Reacties

Over afwasborstels, en ken jij de Lola afwasborstel? — 55 reacties

 1. Wij gebruiken ook minder afwasborstels. We hebben er twee: een voor de afwas en een voor de voerbakken van vogels en honden. Soms zet ik ze in de afwasser. Dan zijn ze weer lekker schoon. Wij hebben er ook een met een zuignap. Die zijn van Ikea volgens mij.

 2. De goedkoopste borstel is vaak goed genoeg. Ik vervang ze ook regelmatig, als ze wat smoezelig worden. Die met dat gezichtje is wel heel lollig, alhoewel ik me denk ik bezwaard zou voelen om haar hoofd door een vieze pan te halen. ;-)

  • Ja, en weet je, toen ik haar uit het karton had gehaald had ze ineens dat leuke jurkje niet meer aan : (
   Ik ben dus ook nog gevallen voor een verpakking....

 3. Ik heb geen afwasmachine dus ik was iedere dag af met de hand. Ik gebruik al jaren een afwasborstel met zwarte haren en die koop ik op de markt bij de huishoudkraam. Het voordeel van deze borstel vind ik dat de haren niet zo hard zijn maar zacht en daardoor spettert deze afwasborstel niet.

  • Je bent een uitstervende soort, Thea: bijna iedereen die ik ken, heeft een vaatwasser. Ook de vrijgezellen. Ik las in een leuk boek*: "Een vaatwasser is overbodig. Als je maar alleen of met z'n tweeën bent, heb je weinig afwas. En als je met veel bent, zijn er altijd afwassers genoeg." :-)
   Toen wij dit huis kochten, zat er al een vaatwasser in, tot groot plezier van mijn man. Maar wat mij betreft: als deze stuk gaat, hoeft er geen nieuwe te komen.

   * 'Huishouden, de zorg voor het leven.' door Monique Wortelboer

  • Dat is inderdaad een heel leuk boek Irene! Maar ik zou mijn afwasmachine echt niet willen missen. Want mijn vijf kinderen staan niet echt te trappelen om af te wassen. En het grootste nadeel vind ik toch wel dat het aanrecht nooit meer netjes is zonder afwasmachine.

 4. De afwasborstel met dat gezichtje heb ik ook. Zij staat met de speciale (jurk)houder op mijn aanrecht. Ik gebruik hem niet veel want ik heb een afwasmachine alleen tijdens het voor wassen gebruik ik haar.
  Voor het schoonhouden van mijn melkopschuimer gebruik ik zo'n geel sponsje met een groene onderkant.

 5. Ik gebruik de Sorbo afwasbol. Die kost bij de makro 2,72. Ik doe er minstens een jaar mee. Hij ziet eruit als een soort mini pleeborstel. Ik vind het zo fijn, omdat hij lang meegaat en omdat je er zelfs goed mee in lange smalle glazen komt. In het begin zijn de haren wat stug.

 6. Ja die ken ik, ik ben dan ook van 1950 en ermee opgegroeid.
  Ik zat een tussenjaar op de huishoudschool en daar leerden we nog de ouderwetse methodes, incl kleine stukjes zeep in de zeepklopper en daarmee de afwas doen.

 7. Ik ken de Lola niet. Wel van die goedkope borstels met gezichtjes enzo. Dat vind ik altijd wel leuk, een vrolijke noot in de keuken maar de laatste jaren houd ik mezelf in met dat soort 'onzin-aankopen'. Ik doe gewoon de afwas met van die sponsjes.

 8. Op mijn basisschool heb ik nog een vatenkwast gehaakt, superleuk was dat. Grappig eigenlijk, dat woord heb ik al heel lang niet meer gehoord. Wij hebben meestal ook zo'n plastic afwasborstel en soms één met een houten steel en borstelkop. Die houten werken beter, zijn steviger, maar ook duurder natuurlijk. Lola heb ik nog nooit gezien.

  • Een vatenkwast haken? Wat voor garen gebruik je daar voor Anne-Sterre? En wat voor steek? En hoe krijg je de draden aan een kwast?

   Ik vind het werkelijk heel bijzonder dat je zelf een vatenkwast kunt haken.

   Dat lijkt me leuk om te laten vallen als iemand vraagt hoe het met me is. 'Goed, ik ben momenteel een vatenkwast aan het haken.'

   Dat horen ze vast niet elke dag : )

  • Ik heb op een Vrije School gezeten, en daar leerde we met katoen te haken. Allerlei verschillende voorwerpen etc. Ik weet niet meer precies hoe het aan elkaar gezet werd. Misschien dat ik er nog ergens een foto van kan vinden :')

 9. Ik heb een afwasborstel (merk weet ik niet) die heel lang mee zou gaan, gekocht bij de buurtsuper. Was wel een paar euro duurder, maar ik heb 'm inderdaad al een paar jaar!( en ik gebruik hem ook echt wel!)
  Houten afwasborstels gebruik ik absoluut niet, ik krijg echt helemaal de griebels van nat hout.

 10. ik heb een afwasborstel van de Action en ik zet hem regelmatig in de baking soda, want zonder afwasmachine is ie gauw vies. Dus heb ik even twee blogs met elkaar verbonden!

 11. Wat een leukerd! Ik heb gewoon een afwasborstel. Zo'n saai standaard ding.Maar die gebruik ik ook alleen om de kattenbak mee schoon te maken. Sinds een tijdje heb ik zo'n klein afwasmachinetje. Ideaal!

 12. Whahahahaha die van Bol, daar kun je aardig mee raggen lijkt me :P

  natuurlijk ken ik de lola borstels mijn moeder kocht vroeger alleen maar de lola borstels toen de vaatwasser er nog niet was, hahaha

  Ook hier worden ze nog gebruikt, ik zie mijn schoenen niet in de vaatwasser zetten omdat ze schoon gemaakt moeten worden na een modderwandeling bijv. Ik gebruik er twee, eentje ligt in de badkamer dus voor schrobben van vieze zaken, en de ander op mijn aanrecht want wat bijna niemand door heeft, niet alles kan en mag in de vaatwasser.

  Daar zijn stickers voor, zelfs het servies van nu mag vaak niet in de vaatwasser, ja ik let daar dus op, als er al geen sticker op zit, dan laat ik het al staan.

  En poetsen moet soms met een borstel dus ja... eens per jaar schaf ik nieuw aan voor de fris, maar ik hou ze ook fris door ze met regelmaat in de baking soda te zetten samen met azijn :D

  X

  • Dat van de badkamer is ooit ontstaan al lang, lang, heel lang geleden omdat dochter dus in de stront had gestaan, ze luisterde niet als ze het park in ging, dus mocht ze het zelf schoonmaken .... en ja ik gaf haar dus ene oudere af was borstel welke ik daarna wel direct heb weg gedaan maar wel dacht... ja wel handig eigenlijk, ik boen er bijv. mijn emmers mee die daar staan en dan onder stof komen te zitten of zeepresten, die boen ik dus schoon me zo'n borstel of aanslag op tegels, soms gaat dit beter dan met een spons of sponsje.

   Overigens, heeft dochter daarna nooit meer in het gras gelopen tot het verboden werd voor honden, hahaha

 13. Ik gebruik altijd een plastic afwasborstel en een sponsje bij het doen voor de vaat. De oudere exemplaren gebruik ik voor allerlei andere klusjes in huis.
  Een vaatwasser hebben we niet, ik vind afwassen niet zo erg en als er iemand meehelpt is het nog gezellig ook :)

  Ik kan me de Lola borstels nog herinneren, mijn schoonmoeder presteerde het altijd om de steel van de bostel te scheiden en gebruikte dat borsteltje zonder steel nog heel lang.

 14. Ik gebruik plastic afwasborstels in kleuren die ik mooi vind. Maar ze slijten langzaam omdat we de afwasmachine gebruiken. Oud servies was ik in een sopje en vaak past niet alles in de machine. Ik maak na het warm eten ook graag een (afwas-)sopje om de keukentafel, aanrecht e.d. af te nemen.
  Raar dat de afwasborstel er niet in mannelijke versies is!

 15. Ik heb een simpele van Ikea en ook wel van de Action. Bijna alles gaat in de afwasmachine dus ik hoef echt geen bijzondere afwasborstel te hebben. Deze voldoen prima.

 16. Heel heel lang geleden had de winkel met de hamster een kleine blauwe, met ronde kop 'plastieken' afwasborstel, prijs € 0,25. En helaas hebben ze deze uit de collectie genomen. De laatsten, stuk of 10 heb ik toen gekocht en helaas de allerlaatste is inmiddels op, ter ziele - niet meer om mee af te wassen. Toen ging ik op zoek naar een nieuwe afwasborstel.De ene teleurstelling na de andere. Altijd die borstelharen 'plat', uitval kortom vele waardeloze borstels zijn in de afvalbak terecht gekomen. Nu na lang testen/zoeken koop ik borstels bij de H ema 2 stuks voor € 1,25 een witte en een blauwe. Ik wacht altijd tot de H ema plakzegels met korting heeft, dan koop ik er een aantal tegelijk. Eerst worden ze gebruikt voor de vaat (ondanks dat ik een afwasmachine heb) en later voor andere vieze karweitjes. (onderkant schoenen, hondebak, zand/modder fiets etc)

  • De winkel met de hamster.... Dat was even een hersenkraker Ernie, maar het kwartje is gevallen : ) Balen dat ze daar de fijne borstel uit de collectie hebben gehaald.

   Maar fijn dat je bij de Hema een volwaardig alternatief hebt gevonden.

 17. Jaren terug van het bedrijf wola afwasborstel gekocht. Ik gebruik geen afwasmachine. de wola afwasborstel is heel prettig en hier kun je jaren mee doen voor het verslijt. Nog nooit zo'n prettige afwasborstel gehad.

  • Wola kende ik nog helemaal niet. Wat ik er heel positief aan vindt klinken is dat hij jarenlang mee gaat. Die borstel is dus een stuk milieuvriendelijker dan mijn goedkope plastic afwasborstels.

 18. Hoe lang doe je met die goedkope borstels van de Action, Nicole? Ik kocht laatst een borstel - weet nu al niet meer bij welke winkel - maar hij ligt al na een paar weken "plat". En dat terwijl ik echt niet elke dag afwas... Vind ik zonde van het materiaal - afval, én van het geld - zo wordt goedkoop al snel duurkoop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder