Afwassen met een sopje of onder de kraan? 6 veelgemaakte fouten

afwassen

Afwassen vind ik in theorie leuker dan in de praktijk.

Dat ontdekte ik een paar jaar geleden toen onze vaatwasser weer eens kapot was. Ik kreeg het zelfs aan de stok met mijn man over de beste manier van afwassen! Daar bleken we namelijk verschillend over te denken.

Ik schreef daar toen onderstaande blogpost over.

Afwassen omdat mijn vaatwasser kapot is

afwassen

Onze net gekochte Asko afwasmachine is nu al kapot!

Ik word er niet goed van.

Want ik kocht deze wat duurdere vaatwasser pas in april! En ik gaf er meer geld aan uit, juist om dit soort gezeur te voorkomen. Het merk Asko werd omschreven als de ‘Zweedse Miele’ en ik dacht dus een goede koop te doen. Inmiddels wachten we al anderhalve week op een monteur van Atag, want blijkbaar zijn zij verantwoordelijk voor Asko vaatwassers : (

Afgezien van het feit dat het spuugvervelend is dat onze vaatwasser het vertikt, hebben mijn man en ik het met elkaar aan de stok over de vraag hoe je het beste kunt afwassen : )

Afwassen: met een sopje in een teiltje of onder de kraan?

Mijn man wast af onder de stromende kraan. Hij gebruikt de afwasborstel om alles goed schoon te maken onder stromend water, en zet het vervolgens te drogen op het aanrecht.

Maar ik heb het idee dat het zonder afwasmiddel en daarna goed afdrogen niet hygiënisch schoon wordt.

Dus besloot ik op onderzoek te gaan in de hoop mijn gelijk aan te tonen, en mijn man daarmee triomfantelijk om de oren te slaan.

Maar mijn man en ik blijken niet de enigen te zijn die van mening verschillen, en het antwoord is niet eenduidig.

Afwassen met de hand in 8 stappen!

 1. Zorg dat je aanrecht schoon en opgeruimd is. Dat werkt wel zo prettig.
 2. Verzamel alle vieze vaat en zet die aan één kant van het aanrecht. Zo kun je alles wat schoon is, aan de andere kant zetten.
 3. Schraap eventuele etensresten van de borden en het bestek en doe die bij het organisch afval. Dit voorkomt dat je afwaswater supervies wordt. Giet glazen en kopjes leeg!
 4. Zijn sommige dingen extreem vies, zoals een aangekoekte ovenschaal? Zet daar dan een laagje heet water in, en laat het weken. Zo maak je het schoonmaken straks makkelijker.
 5. Nu ga je je sopje maken. Doe heet water in een teiltje en voeg daar afwasmiddel aan toe. Op de fles staat meestal hoeveel erin moet. Gebruik vooral niet te veel, want dat krijg je heel veel schuim en dat wast helemaal niet fijn af. Er zijn dus ook mensen die afwassen zonder teiltje. Zij wassen af onder de stromende kraan.
 6. Was eerst het minst vieze spul af. Dat zijn bij ons meestal vorken, lepels en messen. Langzaam bouw je op naar de meest vieze vaatwas. Zo voorkom je een ‘vies sopje’.
 7. Spoel de schone spullen even af. Zo verwijder je eventuele schuimresten.
 8. Droog de schone afwas af.

Afwassen met een sopje in een teiltje: typisch Nederlands?

Afwassen met een sopje in een teiltje schijnt een typisch Nederlandse gewoonte te zijn. En ook nog eens een gewoonte die sommige buitenlanders vies vinden. Zij vinden het onhygiënisch dat je afwast in ‘vies water’. Daar zit inderdaad wel wat in. Maar als het sopje echt vies is, maak ik altijd een nieuw sopje.

Afwassen met een sopje nadeel

Vervolgens is er echter nóg een bezwaar tegen mijn geliefde sopje: er blijven mogelijk resten afwasmiddel op de schone afwas zitten. En als je de ingrediënten van afwasmiddel ziet, wil je die niet per ongeluk binnenkrijgen.

Zelf probeer ik dit probleem op te lossen door schone vaat nog even af te spoelen onder de kraan zodat alle afwasmiddel en schuim weg is. Als ik daarmee bezig ben zie ik ineens het nut van een tweede gootsteen! Dan kun je in de ene gootsteen afwassen, en in de andere naspoelen.

Maar dat naspoelen kost best veel water.

Veelgemaakte fouten bij afwassen met de hand

Hygiënisch afwassen met de hand blijkt sowieso niet zo eenvoudig. Tijdens mijn research kwam ik de volgende veelgemaakte fouten tegen.

 1. Niet heet genoeg water gebruiken. Bacteriën leggen het loodje bij temperaturen vanaf 60 graden. Dat kunnen de meesten van ons echt niet verdragen aan onze handen en dus wassen we af met minder heet water. Een paar plastic huishoudhandschoenen kan helpen.
 2. Vieze afwasborstel gebruiken, of een viezig schuursponsje.
 3. Teveel afwasmiddel gebruiken.
 4. Verkeerde volgorde: doe altijd eerst het glaswerk, borden etc. En pas daarna de hele vieze dingen zoals vettige pannen.
 5. Niet naspoelen na afwassen met een sopje.
 6. Afdrogen met een vieze theedoek.

Mijn conclusie over afwassen onder de kraan versus afwassen in een teiltje

Helaas kan ik niet vol overtuiging tegen mijn man zeggen dat ik gelijk heb. Zeker als het om glaswerk gaat, dat niet vettig is, is afwassen onder stromend heet water volgens mij net zo goed. Sterker nog, het nadeel van mijn teiltje met sop is dat je de schone afwas moet naspoelen om het afwasmiddel weg te krijgen.

Maar mijn belangrijkste conclusie is toch wel deze:

Met een afwasmachine krijg je de vuile vaat veel schoner dan met de hand, en het is nog hygiënischer ook.

Dus ik kan niet wachten tot de monteur van Atag woensdag komt en ons vertelt wat er aan de hand is met de vaatwasser. En het probleem oplost!

Nawoord 2021

Toen ik deze post schreef was ik hoopvol dat onze Atag vaatwasser gerepareerd zou worden. Maar uiteindelijk kwam er zelfs een hele nieuwe Miele vaatwasser aan te pas! Die kregen we zonder bij te hoeven betalen, als goedmakertje voor alle gedoe en de slechte service.

Omdat we een vaatwasser hebben, hoeven mijn man en ik niet veel af te wassen. Het gaat dan vooral om grote vieze pannen. Mijn man wast die nog steeds af zonder afwasmiddel, en ik nog steeds met. Bovendien spoel ik daarna zorgvuldig na, en droog de pan af.

Ik kan er niets aan doen, maar ik vind dat ik het beter doe : )

Het beste afwasmiddel is…

afwassen

2,99 bij Blokker

Als je dan toch gaat afwassen is het slim om hiervoor het meest effectieve en beste wasmiddel te gebruiken. Volgens De Consumentenbond is de Beste Koop afwasmiddel van de Lidl: W5. De beste kwaliteit is Dreft Extra Hygiëne. Let wel: de test is uit 2018.

Leestip

vaatwasser schoonmaken!

Hoe doe jij de afwas?

110 Comments

 1. Louloudi
  • Mirandoline
  • Mirandoline
 2. Liesbeth
 3. simonne
 4. Daphne
 5. Joannes
  • Mirandoline
 6. Kees
 7. Marrian
  • Mirandoline
 8. Lily
 9. VeggieMo
 10. Anke
 11. henriette
  • rita
 12. Ien
  • Ien
 13. Sylvia
 14. Suzanna
 15. Suzanna
 16. Riri
 17. Dimario
 18. linda schrijft het op
 19. Tania De Gheselle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.