uit op 375-450 per maand. Wat een verschil!

  Puur door goed te kijken wat hebben we nodig deze week, eerst restjes snoep en koek opmaken voor er nieuw komt. En vooral minder vaak even jumbo inlopen voor 1 of 2 producten en thuiskomen met 10.

 21. Een mooi artikel die mensen goed kunnen gebruiken als leidraad. Ik denk inderdaad dat een hoop ligt aan de wensen van de consument. Zelf haal ik geen boodschappen, dus heb geen idee hoeveel wij uitgeven.

 22. Ik zou eigenlijk niet weten hoeveel wij uitgeven aan eten. Mijn vriend gaat vaak naar de winkel en komt dan thuis met vanalles dat wij eigenlijk niet nodig hebben. Heb hem al vaker gezegd dat het onnodig geld uitgeven is.

 23. Wat wij per maand uitgeven aan boodschappen weet ik eigenlijk niet, de ene keer is het meer en de andere maand weer minder. Maar ik weet wel dat wij bewust boodschappen doen en niet vaak dingen kopen die we niet nodig zijn.

 24. Wat een goed artikel en wat een verschillen. Ik leefde een keer een week voor 5 euro per dag (dagelijkse boodschappen) en dat vond ik heel moeilijk. Ik kan makkelijk 20 euro aan boodschappen uitgeven voor 1 dag en de andere keer sla ik voor meerdere dagen in voor 20 euro. Als alleenstaande ben je toch vaak iets meer kwijt, al probeer ik grotere porties te koken en daarna in te vriezen. Ik doe alle boodschappen met de fiets en heb weinig ruimte maar denk dat weekboodschappen ook goedkoper zijn dan elke dag gaan.

  • Ik heb ook het idee dat weekboodschappen goedkoper zijn dan dagelijks. Al was het maar omdat je minder aan verleidingen en impulsaankopen wordt blootgesteld.

  • Ik ben geïnteresseerd Lisa: hoe komt het dat door veel reizen het boodschappenbudget hoger ligt? Is het in het buitenland duurder? Of heeft het te maken met tijdgebrek?

 25. Ik pin iedere maand 400 euro, verdeel dit in 5 "porties" van 80 euro en iedere vrijdag stoppen we dus 80 euro in de portemonnee ( vriend 40 en ik 40 want we doen beide boodschappen, dit werkt voor ons prima zo ). We zijn met 2 volwassenen, 1 kind van 18, 1 van 13 en 1 van 11. De ene week houden we over, de andere week hebben we iets meer nodig. 1 keer in de zoveel tijd sla ik verse kipproducten in en ja dan komen we over het budget heen. Maar we zoeken nog steeds manieren om minder uit te gaan geven, terwijl dit al best een laag bedrag is als je Nibud mag geloven. Wij vinden het genoeg, we eten gezond en gevarieerd en bijna elke dag vlees. Ook is er ruimte voor wat lekkers. We hebben het prima zo.

 26. Verhelderend! Leuk om dit zo in kaart te brengen. Ons huishouden bestaat uit 2 personen en wij geven ongeveer €100,- per week uit aan boodschappen. Volgens mij mag ik onszelf tot de Bourgondiërs rekenen, haha! Een kaasje hier, een wijntje daar... dat tikt wel aan.

 27. We zijn met 7 en ik probeer momenteel boodschappen te doen voor 500 euro. Als ik heel erg oplet lukt het voor 300 euro, maar dan moet ik wel echt alles zelf maken en daar heb ik nu heb tijd voor. Geeft niet, dat komt ook wel weer. Gelukkig is dat geen probleem.

 28. In mijn gezin wordt er rond de €120 per week uitgegeven (18, 21, 50, 54 jaar). Dus volgensmij doen wij het nog best goed! Wij besparen altijd veel geld om naar de Lidl te gaan

 29. Ik krijg 400 euro per maand van mijn kostwinnaar voor Pa, Ma, zoon van 17 en dochter van 143. Volgens de Nibud-tabel zouden we op 86,17 euro moeten zitten per week: dat klopt uitstekend! Ik neem 80,- per week op, de ene maand hebben we 4 en dan 5 weken. Beetje puzzelen maar tot nu toe best te doen. Minder junkfood en alcohol scheelt zoveel geld! LIDL is mijn favoriet en wat die niet heeft, koop ik bij Jumbo. Maar we willen nu wel flexitariërs worden, en dat is prijzig als je dat combineert met vlees kopen bij een lieve boer ;-)

 30. Interessant om te vergelijken. Ik geef per maand niet meer dan 100 euro uit aan boodschappen. Wel eet ik veel buiten de deur. Als ik dat allemaal mee ga tellen kom ik juist heel hoog uit

 31. Ik zit per week wel aan 50 euro alleen,dus zit net boven de Nibud norm. Maar goed, dat is dan maar 10tje meer wat ik uitgeef. En dat gaat op aan een keertje de snackbar of de chinees, of wat anders leuks.

  Ik kan het ook met minder (heb een tijd 30 euro per week moeten doen) maar dat vind ik persoonlijk niet leuk meer. Ik hou wel van een lekker hapje en dat kan dan nauwelijks.

 32. Volgens mij maak je een rekenfoutje. In het kadertje onderaan schrijf je over 50 euro per maand, terwijl je daarboven schrijft over Aad Actief (die heel zuinig doet) met 50 euro per week (200 euro per maand). Wilde je dat niet in het kadertje zeggen? 200 euro per maand is zuinig, 450 per maand is luxe?

  Hoe dan ook: erg leuk om er eens wat over te lezen. Je deelt het niet snel met anderen, maar ik was wel even benieuwd... :-) Dank je wel.

 33. Wij zijn met 2 thuis. Het exacte bedrag weet ik niet, maar tegenwoordig letten we op onze centjes omdat de winkels duurder worden. Mijn vriend was vroeger anti Aldi en Liddl, maar tegenwoordig krijg ik hem zover om mee te gaan winkelen. Aldi heeft een betaalbare prijs en levert kwaliteit. Liddl is goedkoop, maar levert niet altijd kwaliteit.
  Een Albert Heijn hebben we niet in onze buurt, anders ging ik sowieso naar daar voor mijn boodschappen.

  • Dat is opmerkelijk, want bij ons levert Aldi prima non-food producten, maar groente en fruit is daar nogal miezerig, terwijl de Lidl beroemd is om de beste groente en fruit voor de laagste prijs! Albert Heijn kan duur zijn als het maar een klein zaakje is, maar een XL heeft ook veel goedkope merken.

 34. Wij zijn voor een zoon van bijna 1, dochter van 3, en twee volwassenen ongeveer 90 euro per week kwijt. Ik hou het bij op mijn blog en wil ook met mijn weekbudget van 100 euro alles kunnen doen.
  Het grootste gedeelte van mijn weekbudget (voor kinderkleding, boodschappen en uitjes) gaat naar het eten toe. Verder ruil ik kleding en probeer ik veel zelf te maken. Ik denk dat het inderdaad heel persoonlijk is. Wat koop je bijvoorbeeld, biologisch of niet? En waar..? Hoe vaak eet je man mee door de week? Hoe veel fruit en groente eet je? Iemand kan héél goedkoop inkopen doen, maar dan niet echt gezond eten. Of de kinderen zijn overdag elders, waardoor je de lunch al niet hoeft mee te rekenen.
  Ik vind het erg leuk om mee te lezen bij andere bloggers. En zo leuk om tips en trucs te krijgen van lezers.

 35. Ik ben een alleenstaande vrouw van 59 en besteed 300 euro per maand aan
  voeding. Iedere dag verse groenten en fruit, hoogwaardige kwaliteit granen, bonen, erwten, mager rundvlees, geregeld vis, biologische kip (geen plofkip!, zeker 300 gram fruit per dag. Ik begrijp niet waar mensen op leven van bedragen waar ik 2 katten van onderhoudt... Dan leef je op veel LEEG voedsel met weinig voedingswaarde, en veel bewerkte rommel waar je op de lange duur van verzuurt en allerlei kwalen van krijgt. En dat mensen dat NORMAAL vinden... Je gooit toch ook geen theewater in de tank van je auto? Je lichaam is een kostbaar instrument, waar je heel goed voor moet zorgen!

 36. Het advies dan Nibud is geen ondergrens aan wat je uit kán geven, het is een minimum bedrag wat iemand kwijt is als hij alles binnen wil krijgen.

  Zit je hier echt ver onder? Dan is het erg waarschijnlijk dat je niet alleen slim boodschappen doet, maar ook aan chronische malnutritie doet. Met 200 euro voor 4 personen is het bijv. onmogelijk om niet overdadig goedkope koolhydraten (rijst, aardappelen, brood) te eten en heb je ook geen gevarieerd fruit of grasgevoerd vlees.

  Dus vraag jezelf naast het geld ook af tegen welke prijs je aan het besparen bent..

 37. Hoe kom je in jou rekenvoorbeeld op €14,60 per dag als de man en vrouw al op 13,50 zitten? De tabel die je toont betreft de kosten per persoon per dag, je zou rond de €20 uit moeten komen in jouw voorbeeld van 4 personen...

 38. Jaar terug was het 400 permaand , nu red ik dat niet meer , eerder 500 permaand , en leuke is het word nog duurder , 20euro permaand duurder met die btw verhoging volgendjaar , dus in een jaar tijd met al die btw verhogingen betalen we nu 120 euro permaand meer in 2 jaar tijd , lang leve rutte

 39. Nou, de Roelvinkjes kunnen nog heel wat leren van deze reacties! zelf hadden ze maar liefst 750 euro vrij te besteden in de bijstand.
  Dat snap ik al helemaal niet, ik vind het een ontzettend hoog bedrag.
  Ik heb nog geen 200 euro te besteden en moet duren artikelen aanschaffen i.v.m. eten zonder gluten-en lactose en zonder zout.
  Maar daar staat tegenover dat je dan ook veel artikelen niet koopt, dus duurder is het niet.
  Heel fijn om deze ervaringen te lezen en: wat een luxe dat nog zoveel mensen niet weten hoeveel ze uitgeven!

 40. Wat interessant dit allemaal, en leerzaam. Ik probeer met 160 per week uit te komen, 2 volwassenen, een tiener en een 21-jarige. Dat lukt niet altijd, ik kan de reacties van Peter en Leoni goed begrijpen. Wij willen namelijk echt goed en voedzaam voedsel eten, we hebben 1 vleeseter en die eet biologisch vlees. Ook houden we van lekkers, maar ook van gezond lekkers en daarmee vind ik die 160 pw echt wel eens lastig, maar met wat opletten moet het lukken hoor.

 41. Wij hebben 5 kinderen, en geven zo''n 200,00 per week uit aan alle boodschappen.
  Dit is food en nonfood en incl. boodschappen voor de verjaardagen
  Voor benzine, kleding-schoenen, cadeaus, dagjes weg, kapper e.d. hebben we een vast budget per maand. Soms gaan we eroverheen, andere maand houden we weer over.
  Elk jaar verhogen we ons budget wel, alles wordt immers duurder.

 42. Ik schaam mezelf Rot ik geef ongeveer tussen de 30 en 50 euro PER DAG UIT aan de supermarkt plus als ik de extras optel wat ik meeneem voor mijn dochter en klei kinderen 2 dan geef ik 1200 euro Pm uit! Volgens mij is dit niet normaal maar het lukt me niet om zuiniger aan te doem.. het komt ook omdat ik vrij ziek ben ( chronische lyme) na n dag oppassen ben ik kapot en heb veel pijn dus we bestellen ook eten zo’n 3 x pw HELP!! We hebben een netto inkomen samen van 3700€ Pm hypotheek 580 teruggave 260 gas/licht 100 telefoon 70 water 20€ kabel-tv 70€ sparen 1000 de rest gaat op plus 9 van de 10 x zit ik ook aan t spaargeld 😱😰

  • Dat zijn inderdaad pittige bedragen per dag Jackie. Hoe komt het dat je zoveel uitgeeft denk je? Zou het bijvoorbeeld een optie zijn om je boodschappen online te bestellen en thuis te laten bezorgen 1x per week. Op die manier heb je meer rust, en kom je niet meer dagelijks bij de supermarkt en in de verleiding.

   En als je online bestelt dat je dan bijvoorbeeld uitgaat van maximaal 100,- per week?

 43. Ik hou van aanbiedingen! Ik vind het zo stom om ergens meer geld aan uit te geven, als het ook goedkoper kan. Het is voor mij echt een sport om voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk te kunnen kopen. Niet alleen met voeding, maar ook met kleding bijvoorbeeld.

 44. Geen idee wat wij er thuis aan uitgeven, aangezien mijn ouders altijd de boodschappen doen. Veder denk ik ook dat het heel erg te maken heeft met wat je aan eten wilt uitgeven. Sommige mensen maken er een sport van (net als wij) om een lekkere, makkelijk maaltijd te maken voor onder de 1,50 euro. En sommige boeit het niet, zoals je zelf al zegt

 45. Leuke blog! Wij vallen denk ik wel onder het gemiddelde. Kwalitatief goed eten vind ik belangrijk en dat mag dan best wat duurder zijn. Maar sommige producten zijn prima om bijvoorbeeld bij de Lidl te kopen, dat scheelt ook een hoop geld. Grappig om te lezen hoe ieder huishouden omgaat met de boodschappen...

 46. Wij zijn een gezin van 4 (kinderen 4jr en 2jr). We proberen met 600 euro per maand boodschappen te doen en dat vind ik een hele uitdaging. Elke dag gezonde maaltijd, voldoende fruit en zo veel mogelijk variatie. We koken elke dag zelf en eten zelden uit. Ook alcohol drinken we niet vaak. Dan nog een budget van 100 euro per maand voor “kruidvat” om alle luiers, billendoekjes en andere verzorgingsproducten van te kopen. Ik denk dat we de helft van de maanden onder dit budget zitten en de andere helft erboven. Wij bestellen online en als we boven ons budget zitten kan je makkelijk andere producten kopen of een aantal producten verwijderen. Dat helpt ons om binnen budget te blijven.

 47. Wij zijn thuis met zijn vijven ( man en vrouw van 39, 3 kinderen van 0,3 en 6 jaar)en geven tussen de 265 en 300 eur per maand uit aan boodschappen.

  Als ik het rekenmodel van Nibud zou toepassen op mijn gezin, zouden we op 465 eur moeten uitkomen. Daar schrik ik van!Zelfs in de feestmaand komen we daar niet op!

  Ik neem eigenlijk altijd de goedkoopste - en huismerken en de boodschappenlijst schrijf ik in de volgorde van de looproute(AH).
  We eten vrij duurzaam, dus max 2 a 3x per week vormt biologisch vlees een klein bijgerecht.Hoofgerechten zijn altijd vegetarisch of vegan met veel peulvruchten en tahu/tempe.Dat scheelt echt een klap op ons budget!
  Verder stem ik de gerechten af op welke groente in een bepaalde week in de aanbieding is.

  Maar wat bovenal koken wij in grote hoeveelheden, zodat we heel veel kliekjes in de vriezer hebben. Scheelt geld en tijd!

 48. Een gezin heeft toch meer nodig dan een alleenstaande. Een gezin met twee kinderen geven vaak 100 euro of mer uit aan boodschappen per week.Vroeger kocht ik in de aanbieding en macaroni van het goedkoopste merk en in grotere hoeveelheden in slaan en in de diepvries en kocht lang houdbare producten zoals rijst macaroni en pasta en soep in blik. Grenadine of limonade van eigen merk en waspoeder van eigen merk bij de Aldi en shampoo van eigen merk en toiletpapier en schoonmaakmiddel. Vroeger was er een merk van AH dat heette euroshopper en dat was maar 59 eurocent en het was ook niet zo slecht. Het geeft zo"n stressgevoel overal op te moeten letten. Ook brood deed ik in de vriezer en dan ontdooide ik een paar boterhammen van te voren om die de volgende dag op te eten. Sommigen hebben een bourgondische levensstijl en willen luxe en ontspanning. Ik heb ook een kliekjeskookboek van wat je van restjes eten kan maken. Wat overblijft gaat in de vriezer en dat eet je later weer op. Had dit ooit gedaan met spruitjes. Het is niet leuk om overal gedwongen ergens op te moeten letten en het moeten bezuinigen is een soort sport zonder dat het hoeft.Van dat je zo moet schrapen en dat het moet maakt het zo zwaar en zo triest. Van dat gedwongen niets kunnen en niets extra"s in het weekend zoals wijn en wat gezellige borrelhapjes en dat het wat gezellig is. Het gevoel van de omgeving afhankelijk te zijn maakt niet gelukkig. Sommigen zijn heel handig en verstandig als het gaat om boodschappen doen van kleine bedragen. Het is niet ontspannen meer en telkens letten op aanbiedingen en de ene winkel voor die aanbieding en die andere winkel voor die andere aanbiedingen en sommigen kopen ongeacht de prijs alles in een winkel. . . .

 49. Vroeger kon ik me permitteren een parfum te kopen maar dat deed ik niet meer en had ook telkens de zelfde kleding en schoenen aan. Toen de schoenen lek waren deed ik boterhamzakjes over de sokken heen om te voorkomen dat mijn sokken nat zouden worden als het regende. Nu ga ik naar de schoenmaker om de schonen te repareren als de zolen zijn versleten en poets de laarzen of schoenen ook. Vroeger was het zo vanzelfsprekend dat je kon kiezen en hoefde je daar niet zo op te letten. Ontspannen leven en alles in een supermarkt kunnen af rekenen. Altijd moest je je saldo berekenen om te zien of dit nog kon en dat. Dan kocht je van eigen merk bij de aldi terwijl je dit anders nooit deed. Luxe als deodorant kocht je nooit. Verder kon ik vroeger wel meer permitteren op het gebied van kleding en schoenen en andere benodigdheden. Ik ben erg achter geraakt in kennis en zou niet mee kunnen praten over bepaalde onderwerpen omdat je bent verstoken van sociale contacten want de financiele situatie noopte je binnen te blijven en had ook geen geld voor het openbaar vervoer terwijl ik dit anders wel had. Kortom heel mondjesmaat leven en dat voor jaren lang en zou er moedeloos van worden. Sommigen willen wel verder komen zoals een opleiding doen of een cursus maar hebben het geld er eenvoudigweg niet voor. Alles gaat op aan vaste lasten en de woonlasten worden duurder en daarna nog levensonderhoud en verder heb ik geen koffiezetapparaat en geen senseo en geen t.v. geen mobiele telefoon en geen afwasmachine. Had een kennis die deed de was nog bij de tobbe met een wasbord met een stuk sunlightzeep. Ik kreeg alopecia en eczeem van de spanningen en de stress die het opleverde zo zuinig te moeten leven terwijl je dat niet gewend was en was ook nog eens afhankelijk van mensen die je niet altijd aardig hebben behandeld. Ook honger en verzadingsmechanisme raakte in de war en kwam in een spaarstand terecht met kouwelijkheid met altijd blauwe en koude handen en verder kreeg ik nog wondroos en een aantal infecties omdat mijn weerstand hierdoor achteruit is gegaan. Je krijgt ook nog eens beledigingen van de omgeving die zeggen dat het wel door viezigheid zal komen van dat je te vies bent met een slechte verzorging hygiene en dat daar die lichamelijke kwalen op terug te voeren zijn en zeggen dat je er niet uitziet en dat ze je afkraken op uiterlijkheden. Sommigen deden alsof je niet om aan te zien was want ik was al lange tijd niet naar de kapper geweest. Ze zeiden dat ik ook enorme wallen had onder de ogen en dat ik me zo nergens kon tonen of presenteren en stelden zich heel superieur en arrogant op met hun leren jackjes en cowboylaarzen en nauwsluitende broeken. .

 50. Ik kijk met verbaasde ogen naar deze bedragen en dit bedoel ik niet negatief. Wij zijn met twee personen en ik heb wekelijks tussen de 200 en de 250 euro boodschappen in de supermarkt. Dit is dan niet alleen eten maar ook wasproduct, toiletpapier ed. Groenten komen dan nog grotendeels uit de diepvries van de eigen moestuin. Doe wekelijks online boodschappen bij Colruyt. Ik zou heel graag wat tips vinden om dit bedrag in te perken want ik vind zelfs het zeer moeilijk. Het is ook niet dat hier veel wordt weggegooid.

 51. Ik denk dat wij wel in de buurt komen.wij zijn een samengesteld gezin.
  1 kind van 6
  2 kinderen van 9
  1 kind van 10
  1 kind van 12
  2 volwassenen.
  Wij zijn maandelijks 900 euro kwijt aan boodschappen.

  Ik dacht ik ga eens opzoeken of wij veel kwijt zijn aan boodschappen,ik zie nu ook dat wij het vrij netjes doen,denk ik zelf

 52. Oh wat erg dit
  Wij hebben het toevallig van de week berekend en geven met 3 personen (allen min of meer volwassen) meer dan € 800 per maand uit aan boodschappen
  Je zou je bijna gaan schamen

 53. Wow! € 130,- per maand? Dat vind ik bizar weinig! Ik ben soms het dubbele kwijt. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet echt zuinig leef. Maar sommige dingen zijn echt heel duur. Kaas, koffie, groente en fruit bijvoorbeeld.

 54. Goed te weten dat ik niet gek ben en dat de boodschappen écht schrikbarend duurder zijn geworden. Vandaag had ik last van pindakaas schaamte. Een oud vrouwtje dat ik niet kende, sprak me opeens aan: waarom ik die dure pindakaas kocht? Zij had de allergoedkoopste en ja die was een beetje taai maar dan mengde ze het met een beetje olijfolie en dat was goed te doen.

  • Nou ja zeg! Haha! Alsof je niet gewoon de pindakaas mag kopen die je lekker vindt 😄.

 55. Boodschappen is heel persoonlijk, daar zitten ook de verschillen.
  De prijzen zijn gestegen en niet alleen van de boodschappen.
  Ik ga niet op mijn eten bezuinigen. Hans

  @ ik krijg de zenuwen van je blog, die video die maar over het venster hen en weer spring en alle instelling.
  Vind het wel veel van het goede.

 56. Ik gaf altijd tussen de 30 en de 40 euro uit aan boodschappen, maar tegenwoordig is dat echt tussen de 50 en de 60. Daar zit dan bij mij overigens wel álles bij, want ik koop alles in de supermarkt. Dus ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, drogisterijartikelen, enz.

 57. De prijzen gaan flink omhoog, maar als je rond kijkt en alleen koopt wat je echt nodig hebt, dan is het nog wel te doen. Je hoeft ook allemaal geen overdreven dingen te kopen, wacht daar gewoon even mee totdat het weer beter wordt. En als het niet beter wordt, wen dan maar aan wat minder luxe.

 58. Ik zat te kijken hoe iedereen daarvan fatsoenlijk boodschappen kon doen, tot ik zag dat dit allemaal in 2017 getypt was. Met de inflatie van nu kan je daar bijna niet mee rondkomen. Eet nu 3x per week noodles omdat ik anders veelste veel geld te kort kom als student. Rook ook heeeel veel minder. Bijna gestopt zelfs. En dan nog hou ik max 50 euro over per maand, stel er gaat wat stuk in mij appartement.

 59. Ik heb wel wat opmerkingen
  -Wat zijn "boodschappen" precies, walt valt daar onder?
  -Aanbiedingen van supermarkten focussen teveel op gezinnen, en te weinig op alleenstaanden. Zie bv aanbiedingen voor aardappelen, uien, groenten etc.
  -Wij koken vaak Chinees (noodles, rijst). Daarbij snijden we bv een kipfilet van 100 gram ultradun en dat gaat dan in het gerecht. In Azie wordt weinig vlees optimaal benut.

 60. Het Nibud heeft naar aanleiding van de prijsstijgingen in 2023 in juli 2023 al weer een nieuwe update gepubliceerd. Nu zijn de minimale dagelijkse kosten voor een 70+ er al €7,84 per dag. Voor alleenstaanden rekenen ze dan nog weer 10% extra. Dus ik zou nu minimaal €8,62 per dag kwijt zijn aan voeding. Hoezo die 10% extra? Waarschijnlijk doordat ze denken dat je dan meer voedsel verspilt of minder gebruik kunt maken van bulk-aanbiedingen?

 61. Wij houden amper nog wat over als de gas prijzen weer zo gaan stijgen deze winter.
  Ook gaan we minder naar de kroeg of uit eten, maar blijven we meer thuis met vrienden.
  Ook gezellig en dan zelf hapjes maken.

 62. Inmiddels geef ik circa 6,80 per dag uit aan alle boodschappen en afhaalrestaurants. Dat is minder dat wat Niud aangeeft en ik reken daarbij nog wasmiddelen, shampoo, toiletpapier, koffie en drank als wijn mee. Opvallend is dat het afhalen goedkoper is geworden. Ik haal vaker bij een Vietnamees, die 7,50 rekent voor een maaltijd waar ik ruim 3x mee doe. Komt ook omdat ik er zelf nog een ui, paprika en halve komkommer door snipper. Maar dan nog is het maar 3 euro per maaltijd. De kant-en-klare magnetronmaaltijden zijn duurder.

 63. Phoe, bij mij zijn de kosten ook flink gestegen voor de weekboodschappen. Komt mede doordat ik bijvoorbeeld nu op advies van de diëtiste van sommige dingen niet meer het huismerk koop, maar een duurder merk. Maar sowieso merk ik echt dat de prijzen omhoog zijn gegaan. Ik betaal (inclusief koopzegels) tegenwoordig meestal zo'n zestig euro per week. Twee jaar geleden was ik voor tussen de dertig en de veertig euro per week klaar...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>