Reacties

Afwassen met een sopje of onder de kraan? 6 veelgemaakte fouten — 110 reacties

 1. Wat balen zeg dat hij nu al kapot is! Hebben wij ook eens gehad. Ben toen gewoon gaan afwassen in een bak met zeep. Voor de tijd even afspoelen en daarna in het sopje. Wel veel werk en was blij dat hij snel gemaakt was!

  • Ja, ik baal er ook echt van. Vooral omdat ik hem niet eens mooi vond. Hij was zeg maar de verstandige, degelijke keuze. En ik wilde juist dit soort gezeur voorkomen...

 2. Wij hebben een vaatwasser, maar deze zat al in het huis toen wij er kwamen wonen. Dus we hebben geen idee hoelang deze nog mee gaat. Hiervoor hebben wij her twee jaar met de hand gedaan.

 3. Wat vervelend dat je nieuwe afwasmachine nu al stuk is ! Ik zou mijn machine niet willen missen. Veel schonere vaat. Waar ik wel aan moet denken is om het filter echt regelmatig schoon te maken. En af en toe draai ik een lege machine met een scheut azijn. Als ik dat niet doe dan gaat het viezig ruiken, ook bv de schone glazen.
  Afwassen met de hand doe ik in een sopje en dan wel met heet water naspoelen. Of onder de kraan als er niet zoveel af te wassen is.

 4. Vaatwasser! Wij hebben een tweedehands Miele die het alweer jaren fantastisch doet. Stort deze in, dan kopen we voor 100 euro (of zo) een andere tweedehands.

  Als ik met de hand afwas, dan sop ik eerst alles schoon met een soppig sponsje (dus zonder teiltje), daarna spoel ik alles in 1 keer af met koud water. Daarna laat ik de boel drogen aan de lucht.

  Afwassen in een teiltje zonder naspoelen vind ik eerlijk gezegd een beetje vies.

  • Ik heb geen plaats voor een vaatwasser, nu wij definitief in ons buitenhuis wonen... het huis is groot, maar de keuken is klein ! Ik maak mijn wasmiddel zelf met soda, azijn, etherische olie en Marseille-zeep. Ik was dus steeds met de hand, en zoveel mogelijk sop ik eerst alles schoon met een soppig sponsje, zonder teiltje, met weinig water ; daarna spoel ik alles in een teiltje met heet water. Het water laat ik afkoelen en gooi ik in te tuin of in een grote teil om geen water te verliezen. Hier is de droogte zo erg geweest en nu is de regen zo schaars geworden, dat ik alles doe om zo weinig mogelijk water te versproeien. Wij hebben een waterput met elektrische pomp om water in de wc's te brengen en in de tuinslang. Dus opgelet met het water !

  • Slim om het water daarna te gebruiken in de tuin, om zo alle water goed te gebruiken Mirandoline. Ik krijg een heel mooi beeld van je buitenhuis!

 5. Wij hebben geen vaatwasser. Nooit gehad ook. Ik houd er niet van en mijn man ook niet. Ik was af in een teiltje met sop en laat ondertussen een heel klein straaltje water in de bak lopen waarmee ik elk stuk afspoel. Ik begin met een bak halfvol water en eindig met een volle (als ik snel afwas en het niet te veel is). Wij wassen meerdere keren per dag even af. En we zijn nog maar met ons tweetjes, dus dat gaat prima.

  Geen idee wat wel of niet waterbesparend is, maar dit vind ik zelf het prettigst en het kost echt niet heel veel water.

 6. Wij doen nog steeds alles met de hand, eerst voorspoelen, daarna sop en dan nog afspoelen en vervolgens hoppa in het afdruiprek. Maar ik zou dolgraag een afwasmachine willen, ma dan moet de keuken ook direct een make-over.. eerst de loterij maar winnen dus ????

 7. Met de hand afwassen vind ik echt helemaal niks. Op vakantie moeten we zoiets altijd doen en ik vind het afschuwelijk ondanks dat het niet hygiënisch is. Een afwasmachine is daarom echt mijn uitkomst.
  Liefs,
  Elles

 8. Ik was met de hand af en ik veeg het vuil eerst af met keukenrol en dan zo heet mogelijk een sopje in een bak en heel heet water in de tweede spoelbak en dan beginnen met de glazen en laatst de pannen,ik gebruik voor elke afwas een propere schoteldoek en handdoek gelukkig heb ik veel keukenlinnen .

 9. Ik doe het ook in een afwasbakje. Voorspoelen al dan niet door de honden. Vervolgens met een afwasborsteltje alles afwassen en drogen met een theedoek.

  • Nou het is ook echt heel irritant inderdaad Kees! Vooral omdat de vorige ook om de haverklap kapot was. Ik heb nog nooit zoveel afgewassen met de hand als sinds we op het platteland wonen en voortdurend gezeur hebben met de vaatwasser.

 10. Hier net drie weken op vakantie weer afgewassen met d hand en dan doe ik het altijd een beetje half half, onder de stromende kraan en in een teiltje. Ik ben blij dat ik thuis de afwasmachine weer heb, want het wordt toch weer veel schoner.

 11. Wat balen zeg dat de vaatwasser nu al kapot is.. Ik maak sinds begin dit jaar gebruik van een vaatwasser (ik ben fan!!). Toch was ik ook nog regelmatig af.. Volgens mij gebruik ik dan wel echt veel te veel afwasmiddel..

 12. Wat vervelend dat je vaatwasser al zo snel stuk is, ergernis!
  Wij hebben geen vaatwasser.
  Herkenbaar je verhaal, mijn man wast ook anders af dan ik gewend ben of graag zou zien.
  Altijd spoel ik de hele vaat voor met heet water en sop en schuur de pannen uit, dat vind mijn man echt onzin, (hij spoelt alleen voor met heet water) want zo zegt hij op mijn manier heeft hij schoon waswater.
  Ooit heb ik dit zo geleerd en ik hou helemaal niet van vuil vaatwaswater.
  Spoel vrijwel alle vaat na met schoon water.
  Wij wassen niet samen de vaat, taken zijn verdeeld, ik kook, spoel vaak voor en manlief wast de vaat.
  Zowel bij mijn man als bij mij komt de vaat schoon, dat is het uiteindelijk het doel!

  • Wat een geluk hebben jullie allemaal met een man die helpt in het vaatwassen. Ik heb mijn man sinds 40 jaar met de oude regel gewend, en nu is het natuurlijk te laat om hem aan te moedigen om helpen afwassen. Soms, als we veel bezoek gehad hebben, helpt hij me wel om af te drogen. Toen de kinderen klein waren, hadden wij gelukkig wel een vaatwasmachine, maar met ons tweetjes is dat dus niet meer nodig (en zie hoger, onze keuken is te klein !). Leer maar aan jullie echtgenoten om af te wassen, de was op te hangen, poetsen en stof afnemen, strijken en lakens plooien ! Voor het te laat is !!

 13. Ik heb nooit een vaatwasser gehad en ook nooit in geïnteresseerd geweest, ik heb namelijk geen hekel aan afwassen, wel aan afdrogen, wat ik getut vind.

  Evenmin was ik af in een teiltje, dat vind ik vies, dus onder de stromende hete kraan met huishoudhandschoenen aan.
  Voor ik aan de afwas begin, laat ik eerst alles vollopen met water en bestek leg ik in het hete water. Dit laat ik zo een half uurtje staan en dan ga ik afwassen, wat niet langer dan zo'n 5 minuten is, het is immers allemaal voorgeweekt.
  Voor de afwas gebruik ik Dreft extra hygiëne.
  Afdrogen doe ik dus zelden, alleen als ik aan het kokkerellen ben geweest, was ik tussendoor af en droog dat dan ook af, maar over het algemeen is het de volgende ochtend droog in het afwasrek en kan het weggezet worden.

  Dat een afwasmachine schoner en hygiënischer zou zijn, volgens mij niet als ik tenminste de tv-reclames zie, waarin een middel echt schoon zou maken :P

  Groetjes Lily

 14. Ik heb een tijd een vaatwasser gehad, toen jaren niet en nu weer wel. Ik sta veel in de keuken en al dat gekook geeft een boel afwas en dan is het erg fijn om het in de vaatwasser te zetten. Mijn ervaring is dat het deels schoner wordt in de vaatwasser, maar dat er ook weleens iets uit komt dat nog niet helemaal schoon is. Ik doe ook nog afwas op de hand. Niet alles kan in de vaatwasser wat ik gebruik. Ik was af in een teiltje met sop en dingen zoals drinkflesjes spoel ik altijd even na met schoon water. De manier van jouw man lijkt me een dure manier om af te wassen.
  Ik gebruik voor elke afwas een schone theedoek. Na het afwassen doe ik meteen het fornuis en het aanrecht. Ik droog na met de theedoek. Mijn aanrechtblad is niet meer zo geweldig en anders blijft het me te nat. Dat ik steeds een schone theedoek pak is begonnen toen ik glutenvrij ben gaan eten. Zo is er minder kans op besmetting door een theedoek en eigenlijk is het ook veel hygienischer.

  • Ik heb ook ontieglijk veel kookwas ineens! Ik wil ook elke keer een schone theedoek gebruiken, en mijn vieze was is daardoor explosief gestegen.

   Ik zal blij zijn als de monteur zo komt!

 15. Wij hebben ook altijd gezeur met vaatwassers, die het steeds nét na de garantieperiode begeven.
  Ik heb het opgegeven nadat de laatste net gerepareerd was voor €180 en het wéér begaf.
  Ik kocht op MP voor vijf tientjes een tweedehandsje en die doet het alweer maanden goed!

  • Aargh, dat is nog best een dure reparatie geweest Anke! Ik heb nu ook het idee dat als we ooit nog een nieuwe moeten kopen het ook een tweedehands wordt. Ik ben er helemaal klaar mee.

 16. combinatie. De vaatwasser draait 1 x per dag, wat er niet inpast gaat met de hand (vaak een enkel glas/ bord/ schaaltje en wat pannen) Afvegen met keukenpapier (vet en grote resten), sopje en naspoelen in de tweede bak waarin een klein laagje water zit. Drogen op een rek aan de lucht, behalve als er echt veel is dan een deel met een droogdoek

  • Succes met je AtagAsko. Heb alle keukenapparatuur van Atag en heb in 5 jaar 13 keer storing gehad, behalve de gaskookplaat.
   Je moet gewoon geluk hebben met je spullen. 40 jaar geleden een Philips wasmachine (nu Whirlpool) gekocht die 15 jaar zou meegaan, was na 6 jaar doorgeroest. Als beste getest dor de consumentenbond! Diverse malen storing en weken stilstand. Kon aan mijn vriendin vragen wat er nu weer stuk zou gaan. Vervolgens een Bosch, moest na 6 jaar nieuwe schokbrekers. Vervolgens een Asko. 5 jaar garantie op de trommel. Heb er drie gehad. Vervolgens probleemloos in totaal 13 jaar gehad. Daarna een Mieke. Na 3 jaar een doorgebrande printplaat. 300 euro's voor de plaat en 30euro voor de telefoon, want ook de monteur moest een 0900 nummer bellen.

  • Aargh, 13 storingen in 5 jaar is echt superveel! Eerlijk gezegd ben ik ook al lang niet meer gecharmeerd van dit merk. Maar ze verkopen het zo mooi: 'De Zweedse Miele'. En daar ben ik blijkbaar gevoelig voor...

 17. Wat balen zeg! Ik zou daar ook heel chagrijnig van worden. Ik doe altijd de afwas met de hand onder de stromende kraan, met heel heet water en handschoenen. En laten drogen op het aanrecht, tenzij ik het snel wil weg hebben of al meteen weer nodig heb. Ik heb dat onder de stromende kraan afwassen geleerd van een Surinaamse vriendin en aangezien Suri's heel erg op hygiëne zijn, leek dat mij een goed plan. Ik heb ook een bakje met water en sop ernaast staan en soms doe ik daar nog wat citroensap in als ik bijv een halve citroen over heb.

 18. Ik had nog nooit van dat merk gehoord. Vervelend dat hij nu al defect is.
  Wij wassen meestal in de vaatwasser af, maar ik heb geen hekel aan afwassen met de hand. Als je het goed heet doet, heb ik de indruk dat het zelfs schoner wordt, want de vaatwasser laat nog wel eens iets zitten, o.a. zeeppoeder.
  Glaswerk glanst in ieder geval beter als je het met de hand doet, is mijn indruk.
  Mijn handafwas doe ik met een kwast, een sponsje vind ik helemaal niets. Schijnt ook enorm onhygiënisch te zijn, las ik vorige week, maar dat zal met een kwast niet anders zijn.

  http://www.shainablogt.blogger.nl

 19. Wat niet meer in de afwasmachine past, of wijnglazen. Doe ik met de hand in een teiltje sop en daarna warm
  afspoelen! Ik heb een Asko wasmachine, bevalt goed. Jammer dat Asko naar de Atag is gegaan, voorheen als er iets was met de Asko belde ik naar Alluance, en zij stonden heel erg snel op de stoep. Kundige monteurs.
  Het is er niet op vooruit gegaan blijkbaar nu het bij Atag terecht is gekomen! Atag staat bij mij niet goed bekend. Bij jou nu ook niet, denk ik! Slechte zaak anderhalve week wachten op reparatie, dat kan gewoon niet vind ik. De methode van Floris doe ik wel voor een paar dingetjes.

  • Ja, dat wist ik ook niet inderdaad! Als ik dat had geweten had ik hem misschien niet eens gekocht. Voor Atag had ik ook niet zulke warme gevoelens. En nu dus helemaal niet meer!

   En het duurt ook allemaal best lang. Inmiddels is de vaatwasser anderhalve week kapot, en vandaag komt er pas iemand van Atag.

  • Afwasborstel maar ook sponsje, draai ik mee in de afwasmachine. Ik laat hem s Nachts draaien en haal hem s Morgens leeg. Ik zie aan de borstel en het sponsje dat het erg ervan opknapt. Mijn Asko wasmachine monteur, die ooit hier was, zei dat je alleen maar poeder wasmiddel moest gebruiken voor het behoud van je wasmachine! Zo komt er geen vieze vet laag in je machine.Sterkte vandaag met Atag. ????????????

 20. Wat super vervelend zeg dat de vaatwasser stuk is! Ik was ook graag af onder een stromende kraan, maar volgens mij kost dit wel veel meer water dan een teiltje... Verder vraag ik me af of laten drogen niet hygiënischer is dan drogen met een theedoek.. stofjes op je borden enzo!

 21. Onze afwasmachine heeft ook steeds kuren, en is ook nog behoorlijk jong dus heb het maar opgegeven om steeds de monteur te bellen.
  Ben gaan afwassen met de hand dus kan alleen mijn eigen ervaring vertellen.
  Ik vul eerst de afwasbak (het voor koude water vang ik eerst op in de tank van het koffie zet apparaat en de waterkoker dat is zo'n 2 liter) met bloed heet water, daar kun je echt je handen nog niet in stoppen samen met afwasmiddel en laat de boel een half uurtje lekker dobberen.
  Dan pas ga ik aan de afwas.
  Naast de bak met vaat heb ik ook nog een bak met schoon heet water staan.
  Ik was de vaat af in de bak met afwasmiddel en spoel na in de bak met schoon water en zet het daarna te drogen op het afdruip rek.

 22. Ik heb het allemaal gelezen! Omdat ik best geïnteresseerd ben wat de beste manier is om af te wassen.
  Ik ergerde me nl. aan mensen die de kraan keihard laten stromen als ze zonder afwasbak afwassen. Nu ben ik op de hoogte en moet ik me het zelf maar eens ervaren, maar dan met een kleine straaljager!

 23. Interessant dilemma. Wij wasten vroeger thuis ook altijd af met sop in een teiltje. En volgens mij is dat ook prima. Wij droogden het daarna af en dan ging het de kast in. Zie ook weleens bij mensen dat ze het laten staan op een droogrek tot het gedroogd is aan de lucht. Inmiddels een vaatwasser en wil niet meer zonder. Doe daar ook de afwasborstel geregeld in (wanneer we hem hebben gebruikt voor de pannen) om schoon te worden.

  • Mijn man laat het ook drogen aan de lucht. Maar dat is volgens mij ook omdat hij geen zin heeft om het ook nog af te drogen. Het nadeel van deze methode vind ik dat het zo slordig staat.

 24. Vaatwasser, en de dingen die er niet in passen met een sopje met heet water en afwasmiddel, ik spoel het na met heet water. Meestal laat ik het drogen op het rek...

 25. Ik ga voor met de hand wassen. Ik heb twee gootsteenbak,en. Heerlijk. Ik spoel alleen glaswerk af. Na het wassen laat ik het afdruipen . Twee Ikea pannenonderzetters met daar bovenop twee Action afdruipmatten.

  Ik ben niet ziek geworden van deze manier van afwassen.

  Het nadeel van een afwasmachine is, dat de pannen er niet in gaan. Alsnog een sopje. Na het afwassen is er nog voldoende sop om het aanrecht schoon te maken.

  De tijdsbesparing van zo afwassen is groot.

 26. Een vaatwasser lijkt me echt heerlijk! Hier moet ik altijd met de hand afwassen en dat is soms vreselijk veel. Ik was altijd af met een sopje, kost ook zoveel water als je het onder stromend water afwast.

 27. Ik doe de afwas ook meer onder stromend heet water de laatste tijd, omdat ik geen afwasteiltje heb en te lui ben om er eentje te kopen. Ik zou wel graag een vaatwasser willen, maar ja in je eentje is dat ook een beetje overbodig.

 28. Ik vind afwassen in een sopje ook niet fris, en ik ben geen buitenlander haha, bij mij loopt de kraan ook gewoon door als ik afwas, ik spoel eerst alles af onder de kokend hete kraan zodat er geen resten meer op zitten, dan zet ik de koude kraan erbij aan, nog wel aardig warm maar dat ik niet mijn handen verbrand, dan doe ik afwasmiddel op mijn sponsje, zeep alles in, en spoel het direct weer af, en dan droog ik alles af met een theedoek, mijn vriend doet dit gelukkig het zelfde,dus daar geen discussies over.

 29. Als mijn vrouw gelijk zou willen hebben over het afwassen kan ze het krijgen.. Dat wil niet zeggen dat ik het op haar manier moet doen. ;-)

  Love As always
  Dimario

 30. Echt fijn om te lezen.
  Hier is het meestal een discussie over hoe je afwas. Mijn man die wast altijd eerst zijn borden en bestek af. Nee niet juist e. Je moet eerst je glazen en tassen afwassen en dan je borden. Dan neem ik meestal vers water om mijn bestek en de pannen af te wassen.
  Jeetje hoe je man het doet is toch ook veel water verspilling als hij die kraan open laat staan en zo afwas.

 31. Hm, zonder sopje zou ik niet doen. Ik kies een middenweg. Af en toe heb ik een pan die niet in de afwasmachine mag en die was ik dan mét sopje onder de kraan af. Kan ook nog;).

 32. Je conclusie over de vaatwasser klopt, ook energie verschil met een hand afwas valt mee, want je hebt ook minder was, zoals thee en vaatdoek.
  Met de hand afwassen is voor een persoon goed te doen, maar voorheen ook een vaatwasser. Hans

 33. Met de hand in een grote afwasbak.
  Regelmatig een schoon sponsje of afwaskwast.
  Een goed afwasmiddel.

  (Ik heb mooie glazen uit de afwasmachine zien komen als waren het matglazen.)

  We praten ook altijd gezellig onder de afwas:)

 34. Nou, mijn vaatwasser is onlangs ook kapot gegaan en daar baal ik flink van! Heb maar besloten om het met de hand te doen.
  Spoel eerst alles af. Dan weken in heet water met zeep en daarna afwassen (ja soms zijn mijn handen zo rood omdat het water te heet is) dan laten drogen en na drogen met de theedoek.

 35. Ik ben alleengaand en was tegenwoordig medicijngestuurd af. ;-) Dwz ik heb een medicijn, dat ik 1x in de week op de nuchtere maag in moet nemen. Daarna mag ik een half uur niet liggen of eten. In die tijd doe ik staande mijn weekafwas op de hand. Direct in mijn schone en kleine RVS gootsteen. Na het eten maak ik eerst mijn pan goed schoon. Dat stelt niets voor aangezien het meeste een keramische coating heeft en er niets achterblijft. Voor het afwassen spoel ik nog even de borden en bekers schoon. Daarna was ik met weinig citroen afwasmiddel af. Totaal neemt 35 minuten, dus 5 minuten per dag. (Per dag verrbruik ik 0,01 m3 (10 litere) gas en 3 liter water.) Maar dan staat het ook meteen blinkend in de kast. Bij zo'n afwasmachine moet je weer bukken en is het in en uitruimen meer werk. Daarbij neemt mijn gasverwarmde water de helft aan gas vergeleken met een elektriciteit van een gasgestookte centrale (die gooit de helft van de energie weg in het koelwater en de lucht. Ik kan ook precies toe met 1 theedoek. Het vervaardigen van een afwasmachine vergt ook materiaal en energie. Dat haal ik er nooit uit, en volgens mij de meeste mensen niet.

 36. Wat een herkenbaar blog! Ook ik ontdekte vorig jaar, toen onze vaatwasser het niet meer deed, dat ik afwassen toch minder erg vond dan ik dacht. En ook bij ons duurde het best lang voor de monteur kwam. Daarna kon ik de vaatwasser wel ineens weer een stuk meer waarderen. :)

 37. ha Nicole,

  nou en of: jij doet het beter. Echt wel.
  Ik heb helaas (nou ja... voor een éénpersoons enin het weekend tweepersoons huishouden) geen afwasmachine.
  Doe alles met de hand.

  En heeeel soms vergeet ik wel eens een hoekje.
  Maar ja... dat veeg ik dan later wel weer schoon...

  groetjes!

 38. Ik heb geen afwasmachine. Ik heb er geen ruimte voor en ik heb er geen geld voor. En ik wil ook niet in de afbetaling. Daar zit ik binnenkort wel in met de eindafrekening van Vattenfall. Dus ik was nog steeds af met mijn handen. Ik vind het niet erg, ik ben het gewend. Schuim erop spoel ik af met water en ik droog af, is de theedoek nat pak ik snel weer een schone. Ik heb niet echt een volgorde, uiteindelijk wel de steelpannen als laatste en ja ook met afwasmiddel. Gewoon heet afspoelen is niet voldoende en hygienisch, maar mannen denken daar vaak net wat anders over.

 39. Wij hebben een vaatwasser. Maar ik spoel de vaat af voor ik hem in de vaatwasser zet. Schijnt ook niet goed te zijn maar omdat de vaatwasser maar om de dag draait, vind ik dat toch prettiger.

 40. Smerig zo'n afwasteiltje (vind ik). Bij ons was onlangs ook de afwasmachine stuk (maar na 21 jaar, dus hé). We hebben het zo'n 3 weken zonder moeten doen en het is wel een dingetje. Beiden wassen we onder de kraan af met heet water (zeker als er items zijn waar rauwe kip op heeft gezeten) en afwasmiddel en we spoelen af. Doen we best goed denk ik.
  In de afwasmachine doen we het wellicht niet helemaal goed. Dan spoelen we eerst alles met heet water af alvorens het in de machine gaat en dan dus maar een kort programma van een half uurtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder