Kapotte vaatwasser bestekbak vervangen: 4,50!

vaatwasser bestekbak

We hebben onze afwasmachine een kleine twee jaar. Sinds onze verhuizing naar het platteland. En de vaatwasser bestekbak gaat steeds kapot! Aan de onderkant zitten allemaal gaten. Het bestek valt er steeds doorheen!

De hele afwasmachine is trouwens niet zo goed.

Hij werd ons destijds aangeraden door Superkeukens waar we de afwasmachine kochten. Het is een Ariston. We zijn nog terug gegaan naar Superkeukens over die bestekbakjes. Maar bij Superkeukens zeggen ze dat die niet onder de garantie vallen.

Nieuwe vaatwasser bestekbak los kopen

Dus ik ging kijken wat nieuwe bestekbakjes moeten kosten. Ik googlede ‘vaatwasser bestekbak’ en kwam in de wereld van de onderdelenwinkels terecht. De laatste keer dat ik daar was, was toen het deurrubber van onze oven kapot was gegaan. (Ook van die stomme Ariston overigens). Dat heb ik toen goed kunnen oplossen, zonder monteur. Ik bestelde online zo’n deurrubber, en de oven werkt weer prima.

Voor een Ariston vaatwasser zag ik bestekbakjes variërend van 15 tot 30 euro. Maar uiteraard nééét níét van ons type vaatwasser!

Bestekbakje vaatwasser bij de Kringloop relatief duur

Dus toen bedacht ik: ‘Ik ga wel naar de kringloop!’ Daar hadden ze inderdaad een stuk of 4 bestekbakjes. Maar bestekbakjes hebben een specifieke vorm per afwasmachine. Dus ik stond daar te kijken naar al die bestekbakjes, en durfde er niet één mee te nemen. Want ik vreesde dat ze nét niet zouden passen in ons model afwasmachine. De gemiddelde prijs van een vaatwasser bestek was 4,50 bij de kringloop.

Dus ik droop af naar huis. Zonder bestekbak.

Universele bestekbak

Ik besloot dan toch nog maar eens op internet te zoeken. Nu kwam ik ook zogenaamd universele bestekbakjes tegen. De goedkoopste was slechts 8 euro. Maar er waren ook duurdere varianten van rond de 24 euro. Na mijn slechte ervaringen met de Ariston vaatwasser bestekbak, betaal ik nu denk ik liever iets meer voor een góede vaatwasser bestekbak. Die van 8 euro is me bijna iets te goedkoop.

Besteklade i.p.v. bestekbak voor de afwasmachine!

Overigens is er ook nog een heel andere mogelijkheid dan zo’n bestekbak: een besteklade!

Mijn moeder en middelste zusje hebben dat. Zij leggen hun bestek bovenin de vaatwasser op een speciaal rek of zo. Maar dat lijkt me toch niet zo handig. Ik pak nu altijd het bestekbakje uit de afwasmachine, en loop er mee naar de kastlade waar ze in moeten. Dat kan met zo’n lade denk ik niet.

De oplossing: bestekbak vaatwasser bij de kringloop

Op basis van mijn research concludeerde ik dat de goedkoopste oplossing toch een bestekbak van de kringloop is. Dus vandaag heb ik er daar eentje gehaald voor 4,50. Hij lijkt op zo’n universeel model, dus hij past. De kwaliteit is bovendien steviger dan onze oude bestekbakjes.

Ik ben heel tevreden met deze goedkope oplossing!

vaatwasser bestekbak

vaatwasser bestekbak

Even ter vergelijking: onderstaande vaatwasser bestekbok kost zo’n 35 euro bij bol.com:

bestekbakje

Bestekbak vaatwasser Action en Blokker?

Helaas heeft de Action op dit moment geen losse bestekbak voor vaatwassers in het assortiment. Een voordelige Action bestekbak voor afwasmachines is er dus niet. Ook bij de Blokker kun je niet terecht voor een bestekmand. Eerst was ik helemaal blij, omdat ze bestekmanden hadden, maar daarmee bedoelen ze lades voor het opbergen van je bestek. Niet voor de vaatwasser.

Losse bestekbak vaatwasser kopen?

Je kunt losse bestekbakjes kopen bij onder andere:

Wat hebben jullie: een vaatwasser bestekbak of een besteklade? En heb je nog tips voor goedkope bestekbakjes?

Lees ook: Vaatwasser schoonmaken.

Similar Posts

23 Comments

 1. Wij hebben zo’n besteklade, en ik ben er zo blij mee! Het wordt nu ook écht schoon, en het is er super makkelijk uit te halen. Bovendien heb je de hele rest van de afwasmachine voor afwas, en hoef je de ruimte voor zo’n bestekbakje niet uit te sparen. Alles past er ook in, behalve soeplepels, die zijn te hoog.
  Ik zou nooit meer gaan voor een bestekbakje. En dat terwijl ik moest worden overgehaald door mijn man om een besteklade te nemen… ;)

  1. Dat klinkt heel positief over die besteklade Suzanna! Het grote voordeel lijkt mij ook wel dat je mee ruimte overhoudt! Ik moet best een flink stuk inleveren inderdaad voor dat bestekbakje.

   Je man zal het wel leuk vinden om zo gelijk te krijgen!

 2. Wij hebben een bestekmandje maar wel een machine van het betere merk. Mijn machine is nu 15 jaar en er is ook nog niks mis mee gegaan tot nu toe. Ik zou ook naar de kringloop gaan voor een bestek mandje.

 3. Fijn je goedkope bestekmand! Zo fijn he, tweedehands… Zomaar in 1 klap geld en grondstoffen bespaard.

  Wij hebben een tweedehands Miele met besteklade. Ik zounecht niet anders meer willen. Die mandjes vind ik altijd iets viezigs hebben: of je steekt het gebruikte deel naar onderen in een mandje, waar het bij mij nooit 100 % schoon wordt, of je steekt het gebruikte deel naar boven en pakt dat beet als je de vaatwasser leegmaakt…

  Sowieso vond ik na onze eerste (tweedehands) Miele al die apparaten zo sloom! Uren draaien en dan is je vaat al dan niet redelijk schoon…

 4. Hier ook een Miele met besteklade (in ons oude huis hadden we er ook een en daarvoor bij ouders ook). Ik zou ook nooit meer zonder een besteklade willen. Het kost iets meer tijd met inruimen. Uitruimen niet veel meer. Ik leg altijd alle soorten bij elkaar en de la is naast de vaatwasser. Het wordt schoon en je hebt veel ruimte in de vaatwasser. Wij zijn verder erg tevreden over onze Miele die na 12 jaar nog heel goed wast en weinig kabaal maakt. Dat is vooral fijn omdat wij een open keuken hebben.

 5. Mijn Bauknecht is nu denk ik 11 jaar oud en het bestekbakje is nog als nieuw.
  Nu is er natuurlijk groot verschil tussen het gebruik in een één persoons huishouden en dat van een flink gezin.
  Als er wat met mijn bestekbakje zou zijn dan zou ik zeker eerst tweedehands gaan kijken.
  Ze staan ook wel op marktplaats.

  Overigens hangt mijn bestek in het mandje en raakt dus de bodem niet, ik denk dat dat heel veel scheelt.

 6. Ons bestekbakje was ook binnen 2 jaar kapot aan de onderkant. Oplossing: vliegenmepper kapot geknipt en op maat gemaakt en die in het bakje gestopt. Probleem heel goedkoop opgelost.

 7. Onze vastwasser is 12 jaar oud, hij mankeert van alles, maar het mandje is al nieuw!

  Ik vind zo’n mandje (met handvat) ook superhandig ik loop ook de hele keuken rond met mijn mandje. Een vriendin van mij heeft bestekla, maar vind het vreselijk!! Het lijkt mij eerlijk gezegd ook zo’n gedoe om alles er in te leggen. Maar misschien heb ik het mis! Ik heb het nog nooit gebruikt.

  Fijne zondag!

 8. ik heb sinds het voorjaar een nieuwe vaatwasser en natuurlijk nog geen bestekbakjes nodig ,maar bij mijn vorige vaatwasser die ik 2e hands kocht voor 100 gulden toen hij 8 jaar oud was en die bij mij nog ruim 14 jaar gewerkt heeft ,ging 2 jaar geleden het bestekbakje kapot en ik kocht er een voor 1,50 euro bij de kringloop en die was nog heel toen mijn vaatwasser kapot ging en met 22 jaar was het niet meer de moeite om hem t repareren, maar het bakje bewaar ik voor de zekerheid nog wel even.

 9. Toen ik verhaal las wilde ik gelijk al wijzen op de Onderdelenwinkel, maar die had je zelf al geprobeerd. Jammer dat ze er daar niet eentje hadden van het juiste type. Of misschien niet zo jammer want je hebt nu een goede, denk ik, gevonden bij de Krinkloop… heel slim van je… Onze vaatwasser is al ruim 5 jaar oud en de bestekbak, heb dus geen lade, is nog helemaal in takt. Alleen de geleiders van de laden zelf zijn al een keer vervangen, door onderdelen van de Onderdelenwinkel…
  Ik wens je een heerlijke zondag verder,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Hier ook een bestekbak. Mijn vriendin heeft een besteklade, maar het lijkt mij niet handig. Maar is vast een kwestie van wennen want het scheelt natuurlijk wel ruimte.

 11. Hier ook een besteklade na eerst 5 jaar met een bestekbak gewassen te hebben is dit toch makkelijker en schoner :)

  Hier een 12 jaar oude Miele is toch echt beter dan de 5 jaar oude Bauknecht en de Miele kan op heet water worden aangesloten dus lekker zuinig :)

  1. Ja, het is fijn om leuke kringloopwinkels in de buurt te hebben. Maar ik vind dat de prijzen best vrij hoog zijn. Sommige dingen zijn bij de Action nog goedkoper…

 12. In onze keuken hadden wij ook veel apparatuur van het merk Ariston. Wat een ellende ik wil dat merk echt nooit meer hebben. De vaatwasser was vanaf dag 1 al een drama de vlag ging uit toen dat ding echt helemaal de geest gaf. Daarvoor konden we hem iedere keer opknappen. Hij is maar 4 jaar oud geworden. De kookplaat had na 1.5 jaar al de geest gegeven en de koelkast stopte er na 5 jaar mee. Later hoorde ik in een witgoedwinkel dat het niet zo een best merk is of dat daadwerkelijk zo is of dat wij gewoon pech hebben gehad weet ik niet. Blijkbaar bestaat het niet meer en heet het nu Hotpoint. Maar om je vraag te beantwoorden. Ik heb een bakje doe hetzelfde als jij. Loop met bakje en al naar de betreffende kast. Bij ons heb je de Handyman. In die winkel hebben ze echt van alles voor veel goedkoper. Ik had dus ook voor nog geen tien euro een nieuwe bestekbak.
  Ingrid

  1. Dat klinkt bekend Ingrid! Volgens mij is het inderdaad niet een goed merk! Blij dat het niet aan mij ligt. Gelukkig hebben we de koelkast niet van Ariston. Maar de inductieplaat wel. We hebben binnen twee jaar nu problemen gehad met de oven en de afwasmachine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.