Reacties

2 weken: Afwassen versus vaatwasser — 37 reacties

 1. Tja, met slechts 2 personen in huis valt de verhouding heel anders uit. Wij wassen niet elke dag af, daar is te weinig afwas voor. Theedoeken drogen we na gebruik op de kachel en zo heb je slechts 2 handdoeken per week nodig. Je afwas is tenslotte schoon en de theedoek dus alleen nat, dat droogt wel weer. Vaatdoekjes worden wel elke dag gewisseld. Per keer gebruik ik 3 tot 4 liter water. Dat kook ik in een fluitketel dus geen waterverlies en ook niet meer gasverbruik dan met een geiser.

 2. Mijn ervaring is dat afwassen met de hand goedkoper is. Ik doe het wel anders dan jij. Ik vang het eerste water op in een emmer en gebruik dat om het toilet door te spoelen.
  En de witte was gaat hier gewoon op 40 graden. Waarom zou je dat een kookwas maken?
  Wij zijn hier meestal met drie volwassenen en meestal was ik 1 keer per dag af. Met een groot gezin wordt het wel veel werk, al kunnen kinderen natuurlijk ook goed afwassen :-)
  Ik sta hier vaak met mijn zoon af te wassen. In tien minuten zijn we dan klaar.
  Het sop van de afwas laat ik vaak staan om later andere dingen mee af te spoelen.

  • Bij mij zijn de vaatdoeken niet wit. En uit hygiène overwegingen was ik die echt graag op 90 graden… Slim om het water op te vangen! Zo ondervang je dat probleem in ieder geval alweer.

  • watertemperatuur is nauwelijks van invloed op de bacterien in het was process. Zeep doet veel meer. Tenzij je heel jonge kinderen (<1 jaar), heel oude mensen of ernstig zieken in huis hebt is wassen op meer dan 40 graden helemaal niet nodig.

   Microbiologie is mijn vakgebied.

  • Klinkklare onzin, nog nooit zulk grote nonsens gelezen, je zou jezelf moeten schamen Willemien, met je microbiologie!! Het is juist de temperatuur die doet doden! Hoe kom je er bij dat er in wasmiddel desinfecterende zeep zit?! In wasmiddel (voor de wasmachine) zitten geen desinfecterende middelen in, deze is alleen om vet en andere hydrofobe stoffen los te weken en het lekker te laten ruiken. De temperatuur van 60 graden dood het meeste microbiotisch leven in de wasmachine, hoger is eigenlijk niet nodig tenzij we over echt vieze was praten die bronnen van infecties dragen (poepluiers, snotdoeken, ondergekotste kleding etc).

   Lager is absoluut af te raden omdat je dan de rest van je was ook infecteert. Mvg van een dokter.

 3. HIer gezin van 5 en geen vaatwasser, elke avond is er een gewone afwas... wij zijn het zo gewoon dus is het voor ons niet echt een voor of nadeel ofzo :-)

 4. De aanschaf van een machine is ook niet mis, vergeleken met een afwasborstel en teiltje. Ik heb mijn afwasteiltje inmiddels 34 jaar. De afwasborstel slijt wat sneller:-). Inmiddels ligt onze vaatwasser op de schroothoop en waarschijnlijk gaat deze ook niet vervangen worden.
  Handafwassen geeft ook de mogelijkheid weer eens te babbelen met elkaar, als je met z'n tweeën de vaat doet.

  • Daar heb je zeker een punt! Zo'n teiltje kost inderdaad superweinig vergeleken met de aanschaf van een afwasmachine. En er hoeft tenminste geen monteur bij te komen als zo'n teiltje kapot gaat.

  • Valt best mee vorige ging ruim 10 jaar mee voor slecht 75 euro en nu net weer een 2ehands gekocht en kun je weer jaren voort voor dat bedrag :)

 5. Hier een grote fan van de vaatwasser. Oke, is duurder dan met de hand afwasen, maar dat is met de was ook zo. Je kan ook met de hand je kleding wassen en dat is ook goedkoper... Verder wordt de afwas in de machine op minimaal 50* gedaan. Steek daar je handen maar eens in ;) Wat ik wel doe: Ik neem een half vaatwastablet van de Lidl. Grote kookpotten zet ik in de gootsteen, doe er een bodempje water in en een beetje afwasmiddel. Met dit sopje maak ik de tafel, kookplaat en aanrecht en de kookpot schoon! Spaart gelijk plaats in de vaatwasser.

 6. Ik twijfel er ook altijd aan. Ik heb nu een zuinige vaatwasser en denk dat mij dat uiteindelijk het meeste oplevert. Afwassen zou ik ook 2 keer per dag of nog vaker doen, de vaat op het aanrecht is niet prettig en met de vaatwasser hoef ik tegenwoordig meestal maar eens in de twee of drie dagen te draaien. Dat scheelt flink. Vaatwasblokjes koop ik ook van de Lidl en ik breek ze normaal gesproken doormidden. De laatste tijd niet meer, maar ik weet niet waarom, dus daar ga ik gewoon weer mee beginnen.

 7. Ik heb al 14 jaar een B..osch vaatwasser en werkt nog altijd 100 %. We zijn met 2 mensen en gemiddeld genomen draait de vaatwasser om de dag. Ik gebruik ook Lidl vaatwasblokjes en zet de machine altijd na 23 uur aan. Zelfde hoeveelheid energie maar iets goedkoper dan overdag. Zover ik kan nagaan is het voor ons iets duurder dan met de hand afwassen maar het gemak ervan is mij het dubbele waard :-)

  • aanvulling : lees net in Trouw dat mijn vaatwasser potentieel brandgevaar oplevert. Dan kun je toch beter in een teiltje gaan afwassen...

 8. Ik denk dat 1 keer afwassen voordeliger is dan 1 keer de vaatwasser gebruiken, maar zoals je al zegt; afwassen doe je meerdere keren per dag... Wij zijn maar met z'n tweeen en de vaatwasser draait hier maar 1 keer in de twee of drie dagen... Voordeliger dus...
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 9. Doe mij ook maar de vaatwasser, minstens zo hygienisch. Al was ik ook nog iedere dag dingen af die niet in de vaatwasser kunnen zo als de koffiepot. Dus gebruik ik nog iedere dag een theedoek die ook na ieder afwasje in de was gaat.

 10. Ik wordt nog al eens uitgelachen omdat ik in mijn éénpersoons huishouden een vaatwasser heb, maar ik ben 11 jaar na aanschaf nog altijd heeeeeeeeeeel erg blij met dat ding.
  Ik heb altijd een broertje dood aan afwassen gehad, gerimpelde handen, rugpijn.
  Hij is ongeveer om de dag vol.
  Ik gebruik geen blokjes meer, ik vind ze duur en maar al te vaak vond ik zo'n blokje onopgelost onderin de vaatwasser terug.
  Ik gebruik nu los poeder en glansmiddel van de Jumbo.
  Is veel goedkoper en je doet er erg lang mee.

  Wat er goedkoper of milieubewuster is weet ik niet, de meningen verschillen daar nogal over.
  Als ik het bedrag wat de vaatwasser gekost heeft door 11 deel dan is dat maar een paar tientjes per jaar.
  En voor de wasmiddelen (poeder, glansmiddel, zout en reinigingsspul) ben ik ook maar ong 20 euro per jaar kwijt.
  Natuurlijk komt daar nog electra en water bij.
  En ik heb extra pannen en zo moeten kopen anders zou ik hem niet vol kunnen laten draaien in mijn eenpersoosn huishoudentje, maar dat is een eenmalige aanschaf.

 11. Wat is goedkoper? Ik denk dat dat heel erg afhangt van hoe je het doet.
  En je voorkeur speelt ook mee, volgens mij. Mensen die dol zijn op hun vaatwasser zullen redenen vinden om te denken dat die goedkoper werkt dan afwassen met de hand, en andersom zullen mensen die liever met de hand afwassen redenen aanvoeren waarom dat goedkoper is.
  Persoonlijk houd ik niet zo van vaatwassers: ik wantrouw die blokjes (chemische rommel) en ik heb het idee, dat vooral glaswerk er altijd zo 'stroef' uitkomt. En voor mijn gevoel wordt de boel schoner wanneer ik met de hand afwas.
  Ik heb zelden een leeg aanrecht, dat is wel weer een nadeel. Maar ik vind het niet erg, ben eraan gewend. Ik was meestal twee keer per dag af.

 12. Ik heb een vaatwasser, maar sinds een jaartje was ik met de hand af m.u.v. feestjes en drukke weekeinden. Gewoon om het feit dat ik de was niet schoon genoeg vind. Het met de hand afwassen is erin geslopen en bevalt mij prima.

 13. Wij wassen met de hand af, er kan hier in de keuken geen vaatwasser worden aangesloten. (De onderburen hebben hem in de badkamer, maar dat staat al snel een stuk rommeliger, en zo groot zijn de badkamers hier niet...) Omdat we erg veel blokjes hadden liggen, die ik ooit bij ex vandaan heb meegekregen (op een gegeven moment elke week wel een pak bij de VB, en hij had geen vaatwasser...) was voorlopig de vaatwasser goedkoper geweest dan die normaal is. Maar dan nog denk ik dat met een paar man met de hand afwassen goedkoper is. Zelfs mijn kleine vaatwassertje ging anders vaak maar half vol aan, omdat we samen gewoon erg weinig gebruiken, en er ondertussen een halve week over deden om hem vol te krijgen. En dan ging je dingen waar we niet zo veel van hadden nodig hebben, dus dan toch maar.

 14. Mijn vaatwasser is op dit moment ook stuk. Ik heb een open keuken en zit dus nu voortdurend of tegen vuile troep aan te kijken of was elk dingetje na gebruik af. Een kostbare oplossing. De vaatwasser draait bij mij alleen als hij vol is. Ik heb hem gekocht toen ik nog werkte en heel weinig energie over had. Ik kookte vaak niet omdat ik geen zin in de afwas meer had. Door de aanschaf van de vaatwasser kon ik mijn kleine beetje energie gebruiken voor het koken.

 15. Tegen de rommel op je aanrecht is gemakkelijk wat te doen. Zet een afwasteiltje in het gootsteenkastje en zet daar je vuile vaat in tot je gaat afwassen.

  • In mijn gootsteenkastje staat de afvalbak! Het is maar een kleine keuken waar verder geen kastjes zoals jij bedoelt in staan. Ik heb lades. En om nu voortdurend tegen een afvalbak aan te kijken. Ik heb een afspraak voor reparatie

  • Oh en die afvalbak is ingebouwd, die haal je niet zomaar los. En een knappe afvalbak heb ik niet en ook geen teiltje en afdruiprek.

  • Ik heb inderdaad ook geen plek voor een afwasbak onder het aanrecht. Daar staat bij het organisch afval en schoonmaakmiddelen.

   Maar ik zou nu natuurlijk wel mijn vieze afwas in mijn kapotte afwasmachine kunnen zetten zodat het uit het zicht is. Maar dat vind ik toch ook niet prettig.

  • Dat heb ik ook een tijdje gedaan toen mijn vaatwasser stuk was, maar dat is in de praktijk toch behoorlijk onhandig hoor. Niet om je te ontmoedigen, maar het klinkt inderdaad heel handig, maar steeds dat in- en uit is niet heel praktisch.

 16. Wij hebben een vaatwasser in t gebruik.
  Draait iedere dag ook al zijn we nog maar samen.
  Ik moet wel zeggen als tie kapot gaat weet ik niet of we gelijk een nieuwe kopen.
  Ik zeg zelf altijd met 20 min staat alles schoon in de kast en de vaatwasser moet je minimaal 5 kwartier wachten, manlief ist daar niet mee eens hihi.

  Zou de droogtrommel kapot gaan is veel erger voor mijn idee.

  Griet van Hilda

 17. Hier wordt in ons 11-koppige gezin alweer 2 1/2 jaar met de hand afgewassen. De grootste kostenpost is volgens mij de afschrijving van de vaatwasser. Zeg dat je een dure hebt van 800 euro en dat die 10 jaar meegaat. Dan heb je een afschrijving van 80 euro per jaar. Daar komt dan nog bij dat je in de loop van 10 jaar best weleens een monteur erbij zal nodig hebben, of dat er iets aan het apparaat versleten is wat vervangen moet worden. Al met al kan dat best eens oplopen tot 100 euro aan onkosten. Hoeveel teilen en afwaskwasten zou je daar voor kunnen kopen?

  Mijn tweede bezwaar: weer zo'n apparaat naar de stort...Hoe milieu-onvriendelijk is dat!

  Jouw opmerking over theedoeken was kan ik niet zo plaatsen. Die hoef je toch niet speciaal op de kookwas te laten draaien? Ik was ze gewoon op 50 graden mee. Wel strijk ik ze altijd nog even. Dat is een kleine moeite en ben je toch hygiënisch bezig. Aan tijd en energie kost dat nagenoeg niets. Het zijn hooguit een 12 theedoeken per week.

  Ik was ook twee keer per dag af: 's morgens na het ontbijt (met de spullen van de avond ervoor) en 's avonds na het eten. Als je er écht een hekel aan hebt om viezen spullen op je aanrecht te hebben staan, kun je die in een grote teil of emmer in een kastje zetten. Wellicht in de vrijgekomen ruimte van de vaatwasser ;-).

  Warm water van de combiboiler is echt niet duur. Zelfs niet als je eerst een paar liter moet laten lopen voordat je warm water hebt. En ja, die paar liter zijn natuurlijk prima te gebruiken of op te vangen. Kwestie van je routine wijzigen. Het water wat door je vaatwasser (elektrisch dus) opgewarmd wordt is vele malen duurder. In het geval je een close-in boiler hebt, maakt het nauwelijks verschil met de kosten van het verwarmen door de vaatwasser, want het gaat beide elektrisch. Wij hebben een close-in boiler, omdat er geen warmwaterleiding naar onze keuken loopt. Daarom wordt de afwas hier in de winter voor het grootste gedeelte gedaan door water dat door de houtkachel is opgewarmd en 's zomers gebruiken we een grote pan water wat op het gas verwarmd is.

 18. Hier een vaatwasser die slechts 0.10 stroom verbruikt per keer en met vaatwaspoeder ben je met een tientje per jaar ook wel klaar :)

  Met de hand afwassen is vast goedkoper maar das is kleding wassen ook en wie doet dat nog?

  Nee, tevreden met onze 12 jarige Miele die ons gezin van 6 onze vaat iedere dag doet en zo is er meer tijd voor de kids voor te lezen :)

 19. Ik heb geen vaatwasser, nooit gehad en wil die niet in huis hebben en was altijd met de hand 1 keer per dag met in een afwasteiltje, want dan weet ik zeker dat het schoon is. Ik gebruik de goedkoopste allesreiniger met citroen die ik overgiet in een lege afwasflacon met en ik was behoorlijk heet af met rubberen handschoenen. Indien nodig veeg ik met een wc papiertje eerst wat aangekoekt eten eraf. Op het aanrecht staat een teiltje met koud water om daar de gewassen vaat even doorheen te halen en mijn theedoeken zijn nooit vies, wel nat, die ik over de verwarming hang, klaar voor de volgende vaat.

 20. Vaatwasser krijgt een tien van mij (nu hij het weer doet hier) want mijn handen kunnen niet goed tegen water en al helemaal niet tegen zeep, en handschoenen, daar krijg ik ook zere handen van. En daarnaast kan ik nog veel meer voordelen opnoemen!!

  Die kookwas, vind ik persoonlijk niet nodig, ik draai nooit een kookwas. Hooguit een keer op 60 graden, maar dat zelfs bijna nooit... mijn wasmachine kan niet eens warmer dan 95 graden wassen. Ik doe het soms met een fles schoonmaakazijn, om de wasmachine te ontkalken. Verder niet...

 21. Ik heb geen vaatwasmachine en zie er, voor ons gezin, totaal niet het nut van in. Ik was twee maal per dag af met de hand in een teiltje. Detergent voor handafwas is een pak voordeliger of vaatwastabletten, spoelmiddel.... Reken dan nog de aanschafkosten en de kosten voor de elektriciteit erbij en ik denk niet dat je voordeliger uit bent met de vaatwasmachine. Mijn warm water wordt opgewarmd via een warmtepompboiler op nachttarief. Als ik water neem, is het eerste water dat uit de kraan komt nog koud door hetgeen in de leiding zit en dat giet ik in een emmer om later het toilet mee te spoelen dus geen waterverlies.
  Zowiezo heb je elke dag een teiltje warm water en detergent nodig om het aanrecht, kookvuur en de keukentafel mee op te kuisen dus dan kun je dat water evengoed gebruiken om de afwas te doen.liesbet

  • Ik denk dat hij hier vast goedkoper is dan jullie met de hand, waarom bij ons wordt water d.m.v. gas verwarmd en dat is veel goedkoper dan elektrisch maar dat zien jullie vast wel terug in de elektranota.

 22. Leuk die verschillende meningen!

  Wij hebben al jaren een vaatwasser en ben er met ons 8-persoonshuishouden erg blij mee.
  Of het duurder is of goedkoper? weet ik niet, heb ik me ook niet in verdiept. Wij vinden het gewoon erg makkelijk dat de vaat zo erin geschoven wordt en klaar.
  Pas was hij kapot er moesten we het met de hand doen. Voor een poosje niet erg hoor, maar we waren toch blij dat hij weer gerepareerd was.
  Hij draait bij ons erg vaak. Gemiddeld denk ik 3x in 2 dagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder