Huishoudgeld per maand

Gepost November 7, 2009 in Financiën / 6 Comments

huishoudgeld

Het Nibud biedt op hun site een tabel waarop je kunt zien wat een gemiddeld huishouden maandelijks aan huishoudgeld uit geeft. Opvallend vond ik dat kleine huishoudens relatief duurder uit zijn dan grotere huishoudens. Hoewel, dit klopt wel met mijn ervaring dat mijn man en ik, met vijf kinderen niet eens zoveel meer uitgeven van dan met z’n tweeën. Ik heb uitgerekend wat wij volgens het Nibud, als gezin van zeven personen, gemiddeld per maand zouden uitgeven:

Per dag:
2,69 + 2,69 + 3,49 + 3,49 + 4,52 + 4,52 + 4,52 = 25,92

Per week:
181,44

Dat is aanzienlijk meer dan we daadwerkelijk uitgeven. Wij streven er naar rond te komen van 125 per week, maar daar betalen we ook shampoo, zwemlessen e.d. van.

Huishoudgeld: wat is het eigenlijk?

Het Nibud omschrijft huishoudgeld als volgt:

Huishoudgeld is het geld dat u uitgeeft aan allerlei dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen, tijdschriften en cadeautjes. Het geld dat in uw portemonnee zit en bijna ongemerkt lijkt te verdwijnen.

Volgens het Nibud is het het huishoudgeld dan ook een post waarop je kunt bezuinigen.

Bij ons thuis gebruiken we huishoudgeld vooral voor de supermarkt. We kopen er dus eten van. Tijdschriften en cadeautjes gaan níét van ons huishoudgeld af.

Wat is gemiddelde huishoudgeld?

De beste manier om voor jezelf een goed bedrag aan huishoudgeld vast te stellen is door een maand lang een kasboek bij te houden. Daarin schrijf je al je uitgaven. Aan het eind van de maand kijk je wat je echt nodig had. En wat luxe was. Trek dingen die niet echt nodig waren van het totaalbedrag af. Wat je over houdt is een goed bedrag voor je huishoudgeld.

Volgens het Nibud besteedt een gezin gemiddeld 413 euro per maand aan eten en snacks. Dat zijn gemiddelde bedragen waarbij uitgegaan wordt van de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheden per dag.

De bedragen voor huishoudgeld schommelen tussen de 50 per week tot 200 per week. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat huishoudgeld ongeveer 100 euro per week is.

Hier vind je de tabel van het Nibud.

Wil je bezuinigen op je huishoudgeld? Dan vind je vast mijn post over Scoupy interessant!

Lees ook: Boodschappen per maand.


6 responses to “Huishoudgeld per maand

  1. Het is waar dat kleine huishoudens duurder uit zijn heb ik gemerkt sinds de kinderen de deur uit zijn.Veel grote verpakkingen zijn voor 1 en 2 persoonshuishoudens te groot of je moet maandenlang het zefde willen eten, ook waspoeder gaat niet onbeperkt mee en verliest zijn waskracht na een tijdje dus heb je er meer van nodig.Maar gelukkig is er ook nog de vriezer waarin je grote aanbiedingen zals vlees kunt invriezen. De kachel in de kamer brandt voor 1-2 personen net zo hard als voor een groot gezin en de lichamen van meerdere personen houden het huis opzich al warmer.Net zoals het licht in de kamer/keuken voor elk huishouden hetzelfde aan is.Maar het is ook zo dat je voor 1-2 personen sneller iets te eten of drinken koopt wat aan de dure kant en voor een groter gezin onbetaalbaar is, dan merk je wel degelijk dat een kleiner gezin hier goedkoper mee uit is. Wat wel zo is dat een klein beginnend huishouden die nog regelmatig een vorkje meeprikken bij de(schoon)ouders veel goedkoper leeft dan een ouderwordend 1-2persoonshuishouden waar de (klein)kinderen regelmatig dat vorkje ophalen. Alles heeft zoals meestal 2 kanten, gelukkig komen dus in de meeste levens beide situaties voor en zo is het evenwicht weer hersteld.
    Leuke site heb je!

    Groetjes Avelon

  2. Wij zouden volgens het Nibud 14,35 euro per dag/ 100,45 per week kwijt zijn voor 3 personen. Mijn huishoudbudget is 75 euro. Wil dat straks terugzien te brengen naar 60 euro door slimmer vlees in te kopen!

  3. Erwin

    Kun je nagaan als je alleenstaand bent, dan moet je al je vaste lasten zoals huur/hypotheek, verzekeringen, energie, water en belastingen alleen voldoen.)

  4. Ons huishoudbudget schommelt tussen de 60 en de 100 euro per week (gezin van 3 en soms 4 als nonna mee aan tafel schuift). Ik streef in elk geval naar “nooit meer dan 100 per week” en er zitten ook dingen zoals de bakker bij… 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.