Plantenwand of bloemenwand

plantenwand of bloemenwand

Vergeet behang, verven of een latjeswand, want wist jij dat er ook zoiets bestaat als een plantenwand?!

Sterker nog, er zijn ook bloemenwanden te koop!

Als ergens bloemen opstaan vind ik het mooi, dus toen ik nieuwsgierig klikte op 'bloemenwanden' ging mijn hart sneller kloppen.

En plantenwanden hebben, behalve dat ze mooi zijn, ook nog andere voordelen! Zo dempen ze geluid en werken ze isolerend. Sommige zijn zelfs brandwerend.

Wat is een plantenwand?

Laten we eerst even vaststellen waarover we het hebben als het gaat over een plantenwand of een bloemenwand.

Een plantenwand is letterlijk een wand met kunstplanten erop.

Ze worden ook wel kunsthaag genoemd. En als het om een bloemenwand gaat, dan gaat het over een wand met kunstbloemen. Een plantenwand of een wand met bloemen kun je zowel binnenshuis als buiten in de tuin installeren.Nou zullen er vast veel mensen meteen roepen:

'Oh niks voor mij! Ik houd niet van nep. Ik wil alleen echte bloemen.'

Maar echte bloemen liggen helaas ook onder vuur, want die zijn vaak heel milieuonvriendelijk.

Dus tsja.

Kijk, dit zijn plantenwanden en bloemenwanden voor binnen

'A picture paints a thousand words,' gaat het Engelse gezegde. Dus hieronder laat ik afbeeldingen zien van plantenwanden en bloemenwanden. Hieronder zie je zowel een latjeswand als een wand met planten:

plantenwand

En hieronder twee wanden met bloemen:

bloemenwand

en deze:

bloemenwand

De wanden met bloemen doen me bijna een beetje aan 3D-behang denken! Alleen dan makkelijker te bevestigen.

Bloemtegels zijn gevoeliger voor zonlicht dan wanden met planten erop

Bij de productomschrijvingen viel me op dat de bloemtegels echt alleen geschikt zijn voor binnenshuisgebruik, omdat ze verkleuren door de zon. Kunsthagen voor buiten daarentegen blijven al gauw een jaar of 8 goed.

Hoe werkt het?

De planten- en bloemenwanden zijn in een soort van tegels te koop. Je maakt ze vast aan een soort raster en kunt meerdere 'plantentegels' en bloementegels aan elkaar vastmaken. En die maak je vervolgens vast aan een muur of bijvoorbeeld een balkonreling. Toen ik het filmpje bekeek dacht ik:

'Volgens mij is dit ook een geweldige manier om een balkon een groene uitstraling te geven!'

Ik vond daarvan onderstaande voorbeelden:

balkon inspiratie

En deze

balkon inspiratie kunsthaag

De voordelen van een planten-of bloemenwand binnen

 1. Het is onderhoudsarm: als je het eenmaal hebt opgehangen, heb je er geen omkijken meer naar.
 2. Je hebt in 1 dag een totaal andere muur of een instant, groene afscherming van nieuwsgierige buren.
 3. Gaan jouw planten altijd dood? Deze hoef je nooit water te geven ; )

N.B. Een wand van bloemtegels is ook populair voor bij een trouwerij:

bloemenwand

Plantenwanden voor buiten

Wanden met planten of bloemen voor binnen zijn gemaakt met behulp van lijm of kit. Maar voor kunsthagen buiten is een ander soort verbinding beter om weerbestendig te zijn. Dat is dus iets om op te letten als je een buiten een wand met kunstplanten wilt maken.

Kunsthaag om dode heg te compenseren

Ooit schreef ik een post over een heg van coniferen waarbij één conifeer het heel opvallend had laten afweten. In de verder groene heg, stond die conifeer geel en bruinig te wezen. Je zou zo'n dood stuk heg kunnen vervangen met een stuk kunsthaag. Op die manier hoef je niet de hele heg te vervangen.

Waarom een kunsthaag?

Waarom zou je buiten een kunsthaag installeren als je ook gewoon een échte heg kunt aanleggen?! Een echte heg is bovendien beter voor vogels en insekten. Een echte heg is in die zin mooier en duurzamer. Maar als je niet 'te kijk' wilt zitten zolang je echte heg nog moet groeien, is een kunsthaag een snelle en groene oplossing tegen inkijk. En hang er ter compensatie voor de insekten een insektenhotel bij ; )

Is een kunsthaag iets voor jou?

Een kunsthaag kan voor jou een optie zijn als:

 • Je houdt van natuur.
 • Je geen problemen hebt met namaak natuur.
 • Je de voordelen van groene natuur wilt ervaren zonder het werk van onderhoud. (Uit onderzoek blijkt dat nepplanten net zo'n kalmerend effect hebben als echte planten.)
 • Je gaat trouwen, en een mooie wand met bloemen wilt op je trouwerij.
 • Je zin hebt in iets heel anders in je woonkamer.
 • Je geen partner hebt die het verbiedt. (Hoor je het geluid van mijn droom die in scherven valt?)

Hoeveel kost zo'n plantenwand?

Ik ben eens even met een centimeter in de weer gegaan. Stel ik wil de wand waar onze tv staat voorzien van levensechte nepbloemen. Bij zulke dingen moet je groot denken vind ik, dus ik ga uit van 1,50 breed en 2 meter hoog. Wat zou dat dan kosten? Ik houd van kleur dus ik ga voor de Roze rozen eucalyptus hortensia wand!Screenshot 2024 02 04 at 09.11.09

Die is 40 bij 60 centimeter en kost 19,50 Ik heb deze som voorgelegd aan ChatGTP en die zegt dat ik moet denken aan ongeveer 253,50 voor zo'n 13 bloemtegels.

Een wand van echte planten

Overigens kun je ook wel degelijk een wand van planten maken van echte planten. Er zijn zelfs vernuftige ingebouwde irrigatiesystemen voor zodat je niet om de haverklap met je gietertje in de weer moet. Bij het Ikea hoofdkantoor in Zaventem hebben ze een zogenoemde levende plantenwand. En bij VTWonen kwam ik de tip tegen om een boekenkast te gebruiken voor een plantenwand.

Tot slot

Zeker voor een balkon lijkt een kunsthaag me een geweldige manier om het een groene uitstraling te geven. Maar daarnaast zijn kunsthagen ook heel geschikt voor een snelle en groene afscheiding in je tuin.

Wat vind jij van een plantenwand?

Similar Posts

20 Comments

 1. Heel leuk bloemenwand. Ik heb ook wel eens gekeken bepaalde linkjes. Maar ik zou planten wand nemen. Bloemen is natuurlijk opvallend aan de muren.

 2. Ik vind het echt heel tof! En ik ben niet vies van een beetje nep. Bij mij in huis zijn alle bloemen en planten nep, want levende bloemen en planten houden heb met mijn verzorging nooit lang vol.

 3. Dank je wel voor deze inspirerende blog. Ik wist niet dat er ook voor buiten bestonden en ga het eens rustig bekijken voor mijn terras dat ik opnieuw ga inrichten.

 4. Twee winters terug heb ik twee bloemenwanden gebouwd. Een ter afscheiding van mijn binnenplaats die naar mijn naast het huis gelegen siertuin leidt heeft een afmeting van ruim zes meter en drie meter hoog. De ervoor geplaatste klimrozen (Rosenholm) hebben vorig jaar de eerste maal gebloeid in heel uitbundige kleine geurige trossen. Het zal nog zeker een seizoen duren voordat de wand volledig begroeid is.
  Op het einde van de tuin nog een bloemenwand van dezelfde afmeting, maar dan gebouwd in een ellipsvorm met een hoogte van twee meter. Hier groeien de Guirlande d' Amour tegen die inmiddels volledig bedekt is met heerlijk geurende kleine witte roosjes die in enorme aantallen in trosvorm verschijnen.
  De hoogte ingaan met rozenwanden heeft een bijzonder effect op de ervoor liggende rozenperken. Door van hoog naar laag te werken lijkt het bovendien allemaal een stuk groter dan het in werkelijkheid is.
  Gelet op de optische werking door in de hoogte te laten groeien zijn bloemenwanden dan ook uitermate geschikt voor de kleinere tuinen.

 5. Zeker leuk voor op het balkon! Ik zou het in huis denk ik vooral gebruiken voor een groot evenement, inderdaad een trouwerij of zoiets.

 6. Hier ben ik echt helemaal weg van! Zou ook echt iets voor ons zijn wanneer we een huisje gevonden hebben waar we jaren willen blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.