Hoeveel leefgeld heb je minimaal nodig per maand?

Last updated on October 31st, 2024 at 04:15 pm

leefgeld

Hoeveel leefgeld is genoeg per maand? Oftewel: Hoeveel geld heb je nodig om te leven per maand?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat ‘genoeg’ is. En genoeg wil dan zeggen dat je leefgeld genoeg hebt om van rond te komen.

Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.

Heb je minder leefgeld dan 971,-? Dan ben je officieel ‘arm’.

Basisbehoeftenbudget: nader bekeken!

Hieronder de leefkosten per maand die gedekt moeten worden met het basisbehoeftenbudget volgens het SCP:

  • Huur 375,-
  • Gas en andere brandstoffen: 53,-
  • Elektriciteit: 28,-
  • Water: 9,-
  • Inventaris, onderhoud huis en tuin 100,-
  • Telefoon, kabel en internet 51,-
  • Verzekeringen: 40,-
  • Niet-vergoede ziektekosten: 20,-
  • Voeding 180,-
  • Kleding: 53,-
  • Was en schoonmaakartikelen: 9,-
  • Persoonlijke verzorging: 21,-
  • Vervoer: 13,-
  • Diversen 20,-

Totaal: 971,-

Niet-veel-maar-toereikendbudget

Daarnaast kwam het SCP met een niet-veel-maar-toereikendbudget. Daarin wordt rekening gehouden met ‘meedoen’ aan de maatschappij.

  • Bezoek ontvangen 20,-
  • Op bezoek gaan 6,-
  • vakantie 24,-
  • uitgaan 17,-
  • extra vervoer: 7,-
  • Hobby en sporten 17,-
  • Bibliotheek 2,-

Totaal: 92,-

Het basisbehoeftenbudget als je kinderen hebt

Als je 1 kind hebt ligt het basisbehoeftenbudget op 1620,-. Heb je twee kinderen dan wordt het 1830,-. Voor een stel zonder kinderen ligt het basisbehoeftenbudget op 1330,-.

Hieronder een handige tabel van het SCP, waarin je ook het basisbehoeftenbudget voor 1-persoonshuishoudens vindt!

minimaal inkomen
Bron: SCP

Wat als ik mezelf langs de meetlat van het basisbehoeftenbudget leg?

Zo’n lijstje met kostenposten vind ik altijd een mooie spiegel om te kijken hoe ik het zelf doe wat betreft leefgeld. Op dit moment wonen er nog twee kinderen bij ons thuis. Dat betekent dat het basisbehoeftenbudget voor ons op 1830,- ligt.

Ik geef minder geld uit aan bezoek ontvangen, uitgaan, hobby en sporten en persoonlijke verzorging. Maar mijn bibliotheekabonnement kost me 4,13 per maand, dus daarmee ben ik dan weer duurder uit. En wat betreft die 375,- huur per maand: daar zit ik ver boven!

Wij betalen per maand zo’n 850,- aan hypotheek. Ik vind die 375,- trouwens ook echt wel heel weinig. Betalen studenten dat bijvoorbeeld ook niet al gauw voor een kamer?

Hoe zit dat als zzp’er met leefgeld

Eigenlijk ben ik altijd een zzp’er geweest. Eerst als thuisblijfmoeder: ik runde het huishouden en deed het werk thuis. Maar daarmee verdiende ik niks ; )

Nu werk ik vanuit huis als fulltime blogger. Mijn zakelijke bankrekening heb ik bij Knab. Die staat bekend als een goede zzp bank.

Het grote nadeel van zzp’er zijn voor mij is de zakelijke rompslomp en de administratie.

Administratie en geldzaken

Daar ben ik helemaal niet goed in. Voorheen hielp mijn vader, die register accountant was, mij altijd. Nu heb ik via via een accountant die me helpt met de financiële zaken zoals belastingaangifte en BTW gedoe.

Ik ben een tevreden mens

Ik kan wel zeggen dat ik een tevreden mens ben. Als er al een basisbehoefte is die niet helemaal vervuld wordt, dan is dat er eentje die je niet met geld kunt kopen, namelijk stilte en alleen thuis zijn.

Maar verder heb ik niet zoveel wensen eigenlijk. Mijn dagelijkse hardlooprondje kost me niets, mijn kopjes koffie rond 10 uur zijn ook niet duur, en dankzij de bibliotheek kan ik alles lezen wat mijn hartje begeert. Qua leefgeld kom ik dus prima uit.

Rondkomen van 2500 per maand: Kostwinner

Op Ouders Online vertelt een vrouw die zichzelf ‘Kostwinner’ noemt hoe zij rondkomen van 2500 per maand. De kosten van de ziektekostenverzekeringen worden op haar loonstrook ingehouden.Haar man is huisman, en regelt de dingen thuis.

Kostwinner is tevreden over hun financiën. Ze kunnen goed rondkomen van 2500 per maand.

De kenmerken van dit gezin:

  • Geen schulden
  • Hypotheek (550 netto),
  • Ze hebben een flinke buffer
  • Goede pensioenregeling
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Rondkomen van 2000 euro per maand: Helena

Het is altijd goed om ervaringsverhalen te lezen. In Kekmama staat een artikel over rondkomen van 2000 euro per maand. Het is verhaal van Helena (47), Dirk (61) en twee kinderen (7) en Faas (5). Ze leven van haar salaris: € 2100 netto per maand. Van dit leefgeld kunnen ze goed rondkomen, maar er is weinig ruimte voor extra-tjes. Hoewel haar dochter nog gewoon op judo kan, en het gezin kon ook op vakantie.

Rondkomen van 1500 per maand: Khadidja

Rondkomen van 1500 per maand betekent rondkomen met minder dan het minimumloon.Het minimumloon per maand of minimum maandsalaris komt neer op ongeveer 2000 euro per maand. Dit is netto ongeveer 1700 Euro.

Op de website van Vriendin vertelt Kahdidja haar verhaal. Haar gezin moet rondkomen van 1500 per maand. Maar dit lukt haar amper. Ze heeft vijf kinderen, waarvan er twee nog thuis wonen. Als Khadidja haar maandlasten heeft betaald, houdt ze nog 300 euro over om van te leven.

Rondkomen van 1000 euro per maand: Joost van Daalen

rondkomen van 1000 euro per maand

Op NHNieuw kun je het verhaal van Joost van Daalen (58) lezen. Hij verdient 1000 euro als deeltijd postbode en twee krantenwijken. Johan kan hiermee rondkomen van 1000 euro per maand, maar er is niets over. Er moet dus niet iets kapot gaan. De huur is de helft van zijn inkomen, dus dan blijft er inderdaad niet zoveel over om van te leven.

Rondkomen van 1800 euro per maand: familie Rijkens

In het AD staat het verhaal van de familie Rijkens die rondkomen van 1800 euro per maand. Het gezin bestaat uit vader, moeder en drie kinderen. Volgens Marijke Rijkens is rondkomen van 1800 euro niet echt mogelijk voor hen. Ze redden het net, dankzij de Voedselbank. Een uitje met de kinderen is een zeldzaamheid.

Leestips

Wat vind jij van het basisbehoeftenbudget van het SCP? Vind je het reëel?

Deze post verscheen voor het eerst in 2018. Sindsdien is het leven duurder geworden, onder andere door de oorlog in Oekraïene. Bron foto postbode.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

54 Comments

  1. Wie woont er zo goedkoop?
    Het bedrag voor verzekeringen ook.
    De ziektekostenverzekering hebben ze volgens mij niet genoemd…

    Ik ga me er eens wat meer in verdiepen Nicole.

    Groetjes,
    Hilly

  2. ik vind de gas en elektra erg laag hoor. Mijn dochter betaalt al meer dan 200 . En vervoer…..Als ze een keertje naar mij wil betaalt ze daar al het dubbele voor als dat dat gerekend wordt. ziekte kosten krijgt ze toeslagen voor.

  3. In deze tijd is dat basisbedrag voor hypotheek/huur wel erg optimistisch ;) Het is te verwachten dat deze schattingen met de inflatie flink omhoog zijn gegaan. Persoonlijk heb ik niet veel nodig, maar dat komt ook omdat ik sinds corona het reizen wel aardig geschrapt heb. Met een gezin lijkt me dit wel een lastige tijd om rond te komen.

  4. Die bedragen zijn waarschijnlijk met toeslagen berekend. Anders kan dat echt niet. Ik kijk overigens nooit naar dat soort overzichtjes. Ik reken elke maand uit hoeveel in kwijt ben aan rekeningen. Vervolgens reken ik € 100 euro per week (benzine en eten enzo) en als er iets over is spaar ik dat. Of ik maak het op. Dat kan ook :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.