Financiën

Hoeveel geld heb je minimaal nodig per maand?

basisbehoeftesbudget

Hoeveel geld is genoeg per maand?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat ‘genoeg’ is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen.

Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.

Heb je minder dan 971,-? Dan ben je officieel ‘arm’.

Basisbehoeftenbudget: nader bekeken!

Hieronder de kosten per maand die gedekt moeten worden met het basisbehoeftenbudget volgens het SCP:

 • Huur 375,-
 • Gas en andere brandstoffen: 53,-
 • Elektriciteit: 28,-
 • Water: 9,-
 • Inventaris, onderhoud huis en tuin 100,-
 • Telefoon, kabel en internet 51,-
 • Verzekeringen: 40,-
 • Niet-vergoede ziektekosten: 20,-
 • Voeding 180,-
 • Kleding: 53,-
 • Was en schoonmaakartikelen: 9,-
 • Persoonlijke verzorging: 21,-
 • Vervoer: 13,-
 • Diversen 20,-

Totaal: 971,-

Niet-veel-maar-toereikendbudget

Daarnaast kwam het SCP met een niet-veel-maar-toereikendbudget. Daarin wordt rekening gehouden met ‘meedoen’ aan de maatschappij.

 • Bezoek ontvangen 20,-
 • Op bezoek gaan 6,-
 • vakantie 24,-
 • uitgaan 17,-
 • extra vervoer: 7,-
 • Hobby en sporten 17,-
 • Bibliotheek 2,-

Totaal: 92,-

Het basisbehoeftenbudget als je kinderen hebt

Als je 1 kind hebt ligt het basisbehoeftenbudget op 1620,-. Heb je twee kinderen dan wordt het 1830,-. Voor een stel zonder kinderen ligt het basisbehoeftenbudget op 1330,-.

Hieronder een handige tabel van het SCP, waarin je ook het basisbehoeftenbudget voor 1-persoonshuishoudens vindt!

minimaal inkomen
Bron: SCP

Wat als ik mezelf langs de meetlat van het basisbehoeftenbudget leg?

Zo’n lijstje met kostenposten vind ik altijd een mooie spiegel om te kijken hoe ik het zelf doe. Op dit moment wonen er nog twee kinderen bij ons thuis. Dat betekent dat het basisbehoeftenbudget voor ons op 1830,- ligt.

Ik geef minder geld uit aan bezoek ontvangen, uitgaan, hobby en sporten en persoonlijke verzorging. Maar mijn bibliotheekabonnement kost me 4,13 per maand, dus daarmee ben ik dan weer duurder uit. En wat betreft die 375,- huur per maand: daar zit ik ver boven! Wij betalen per maand zo’n 850,- aan hypotheek. Ik vind die 375,- trouwens ook echt wel heel weinig. Betalen studenten dat bijvoorbeeld ook niet al gauw voor een kamer?

Ik ben tevreden

Ik kan wel zeggen dat ik een tevreden mens ben. Als er al een basisbehoefte is die niet helemaal vervuld wordt, dan is dat er eentje die je niet met geld kunt kopen, namelijk stilte en alleen thuis zijn.

Maar verder heb ik niet zoveel wensen eigenlijk. Mijn dagelijkse hardlooprondje kost me niets, mijn kopjes koffie rond 10 uur zijn ook niet duur, en dankzij de bibliotheek kan ik alles lezen wat mijn hartje begeert.

Leestip

Lees ook Kosten boodschappen per maand: wat is reëel? en Waar doen ze het van?

Wat vind jij van het basisbehoeftenbudget van het SCP? Vind je het reëel?

Similar Posts

44 Comments

 1. Voor dat bedrag kan je inderdaad bijna nergens in Nederland huren. Misschien zit de huursubsidie erin verrekend?

  Maar ‘verzekeringen’ voor 40 euro dat kan sowieso niet. Alleen een ziektekostenverzekering is minstens 80 euro. En dan moet je op maximaal eigen risico gaan zitten, wat ik iemand die leeft van een minimum niet zou aanraden.

 2. Inderdaad een bizar laag bedrag voor hypotheek. Toen ik studeerde betaalde ik voor 12m2 €227 per maand. Dan kan he toch niet verwachten dat je voor een koophuis voor een gezin maar €150 meer betaalt! Heel gek!

 3. Ik mis de ziektekosten verzekering?
  Ben wel verbaasd over de bedragen die ze hanteren
  Ik zou willen dat mn woonlasten zo laag waren.en dan heb ik al nie eens een duur huis.

 4. De huur en verzekering vind ik erg min. Misschien tellen ze de huur (-aftrek huursubsidie)
  En verzekeringen… zal dan wel om 1 gaan. Hier alleen al zorgverzekering (veel duurder), auto verzekering, inboedel enz verzekering, dela verzekering….

  Dus aparte berekening. Wel grappig om te lezen…

 5. Ben alleenstaand. Doe mij ook zo’n verzekering van € 40,– per maand. Alleen ziektekostenverzekering is al
  € 120,– per maand excl. eigen risico. Rare berekening.

 6. Even gecheckt: een netto inkomen van 1063 euro voor een alleenstaande is op jaarbasis 15.315 euro bruto. Stel dat deze alleenstaande een huur heeft van 700 euro (nog net onder de grens voor sociale huur), dan heeft deze persoon recht op een huurtoeslag van 351 euro per maand en een zorgtoeslag van 94 euro. Dus het klopt. Dat neemt niet weg dat sommige posten krap blijven zoals bijv. verzekeringen, niet vergoede ziektekosten en de bibliotheek. De bedragen voor eten en kleding zijn dan weer relatief ruim.

 7. hahaha de kosten van de verzekering vind ik ook wel een beetje aan de karige kant. Alleen de ziektekostenverzekering is al over de 100€. Met een beetje gezin ben je hier zo 500 per maand aan kwijt.
  En de huur??? Dat betaal je hier voor een kamertje in de randstad…
  Ziet er mooi uit. maar in de praktijk werkt het toch wel anders.

 8. Ik zou graag de échte kosten willen weten, en niet de kosten min de subsidie die we momenteel geven.

  Als ik Anna’s berekening lees, dan wordt dat dus 971 euro basisbudget plus 351 euro huurtoeslag plus 94 euro zorgtoeslag, dus dan is het eigenlijke bedrag aan euro’s (waar die euro’s ook vandaan komen) 1416 euro voor één persoon.

  Met kleding kan ik met minder toe (tweedehands!). Maar met vervoer dan weer juist niet. 13 euro kosten aan vervoer per maand klinkt onrealistisch laag. Da’s denk ik als je alleen met de fiets en de benenwagen gaat. Dan kan je er af en toe een nieuwe band van kopen voor je fiets.

 9. Ik vraag me dan af, is dat voor een persoon, dus die huur van 375, moet ik dat keer 4 doen omdat wij met zijn vieren zijn? Onze hypotheek is ook hoger. 375 betaalde ik toen ik alleen in Amsterdam woonde voor een klein appartement. Onz verzekering is ook veel en veel hoger. met 40 euro ben je tegenwoordig volgens mij niet meer verzekerd.

 10. Ik vermoed idd dat hierboven de diverse verzekeringen min de zorgtoestag worden bedoeld. Dwz Je kan voor 80 euro een zorgverzekering hebben en tot boven de 70 euro zorgtoeslag. Maar je hebt ook nog zoiets als WA- en inboedelverzekering. Op dezelfde manier zal de huur hierboven na aftrek van woontoeslag zijn. Verder mis ik nog de gemeentelijke en waterschapsbelasting. Dat is voor mij 420 + 220 per jaar. In bepaalde gevallen kan die kwijt worden gescholden.

  Zelf heb ik aan 750 euro/maand genoeg om er goed van te leven. Vooral op voeding kan ik nog flink besparen. Nu haal ik regelmatig Chinees of Indonees. Verder doe ik het meeste te voet of op m’n 2de hands fiets. Ik heb alleen 1 voordeel, mijn woonkosten zijn negatief. Dwz ik heb m’n appartement vrij en de virtuele waarde daarvan stijgt meer dan de huidige rente en de kosten aan dat appartement. Met energiekosten en communicatiekosten zit ik wat lager dan herboven. Volgens mij betalen veel mensen meer door hun mobiele abonnement.

  De krant lees ik gratis in de bieb. Je mag daar ook gratis boeken lezen en dan krijg je daar nog gratis verlichting en verwarming. Ik ben geen boekenlezer. Van de krant lees ik alleen het regionale nieuws.

 11. Wat een goede vraag, ik stiekem wou ik dat hun bereking echt klopt maar helaas is de realiteit heel anderes voor vele van ons, want huur 375? dan vrag ik me af of een kamer is of een huis? En 40 verzekeing waar ? Wat een duidelijk overzicht, dank je wel…

 12. Mijn zoon woont in een twe kamer appartement waar hij met huursubsidie 350 in de maan voor betaalt…heel leuk voor een net-niet-meer-student, maar voor een gezin moet je er niet aan denken.

  die reiskosten zijn absurd laag daar kan je zo ongeveer 1 x per week de bus naar het dorp van nemen..

 13. Het is zeker goed om af en toe eens te kijken naar je vaste lasten en of die te hoog of juist laag. Maar die huurprijs is idd wel erg laag. Mss is het na aftrek van de huursubsidie?

 14. Daar gaan wij het nooit van ons leven van redden, wat er voor een gezin met twee kinderen staat. Maar onze hypotheek alleen ligt al 3x zo hoog als wat hier voor huur gerekend wordt.

 15. Mijn huur is 386,65 voor een geschakelde 2 onder 1 kap woning uit 1950 in Brabant.
  Ik had in 2017 een uitkering van 15.044 bruto
  Dit is voor een alleenstaande zonder kinderen thuis die werkloos is geworden na het 50 e jaar.
  Daarbij krijg ik huurtoeslag van 161 euro.
  Groetjes A

 16. Nou, ik vind dit wel een hele optimistische berekening hoor! Ik bedoel, verzekeringen voor 40 euro per maand? Ziektekosten zijn minimaal 3x zoveel en dan hebben we nog niet eens over verzekeringen voor je auto en huis, dus dat gaat al niet op. Brandstof voor 53 euro? Tja, dan woont iedereen zeker naast het werk want ook dat lijkt me erg weinig.

 17. Ik weet natuurlijk niet hoe het in Nederland zit maar als ik naar de basislasten kijk en de bedragen die daarbij horen… Die zijn een pakje lager als wat wij hier in België betalen! Ik denk dat wij hier bijna aan het dubbele zitten.

 18. Die kosten voor huur/hypotheek zijn wel erg onrealistisch… hier ook een hypotheek die veel hoger ligt. Desondanks redden we het elke maand prima en kunnen we leuke dingen doen. Denk dat dat het belangrijkste is!

 19. Inderdaad wel erg optimistisch! Huurbedragen zijn tegenwoordig veel hoger (ook al heb je huursubsidie) en de zorgverzekering staat er niet eens op. Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen en heb in het verleden een bijstandsuitkering gehad. Zonder toeslagen is het heel zwaar om van deze berekening uit te gaan.

 20. Lage huur en lage verzekering. Maar als bij beide al de maximale toeslag is verrekend zou het net kunnen. Kan je alleen niet je inboedel verzekeren, om over een rechtsbijstand en andere zaken maar te zwijgen.

  Ben wel blij dat ik wat meer te verhapstukken heb.

 21. ik vind het interessant om eens te lezen wat er volgens de gemiddelde berekening nodig is voor de basisbehoeften. Wat ik nog even mis in het opgesomde rijtje is de basisverzekering, die toch al snel de kosten opdrijft.

 22. Alles bij elkaar inbegrepen kom ik als alleenstaand persoon rond op zo’n 650 euro per maand en dat is inclusief hobby’s (bijvoorbeeld 3 keer per week zwembad). Hierbij moet wel worden vermeld dat de hypotheekaflossing inmiddels slechts 100 per maand is en dus is het allemaal prima te doen als minimalistisch ingestelde vrijgezel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.