Afwassen met een sopje of onder de kraan? 6 veelgemaakte fouten

afwassen

Afwassen vind ik in theorie leuker dan in de praktijk.

Dat ontdekte ik een paar jaar geleden toen onze vaatwasser weer eens kapot was. Ik kreeg het zelfs aan de stok met mijn man over de beste manier van afwassen! Daar bleken we namelijk verschillend over te denken.

Ik schreef daar toen onderstaande blogpost over.

Afwassen omdat mijn vaatwasser kapot is

afwassen

Onze net gekochte Asko afwasmachine is nu al kapot!

Ik word er niet goed van.

Want ik kocht deze wat duurdere vaatwasser pas in april! En ik gaf er meer geld aan uit, juist om dit soort gezeur te voorkomen. Het merk Asko werd omschreven als de 'Zweedse Miele' en ik dacht dus een goede koop te doen. Inmiddels wachten we al anderhalve week op een monteur van Atag, want blijkbaar zijn zij verantwoordelijk voor Asko vaatwassers : (

Afgezien van het feit dat het spuugvervelend is dat onze vaatwasser het vertikt, hebben mijn man en ik het met elkaar aan de stok over de vraag hoe je het beste kunt afwassen : )

Afwassen: met een sopje in een teiltje of onder de kraan?

Mijn man wast af onder de stromende kraan. Hij gebruikt de afwasborstel om alles goed schoon te maken onder stromend water, en zet het vervolgens te drogen op het aanrecht.

Maar ik heb het idee dat het zonder afwasmiddel en daarna goed afdrogen niet hygiënisch schoon wordt.

Dus besloot ik op onderzoek te gaan in de hoop mijn gelijk aan te tonen, en mijn man daarmee triomfantelijk om de oren te slaan.

Maar mijn man en ik blijken niet de enigen te zijn die van mening verschillen, en het antwoord is niet eenduidig.

Afwassen met de hand in 8 stappen!

 1. Zorg dat je aanrecht schoon en opgeruimd is. Zie ook aanrecht opruimen.. Dat werkt wel zo prettig.
 2. Verzamel alle vieze vaat en zet die aan één kant van het aanrecht. Zo kun je alles wat schoon is, aan de andere kant zetten.
 3. Schraap eventuele etensresten van de borden en het bestek en doe die bij het organisch afval. Dit voorkomt dat je afwaswater supervies wordt. Giet glazen en kopjes leeg!
 4. Zijn sommige dingen extreem vies, zoals een aangekoekte ovenschaal? Zet daar dan een laagje heet water in, en laat het weken. Zo maak je het schoonmaken straks makkelijker.
 5. Nu ga je je sopje maken. Doe heet water in een teiltje en voeg daar afwasmiddel aan toe. Op de fles staat meestal hoeveel erin moet. Gebruik vooral niet te veel, want dat krijg je heel veel schuim en dat wast helemaal niet fijn af. Er zijn dus ook mensen die afwassen zonder teiltje. Zij wassen af onder de stromende kraan.
 6. Was eerst het minst vieze spul af. Dat zijn bij ons meestal vorken, lepels en messen. Langzaam bouw je op naar de meest vieze vaatwas. Zo voorkom je een 'vies sopje'.
 7. Spoel de schone spullen even af. Zo verwijder je eventuele schuimresten.
 8. Droog de schone afwas af.

Afwassen met een sopje in een teiltje: typisch Nederlands?

Afwassen met een sopje in een teiltje schijnt een typisch Nederlandse gewoonte te zijn. En ook nog eens een gewoonte die sommige buitenlanders vies vinden. Zij vinden het onhygiënisch dat je afwast in 'vies water'. Daar zit inderdaad wel wat in. Maar als het sopje echt vies is, maak ik altijd een nieuw sopje.

Afwassen met een sopje nadeel

Vervolgens is er echter nóg een bezwaar tegen mijn geliefde sopje: er blijven mogelijk resten afwasmiddel op de schone afwas zitten. En als je de ingrediënten van afwasmiddel ziet, wil je die niet per ongeluk binnenkrijgen.

Zelf probeer ik dit probleem op te lossen door schone vaat nog even af te spoelen onder de kraan zodat alle afwasmiddel en schuim weg is. Als ik daarmee bezig ben zie ik ineens het nut van een tweede gootsteen! Dan kun je in de ene gootsteen afwassen, en in de andere naspoelen.

Maar dat naspoelen kost best veel water.

Veelgemaakte fouten bij afwassen met de hand

Hygiënisch afwassen met de hand blijkt sowieso niet zo eenvoudig. Tijdens mijn research kwam ik de volgende veelgemaakte fouten tegen.

 1. Niet heet genoeg water gebruiken. Bacteriën leggen het loodje bij temperaturen vanaf 60 graden. Dat kunnen de meesten van ons echt niet verdragen aan onze handen en dus wassen we af met minder heet water. Een paar plastic huishoudhandschoenen kan helpen.
 2. Vieze afwasborstel gebruiken, of een viezig schuursponsje.
 3. Teveel afwasmiddel gebruiken.
 4. Verkeerde volgorde: doe altijd eerst het glaswerk, borden etc. En pas daarna de hele vieze dingen zoals vettige pannen.
 5. Niet naspoelen na afwassen met een sopje.
 6. Afdrogen met een vieze theedoek.

Mijn conclusie over afwassen onder de kraan versus afwassen in een teiltje

Helaas kan ik niet vol overtuiging tegen mijn man zeggen dat ik gelijk heb. Zeker als het om glaswerk gaat, dat niet vettig is, is afwassen onder stromend heet water volgens mij net zo goed. Sterker nog, het nadeel van mijn teiltje met sop is dat je de schone afwas moet naspoelen om het afwasmiddel weg te krijgen.

Maar mijn belangrijkste conclusie is toch wel deze:

Met een afwasmachine krijg je de vuile vaat veel schoner dan met de hand, en het is nog hygiënischer ook.

Dus ik kan niet wachten tot de monteur van Atag woensdag komt en ons vertelt wat er aan de hand is met de vaatwasser. En het probleem oplost!

Nawoord

Toen ik deze post schreef was ik hoopvol dat onze Atag vaatwasser gerepareerd zou worden. Maar uiteindelijk kwam er zelfs een hele nieuwe Miele vaatwasser aan te pas! Die kregen we zonder bij te hoeven betalen, als goedmakertje voor alle gedoe en de slechte service.

Omdat we een vaatwasser hebben, hoeven mijn man en ik niet veel af te wassen. Het gaat dan vooral om grote vieze pannen. Mijn man wast die nog steeds af zonder afwasmiddel, en ik nog steeds met. Bovendien spoel ik daarna zorgvuldig na, en droog de pan af.

Ik kan er niets aan doen, maar ik vind dat ik het beter doe : )

Het beste afwasmiddel is...

afwassen
2,99 bij Blokker

Als je dan toch gaat afwassen is het slim om hiervoor het meest effectieve en beste wasmiddel te gebruiken. Volgens De Consumentenbond is de Beste Koop afwasmiddel van de Lidl: W5. De beste kwaliteit is Dreft Extra Hygiëne. Let wel: de test is uit 2018.

Leestip

vaatwasser schoonmaken!

Hoe doe jij de afwas?

Similar Posts

110 Comments

 1. Wat balen zeg dat hij nu al kapot is! Hebben wij ook eens gehad. Ben toen gewoon gaan afwassen in een bak met zeep. Voor de tijd even afspoelen en daarna in het sopje. Wel veel werk en was blij dat hij snel gemaakt was!

  1. Ja, ik baal er ook echt van. Vooral omdat ik hem niet eens mooi vond. Hij was zeg maar de verstandige, degelijke keuze. En ik wilde juist dit soort gezeur voorkomen...

 2. Wij hebben een vaatwasser, maar deze zat al in het huis toen wij er kwamen wonen. Dus we hebben geen idee hoelang deze nog mee gaat. Hiervoor hebben wij her twee jaar met de hand gedaan.

 3. Wat vervelend dat je nieuwe afwasmachine nu al stuk is ! Ik zou mijn machine niet willen missen. Veel schonere vaat. Waar ik wel aan moet denken is om het filter echt regelmatig schoon te maken. En af en toe draai ik een lege machine met een scheut azijn. Als ik dat niet doe dan gaat het viezig ruiken, ook bv de schone glazen.
  Afwassen met de hand doe ik in een sopje en dan wel met heet water naspoelen. Of onder de kraan als er niet zoveel af te wassen is.

 4. Vaatwasser! Wij hebben een tweedehands Miele die het alweer jaren fantastisch doet. Stort deze in, dan kopen we voor 100 euro (of zo) een andere tweedehands.

  Als ik met de hand afwas, dan sop ik eerst alles schoon met een soppig sponsje (dus zonder teiltje), daarna spoel ik alles in 1 keer af met koud water. Daarna laat ik de boel drogen aan de lucht.

  Afwassen in een teiltje zonder naspoelen vind ik eerlijk gezegd een beetje vies.

  1. Ik heb geen plaats voor een vaatwasser, nu wij definitief in ons buitenhuis wonen... het huis is groot, maar de keuken is klein ! Ik maak mijn wasmiddel zelf met soda, azijn, etherische olie en Marseille-zeep. Ik was dus steeds met de hand, en zoveel mogelijk sop ik eerst alles schoon met een soppig sponsje, zonder teiltje, met weinig water ; daarna spoel ik alles in een teiltje met heet water. Het water laat ik afkoelen en gooi ik in te tuin of in een grote teil om geen water te verliezen. Hier is de droogte zo erg geweest en nu is de regen zo schaars geworden, dat ik alles doe om zo weinig mogelijk water te versproeien. Wij hebben een waterput met elektrische pomp om water in de wc's te brengen en in de tuinslang. Dus opgelet met het water !

  2. Slim om het water daarna te gebruiken in de tuin, om zo alle water goed te gebruiken Mirandoline. Ik krijg een heel mooi beeld van je buitenhuis!

 5. Ook met een vaatwasser die net nieuw is, en nu ook al raar begint te doen. Ik hoop dat de monteur gauw langskomt bij jullie. Want met de hand is echt niks.

 6. Wij hebben geen vaatwasser. Nooit gehad ook. Ik houd er niet van en mijn man ook niet. Ik was af in een teiltje met sop en laat ondertussen een heel klein straaltje water in de bak lopen waarmee ik elk stuk afspoel. Ik begin met een bak halfvol water en eindig met een volle (als ik snel afwas en het niet te veel is). Wij wassen meerdere keren per dag even af. En we zijn nog maar met ons tweetjes, dus dat gaat prima.

  Geen idee wat wel of niet waterbesparend is, maar dit vind ik zelf het prettigst en het kost echt niet heel veel water.

 7. altijd balen als je vaatwasser kapot is... wij hebben gelukkig een vaatwasser thuis, gelukkig maar want afwassen vind ik echt geen leuk karwei

 8. Wij doen nog steeds alles met de hand, eerst voorspoelen, daarna sop en dan nog afspoelen en vervolgens hoppa in het afdruiprek. Maar ik zou dolgraag een afwasmachine willen, ma dan moet de keuken ook direct een make-over.. eerst de loterij maar winnen dus ????

 9. Met de hand afwassen vind ik echt helemaal niks. Op vakantie moeten we zoiets altijd doen en ik vind het afschuwelijk ondanks dat het niet hygiënisch is. Een afwasmachine is daarom echt mijn uitkomst.
  Liefs,
  Elles

 10. Ik was met de hand af en ik veeg het vuil eerst af met keukenrol en dan zo heet mogelijk een sopje in een bak en heel heet water in de tweede spoelbak en dan beginnen met de glazen en laatst de pannen,ik gebruik voor elke afwas een propere schoteldoek en handdoek gelukkig heb ik veel keukenlinnen .

 11. Ik doe het ook in een afwasbakje. Voorspoelen al dan niet door de honden. Vervolgens met een afwasborsteltje alles afwassen en drogen met een theedoek.

 12. Ik wil echt NOOIT meer zonder vaatwasser! Dus ik zou mij ook geen raad weten als hij stuk gaat. Ik heb echt een ongelooflijke hekel aan afwassen.

  1. Nou het is ook echt heel irritant inderdaad Kees! Vooral omdat de vorige ook om de haverklap kapot was. Ik heb nog nooit zoveel afgewassen met de hand als sinds we op het platteland wonen en voortdurend gezeur hebben met de vaatwasser.

 13. Hier net drie weken op vakantie weer afgewassen met d hand en dan doe ik het altijd een beetje half half, onder de stromende kraan en in een teiltje. Ik ben blij dat ik thuis de afwasmachine weer heb, want het wordt toch weer veel schoner.

 14. Wat balen zeg dat de vaatwasser nu al kapot is.. Ik maak sinds begin dit jaar gebruik van een vaatwasser (ik ben fan!!). Toch was ik ook nog regelmatig af.. Volgens mij gebruik ik dan wel echt veel te veel afwasmiddel..

 15. Wat vervelend dat je vaatwasser al zo snel stuk is, ergernis!
  Wij hebben geen vaatwasser.
  Herkenbaar je verhaal, mijn man wast ook anders af dan ik gewend ben of graag zou zien.
  Altijd spoel ik de hele vaat voor met heet water en sop en schuur de pannen uit, dat vind mijn man echt onzin, (hij spoelt alleen voor met heet water) want zo zegt hij op mijn manier heeft hij schoon waswater.
  Ooit heb ik dit zo geleerd en ik hou helemaal niet van vuil vaatwaswater.
  Spoel vrijwel alle vaat na met schoon water.
  Wij wassen niet samen de vaat, taken zijn verdeeld, ik kook, spoel vaak voor en manlief wast de vaat.
  Zowel bij mijn man als bij mij komt de vaat schoon, dat is het uiteindelijk het doel!

  1. Wat een geluk hebben jullie allemaal met een man die helpt in het vaatwassen. Ik heb mijn man sinds 40 jaar met de oude regel gewend, en nu is het natuurlijk te laat om hem aan te moedigen om helpen afwassen. Soms, als we veel bezoek gehad hebben, helpt hij me wel om af te drogen. Toen de kinderen klein waren, hadden wij gelukkig wel een vaatwasmachine, maar met ons tweetjes is dat dus niet meer nodig (en zie hoger, onze keuken is te klein !). Leer maar aan jullie echtgenoten om af te wassen, de was op te hangen, poetsen en stof afnemen, strijken en lakens plooien ! Voor het te laat is !!

 16. Ik heb nooit een vaatwasser gehad en ook nooit in geïnteresseerd geweest, ik heb namelijk geen hekel aan afwassen, wel aan afdrogen, wat ik getut vind.

  Evenmin was ik af in een teiltje, dat vind ik vies, dus onder de stromende hete kraan met huishoudhandschoenen aan.
  Voor ik aan de afwas begin, laat ik eerst alles vollopen met water en bestek leg ik in het hete water. Dit laat ik zo een half uurtje staan en dan ga ik afwassen, wat niet langer dan zo'n 5 minuten is, het is immers allemaal voorgeweekt.
  Voor de afwas gebruik ik Dreft extra hygiëne.
  Afdrogen doe ik dus zelden, alleen als ik aan het kokkerellen ben geweest, was ik tussendoor af en droog dat dan ook af, maar over het algemeen is het de volgende ochtend droog in het afwasrek en kan het weggezet worden.

  Dat een afwasmachine schoner en hygiënischer zou zijn, volgens mij niet als ik tenminste de tv-reclames zie, waarin een middel echt schoon zou maken :P

  Groetjes Lily

 17. Ik heb een tijd een vaatwasser gehad, toen jaren niet en nu weer wel. Ik sta veel in de keuken en al dat gekook geeft een boel afwas en dan is het erg fijn om het in de vaatwasser te zetten. Mijn ervaring is dat het deels schoner wordt in de vaatwasser, maar dat er ook weleens iets uit komt dat nog niet helemaal schoon is. Ik doe ook nog afwas op de hand. Niet alles kan in de vaatwasser wat ik gebruik. Ik was af in een teiltje met sop en dingen zoals drinkflesjes spoel ik altijd even na met schoon water. De manier van jouw man lijkt me een dure manier om af te wassen.
  Ik gebruik voor elke afwas een schone theedoek. Na het afwassen doe ik meteen het fornuis en het aanrecht. Ik droog na met de theedoek. Mijn aanrechtblad is niet meer zo geweldig en anders blijft het me te nat. Dat ik steeds een schone theedoek pak is begonnen toen ik glutenvrij ben gaan eten. Zo is er minder kans op besmetting door een theedoek en eigenlijk is het ook veel hygienischer.

  1. Ik heb ook ontieglijk veel kookwas ineens! Ik wil ook elke keer een schone theedoek gebruiken, en mijn vieze was is daardoor explosief gestegen.

   Ik zal blij zijn als de monteur zo komt!

 18. Wij hebben ook altijd gezeur met vaatwassers, die het steeds nét na de garantieperiode begeven.
  Ik heb het opgegeven nadat de laatste net gerepareerd was voor €180 en het wéér begaf.
  Ik kocht op MP voor vijf tientjes een tweedehandsje en die doet het alweer maanden goed!

  1. Aargh, dat is nog best een dure reparatie geweest Anke! Ik heb nu ook het idee dat als we ooit nog een nieuwe moeten kopen het ook een tweedehands wordt. Ik ben er helemaal klaar mee.

 19. combinatie. De vaatwasser draait 1 x per dag, wat er niet inpast gaat met de hand (vaak een enkel glas/ bord/ schaaltje en wat pannen) Afvegen met keukenpapier (vet en grote resten), sopje en naspoelen in de tweede bak waarin een klein laagje water zit. Drogen op een rek aan de lucht, behalve als er echt veel is dan een deel met een droogdoek

 20. Ik heb helaas geen vaatwasser en was dus altijd met de hand af. Ik doe het ook altijd in een teiltje, maar na dit gelezen te hebben ga ik het ook een keer onder de stromende kraan proberen.

  1. Succes met je AtagAsko. Heb alle keukenapparatuur van Atag en heb in 5 jaar 13 keer storing gehad, behalve de gaskookplaat.
   Je moet gewoon geluk hebben met je spullen. 40 jaar geleden een Philips wasmachine (nu Whirlpool) gekocht die 15 jaar zou meegaan, was na 6 jaar doorgeroest. Als beste getest dor de consumentenbond! Diverse malen storing en weken stilstand. Kon aan mijn vriendin vragen wat er nu weer stuk zou gaan. Vervolgens een Bosch, moest na 6 jaar nieuwe schokbrekers. Vervolgens een Asko. 5 jaar garantie op de trommel. Heb er drie gehad. Vervolgens probleemloos in totaal 13 jaar gehad. Daarna een Mieke. Na 3 jaar een doorgebrande printplaat. 300 euro's voor de plaat en 30euro voor de telefoon, want ook de monteur moest een 0900 nummer bellen.

  2. Aargh, 13 storingen in 5 jaar is echt superveel! Eerlijk gezegd ben ik ook al lang niet meer gecharmeerd van dit merk. Maar ze verkopen het zo mooi: 'De Zweedse Miele'. En daar ben ik blijkbaar gevoelig voor...

 21. Wat balen zeg! Ik zou daar ook heel chagrijnig van worden. Ik doe altijd de afwas met de hand onder de stromende kraan, met heel heet water en handschoenen. En laten drogen op het aanrecht, tenzij ik het snel wil weg hebben of al meteen weer nodig heb. Ik heb dat onder de stromende kraan afwassen geleerd van een Surinaamse vriendin en aangezien Suri's heel erg op hygiëne zijn, leek dat mij een goed plan. Ik heb ook een bakje met water en sop ernaast staan en soms doe ik daar nog wat citroensap in als ik bijv een halve citroen over heb.

 22. Ik had nog nooit van dat merk gehoord. Vervelend dat hij nu al defect is.
  Wij wassen meestal in de vaatwasser af, maar ik heb geen hekel aan afwassen met de hand. Als je het goed heet doet, heb ik de indruk dat het zelfs schoner wordt, want de vaatwasser laat nog wel eens iets zitten, o.a. zeeppoeder.
  Glaswerk glanst in ieder geval beter als je het met de hand doet, is mijn indruk.
  Mijn handafwas doe ik met een kwast, een sponsje vind ik helemaal niets. Schijnt ook enorm onhygiënisch te zijn, las ik vorige week, maar dat zal met een kwast niet anders zijn.

  http://www.shainablogt.blogger.nl

 23. Wat niet meer in de afwasmachine past, of wijnglazen. Doe ik met de hand in een teiltje sop en daarna warm
  afspoelen! Ik heb een Asko wasmachine, bevalt goed. Jammer dat Asko naar de Atag is gegaan, voorheen als er iets was met de Asko belde ik naar Alluance, en zij stonden heel erg snel op de stoep. Kundige monteurs.
  Het is er niet op vooruit gegaan blijkbaar nu het bij Atag terecht is gekomen! Atag staat bij mij niet goed bekend. Bij jou nu ook niet, denk ik! Slechte zaak anderhalve week wachten op reparatie, dat kan gewoon niet vind ik. De methode van Floris doe ik wel voor een paar dingetjes.

  1. Ja, dat wist ik ook niet inderdaad! Als ik dat had geweten had ik hem misschien niet eens gekocht. Voor Atag had ik ook niet zulke warme gevoelens. En nu dus helemaal niet meer!

   En het duurt ook allemaal best lang. Inmiddels is de vaatwasser anderhalve week kapot, en vandaag komt er pas iemand van Atag.

  2. Afwasborstel maar ook sponsje, draai ik mee in de afwasmachine. Ik laat hem s Nachts draaien en haal hem s Morgens leeg. Ik zie aan de borstel en het sponsje dat het erg ervan opknapt. Mijn Asko wasmachine monteur, die ooit hier was, zei dat je alleen maar poeder wasmiddel moest gebruiken voor het behoud van je wasmachine! Zo komt er geen vieze vet laag in je machine.Sterkte vandaag met Atag. ????????????

 24. Wat super vervelend zeg dat de vaatwasser stuk is! Ik was ook graag af onder een stromende kraan, maar volgens mij kost dit wel veel meer water dan een teiltje... Verder vraag ik me af of laten drogen niet hygiënischer is dan drogen met een theedoek.. stofjes op je borden enzo!

 25. Wij deden vroeger ook altijd in een sopje en dan nog beetje naspoelen met water nu hebben wij ook gewoon een vaatmachine, heel handig ! Maar niet als die kapot gaat

 26. Onze afwasmachine heeft ook steeds kuren, en is ook nog behoorlijk jong dus heb het maar opgegeven om steeds de monteur te bellen.
  Ben gaan afwassen met de hand dus kan alleen mijn eigen ervaring vertellen.
  Ik vul eerst de afwasbak (het voor koude water vang ik eerst op in de tank van het koffie zet apparaat en de waterkoker dat is zo'n 2 liter) met bloed heet water, daar kun je echt je handen nog niet in stoppen samen met afwasmiddel en laat de boel een half uurtje lekker dobberen.
  Dan pas ga ik aan de afwas.
  Naast de bak met vaat heb ik ook nog een bak met schoon heet water staan.
  Ik was de vaat af in de bak met afwasmiddel en spoel na in de bak met schoon water en zet het daarna te drogen op het afdruip rek.

  1. Het principe van een bak met schoon water om af te spoelen vind ik een goed idee. Zelf heb ik daar alleen niet zoveel plek voor op het aanrecht helaas.

 27. Ik heb het allemaal gelezen! Omdat ik best geïnteresseerd ben wat de beste manier is om af te wassen.
  Ik ergerde me nl. aan mensen die de kraan keihard laten stromen als ze zonder afwasbak afwassen. Nu ben ik op de hoogte en moet ik me het zelf maar eens ervaren, maar dan met een kleine straaljager!

 28. Hier hebben we een vaatwasser, dus het zeldzame beetje afwas wat ik met de hand doe gaat onder de kraan. Is niet eens de moeite waard om een sopje voor te maken :)

 29. Interessant dilemma. Wij wasten vroeger thuis ook altijd af met sop in een teiltje. En volgens mij is dat ook prima. Wij droogden het daarna af en dan ging het de kast in. Zie ook weleens bij mensen dat ze het laten staan op een droogrek tot het gedroogd is aan de lucht. Inmiddels een vaatwasser en wil niet meer zonder. Doe daar ook de afwasborstel geregeld in (wanneer we hem hebben gebruikt voor de pannen) om schoon te worden.

  1. Mijn man laat het ook drogen aan de lucht. Maar dat is volgens mij ook omdat hij geen zin heeft om het ook nog af te drogen. Het nadeel van deze methode vind ik dat het zo slordig staat.

 30. Hier zou ik de vaatwasser zeker niet kunnen missen. Maar soms wordt er al eens met de hand afgewassen. Nooit met borstel of spons. Altijd met een schotelvod die elke dag in de was gaat.

 31. Vaatwasser, en de dingen die er niet in passen met een sopje met heet water en afwasmiddel, ik spoel het na met heet water. Meestal laat ik het drogen op het rek...

 32. Trouwens is aan de lucht laten drogen hygiënischer dan afdrogen met een theedoek zeker als die niet schoon is.

 33. Ik ga voor met de hand wassen. Ik heb twee gootsteenbak,en. Heerlijk. Ik spoel alleen glaswerk af. Na het wassen laat ik het afdruipen . Twee Ikea pannenonderzetters met daar bovenop twee Action afdruipmatten.

  Ik ben niet ziek geworden van deze manier van afwassen.

  Het nadeel van een afwasmachine is, dat de pannen er niet in gaan. Alsnog een sopje. Na het afwassen is er nog voldoende sop om het aanrecht schoon te maken.

  De tijdsbesparing van zo afwassen is groot.

 34. Een vaatwasser lijkt me echt heerlijk! Hier moet ik altijd met de hand afwassen en dat is soms vreselijk veel. Ik was altijd af met een sopje, kost ook zoveel water als je het onder stromend water afwast.

 35. Ik doe de afwas ook meer onder stromend heet water de laatste tijd, omdat ik geen afwasteiltje heb en te lui ben om er eentje te kopen. Ik zou wel graag een vaatwasser willen, maar ja in je eentje is dat ook een beetje overbodig.

 36. Wij hebben gelukkig ook een vaatwasser. Ik zou het denk ik toch wel onder stromend water doen. Voelt voor mij ook schoner, maar dan moet het wel heel heet en dat is lastig.

 37. Ik vind afwassen in een sopje ook niet fris, en ik ben geen buitenlander haha, bij mij loopt de kraan ook gewoon door als ik afwas, ik spoel eerst alles af onder de kokend hete kraan zodat er geen resten meer op zitten, dan zet ik de koude kraan erbij aan, nog wel aardig warm maar dat ik niet mijn handen verbrand, dan doe ik afwasmiddel op mijn sponsje, zeep alles in, en spoel het direct weer af, en dan droog ik alles af met een theedoek, mijn vriend doet dit gelukkig het zelfde,dus daar geen discussies over.

 38. Als mijn vrouw gelijk zou willen hebben over het afwassen kan ze het krijgen.. Dat wil niet zeggen dat ik het op haar manier moet doen. ;-)

  Love As always
  Dimario

 39. Echt fijn om te lezen.
  Hier is het meestal een discussie over hoe je afwas. Mijn man die wast altijd eerst zijn borden en bestek af. Nee niet juist e. Je moet eerst je glazen en tassen afwassen en dan je borden. Dan neem ik meestal vers water om mijn bestek en de pannen af te wassen.
  Jeetje hoe je man het doet is toch ook veel water verspilling als hij die kraan open laat staan en zo afwas.

 40. Hm, zonder sopje zou ik niet doen. Ik kies een middenweg. Af en toe heb ik een pan die niet in de afwasmachine mag en die was ik dan mét sopje onder de kraan af. Kan ook nog;).

 41. Je conclusie over de vaatwasser klopt, ook energie verschil met een hand afwas valt mee, want je hebt ook minder was, zoals thee en vaatdoek.
  Met de hand afwassen is voor een persoon goed te doen, maar voorheen ook een vaatwasser. Hans

 42. Met de hand in een grote afwasbak.
  Regelmatig een schoon sponsje of afwaskwast.
  Een goed afwasmiddel.

  (Ik heb mooie glazen uit de afwasmachine zien komen als waren het matglazen.)

  We praten ook altijd gezellig onder de afwas:)

 43. Nou, mijn vaatwasser is onlangs ook kapot gegaan en daar baal ik flink van! Heb maar besloten om het met de hand te doen.
  Spoel eerst alles af. Dan weken in heet water met zeep en daarna afwassen (ja soms zijn mijn handen zo rood omdat het water te heet is) dan laten drogen en na drogen met de theedoek.

 44. Ik ben alleengaand en was tegenwoordig medicijngestuurd af. ;-) Dwz ik heb een medicijn, dat ik 1x in de week op de nuchtere maag in moet nemen. Daarna mag ik een half uur niet liggen of eten. In die tijd doe ik staande mijn weekafwas op de hand. Direct in mijn schone en kleine RVS gootsteen. Na het eten maak ik eerst mijn pan goed schoon. Dat stelt niets voor aangezien het meeste een keramische coating heeft en er niets achterblijft. Voor het afwassen spoel ik nog even de borden en bekers schoon. Daarna was ik met weinig citroen afwasmiddel af. Totaal neemt 35 minuten, dus 5 minuten per dag. (Per dag verrbruik ik 0,01 m3 (10 litere) gas en 3 liter water.) Maar dan staat het ook meteen blinkend in de kast. Bij zo'n afwasmachine moet je weer bukken en is het in en uitruimen meer werk. Daarbij neemt mijn gasverwarmde water de helft aan gas vergeleken met een elektriciteit van een gasgestookte centrale (die gooit de helft van de energie weg in het koelwater en de lucht. Ik kan ook precies toe met 1 theedoek. Het vervaardigen van een afwasmachine vergt ook materiaal en energie. Dat haal ik er nooit uit, en volgens mij de meeste mensen niet.

 45. Ik heb een hekel aan afwassen, mocht de vaatwasser kapot gaan dan is dat een van de eerste artikelen die ik snel zou vervangen

 46. Wat een herkenbaar blog! Ook ik ontdekte vorig jaar, toen onze vaatwasser het niet meer deed, dat ik afwassen toch minder erg vond dan ik dacht. En ook bij ons duurde het best lang voor de monteur kwam. Daarna kon ik de vaatwasser wel ineens weer een stuk meer waarderen. :)

 47. ha Nicole,

  nou en of: jij doet het beter. Echt wel.
  Ik heb helaas (nou ja... voor een éénpersoons enin het weekend tweepersoons huishouden) geen afwasmachine.
  Doe alles met de hand.

  En heeeel soms vergeet ik wel eens een hoekje.
  Maar ja... dat veeg ik dan later wel weer schoon...

  groetjes!

 48. Ik heb geen afwasmachine. Ik heb er geen ruimte voor en ik heb er geen geld voor. En ik wil ook niet in de afbetaling. Daar zit ik binnenkort wel in met de eindafrekening van Vattenfall. Dus ik was nog steeds af met mijn handen. Ik vind het niet erg, ik ben het gewend. Schuim erop spoel ik af met water en ik droog af, is de theedoek nat pak ik snel weer een schone. Ik heb niet echt een volgorde, uiteindelijk wel de steelpannen als laatste en ja ook met afwasmiddel. Gewoon heet afspoelen is niet voldoende en hygienisch, maar mannen denken daar vaak net wat anders over.

 49. Wij hebben een vaatwasser. Maar ik spoel de vaat af voor ik hem in de vaatwasser zet. Schijnt ook niet goed te zijn maar omdat de vaatwasser maar om de dag draait, vind ik dat toch prettiger.

 50. Smerig zo'n afwasteiltje (vind ik). Bij ons was onlangs ook de afwasmachine stuk (maar na 21 jaar, dus hé). We hebben het zo'n 3 weken zonder moeten doen en het is wel een dingetje. Beiden wassen we onder de kraan af met heet water (zeker als er items zijn waar rauwe kip op heeft gezeten) en afwasmiddel en we spoelen af. Doen we best goed denk ik.
  In de afwasmachine doen we het wellicht niet helemaal goed. Dan spoelen we eerst alles met heet water af alvorens het in de machine gaat en dan dus maar een kort programma van een half uurtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.