Rondkomen van één euro per dag


Leven van 1 euro per dag

Toen ik het boek Leven voor een habbekrats zag, met de veelbelovende ondertitel ‘Hoe ik een jaar leefde van één euro per dag‘ brandden mijn euro’s in mijn zak om het te kopen. Dus haastte ik me naar huis, logde in bij de bibliotheek en reserveerde het gratis. Ik hoefde maar twee weken te wachten of het lag al voor me klaar. Ik begon meteen met lezen, maar ik vond het niet zo leuk als ik had verwacht. Kath Kelly blijft vrij oppervlakkig en algemeen in haar beschrijving van het leven van een euro per dag. Jammer.

Leven van 1 euro per dag

Opvallend, en ook positief vond ik dat Kath Kelly maar weinig moeite leek te kosten. Ze bleek namelijk nog een voorraadkast en diepvries vol etenswaren te hebben, die ze eerst leeg kon eten. Daarna ging ze vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt, en kocht dan bederfelijke spullen voor een habbekrats. In eerste instantie werd ze zelfs dik! En dat van één euro per da, en terwijl ze overal heen fietste en liep, omdat openbaar vervoer te duur was. Dit kwam omdat ze bang was honger te lijden, en dus veel goedkope dingen kocht. Pas toen ze haar angst voor honger opzij kon zetten, ging het beter.

Gedurende haar jaar dat ze van 1 euro per dag rond kwam vond ze in totaal 117 euro en 48 eurocent, zo maar op straat! Aan het eind van het jaar gaf ze het geld aan liefdadigheid.

Mijn conclusie over Leven voor een habbekrats

Ik was vooral onder de indruk van Kath Kelly’s discipline en onverzettelijkheid. Niets kon Kath overhalen om meer dan die ene euro per dag uit te geven. Met dat soort discipline kom je denk ik al een heel eind. Al met al is het wel een gezellig boekje om te lezen, en het motiveert je om je eigen levensstijl en uitgavepatroon nog eens kritisch te bekijken. En de links naar websites achter in het boekje vond ik ideaal.

Toch zou ik het boek niet gauw kopen: daarvoor vind ik het niet leuk genoeg. Bovendien zou ik dan niet rondkomen van één euro per dag! Ik denk dat zelfs Kath Kelly het niet zou kopen, want zij leest spiksplinternieuwe boeken gewoon in de boekhandel!

Rondkomen van weinig geld: ervaringsverhalen

Houd je van verhalen van mensen die met weinig rondkomen? Hieronder een aantal blogs en artikelen van mensen die van een klein budget rondkomen:

Boekentips

Er zijn ook allerlei inspirerende en informatieve boeken om je op weg te helpen. Hieronder een overzicht van boeken die je kunt vinden bij bol.com.

Kath Kelly vertelt zelf

In onderstaand filmpje bezoekt Kath Kelly een bibliotheek en vertelt ze over haar ervaring met leven van 1 pond.

Praktische informatie over Leven voor een habbekrats

Leven voor een habbekrats van Kath Kelly is voor 11,12 tweedehands verkrijgbaar bij bol.com.

Leven van 1 europ er dag

Heb jij meer nodig dan 1,- per dag om van rond te komen, en vraag je je af wat nou een ‘goed’ bedrag per maand is? Lees dan mijn post Kosten boodschappen per maand: wat is reëel? en Rondkomen van 80 euro per week

Wist je dat je in Duitsland bij de DM drogist veel goedkoper uit bent voor drogisterij spullen? En bij Medikamente die Grenze zijn ze ook voordelig.

Zou jij kunnen rondkomen van 1,- per dag denk je? En zo ja, voor hoe lang?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb het boek ook gelezen. Wat ik wel heel leuk vond is al die gratis evenementjes die zij bezocht. Dat heeft mij wel in aktie gezet. Laatst zijn de kids twee middagen gratis naar een workshop fruit gegaan in de bieb. Ze kregen het gemaakte mee plus ieder een zak fruit! Die van mij zijn 10 en 11 dus aan de grote kant maar je kunt nu overal je schoentje zetten..gratis!
  groetjes mirjam

 2. Je hebt helemaal gelijk het is niet zo leuk als iedereen beweerd.
  Ik ervaarde het net als jij, helaas heb ik er wel mijn spaarzame centjes aan uit gegeven.
  leuke blog trouwens ik heb er al een hoop van opgestoken waar ik echt wat aan heb!
  groet van zonnestraal

 3. Hey, je hebt je broodbakmachine!
  Goed hoor, 15 euro is ook heel goedkoop.
  Ik vond het boekje van Kath Kelly erg leuk om te lezen, vooral vanwege de positiviteit die ze uitstraalde in haar verhaal.
  Ik vond het wel een beetje onwaarschijnlijk dat ze niet af en toe een mindere dag had (met koopneigingen ;)) en ik miste een beetje hoe ze thuis de dag doorkwam, want ze was eigenlijk de hele tijd onderweg!
  Maar leuk om te lezen, heb ‘m al voor de tweede keer gelezen.

  groetjes,
  Lilian

 4. Oh, dat boekje heb ik ook geleend van de bieb! Leuk he? Zelf had ik ook al een logje op mijn blogje er aan gewijd. Het zet je wel aan het denken… Mijn jongste en ik zijn al eens bij de bieb naar een gezellige voorleesochtend geweest en gaan 5 december natuurlijk weer. En inderdaad, zoals anonymous al zegt, je kunt bij zoveel winkels je schoentje zetten! De Lidl, Super de boer, de dierenwinkel, de Welkoop, AH, Dirk van de Broek…misschien zijn er nog wel meer! Mijn jongsten doen overal aan mee. Tip; kleur de zelfmaakschoenen met krijtjes, dat gaat wat sneller, want als ze er veel moeten kleuren…
  Oh, het is hier overigens ook een invasie van kleurplaten bij de winkels op het moment!
  Groetjes van mama lieveheersbeestje.
  P.s. bedankt voor je complimentjes voor mijn deken!

 5. k Heb het boek wel zien liggen bij de boekhandel maar had geen geld (over) om het te kopen… Vond het gegeven wel erg leuk, vast een eye-opener voor velen. Maar als je niet uit vrije keus maar noodgedwongen met weinig geld moet leven is de uitdaging na 1 jaar niet zo leuk meer, denk ik zo…

 6. Wow. Dat zou ik echt nooit redden. Ik kan mijn weekboodschappen echt wel heel goedkoop doen, maar dit gaat verder dan mij gaat lukken.

 7. 1 pond per dag is meer dan 1 euro per dag dus is ook meer om uit te geven,heb het boek in nederlands en het engels en het is zeer insprirerend,er is wel een groot verschil of je alleen bent en redelijk jong of met een gezin en ouder

  1. Ja, dat denk ik ook Wil. Het lijkt me iets waar je ook genoeg tijd en energie voor moet hebben. Het lijkt me iets waar je voortdurend mee bezig moet zijn.

 8. er zijn trouwens blogs die min of meer over dit soort dingen schrijven ,zoals living below the line door een girl namde Jack,challenging myzelf,en nog andere

 9. Als je al de wereld aan boodschappen in je huis hebt, is het natuurlijk wel een stuk gemakkelijker haha. Alsnog een hele knappe prestatie!

 10. Morgen kan ik van 0,- rondkomen. Ik heb de boodschappen al binnen ;-)
  Ik zou het niet kunnen. Ik wil het niet eens. Ben wel nog steeds aan het minderen qua boodschappen uitgaven, maar het leven moet wel leuk blijven.
  Als het zou moeten, is het trouwens een ander verhaal.

  1. LOL. Ik vraag me dan toch altijd af wat ze daar bij de boekhandel van vinden. Ik hoor vaak dat in je in de VS ook gewoon boeken kunt lezen in de boekwinkel, maar ik heb nooit het gevoel dat dit in Nederland ook zo geaccepteerd is eerlijk gezegd.

 11. Het vrekkenechtpaar heeft ook van die boeken, en Marieke Henselmans. Heel inspirerend. Ik heb als student en vrijgezel wel vaker van 50 gulden per week moeten leven, maar in je eentje is dat zo’n ramp niet. Als je kinderen hebt, lijkt het me verschrikkelijk.
  Bij de Nederlandse supermarkt krijg je geen waren mee voor minder geld, hoor. Wel ging ik vroeger op vrijdag tegen het einde van de marktdag langs de kramen en kreeg dan brood en groente voor weinng mee, soms gratis. De voedselbank bestond toen nog niet.

  1. Goed dat je het zeg Irene. Ik had een lijstje met boeken toegevoegd aan de post, maar die was verdwenen. Er zijn inderdaad best veel leuke en informatieve boeken te vinden. En als je ze uit de bieb haalt ben je nog zuinig ook : )

 12. Ik kende het boek niet. Wij hebben een periode gehad waarbij ik het met heel heel weinig moest doen en ik werd er heel erg creatief van. Ik zou alleen daarom toch benieuwd zijn naar het boek. Om te kijken of ik truukjes had gemist:)

 13. Ik vind zelf de boeken van Marieke Henselmans inspirerender, en dit boek tegenvallen. Veel dingen waren – in ieder geval hier – niet realistisch.

  Ik heb zelf een paar maanden van wel erg weinig rond moeten komen. We hadden met z’n tweeën uiteindelijk een 22,- in de week voor boodschappen, dus 1,50 per persoon per dag, als de verplichte reiskosten van man om naar zijn werk te komen van het leefgeld af was. Daar moest op dat moment alles van, dus ook bijvoorbeeld extra reiskosten als we ergens anders wilden komen en het ov nodig hadden. Ik heb daardoor wel eens een week maar 10,- aan boodschappen kunnen besteden, omdat alles tegelijk kwam. En ja, het kan, in ieder geval als je ook bij de voedselbank terecht kan en heel, heel, heel creatief bent. Maar oh wat ben ik blij dat ik uit die situatie ben, en ik zou het dus echt nooit vrijwillig gaan doen om een punt te maken!

 14. Ik houd van te veel luxe voor een euro. Maar wel knap die dedication. Vraag me wel af of ze dit deed om een ander probleem in haar leven te vermijden. Als je zo erg focust op je nieuwe levensstijl, dan denk ik vaak – misschien onterecht – dat het een afleiding is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.