Hoeveel leefgeld heb je minimaal nodig per maand?

leefgeld

Hoeveel leefgeld is genoeg per maand? Oftewel: Hoeveel geld heb je nodig om te leven per maand?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat ‘genoeg’ is. En genoeg wil dan zeggen dat je leefgeld genoeg hebt om van rond te komen.

Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.

Heb je minder leefgeld dan 971,-? Dan ben je officieel ‘arm’.

Basisbehoeftenbudget: nader bekeken!

Hieronder de leefkosten per maand die gedekt moeten worden met het basisbehoeftenbudget volgens het SCP:

 • Huur 375,-
 • Gas en andere brandstoffen: 53,-
 • Elektriciteit: 28,-
 • Water: 9,-
 • Inventaris, onderhoud huis en tuin 100,-
 • Telefoon, kabel en internet 51,-
 • Verzekeringen: 40,-
 • Niet-vergoede ziektekosten: 20,-
 • Voeding 180,-
 • Kleding: 53,-
 • Was en schoonmaakartikelen: 9,-
 • Persoonlijke verzorging: 21,-
 • Vervoer: 13,-
 • Diversen 20,-

Totaal: 971,-

Niet-veel-maar-toereikendbudget

Daarnaast kwam het SCP met een niet-veel-maar-toereikendbudget. Daarin wordt rekening gehouden met ‘meedoen’ aan de maatschappij.

 • Bezoek ontvangen 20,-
 • Op bezoek gaan 6,-
 • vakantie 24,-
 • uitgaan 17,-
 • extra vervoer: 7,-
 • Hobby en sporten 17,-
 • Bibliotheek 2,-

Totaal: 92,-

Het basisbehoeftenbudget als je kinderen hebt

Als je 1 kind hebt ligt het basisbehoeftenbudget op 1620,-. Heb je twee kinderen dan wordt het 1830,-. Voor een stel zonder kinderen ligt het basisbehoeftenbudget op 1330,-.

Hieronder een handige tabel van het SCP, waarin je ook het basisbehoeftenbudget voor 1-persoonshuishoudens vindt!

minimaal inkomen
Bron: SCP

Wat als ik mezelf langs de meetlat van het basisbehoeftenbudget leg?

Zo’n lijstje met kostenposten vind ik altijd een mooie spiegel om te kijken hoe ik het zelf doe wat betreft leefgeld. Op dit moment wonen er nog twee kinderen bij ons thuis. Dat betekent dat het basisbehoeftenbudget voor ons op 1830,- ligt.

Ik geef minder geld uit aan bezoek ontvangen, uitgaan, hobby en sporten en persoonlijke verzorging. Maar mijn bibliotheekabonnement kost me 4,13 per maand, dus daarmee ben ik dan weer duurder uit. En wat betreft die 375,- huur per maand: daar zit ik ver boven!

Wij betalen per maand zo’n 850,- aan hypotheek. Ik vind die 375,- trouwens ook echt wel heel weinig. Betalen studenten dat bijvoorbeeld ook niet al gauw voor een kamer?

Hoe zit dat als zzp’er met leefgeld

Eigenlijk ben ik altijd een zzp’er geweest. Eerst als thuisblijfmoeder: ik runde het huishouden en deed het werk thuis. Maar daarmee verdiende ik niks ; )

Nu werk ik vanuit huis als fulltime blogger. Mijn zakelijke bankrekening heb ik bij Knab. Die staat bekend als een goede zzp bank.

Het grote nadeel van zzp’er zijn voor mij is de zakelijke rompslomp en de administratie.

Administratie en geldzaken

Daar ben ik helemaal niet goed in. Voorheen hielp mijn vader, die register accountant was, mij altijd. Nu heb ik via via een accountant die me helpt met de financiële zaken zoals belastingaangifte en BTW gedoe.

Ik ben een tevreden mens

Ik kan wel zeggen dat ik een tevreden mens ben. Als er al een basisbehoefte is die niet helemaal vervuld wordt, dan is dat er eentje die je niet met geld kunt kopen, namelijk stilte en alleen thuis zijn.

Maar verder heb ik niet zoveel wensen eigenlijk. Mijn dagelijkse hardlooprondje kost me niets, mijn kopjes koffie rond 10 uur zijn ook niet duur, en dankzij de bibliotheek kan ik alles lezen wat mijn hartje begeert. Qua leefgeld kom ik dus prima uit.

Rondkomen van 2500 per maand: Kostwinner

Op Ouders Online vertelt een vrouw die zichzelf ‘Kostwinner’ noemt hoe zij rondkomen van 2500 per maand. De kosten van de ziektekostenverzekeringen worden op haar loonstrook ingehouden.Haar man is huisman, en regelt de dingen thuis.

Kostwinner is tevreden over hun financiën. Ze kunnen goed rondkomen van 2500 per maand.

De kenmerken van dit gezin:

 • Geen schulden
 • Hypotheek (550 netto),
 • Ze hebben een flinke buffer
 • Goede pensioenregeling
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Rondkomen van 2000 euro per maand: Helena

Het is altijd goed om ervaringsverhalen te lezen. In Kekmama staat een artikel over rondkomen van 2000 euro per maand. Het is verhaal van Helena (47), Dirk (61) en twee kinderen (7) en Faas (5). Ze leven van haar salaris: € 2100 netto per maand. Van dit leefgeld kunnen ze goed rondkomen, maar er is weinig ruimte voor extra-tjes. Hoewel haar dochter nog gewoon op judo kan, en het gezin kon ook op vakantie.

Rondkomen van 1500 per maand: Khadidja

Rondkomen van 1500 per maand betekent rondkomen met minder dan het minimumloon.Het minimumloon per maand of minimum maandsalaris komt neer op ongeveer 2000 euro per maand. Dit is netto ongeveer 1700 Euro.

Op de website van Vriendin vertelt Kahdidja haar verhaal. Haar gezin moet rondkomen van 1500 per maand. Maar dit lukt haar amper. Ze heeft vijf kinderen, waarvan er twee nog thuis wonen. Als Khadidja haar maandlasten heeft betaald, houdt ze nog 300 euro over om van te leven.

Rondkomen van 1000 euro per maand: Joost van Daalen

Op NHNieuw kun je het verhaal van Joost van Daalen (58) lezen. Hij verdient 1000 euro als deeltijd postbode en twee krantenwijken. Johan kan hiermee rondkomen van 1000 euro per maand, maar er is niets over. Er moet dus niet iets kapot gaan. De huur is de helft van zijn inkomen, dus dan blijft er inderdaad niet zoveel over om van te leven.

Rondkomen van 1800 euro per maand: familie Rijkens

In het AD staat het verhaal van de familie Rijkens die rondkomen van 1800 euro per maand. Het gezin bestaat uit vader, moeder en drie kinderen. Volgens Marijke Rijkens is rondkomen van 1800 euro niet echt mogelijk voor hen. Ze redden het net, dankzij de Voedselbank. Een uitje met de kinderen is een zeldzaamheid.

Leestips

Wat vind jij van het basisbehoeftenbudget van het SCP? Vind je het reëel?

Deze post verscheen voor het eerst in 2018. Sindsdien is het leven duurder geworden, onder andere door de oorlog in Oekraïene.

Similar Posts

54 Comments

 1. Voor dat bedrag kan je inderdaad bijna nergens in Nederland huren. Misschien zit de huursubsidie erin verrekend?

  Maar ‘verzekeringen’ voor 40 euro dat kan sowieso niet. Alleen een ziektekostenverzekering is minstens 80 euro. En dan moet je op maximaal eigen risico gaan zitten, wat ik iemand die leeft van een minimum niet zou aanraden.

 2. Inderdaad een bizar laag bedrag voor hypotheek. Toen ik studeerde betaalde ik voor 12m2 €227 per maand. Dan kan he toch niet verwachten dat je voor een koophuis voor een gezin maar €150 meer betaalt! Heel gek!

 3. Ik mis de ziektekosten verzekering?
  Ben wel verbaasd over de bedragen die ze hanteren
  Ik zou willen dat mn woonlasten zo laag waren.en dan heb ik al nie eens een duur huis.

 4. De huur en verzekering vind ik erg min. Misschien tellen ze de huur (-aftrek huursubsidie)
  En verzekeringen… zal dan wel om 1 gaan. Hier alleen al zorgverzekering (veel duurder), auto verzekering, inboedel enz verzekering, dela verzekering….

  Dus aparte berekening. Wel grappig om te lezen…

 5. Ben alleenstaand. Doe mij ook zo’n verzekering van € 40,– per maand. Alleen ziektekostenverzekering is al
  € 120,– per maand excl. eigen risico. Rare berekening.

 6. Even gecheckt: een netto inkomen van 1063 euro voor een alleenstaande is op jaarbasis 15.315 euro bruto. Stel dat deze alleenstaande een huur heeft van 700 euro (nog net onder de grens voor sociale huur), dan heeft deze persoon recht op een huurtoeslag van 351 euro per maand en een zorgtoeslag van 94 euro. Dus het klopt. Dat neemt niet weg dat sommige posten krap blijven zoals bijv. verzekeringen, niet vergoede ziektekosten en de bibliotheek. De bedragen voor eten en kleding zijn dan weer relatief ruim.

 7. hahaha de kosten van de verzekering vind ik ook wel een beetje aan de karige kant. Alleen de ziektekostenverzekering is al over de 100€. Met een beetje gezin ben je hier zo 500 per maand aan kwijt.
  En de huur??? Dat betaal je hier voor een kamertje in de randstad…
  Ziet er mooi uit. maar in de praktijk werkt het toch wel anders.

 8. Ik zou graag de échte kosten willen weten, en niet de kosten min de subsidie die we momenteel geven.

  Als ik Anna’s berekening lees, dan wordt dat dus 971 euro basisbudget plus 351 euro huurtoeslag plus 94 euro zorgtoeslag, dus dan is het eigenlijke bedrag aan euro’s (waar die euro’s ook vandaan komen) 1416 euro voor één persoon.

  Met kleding kan ik met minder toe (tweedehands!). Maar met vervoer dan weer juist niet. 13 euro kosten aan vervoer per maand klinkt onrealistisch laag. Da’s denk ik als je alleen met de fiets en de benenwagen gaat. Dan kan je er af en toe een nieuwe band van kopen voor je fiets.

 9. Ik vraag me dan af, is dat voor een persoon, dus die huur van 375, moet ik dat keer 4 doen omdat wij met zijn vieren zijn? Onze hypotheek is ook hoger. 375 betaalde ik toen ik alleen in Amsterdam woonde voor een klein appartement. Onz verzekering is ook veel en veel hoger. met 40 euro ben je tegenwoordig volgens mij niet meer verzekerd.

 10. Ik vermoed idd dat hierboven de diverse verzekeringen min de zorgtoestag worden bedoeld. Dwz Je kan voor 80 euro een zorgverzekering hebben en tot boven de 70 euro zorgtoeslag. Maar je hebt ook nog zoiets als WA- en inboedelverzekering. Op dezelfde manier zal de huur hierboven na aftrek van woontoeslag zijn. Verder mis ik nog de gemeentelijke en waterschapsbelasting. Dat is voor mij 420 + 220 per jaar. In bepaalde gevallen kan die kwijt worden gescholden.

  Zelf heb ik aan 750 euro/maand genoeg om er goed van te leven. Vooral op voeding kan ik nog flink besparen. Nu haal ik regelmatig Chinees of Indonees. Verder doe ik het meeste te voet of op m’n 2de hands fiets. Ik heb alleen 1 voordeel, mijn woonkosten zijn negatief. Dwz ik heb m’n appartement vrij en de virtuele waarde daarvan stijgt meer dan de huidige rente en de kosten aan dat appartement. Met energiekosten en communicatiekosten zit ik wat lager dan herboven. Volgens mij betalen veel mensen meer door hun mobiele abonnement.

  De krant lees ik gratis in de bieb. Je mag daar ook gratis boeken lezen en dan krijg je daar nog gratis verlichting en verwarming. Ik ben geen boekenlezer. Van de krant lees ik alleen het regionale nieuws.

 11. Wat een goede vraag, ik stiekem wou ik dat hun bereking echt klopt maar helaas is de realiteit heel anderes voor vele van ons, want huur 375? dan vrag ik me af of een kamer is of een huis? En 40 verzekeing waar ? Wat een duidelijk overzicht, dank je wel…

 12. Mijn zoon woont in een twe kamer appartement waar hij met huursubsidie 350 in de maan voor betaalt…heel leuk voor een net-niet-meer-student, maar voor een gezin moet je er niet aan denken.

  die reiskosten zijn absurd laag daar kan je zo ongeveer 1 x per week de bus naar het dorp van nemen..

 13. Het is zeker goed om af en toe eens te kijken naar je vaste lasten en of die te hoog of juist laag. Maar die huurprijs is idd wel erg laag. Mss is het na aftrek van de huursubsidie?

 14. Daar gaan wij het nooit van ons leven van redden, wat er voor een gezin met twee kinderen staat. Maar onze hypotheek alleen ligt al 3x zo hoog als wat hier voor huur gerekend wordt.

 15. Mijn huur is 386,65 voor een geschakelde 2 onder 1 kap woning uit 1950 in Brabant.
  Ik had in 2017 een uitkering van 15.044 bruto
  Dit is voor een alleenstaande zonder kinderen thuis die werkloos is geworden na het 50 e jaar.
  Daarbij krijg ik huurtoeslag van 161 euro.
  Groetjes A

 16. Nou, ik vind dit wel een hele optimistische berekening hoor! Ik bedoel, verzekeringen voor 40 euro per maand? Ziektekosten zijn minimaal 3x zoveel en dan hebben we nog niet eens over verzekeringen voor je auto en huis, dus dat gaat al niet op. Brandstof voor 53 euro? Tja, dan woont iedereen zeker naast het werk want ook dat lijkt me erg weinig.

 17. Ik weet natuurlijk niet hoe het in Nederland zit maar als ik naar de basislasten kijk en de bedragen die daarbij horen… Die zijn een pakje lager als wat wij hier in België betalen! Ik denk dat wij hier bijna aan het dubbele zitten.

 18. Die kosten voor huur/hypotheek zijn wel erg onrealistisch… hier ook een hypotheek die veel hoger ligt. Desondanks redden we het elke maand prima en kunnen we leuke dingen doen. Denk dat dat het belangrijkste is!

 19. Inderdaad wel erg optimistisch! Huurbedragen zijn tegenwoordig veel hoger (ook al heb je huursubsidie) en de zorgverzekering staat er niet eens op. Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen en heb in het verleden een bijstandsuitkering gehad. Zonder toeslagen is het heel zwaar om van deze berekening uit te gaan.

 20. Lage huur en lage verzekering. Maar als bij beide al de maximale toeslag is verrekend zou het net kunnen. Kan je alleen niet je inboedel verzekeren, om over een rechtsbijstand en andere zaken maar te zwijgen.

  Ben wel blij dat ik wat meer te verhapstukken heb.

 21. ik vind het interessant om eens te lezen wat er volgens de gemiddelde berekening nodig is voor de basisbehoeften. Wat ik nog even mis in het opgesomde rijtje is de basisverzekering, die toch al snel de kosten opdrijft.

 22. Alles bij elkaar inbegrepen kom ik als alleenstaand persoon rond op zo’n 650 euro per maand en dat is inclusief hobby’s (bijvoorbeeld 3 keer per week zwembad). Hierbij moet wel worden vermeld dat de hypotheekaflossing inmiddels slechts 100 per maand is en dus is het allemaal prima te doen als minimalistisch ingestelde vrijgezel.

 23. Alles wordt duurder en dan moet het inkomen daar ook naar stijgen anders kun je ook minder uitgeven. Als je minder kunt uitgeven kun je achter lopen in je ontwikkeling. Je kunt niet meer met het openbaar vervoer en kunt niet ergens naar toe gaan en geen terrasbezoek en geen cadeautje kopen of vakantie. Het is een geisoleerd bestaan en komt ook nergens. Nooit ontspanning of kleding schoenen of iets om naar uit te kijken. Er zijn geen vooruitzichten en vooruitgang. Soms denk ik ik had beter in de EBI kunnen zitten met levenslange eenzame opsluiting want ook daar hebben ze dan geen perspectief meer. Het leven is eigenlijk al afgelopen of het lijkt wel voltooid en onnut zonder bezieling voldoening en vervulling. Waar zou ik nog zin in hebben? Of waar zou ik nog naar uitkijken? Waardering krijg je niet en wat voor nut heeft het dan om je nog ergens voor in te spannen? Het heeft je eerder negatief gevormd met negatieve overtuigingen, Waarom zou je het haalt toch niets uit. Als ze niet beter van je kunnen worden hoeven ze je niet. Verder heb je geen connecties. Ik ben onterecht voor levenslang veroordeeld. Ik reken nergens meer op want dan kan het ook niet tegenvallen. Mijn omgeving bekenden kraakten je in veel dingen af en alles wat je deed leek zinloos. Wasted and consumed. Waar zou je nog je best voor doen.

 24. Mijn familie of mijn zussen hebben geen positieve bejegening invloed gehad tegen over mij en dat heeft mijn ontwikkeling niet positief beinvloed. Ten eerste zeggen ze dat ik in een opgemaakt bedje terecht gekomen ben en ten tweede dat je niets op een dienblaadje krijgt terwijl ik heel erg mijn best heb gedaan en zeiden meerdere malen dat ik naar de hulpverlening toe moest en vroegen niet verder naar je en hadden geen warme belangstelling, Ze zijn corrupt en verrot. Natuur en cultuur zit er niet bij dan doods. Verder zei mijn oudste zus dat ik wel eens tegen de lamp zou lopen en dacht wat heb ik dan misdaan. Mijn vader zei dan wel eens tegen mijn oudste zus dat ze trouweloos zou zijn en mensen zou bezoedelen en mijn opa zei dat ze smerig was. Ook de hulpverlening heeft mijn gedachteleven en gevoelsleven en doen en laten verkeerd beinvloed waardoor ik me niet kon concentreren. De mensen die je om je heen hebt hebben zeker invloed in hoe je je voelt en ook kan dat het gedachteleven beinvloeden en ook in negatieve zin. Mijn zussen waren heel ambitieus en heel koud met berekening en calculatie, Royaal voor zich zelf maar gierig voor een ander. Als je daar op de b]verjaardag kwam dan was de sfeer koud en bedrukt en ging heel verwoed op in hun carriere. Het leek alsof het leven z”n glans verloor. Niemand is goed in hun ogen en spreken voor niemand waardering uit dan heel erg op zich zelf gericht zijn. Het lijkt alsof vaak dezelfde types op je af komen en denk dan dat je er van af moet en dat je er niet te veel mee moet omgaan vanwege een stagnerende invloed en ook niet te veel van moet verwachten.

 25. De getallen in je blogbericht gelden voor 2014.
  In 2017 was volgens het SCP de 971 gestegen naar 1039.
  Nieuwer kan ik niet vinden, maar voor 2023 zal het door de inflatie nu circa 1340 euro/mnd zijn. Daar zit ik ruim onder, maar dat komt omdat de waarde van m’n woning veel meer stijgt dan de kosten die ik er aan heb.

 26. Wie woont er zo goedkoop?
  Het bedrag voor verzekeringen ook.
  De ziektekostenverzekering hebben ze volgens mij niet genoemd…

  Ik ga me er eens wat meer in verdiepen Nicole.

  Groetjes,
  Hilly

 27. ik vind de gas en elektra erg laag hoor. Mijn dochter betaalt al meer dan 200 . En vervoer…..Als ze een keertje naar mij wil betaalt ze daar al het dubbele voor als dat dat gerekend wordt. ziekte kosten krijgt ze toeslagen voor.

 28. In deze tijd is dat basisbedrag voor hypotheek/huur wel erg optimistisch ;) Het is te verwachten dat deze schattingen met de inflatie flink omhoog zijn gegaan. Persoonlijk heb ik niet veel nodig, maar dat komt ook omdat ik sinds corona het reizen wel aardig geschrapt heb. Met een gezin lijkt me dit wel een lastige tijd om rond te komen.

 29. Die bedragen zijn waarschijnlijk met toeslagen berekend. Anders kan dat echt niet. Ik kijk overigens nooit naar dat soort overzichtjes. Ik reken elke maand uit hoeveel in kwijt ben aan rekeningen. Vervolgens reken ik € 100 euro per week (benzine en eten enzo) en als er iets over is spaar ik dat. Of ik maak het op. Dat kan ook :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.