Messenblok onhygiënisch?

messenblok

In haar nieuwe kookboek Eten, koken voor wie nog geen ei kan bakken, schrijft Sylvia Witteman dat een messenblok onhygiënisch is.

Ik schrok daar van, want dat zul je altijd zien: wij hebben dus zo'n blok voor messen in onze keukenla.

Dat zul je altijd zien...

Messenblok onhygiënisch

Volgens Sylvia Witteman zijn de spleten in een messenblok een 'broedplaats van bacteriën'. Iemand hoeft maar één keer een vies mes in het blok te steken of je krijgt die spleet nooit meer schoon, aldus Sylvia Witteman. Dat klinkt mij erg logisch in de oren helaas. En ik moest meteen aan mijn man denken, die ik soms erg nonchalant vind als het gaat om hygiëne in de keuken.

Twee andere nadelen van een blok voor messen zijn:

 • Het neemt ruimte in
 • Er zitten messen in die je nooit gebruikt

Alternatief voor een messenblok

Sylvia heeft daarom een magneetstrip boven haar aanrecht hangen, en daaraan hangen haar messen. Dat wil ik nu eigenlijk ook! Zoals deze van bol.com:

messenmagneet

Nieuwsgierig naar Sylvia Wittemans nieuwe boek?

Op bol.com vind je haar kookboek Eten, koken voor wie nog geen ei kan bakken.

Hoe bewaar jij jouw messen?

Similar Posts

25 Comments

 1. In een messenblok. En er zijn inderdaad messen bij die ik nooit gebruik. Maar mijn spatwand is van glas ... zo'n magneetstrip kan ik wel vergeten.

 2. Ik heb geen houten blok, maar een standaard met soort van rekje waar ik mijn messen achter steek. Deze wordt wel regelmatig schoongemaakt. Heb hem gekocht in de Blokker en is van Herman den Blijker. Ook heel handig.

 3. Vanuit hygienisch oogpunt gebruik ik ook een magneetstrip. Opbergen in een foedraal kan ook, maar dat is weer te omslachtig. Afgezien van de hygiene gaan messen met een hoog carbongehalte, zoals mijn Robert Herder messen, roesten in een messenblok.

 4. Ik maak mijn mes áltijd schoon voor het in het messenblok gaat. En dat blok is van beukenhout (lastig voor bacterien, weinig houtnerven), met ruimte sleuven door het hele blok heen (dus weinig vocht en geen kruimels die blijven hangen). Messen zelf zijn van roestvrijstaal, daar blijven ze ook niet op hangen. Dus ik denk dat het meevalt, in mijn geval.
  En ik heb pech dat ik geen ruimte heb voor een magneetstrip (keukenblok aan het raam). Ik gok het er nog 30 jaar op.
  Maar ik snap je ongerustheid. Zeker bij mensen die regelmatig vlees in de keuken hebben. Zeker bij mensen die een blok hebben met sleuven met een "bodem" of een blok met siliconen"haren". Dus succes met het aanbrengen van de magneetstrip!

 5. uit het oog van veiligheid (je weet maar nooit of er een gek in je huis inbreekt en n mes pakt) berg ik messen op in een keukenla

 6. Vroeger werd een messenblok ook door de slager gebruikt, onhygiënisch kan best zo zijn.
  Weet wel dat er geen vuile messen in mochten worden gezet en een keer per week ging het in een soda badje. Hans

 7. Wat zeuren mensen toch over bacteriën. Zo'n messenblok is practisch, alle grote messen op een vaste plaats. Messen natuurlijk er schoon in. Geen probleem en al vele jaren in gebruik.

 8. Gewoon in zo'n messenblok, gaat al jaren goed, dus of de messen zijn echt goed schoon of we hebben een goed immuunsysteem

 9. Ik gebruik al jaren een magneet, bevalt prima. Nog nooit bij stilgestaan dat een messenblok niet hygienisch zou zijn. Als je de messen toch schoon terugzet is er niets aan de hand. Sylvia Witteman leuk om te lezen, maar een dikke korrel zout is bij haar ook vaak op zijn plek.

 10. Ontbijtsmeermessen en aardappelschilmesjes liggen gewoon in de bestekbak. Grote messen heb ik niet (nodig). Grote lepels en grote vorken heb ik overigens ook niet.

 11. Ik heb ook zo'n strip. Van ex nog. Hij vond dat mooi en ik vond het fijn dat er geen messenblok op het aanrecht stond. Ik vraag me af of zo'n strip wel echt zo hygiënisch is. Maar ach, goed voor je weerstand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.