Veilig naar school: fietsverlichting

fietsverlichting
Superhandige, felle fietslampjes

Nu we op het platteland wonen zit ik meer dan ooit mijn kinderen op de nek over goede fietsverlichting.

Straatverlichting

Het is één van die wonderlijke tegenstellingen die het leven soms zo verbazend maken: in de stad, waar huizen vaak al voor verlichting zorgen, stikt het van de lantarenpalen. Maar hier op het platteland, waar het echt aardedonker kan worden, zijn bijna geen straatlantarens.

Des te meer reden dus om op je fiets goede fietsverlichting te hebben!

Fietslampen

Op zich zijn alle fietsen van de kinderen voorzien van een voor- en achterlamp en een reflector. Maar die fietsverlichting is geregeld ineens kapot! En zeker op een vroege winterochtend, als ze op het punt staan om naar school te gaan is dat erg vervelend. Om mezelf stress te besparen, heb ik bij de Action handige fietslampjes gekocht. (Zie foto linksboven).

Eerste hulp bij kapotte fietslampen

De fietslampjes van de Action zijn verpakt per twee. Een wit lampje en een rood lampje. Samen kosten ze 2,95. Ze geven uitstekend licht, maar het fijnst vind ik wel dat je ze heel eenvoudig aan het stuur bevestigt. Je haakt als het ware simpelweg het lusje, aan het haakje. En voila! Je hoeft er dus niet handig voor te zijn!

Als de kinderen nu weer eens pech hebben met hun fietsverlichting, dan pak ik gewoon één van deze fietslampjes uit de la. Ik zorg dat ik er altijd twee in huis heb.

reflecterende armbandFietsverlichting: Veilig naar school op de fiets

Behalve de fietslampen heb ik het voor elkaar gekregen dat de twee jongsten van die lichtgevende armbandjes dragen. Ik heb gezegd: ‘Het is zo’n lichtgevend armbandje óf zo’n lichtgevend hesje!’ Toen kozen ze in vredesnaam maar voor het armbandje.

Ik ben hier heel tevreden over. Nu weet ik in ieder geval zeker dat mijn kinderen goed verlicht naar school gaan. Helaas werkte deze tactiek niet bij mijn oudste kinderen. Die zeiden: ‘Ik wil geen van tweeën!’

Deze bandjes kun je o.a. kopen bij de Action en soms bij de Lidl. Ze zijn per twee verpakt, en kosten rond de 3 euro.

Leestip: Bike lighting

Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen veilig naar school komen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Met dit soort kleine lampjes ben je totaal onzichtbaar voor het overige verkeer. Het vermindert de veiligheid omdat de fietser denkt dat ie gezien wordt terwijl dat niet zo is.

  Voorlamp en achterlicht op batterijen met een groot oppervlak vergroten de zichtbaarheid. Van die armbanden met lampjes helpen je als voetganger.

  1. Deze lichtjes zijn echt wel goed Willemien. Je hebt inderdaad ook van die lampjes die je heel slecht ziet, maar daarom ben ik juist zo blij met deze. Ik zie de kinderen echt helemaal in de verte, door dat lichtje. En ik kan het weten, want ik ren er achteraan.

 2. Zelf geen kinderen. Wel zet ik jaarlijks de auto een paar keer stil om pubers te vertellen dat ik erg van ze schrok, omdat ze voor mij als automobilist onzichtbaar waren en dat ik ze voor hetzelfde geld had aangereden / dat ze voor het tegemoetkomende verkeer echt onzichtbaar zijn en zo echt doodgereden kunnen worden.

  Je weet maar nooit wat er blijft hangen in zo’n puberbrein. Ik hoop er maar het beste van…

  1. Ik ben je daar dankbaar voor! Hopelijk blijft het inderdaad hangen in hun brein. Ik probeer de boodschap zelf ook zo duidelijk mogelijk te geven, en vaak te herhalen. En ook dat het echt niet stoer is, om geen lampen aan te doen!

 3. Mijn kinderen rijden auto om naar hun werk te gaan, maar zelf zorg ik nog steeds dat mijn fietslampen het goed doen hoor! Te vaak heb ik zelf gemerkt dat je een fietser zonder licht te laat kunt opmerken als je in de auto zit… En er rijden veel fietsers zonder licht hoor…
  Goede fietsverlichting heb ik dus, maar ik zal toch maar eens zo’n setje aanschaffen, want ook mijn lichten kunnen een keer kapotgaan…
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Eigenlijk moesten kinderen op school in ‘n simulator om te laten zien hoe slecht zichtbaar ze zijn. Ik merkte pas hoe gevaarlijk het was op het moment dat ik het rijbewijs had. In mijn tijd had je alleen maar fietsverlichting op dynamo, wat zwaarder trapte en je dus snel uit zette.
  Ik baal er ontzettend van dat fietsers zo goed worden beschermd door de wet maar dat er zo weinig controle is door politie op hen. En ís er controle met boete, dan direct hele commentaren in de krant. Van mij mogen de fietsers net zo gecontroleerd worden als de automobilisten op snelheid. Zou volgens mij de veiligheid ‘n stuk omhoog halen.
  Hier hebben ze sinds enkele weken op zo’n donkere landbouwweg allemaal versmallingen aangebracht, heel erg leuk, behalve als je dan zo’n onverlichte (en vaak donker geklede) fietser tegenkomt. Dat is niet zo goed voor je hart!
  Dus wat mij betreft meer controle én sancties op “onveilige” fietsers. Wie niet horen wil, moet maar voelen! (en dan de boete ook zélf betalen, dus niet de ouders)

  1. Die simulator vind ik een goed idee. Dan zien ze het zelf hoe slecht ze te zien zijn zonder verlichting. Als ik een kind bij mij in de auto heb, en ik zie iemand fietsen zonder verlichting wijs ik ze dat ook altijd aan.

 5. Wij lopen naar school, dus dat scheelt weer gedoe met lampjes!
  Ik heb gewoon zo’n ouderwetse dynamo en koplamp, dat werkt goed. Maar zo’n achterlicht met een batterij, die is altijd leeg…

 6. In tegenstelling tot veel van die kleine lampjes geven deze van de action een behoorlijk licht en ben je echt wel zichtbaar. Ik heb ze ook. Je moet als fiets altijd rekening houden met auto’s en overig verkeer, dus ook wordt je gezien of niet. Auto’s zijn gewoon sneller en dus verantwoordelijk, hoe vervelend soms ook, maar ik vind wel terecht.

  Iets heel anders. Is er iets veranderd aan de opmaak van de berichten? Voorheen kon ik het hele bericht in mijn mail lezen, nu nog maar een stukje en dan moet ik voor de rest naar de site. Erg onhandig voor mij omdat ik vaak op mijn telefoon lees en nu dan naar de site moet, dit ook ivm beperkt internet abonnement.

  groetjes Alice

 7. Hallo Vlijtig Liesje,
  Ik ben een anonieme volger.
  Vanmiddag ontvang ik 23 emails/posts van jou.
  Ik vond het een beetje vreemd, 23 stuks in een keer.
  Mss een beetje rare vraag,maar zou het fijn vinden als je even reageert.
  Alvast bedankt.
  Glennie.

  1. Hoi Anoniem,

   ik was vandaag mijn blog aan het opruimen, en heb een aantal posts ergens anders ondergebracht. En dat schijnt tot die email lawine te hebben geleid. Excuus voor de overlast! Ik weet nog niet goed wat er mis ging.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.