Hoeveel schepjes koffie voor 4, 8 en 10 kopjes?

hoeveel schepjes koffie

Hoeveel schepjes koffie moet je in je koffiezetapparaat doen voor lekkere koffie?

Het heeft jaren geduurd voordat ik lekkere koffie kon zetten.

Ik gaf altijd mijn koffieapparaat de schuld.

Maar de waarheid is dat ik gewoon nog niet de juiste verhouding koffiebonen – water had gevonden.

Nu dus wel!

Het blijkt dat ik van een ‘slappe bak’ houd.

Ook al zou ik liever beweren dat ik bij voorkeur een ‘straf bakje’ drink.

Dat klinkt beter vind ik.

2 schepjes koffiebonen + 3 kopjes water

Als ik mijn koffie zet, dan doe ik 2 afgestreken maatschepjes koffie in het filterzakje. En dan doe ik er water bij voor 3 kopjes koffie. Zo wordt mijn koffie precies goed. En als mijn koffie klaar is, doe ik er een behoorlijke scheut koffiemelk in, en twee schepjes suiker. En dat alles in een klein bloemerig koffiekopje.

Stoer is dit denk ik niet. En het schijnt dus dat de soort koffie die je drinkt iets zegt over je karakter. Ik schreef daar ooit al eens een post over. Waar het op neer komt, is dat ik een zachtaardig typetje ben.

Hoeveel schepjes koffie?

Vraag jij je ook af hoeveel schepjes koffie je moet gebruiken? Hier is een handige vuistregel:

‘Ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gemalen koffie per kopje koffie.’

Dus stel, je wilt weten hoeveel schepjes koffie voor 8 kopjes koffie je nodig hebt. Dan komt dat neer op: 8 tot 12 eetlepels gemalen koffie. Dat is ongeveer 60 tot 90 milliliter gemalen koffie, afhankelijk van de grootte van de eetlepels die je gebruikt.

Heb je een koffiezetapparaat met een maatschapje? Dan wordt vaak één schepje per kopje aanbevolen. In dat geval zou je 8 schepjes kunnen gebruiken voor 8 kopjes koffie.

Hoeveel schepjes koffie voor 10 kopjes?

Heb je een maatschepje? Dan kun je uitgaan van 10 schepjes koffie voor 10 kopjes. Maar voor mij zou dat te sterk zijn. Voor 10 kopjes koffie zou je ongeveer 10 tot 15 eetlepels gemalen koffie kunnen gebruiken. Dit komt overeen met ongeveer 75 tot 112,5 milliliter gemalen koffie, afhankelijk van de grootte van de eetlepels die je gebruikt.

Velours Noir koffie: Concurrentie voor DE

Velours Noir (zware fluweel) koffie concurreert met de koffie van Douwe Egberts! Velours Noir is te koop bij de AH, en is te krijgen in de vormen:

 • cup
 • koffiebonen
 • gemalen koffiebonen

Vooral de vertrouwde Aroma Rood van DE zou het zwaar kunnen krijgen. Dat is precies de koffie die ik drink!

Velours Noir klinkt erg mooi vind ik. Het klinkt toch anders als je zegt: ‘Ik drink altijd Velours Noir’ in plaats van ‘Ik drink koffie van Douwe Egberts’. Vind je ook niet?

Wat kost Velours Noir?

Ik heb dus eens even gegoogled hoeveel koffie van Velours Noir kost. Voor 500 gram betaal je 5,99 bij AH. De Aroma Rood koffie van DE kost 3,29 bij AH.

Dus de Velours Noir moet wel heel erg lekker zijn.

Koffiemarkt is conservatief. Jij ook?

Ik las ergens dat de koffiemarkt bekend staat als ‘zeer conservatief’. Mensen switchen niet makkelijk van merk. In mijn geval klopt dat zeker. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar deze nieuwe ster aan het koffie firmanent!

Hoeveel schepjes koffie: tot slot

Hoeveel schepjes koffie je nodig hebt voor je koffie hangt af van je persoonlijke smaak, en van je methode. Gebruik je een maatschepje of een afgestreken eetlepel? Ik vind zelf een maatschepje veel fijner. Daarmee kun je veel nauwkeuriger bepalen hoeveel schepjes koffie je erin doet.

Heb je er geen?

Koffie maatschepjes kun je heel makkelijk los kopen. Onder andere bij de Blokker en de Hema. Hieronder eentje van de Hema:

hoeveel schepjes koffie

Ben jij conservatief als het om je koffie gaat? En wie heeft Velours Noir geprobeerd? Ik ben heel benieuwd!

Similar Posts

19 Comments

 1. Wij drinken geen koffie. Vroeger hadden we wel een potje instant in huis voor wie een kopje wou, maar dat hebben we nu ook niet meer, er was amper uit als het altijd al vervallen was. Thee drinken we wel af en toe eens.
  Ik lust wel koffie hoor, maar we drinken het gewoon niet…

 2. Ook hier geen medestander. Ik drink helemaal geen koffie en manlief zet op zondagmorgen een halve pot. Hij drinkt de koffie die ik koop en ik hoor nooit wat. Nu nog de euroshopper van ah.

 3. Geen ochtend zonder koffie!
  Ik kan me alleen niet vinden in de conclusie dat die velours noire lekkerder moet zijn omdat ie duurder is. Wie weet is het wel precies dezelfde koffie en is de hogere prijs onderdeel van de marketing strategie om al die koffiedrinkers die vallen voor een dure naam en een stoer imago over te laten stappen ;-)

  Geniet ondertussen maar fijn van je slappe bakkie!

  1. Ik bedoel ook meer dat hij dan wel veel lekkerder moet zijn om DE te kunnen verdrijven uit de keuken, gezien de hoge prijs. Want je hebt helemaal gelijk: duurder is niet per sé hetzelfde als beter of lekkerder.

 4. Helaas, ben een theeleut/decaf-drinker, en kan niet over dit nieuwe product oordelen. Maar ik vrees dat @bespaarzuinig weleens gelijk kan hebben: er wordt hier een produkt ‘in de markt gezet’, en een passend prijskaartje (los van feitelijke kwaliteit) hoort daar ook bij.

 5. Die velour noir is duur,maar inderdaad heel lekker.Mijn man drinkt nu minder koffie in kleinere kopjes en dan is het niet zoveel duurder dan de koffie van de j.umbo

 6. Mijn man vindt de velours echt lekker. Het doet hem denken aan de Lavazza op vakantie. Het is inderdaad twee maal zo duur als de koffie die hij dronk. Oplossing minder koffie en kleinere kopjes,maar wel genieten.

  1. Ahaa! Iemand die deze koffie heeft geprobeerd! Mag ik vragen waarom jullie deze koffie kochten? Wilde je iets nieuws proberen? Was het de mooie naam en verpakking? En begrijp ik goed dat het dus wel echt een bijzondere smaak is?

  2. We zaten een maand in Frankrijk en daar kocht ik koffie van het merk “carte noir”. Thuisgekomen vond mijn man zijn gewone koffie niet zo lekker meer. Omdat hij toch al minder koffie wilde drinken,zocht ik eigenlijk lavazza en liep tegen die velour aan.Dus dat valt nu onder de noemer “jezelf verwennen en genieten”.

 7. Al zou het lekkerder zijn denk ik niet dat ik het zou kopen. Ik vind het veel te duur. Zelf drink ik de laatste tijd niet zoveel koffie meer, 2 kopjes maar mijn man drink wel meer koffie, ik hoor hem nooit klagen dus waarom zou ik. Ik heb het ook nog niet gezien bij de J.umbo want dan zou het goedkoper zijn dan bij Appie.

 8. Geen koffie hier, alleen oploskoffie voor gasten. Omdat het droog spul is gaat het jaren mee. Aan het eind alleen wat meer toevoegen. ☺
  Het zal me niet verbazen als dit merk gewoon bij DE vandaan komt en juist mikt op een ander marktsegment.

 9. Sinds 2 weken drink ik velours noir en .. het is echt lekkere koffie.
  DE is ook wel lekker maar minder dan dit merk.
  Ik ken het reclamefilmpje niet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.